LAND: Danmark FOTO: Wildlife RESELÄNGD: 3 dagar   DATUM: 13-15/9  2024 DELTAGARE: 8-12

"Att få fotografera några av de ca 2 000 kronhjortar, dovhjortar, sikahjortar i Jägerborgs hjortpark norr om Köpenhamn i tidigt morgonljus och i solnedgången var en fantastisk upplevelse. Att dessutom komma hjortarna mycket nära ger möjlighet till annorlunda bildutsnitt." 
Tom Svensson

Tät morgondimma. Det prasslar till bland träden. Något rör sig. Sakta går solen upp och där ut ur dimman, bara femton meter bort, träder en majestätisk kronhjort fram. Hjorten sträcker huvudet mot skyn och avger ett brunstbröl. Kameran smattrar. Detta är en oförglömlig upplevelse och något du kan få uppleva på vår kurs i Jägerborgs hjortpark norr om Köpenhamn.

Parken är känd för sina stora gamla ekar och för sitt rika djurliv. Här finns bland annat ungefär 2100 kronhjortar, dovhjortar, sikahjortar och rådjur. De vantar fritt i parken och ofta kommer man dem på mycket nära håll.

Att fotografera dessa i brunstperioden i både morgon- och kvällsljus är en häftig upplevelse speciellt när tjurarna brölar och fyllde luften med sina utandningsångor vilket många gånger ger intressanta bildmöjligheter. Detta går vi under ledning av bevarandefotografen och Canon ambassadören Tom Svensson.

KURSENS HÖJDPUNKTER

  • Jägerborgs vackra park med stora ekar och dess hjortar.
  • 2100 kronhjortar, dovhjortar, sikahjortar i parken.
  • Fotografera Kronhjortar i brunst på mycket nära håll.
  • Morgon- och kvällsfotogragering inne i parken.
  • Varierande och vackra omgivningar.
  • Möjlighet till spännande bildkompositioner.
  • Medverkan av Tom Svensson under hela kursen.
  • Fördrag, bildbearbeting och bildkritik under ledning av Tom Svensson.

 

image.jpeg

 

JÆGERSBORGS HJORTPARK

Jægersborgs hjortpark är ett stort naturområde i Klampenborg strax norr om Köpenhamn där kronhjortar, dovhjortar och sikahjortar vandrar fritt. Historien om Jægersborg sträcker sig 300 år tillbaka i tiden då Kung Fredrik III satte upp ett staket runt skogen för att driva in befintliga hjortar i inhägnaden. På den tiden ansågs det vara kungens privata jaktmarker. Idag är parken öppen för allmänheten och är en populär park för alla köpenhamnare. Parken är hem för över 2 000 kronhjortar, dovhjortar, sikahjortar och rådjur vilka man kommer mycket nära om man rör sig stilla i parken. Ur en fotografs synvinkel är hösten bästa tiden att besöka Jægersborg. Det är då kronhjortarna har sin parningstid och det är då man kan fånga kronhjortarnas skådespel i det tidiga morgondiset. Parken finns sedan 2015 med på UNESCOs världsarvslista.

Kronhjort-i-brunst-fororesa-1.jpg

PROGRAM 13-15 SEPTEMBER 2024

DAG 1, (13/9) – KVÄLLSFOTOGRAFERING
Efter lunch samlas vi vid på Hotell Marina i Vedbæk där du möts och hälsas välkommen av Tom Svensson. Efter incheckning inleder Tom med ett inspirerande bildspel där han visar bilder på de ståtliga kronhjortarna och ge tips och råd om vad du bör tänka på i både när det gäller kvälls- och morgonljus. Han kommer också att visa hur du kan jobba med ljuset men också hur vi drar nytta av parkens omgivningar för att rama in motiven med parkens träd och växtlighet.

THS6030-Redigera.jpg

Härefter beger vi oss ut för vår första fotosession i det mjuka kvällsljuset. I Parken som sedan sex år tillbaka finns med på UNESCOs världsarvlista möts du av ett landskap som fylls av öppna ängar, partier av ädellövskog och små sjöar. I omgivningarna rör sig både rådjur och sikahjortar men framför allt kronhjortar och med över 2 100 djur så finns det gott om motiv. Under hela vistelsen i parken kommer Tom att finnas till hands för att hjälpa dig med allt från hur du kan komponera till inställningar på din kamera.  Efter att solen har gått ner över de tidigare kungliga jaktmarkerna beger vi oss till hotellet för en gemensam middag. Efter middagen avslutas kvällen med bildredigering. (M)

THS9593-Redigera.jpg

DAG 2, (14/9) – KRONHJORTAR I BRUNST
Tidig morgon innan solen gått upp vandrar vi in igenom grindarna till Jægersborg och du behöver inte komma långt in i parken innan tystnaden bryts av ett mäktigt bröl. Vi följer brölet som blir starkare och starkare och snart står kronhjorten framför oss ute på ängen, insvept av morgonens dimma. Då vi är tidigt uppe får vi möjlighet att jobba med dagens första ljus och Tom finns till hands för att visa hur du på bästa sätt läser och utnyttjar det mjuka ljus som sakta sköljer över omgivningarna och våra motiv. Lagom till frukost återvänder vi till hotellet varefter det finns tid att ladda morgonens bilder i datorn och importerar dem till Lightroom.

Efter en sen frukost finns det tid att lugn och ro ladda ner och gå igenom dina. Efter lunch på egen hand kommer vi att jobba med bildredigering och ha en gemensam bilddiskussion där du får feedback på några av de bilder du tagit. Att få feedback  kommer ge dig mängder av nya infallsvinklar, bildidéer och inspiration och det är med allt detta vi återigen beger oss ut för att fotografera under eftermiddagen. Tillbaka bland hjortarna försätter vi att utvecklas och utmanas som fotografer och de tacksamma motiven och omgivningarna gör att vi kan fotografera med en variation från närbilder till en grupp av kronhjortar i ett landskap av vackra träd. Med fyllda minneskort återvänder vi till hotellet för middag och bildbearbetning. (F, M)

382630523_1342250903067516_8023318229117682523_n-2.jpg

 DAG 3, (15/9) – MORGONFOTOGRAFERING OCH RESANS BILD
På morgonen får vi en sista fotomöjlighet att fånga spännande hjortbilder inne i parken. Tillbaka på hotellet äter vi frukost innan vi samlas i konferensrummet, det är nu dags att ladda in morgorgonens bildskörd i datorn för att sedan välja ut och redigera de bästa bilderna från våra dagar tillsammans.Kursen avrundas runt 13.00  med en bildgenomgång där Tom ger feedback på bilderna och de avslutar med att utse ”kursens bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2024” och ett förstapris på 5 000:-. (F)

FOTOGRAF 

Tom Svensson är en berömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger, ”Jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själva och då är det för sent. Hans färdigheter som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad. Bilder är ett sätt att göra en förändring, eftersom kraften i en bild är stor. Här anses han vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den enda svenska som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt Global Manfrotto Ambassadör.

HOTELL 

https://www.hotelmarina.dk/

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 8 995:-

Priset inkluderar:

  • Övernattning på förstklassiga Hotel Marina i dubbelrum.
  • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
  • Medverkan av Tom Svensson under hela kursen.
  • Bildredigering, bildutvärdering och föredrag.
  • En värd från Zoom Fotoresor som medverkar under hela kursen.
  • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.
  • Moms.

Priset inkluderar ej:

  • Enkelrumstillägg: SEK 1 800:-
  • Transport till Vedbæk och mellan hotellet och parken.
  • Luncher betalas direkt på plats.
  • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
  • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring. För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Du bör vara på plats på Hotel Marina senast kl. 14.00 den 13/9 och inte planera hemresan tidigare än 13.00 15/9.

Transport till Hotel Marina i Vedbæksker på egen hand. Lättast tar du dig dit med egen bil eller med Öresundståget till Köpenhamn och sedan byter till lokaltåget till Vedbæk station som bara är en kort promenad från hotellet. Det går även att flyga till Kastrup och sedan ta lokaltåget till Vedbæk station.

FAKTA

Målgrupp:Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt. 

Valutakurs: DKR 1,50 (per den 5/10 2023)

KAMERAUTRUSTNING

  • Din digitalkamera
  • Teleobjektiv helst upp till 500 mm.
  • Zoomobjekt typ 70-200 mm.
  • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
  • Ett en- eller trebensstativ.
  • Extra batterier, laddare etc.
  • En dator med Photoshop eller Lightroom.

 

BOKNING - KRONHJORT I BRUNST 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.