z14-24
Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S (fullformat)
Nikon
Nikon Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S (fullformat)
Vårt artikelnr: z14-24
Cyberphoto testar
Tillbehör
Tekniska data
Om varumärket
![]() |
Bästa vidvinkelzoom, enligt TIPA 2021 |
Nikon Nikkor Z 14-24/2,8 S
Det var väl kanske väntat att Nikon skulle släppa sin superpopulära 14-24-zoom i en variant även för Z-systemet - och nu är den här! Tillsammans med 24-70/2,8 och 70-200/2,8 utgör den den trio av zoomobjektiv som kommit att bli basen i utrustningen för tusentals Nikon-fotografer världen över.
Nikon Z 14-24 är den kortaste och ljusstarkaste Z-vidvinkelzoomen för fullformat - och dessutom en av de allra mest högpresterande vidvinkelzoomarna på marknaden.
Brännvidd 18mm, bländare f/10. Tagen med Nikon Z7.
Förutom ökade optiska prestanda gör Z-systemet att man även kan göra optiken kompaktare. Nikon Z 14-24 är kortare och hela 35% lättare än sin föregångare. En ljusstark och skarp 14-24-zoom är ett flexibelt verktyg för t ex landskapsfoto, interiörfoto, arkitektur, astrofoto, gruppbilder och reportage/dokumentär/gatufoto.
Några korta plus och minus
+ Mycket bra skärpa till stor del av bilden redan på f/2,8
+ Försumbar kromatisk aberration och distorsion
+ Mycket bra motljusegenskaper
+ Ger möjlighet till 112mm filter via medföljande motljusskydd
- Ger ingen stabilisering på kamerahus som saknar inbyggd stabilisering (s.k. IBIS)
- Priset
Fler plus och minus samt slutsats finner du som vanligt längre ner på sidan.
Brännvidd 22mm, bländare f/16. Z7.
Optiskt
Påkostad konstruktion där man bland annat använt 4 st linselement i lågspridande ED-glas för att reducera graden av kromatisk aberration, vilket kan vara ett problemområde på mer extrema vidvinkelobjektiv - särskilt zoomar. Dessutom används asfäriska linser för att kontrollera sfärisk aberration och distorsion - samtidigt som de möjliggör ett kompaktare format.
Objektivets linser är behandlade med både Nikons Nano Crystal - och ARNEO-antireflexbehandlingar, vilka tillsammans i stort sett ska eliminera problem med ströljus och interna reflexer.
Sammantaget ger detta en raktecknande, skarp optik med korrekta färger, naturligt återgivning av ljuspunkter och stor tålighet för motljus och sidljus.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8. Z7.
Mekaniskt
Som brukligt med Nikons professionella zoomobjektiv handlar detta om en rejäl konstruktion, med ordentliga, bekväma reglage. Både fokusering och zoomning sker internt, d v s utan att något rör sig exteriört på objektivet - praktiskt t ex vid användning av polariseringsfilter och avtonade filter. Nu brukar det oftast inte gå att använda filter på ultravidvinkelobjektiv som detta utan att först skaffa specialtillbehör, men detta har Nikon löst med den enkla lösningen att man kan skruva fast ett 112mm-filter på det medföljande motljusskyddet, smart.
Objektivets autofokus utförs av en stegmotor, vilket ger både tyst, snabb och följsam fokusering - lämplig för både stillbildsfoto och filmning.
Bländarkonstruktion med 9 st avrundade bländarlameller ger mjukare teckning av motivdelar utanför fokus och naturligare återgivning av ljuspunkter och reflexer i bilden.
Ett extra kontrollvred med valbar funktion kan användas bl a för att ställa in bländarvärde, känslighet (ISO) eller exponeringskompensation. Objektivets funktionsknapp (L-Fn) har valbar funktion, bl a aktivering av motivföljande fokusering, bildvisning och fokuslås.
Brännvidd 14mm, bländare f/5,6. Z7.
Elektroniskt
Den integrerade displayen kan ställas in för att visa antingen vald brännvidd, valt bländarvärde, inställt fokuseringsavstånd eller skärpedjup. Funktionen väljs via den dedikerade "DISP"-knappen invid skärmen.
Skyddat
Objektivet har ett omfattande skydd mot fukt och damm, tack vare ett antal strategiskt placerad tätningar runt om konstruktionen och runt bajonetten mot kamerahuset. Frontlinsen är även fluorbehandlad, vilket verkar fukt- och smutsavstötande och underlättar vid rengöring av objektivet.
Storlek och vikt
Jag gillar verkligen att den är mindre och lättare än Nikons gamla AF-S 14-24/2,8 G ED, som jag använt mycket förr. Z-optiken är inte alls lika framtung och man behöver inte dra åt snabbplattan så in i bomben hårt när man har kameran på stativ med standard snabbplatta och tar bilder på högkant. Det är klart att en L-platta skulle lösa problemet, men jag föredrar standardplatta då den gör kameran mindre otymplig.
Brännvidd 14mm, bländare f/11. Tagen med Nikon Z6 II.
Bildkvalitet
Nikon Z 14-24/2,8 S levererar mycket bra skärpa till stor del av bilden och över hela zoomomfånget, redan på full bländaröppning. Bäst skärpa från kant till kant uppnås runt f/5,6. Men beroende på fokusavstånd och motiv kan det naturligtvis vara behövligt att man bländar ner ytterligare om man vill att det ska vara skarpt över hela bilden.
Kromatisk aberration är försumbar och korrigering är sällan nödvändig. Detsamma gäller distorsionen som är mycket låg. Lite vinjettering på största bländaröppning får man som vanligt räkna med, den håller sig på en normal nivå. Motljusegenskaper och bokeh får också toppbetyg med tanke på vilken sorts optik detta handlar om.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 9,8
- Byggkvalitet 10
- Funktion 9,5
- Pris 6,7
Brännvidd 14mm, bländare f/10. Z7. Reflexerna i denna bild beror mest på fotografens utandningsånga.
Z 17-28/2,8 versus Z 14-30/4 och Z 14-24/2,8
Om du jobbar professionellt som fotograf och har tillräckligt god ekonomi så är givetvis Z 14-24/2,8 den bästa vidvinkelzoom på alla områden. Den är liksom byggd för yrkesbruk och kan vara värd varenda krona extra för den flitige användaren. Den är även optisk bättre med bättre skärpa över hela bilden och mindre optiska problem än Z 17-28 och Z 14-30.
Fördelarna med Nikon Z 14-30mm f/4 S som jag ser det, är att den framförallt kompaktare än båda dessa två, men den växer också 3 cm på längden när man vrider på zoomen till startläget på 14mm-brännvidd. Det större zoomomfåget kan säkert också ses som en fördel av många.
Fördelarna med Z 17-28mm f/2,8 är ett steg högre ljusstyrka, snäppet bättre skärpa och övrig optisk kvalitet än 14-30mm. Det är i synnerhet kantskärpan som är märkbart bättre på 17-28mm genom hela zoomomfånget och på alla bländare. Jag gillar också att 17-28:an är lätt och jämförelsevis smalt byggd. Filtergänga är endast 67mm, vilket också innebär att man får tillgång till mindre och billigare filter än hos de flesta liknande vidvinkelzoomar.
Brännvidd 15mm, bländare f/11. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/10. Z7.
Brännvidd 19mm, bländare f/8. Z6 II.
Brännvidd 14mm, bländare f/8. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/11. Z7.
Brännvidd 22mm, bländare f/8. Z7.
Brännvidd 14mm, bländare f/10. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8. Z7.
Brännvidd 17mm, bländare f/2,8. Z7.
Brännvidd 14mm, bländare f/11. Z6 II.
Brännvidd 19mm, bländare f/11. Z7.
Plus
+ Mycket bra skärpa till stor del av bilden redan på f/2,8
+ Knivskarp över hela bilden nedbländad runt f/5,6
+ Försumbar kromatisk aberration
+ Låg distorsion
+ Relativt låg koma
+ Mycket bra motljusegenskaper
+ Känns mycket gediget byggd
+ Väderskyddad konstruktion
+ Tyst och snabb autofokus
+ 14mm vidvinkel som tecknar ut för fullformat
+ Ljusstyrka f/2,8 genom hela zoomomfånget
+ Mindre och lättare än Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED med F-fattning
+ Ger möjlighet till 112mm filter via medföljande motljusskydd, samt gelatinfilter via hållaren vid bakre linsen
Minus
- Ger ingen stabilisering på kamerahus som saknar inbyggd stabilisering (s.k. IBIS)
- Högt pris
Slutsats
Nikons gamla 14-24mm med F-fattning som släpptes redan 2007 (AF-S 14-24/2,8 G ED), var under många år min personliga favorit bland ultravidvinkelzoomar. Men för ungefär 5-6 år sedan började flera av konkurrenterna komma med ultravidvinkelzoomar där den ena efter den andra blev bättre och bättre, och i den riktningen har det sedan fortsatt.
Jag antar att Nikon kände sig tvungna att göra något åt saken och att det var en av flera anledningar till att de tog fram Z-systemet, som i sin tur fick en vidare objektivfattning. Vilket vi nu också sett resultatet av.
Med sin Z-variant av 14-24mm f/2,8 har Nikon kommit ikapp konkurrenterna och den är inte bara optiskt bättre än den tidigare F-versionen. Den är även betydligt mindre och lättare att handskas med. Autofokusfunktionen är också snabbare och framförallt tystare än AF-S-gluggarna. Jag är dock inte alls förvånad över att Nikon Z 14-24/2,8 S presterar så pass bra som den gör, det är liksom inte det första Z-objektivet som imponerat.
Trevligt också att Nikon löst dilemmat med buktande frontlins och filteranvändning, det går nämligen att montera ett 112mm filter direkt på motljusskyddet. De flesta ultravidvinkelobjektiv ger inte den möjligheten. Smart!
Testad av Mats 2020-12-01 .
Bilderna är tagna med Nikon Z7 och Z6 II i RAW och konverterade till JPEG via Capture One.
27 990:-
22 392:- exkl. moms

- Topp-zoom för fullformat
- Filterfäste via motljusskydd
- Vädertätat
I lager. Skickas samma dag (beställ innan 16:30)
Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S (fullformat)
Nikon z14-24
27 990:-

Spara 20% på Peak Design!

Spara 10% på Nisi-filter!

Spara 40% på Capture One!

Vi löser leasingavtal!

Bygg din SmallRig!

Betala tryggt med Klarna!
Populära produkter
Cyberphoto testar
Tillbehör
Tekniska data
Om varumärket
![]() |
Bästa vidvinkelzoom, enligt TIPA 2021 |
Nikon Nikkor Z 14-24/2,8 S
Det var väl kanske väntat att Nikon skulle släppa sin superpopulära 14-24-zoom i en variant även för Z-systemet - och nu är den här! Tillsammans med 24-70/2,8 och 70-200/2,8 utgör den den trio av zoomobjektiv som kommit att bli basen i utrustningen för tusentals Nikon-fotografer världen över.
Nikon Z 14-24 är den kortaste och ljusstarkaste Z-vidvinkelzoomen för fullformat - och dessutom en av de allra mest högpresterande vidvinkelzoomarna på marknaden.
Brännvidd 18mm, bländare f/10. Tagen med Nikon Z7.
Förutom ökade optiska prestanda gör Z-systemet att man även kan göra optiken kompaktare. Nikon Z 14-24 är kortare och hela 35% lättare än sin föregångare. En ljusstark och skarp 14-24-zoom är ett flexibelt verktyg för t ex landskapsfoto, interiörfoto, arkitektur, astrofoto, gruppbilder och reportage/dokumentär/gatufoto.
Några korta plus och minus
+ Mycket bra skärpa till stor del av bilden redan på f/2,8
+ Försumbar kromatisk aberration och distorsion
+ Mycket bra motljusegenskaper
+ Ger möjlighet till 112mm filter via medföljande motljusskydd
- Ger ingen stabilisering på kamerahus som saknar inbyggd stabilisering (s.k. IBIS)
- Priset
Fler plus och minus samt slutsats finner du som vanligt längre ner på sidan.
Brännvidd 22mm, bländare f/16. Z7.
Optiskt
Påkostad konstruktion där man bland annat använt 4 st linselement i lågspridande ED-glas för att reducera graden av kromatisk aberration, vilket kan vara ett problemområde på mer extrema vidvinkelobjektiv - särskilt zoomar. Dessutom används asfäriska linser för att kontrollera sfärisk aberration och distorsion - samtidigt som de möjliggör ett kompaktare format.
Objektivets linser är behandlade med både Nikons Nano Crystal - och ARNEO-antireflexbehandlingar, vilka tillsammans i stort sett ska eliminera problem med ströljus och interna reflexer.
Sammantaget ger detta en raktecknande, skarp optik med korrekta färger, naturligt återgivning av ljuspunkter och stor tålighet för motljus och sidljus.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8. Z7.
Mekaniskt
Som brukligt med Nikons professionella zoomobjektiv handlar detta om en rejäl konstruktion, med ordentliga, bekväma reglage. Både fokusering och zoomning sker internt, d v s utan att något rör sig exteriört på objektivet - praktiskt t ex vid användning av polariseringsfilter och avtonade filter. Nu brukar det oftast inte gå att använda filter på ultravidvinkelobjektiv som detta utan att först skaffa specialtillbehör, men detta har Nikon löst med den enkla lösningen att man kan skruva fast ett 112mm-filter på det medföljande motljusskyddet, smart.
Objektivets autofokus utförs av en stegmotor, vilket ger både tyst, snabb och följsam fokusering - lämplig för både stillbildsfoto och filmning.
Bländarkonstruktion med 9 st avrundade bländarlameller ger mjukare teckning av motivdelar utanför fokus och naturligare återgivning av ljuspunkter och reflexer i bilden.
Ett extra kontrollvred med valbar funktion kan användas bl a för att ställa in bländarvärde, känslighet (ISO) eller exponeringskompensation. Objektivets funktionsknapp (L-Fn) har valbar funktion, bl a aktivering av motivföljande fokusering, bildvisning och fokuslås.
Brännvidd 14mm, bländare f/5,6. Z7.
Elektroniskt
Den integrerade displayen kan ställas in för att visa antingen vald brännvidd, valt bländarvärde, inställt fokuseringsavstånd eller skärpedjup. Funktionen väljs via den dedikerade "DISP"-knappen invid skärmen.
Skyddat
Objektivet har ett omfattande skydd mot fukt och damm, tack vare ett antal strategiskt placerad tätningar runt om konstruktionen och runt bajonetten mot kamerahuset. Frontlinsen är även fluorbehandlad, vilket verkar fukt- och smutsavstötande och underlättar vid rengöring av objektivet.
Storlek och vikt
Jag gillar verkligen att den är mindre och lättare än Nikons gamla AF-S 14-24/2,8 G ED, som jag använt mycket förr. Z-optiken är inte alls lika framtung och man behöver inte dra åt snabbplattan så in i bomben hårt när man har kameran på stativ med standard snabbplatta och tar bilder på högkant. Det är klart att en L-platta skulle lösa problemet, men jag föredrar standardplatta då den gör kameran mindre otymplig.
Brännvidd 14mm, bländare f/11. Tagen med Nikon Z6 II.
Bildkvalitet
Nikon Z 14-24/2,8 S levererar mycket bra skärpa till stor del av bilden och över hela zoomomfånget, redan på full bländaröppning. Bäst skärpa från kant till kant uppnås runt f/5,6. Men beroende på fokusavstånd och motiv kan det naturligtvis vara behövligt att man bländar ner ytterligare om man vill att det ska vara skarpt över hela bilden.
Kromatisk aberration är försumbar och korrigering är sällan nödvändig. Detsamma gäller distorsionen som är mycket låg. Lite vinjettering på största bländaröppning får man som vanligt räkna med, den håller sig på en normal nivå. Motljusegenskaper och bokeh får också toppbetyg med tanke på vilken sorts optik detta handlar om.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 9,8
- Byggkvalitet 10
- Funktion 9,5
- Pris 6,7
Brännvidd 14mm, bländare f/10. Z7. Reflexerna i denna bild beror mest på fotografens utandningsånga.
Z 17-28/2,8 versus Z 14-30/4 och Z 14-24/2,8
Om du jobbar professionellt som fotograf och har tillräckligt god ekonomi så är givetvis Z 14-24/2,8 den bästa vidvinkelzoom på alla områden. Den är liksom byggd för yrkesbruk och kan vara värd varenda krona extra för den flitige användaren. Den är även optisk bättre med bättre skärpa över hela bilden och mindre optiska problem än Z 17-28 och Z 14-30.
Fördelarna med Nikon Z 14-30mm f/4 S som jag ser det, är att den framförallt kompaktare än båda dessa två, men den växer också 3 cm på längden när man vrider på zoomen till startläget på 14mm-brännvidd. Det större zoomomfåget kan säkert också ses som en fördel av många.
Fördelarna med Z 17-28mm f/2,8 är ett steg högre ljusstyrka, snäppet bättre skärpa och övrig optisk kvalitet än 14-30mm. Det är i synnerhet kantskärpan som är märkbart bättre på 17-28mm genom hela zoomomfånget och på alla bländare. Jag gillar också att 17-28:an är lätt och jämförelsevis smalt byggd. Filtergänga är endast 67mm, vilket också innebär att man får tillgång till mindre och billigare filter än hos de flesta liknande vidvinkelzoomar.
Brännvidd 15mm, bländare f/11. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/10. Z7.
Brännvidd 19mm, bländare f/8. Z6 II.
Brännvidd 14mm, bländare f/8. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/11. Z7.
Brännvidd 22mm, bländare f/8. Z7.
Brännvidd 14mm, bländare f/10. Z7.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8. Z7.
Brännvidd 17mm, bländare f/2,8. Z7.
Brännvidd 14mm, bländare f/11. Z6 II.
Brännvidd 19mm, bländare f/11. Z7.
Plus
+ Mycket bra skärpa till stor del av bilden redan på f/2,8
+ Knivskarp över hela bilden nedbländad runt f/5,6
+ Försumbar kromatisk aberration
+ Låg distorsion
+ Relativt låg koma
+ Mycket bra motljusegenskaper
+ Känns mycket gediget byggd
+ Väderskyddad konstruktion
+ Tyst och snabb autofokus
+ 14mm vidvinkel som tecknar ut för fullformat
+ Ljusstyrka f/2,8 genom hela zoomomfånget
+ Mindre och lättare än Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED med F-fattning
+ Ger möjlighet till 112mm filter via medföljande motljusskydd, samt gelatinfilter via hållaren vid bakre linsen
Minus
- Ger ingen stabilisering på kamerahus som saknar inbyggd stabilisering (s.k. IBIS)
- Högt pris
Slutsats
Nikons gamla 14-24mm med F-fattning som släpptes redan 2007 (AF-S 14-24/2,8 G ED), var under många år min personliga favorit bland ultravidvinkelzoomar. Men för ungefär 5-6 år sedan började flera av konkurrenterna komma med ultravidvinkelzoomar där den ena efter den andra blev bättre och bättre, och i den riktningen har det sedan fortsatt.
Jag antar att Nikon kände sig tvungna att göra något åt saken och att det var en av flera anledningar till att de tog fram Z-systemet, som i sin tur fick en vidare objektivfattning. Vilket vi nu också sett resultatet av.
Med sin Z-variant av 14-24mm f/2,8 har Nikon kommit ikapp konkurrenterna och den är inte bara optiskt bättre än den tidigare F-versionen. Den är även betydligt mindre och lättare att handskas med. Autofokusfunktionen är också snabbare och framförallt tystare än AF-S-gluggarna. Jag är dock inte alls förvånad över att Nikon Z 14-24/2,8 S presterar så pass bra som den gör, det är liksom inte det första Z-objektivet som imponerat.
Trevligt också att Nikon löst dilemmat med buktande frontlins och filteranvändning, det går nämligen att montera ett 112mm filter direkt på motljusskyddet. De flesta ultravidvinkelobjektiv ger inte den möjligheten. Smart!
Testad av Mats 2020-12-01 .
Bilderna är tagna med Nikon Z7 och Z6 II i RAW och konverterade till JPEG via Capture One.