awards.png
awards.png

CyberPhoto Awards 2017

Varmt välkommen in och läs mer prylarna som av oss har utsetts till årets allra bästa produkter 2017! Du kan även klicka vidare på respektive banner och besöka produktsidan. Där hittar du ännu mer information.

awards_d850.png

Årets systemkamera med fullformatssensor - Nikon D850

Nikon D850 är ett fantastiskt bra och kompetent verktyg för avancerade fotografer. Den bakbelysta sensorn med 45M-pixel och utan lågpassfilter. En grymt snabb autofokus ärvd från Nikon D5. Seriebildtagning med upp till 9 bilder/sek och rejält förbättrad filmfunktion gör att D850 når en bredd av användare som sällan skådats tidigare. Den passar utmärkt till allt oavsett om det handlar om landskapsfotografering, natur, djur, sport, porträtt, studio, reklam, arkitektur eller astro. Nikon D850 har också fått utökad batterikapacitet, vikbar skärm med fullständiga touchkontroller, elektronisk slutare och möjlighet till ljudlös bildtagning, 4K-filmning samt zebramönster och focus peaking. Den bästa spegelreflexkameran med fullformatssensor hittills.

awards_x-e3.png

Årets systemkamera med APS-C-sensor - Fujifilm X-E3

Fujifilm kan verkligen konsten att bygga trevliga kameror. Och trevliga objektiv. Nu är Fujifilms kameror och objektiv inte bara trevliga utan också tekniskt mycket kompetenta. Det kanske verkar udda att använda ord som trevliga i dessa sammanhang men Fujifilm X-E3 är riktigt trevlig, och rolig, att fotografera med. Bildresultatet är mycket bra och autofokusen är snabb och precis. Den låga vikten gör att man orka ta med sig den, den fina kvalitetskänslan gör att man gillar den och utseendet gör att man man verkligen vill använda den. Filmar självklart i 4K. En kamera som man verkligen älskar.

awards_g9.png

Årets systemkamera med Micro-4/3-sensor - Panasonic Lumix G9

Panasonic Lumix G9 siktar in sig på stillbildsfotografen men är fortfarande mycket kompetent attt filma med. Den klarar upp till 60 stillbilder per sekund. Med pixelshift så får du en upplösning på hela 80M pixel, normal upplösning är på 20M pixel. Vridbar bildskärm med pekmeny. Mycket fin elektronisk sökare på 3,68M pixel och dubbla kortplatser. Panasonic G9 är maxad på alla sätt och har dessutom professionella kvaliteter. Slutaren är testad för 200.000 exponeringar vilket är mycket imponerande.

awards-g1x.png

Årets kompaktamera - Canon PowerShot G1 X Mark III

Trevligt att Canon satt in en APS-C-sensor i "lilla" G1 X Mark III, som utvändigt bara är några enstaka millimeter större än den behändiga G5 X som "bara" har en 1-tums sensor. G1 X version 1 och 2 är också något större/tyngre och har en aning mindre sensor än version 3. Canon Powershot G1 X Mark III känns som en kompakt Powershot-modell, men med sensor och prestanda som en betydligt större Canon EOS-systemkamera. Perfekt val för dig som inte vill släpa på en stor systemkamera och samtidigt inte vill kompromissa med bildkvalitet och hastighet.

awards-hero6.png

Årets actionkamera - GoPro Hero 6

GoPro har dominerat under många år och framgången fortsätter med nya Hero 6. Det som talar mest för Hero6 är att den klarar motiv med stora kontraster bättre än de flesta actionkameror i färgläget "GoPro". Det är den nya processorn GP1 och dess signalbehandling som på digital väg lyckas trolla fram detaljer i både hög och lågdagrar, samtidigt som kontrasten bibehålls. Väljer man däremot färgläget "flat" så får man en mer kontrast- och färglös bild som lämpar sig mer för dig som vill kunna göra färg- och exponeringsjusteringar vid redigering i efterhand. GoPro Hero6 har också tillgång till RAW för stillbilder, fler manuella inställningar och touch-skärm.

awards-ax700.png

Årets videokamera - Sony AX700

Sony FDR-AX700 är ett mycket bra val för dig som har större krav på funktioner och bildkvalitet än vad en videokamera av standardmodell kan erbjuda. Filmkvaliteten i AX700 är riktigt bra och objektivet ger en skarp och vältecknande bild med få brister över hela brännviddsomfånget. Funktioner finns det gott om även för den mer avancerade filmaren. Vi gillar alla manuella inställningar som ger stora möjligheter att styra över exponering och övrigt bildresultat. Många videokameror i lägre prisklasser ger inte tillgång till dessa möjligheter, och ger i regel också märkbart sämre bildkvalitet för både video och stillbilder. AX700:ans inbyggda ND-filter är också mycket användbart. Rekommenderas varmt!

awards_gfx50s.png

Årets kamera alla kategorier - Fujifilm GFX 50S

Fujifilm GFX 50S överraskade hela fotomarknaden med sin mellanformatssensor och den har verkligen satt en milstolpe i fotohistorien. Fujifilm, som haft stor framgång med sina fina X-modeller med APS-C-sensor, hoppade över fullformat och gick direkt på mellanformatssensor. Liten och smidig, bara något större än en fullformatare gjorde att den körde ifrån Pentax 645, prissättningen gjorde att den körde ifrån PhaseOne och slutligen det kompletta systemet gjorde att den körde ifrån nylanserade Hasselblad också. Fujifilm GFX 50S är en helt fantastisk kamera. Bildresultaten är magnifika. Nu kan en avancerad amatör, eller ett proffs, få mellanformatskvalitet i en storlek som faktiskt går att bära med sig och till en kostnad som är möjlig.

awards-85is.png

Årets objektiv till Canon - Canon EF 85/1,4L IS USM

Äntligen, säger vi! Canons tidigare 85mm gluggar med ljusstyrka f/1,2 och f/1,8 har funntis rätt länge på marknaden och det börjar absolut vara dags med ett nytt som presterar bättre optiskt. Speciellt med tanke på att kamerornas höga upplösning idag ställer högre krav än vad det gjorde för mer än 10 år sedan när version II av 85/1,2:an släpptes. Canon EF 85/1,4L IS USM är alltså ingen ersättare till de två övriga 85:orna, utan mer ett extra komplement avsett för professionell användning, och som matchar dagens kameror bättre än deras äldre varianter.

awards_nikon28.png

Årets objektiv till Nikon - Nikon AF-S 28/1,4 E ED

Kul att Nikon lyckats skapa ett fast 28mm objektiv som konkurrerar optiskt med Zeiss Otus 28/1,4. Det är faktiskt rätt marginella skillnader i bildkvalitet, men de stora fördelarna med Nikons är att det är betydligt mindre och lättare till ett avsevärt lägre pris, plus att det har autofokusfunktion som Otusobjektivet saknar. Nikon AF-S 28/1,4E ED är ett enastående vidvinkelobjektiv och ett utmärkt komplement till deras minst lika fantastiska teleobjektiv AF-S 105/1,4E ED. Nikons lite äldre AF-S f/1,4-objektiv är inga dåliga gluggar, men de når inte riktigt upp till dessa nivåer, och särskilt inte om man jämför dem på full öppning.

awards_sony1635.png

Årets objektiv till Sony E-fattning - Sony FE 16-35/2,8 GM

Sony FE 16-35/2,8 GM är en mycket imponerande vidvinkelzoom som tar ledningen bland liknande zoomar (oavsett tillverkare) när det gäller framförallt skärpan i bilderna över hela zoomomfånget från f/2,8 till f/16 sett över hela bilden. Prisnivån är kanske i högsta laget för många, men det är ju inte direkt ovanligt att hög kvalitet kostar extra och har du råd att köpa denna i skrivande stund bästa zoom, så köp den!

awards_fujinon50.png

Årets objektiv till Fujifilm X-fattning - Fujinon XF 50/2,0 R WR

Änligen ett litet och smidigt teleobjektiv till Fujifilm X. Fujinon XF 50/2,0 R WR är perfekt litet porträtt-tele som dessutom är vädertätat. Bildkvalieten är superb. Objektivet består av 9 st linselement indelade i 7 st grupper, inkl. ett asfäriskt ED-linselement för att minimera uppkomsten av sfärisk och kromatisk aberration på samtliga fokusavstånd. Liten, trevlig men också en avancerad konstruktion. 

awards_zuiko45.png

Årets objektiv till Micro 4/3 - Olympus M. Zuiko Digital ED 45/1,2 Pro

Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm F/1,2 Pro är en imponerande optik på många sätt, och som gjord för dig som eftersträvar hög ljusstyrka, extra kort skärpedjup och riktigt fin bokeh. Objektivets bokeh, eller fjäderbokeh (Feathered bokeh) som olympus valt att kalla det är kanske ett litet kapitel för sig. Olympus har i detta objektiv gjort en så kallad fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet, vilket resulterar i en softare och finare bokeh än vanligt bland M.4/3-objektiven. Och detta utan att man förlorar ljusstyrka, som man annars normalt gör med objektiv som ger liknande bokeh via apodiseringslins, men de tappar ljusstyrka, vilket detta objektiv inte gör.

awards-pentax.png


Årets objektiv till Pentax - Pentax 2018
Detta val var svårt, just för att det inte fanns några val. Pentax har inte släppt några objektiv under 2017. Men av respekt för alla trogna Pentax-användare ville vi ändå ha med Pentax i våra Awards. Nästa år blir det nya prylar...vi lovar!

awards_profotoa1.png


Årets blixt - Profoto A1

Profoto gör något ingen annan gjort förut. A1 är något av en hybridblixt - en kombination av kamerablixt och studioblixt - som är helt integrerad i Profotos Air-TTL-system. Den kan alltså både styra och styras av andra A1, samtidigt som den kan styra andra enheter med Air-TTL-mottagare såsom B1-, B2- och D2-serierna.

awards-quadralite.png

Årets fototillbehör - Quadralite LED 600

En smidig men ändå ljusstark LED-belysning, för både studio och videobruk. Quadralite LED 600 kombinerar fördelarna med både konstant ljus från LED-lampor och studiobelysning där man kan använda sig av många olika typer av ljusformare. LED 600 ger ett stabilt och kraftigt ljus (ca 5200 lux) och har en färgtemperatur motsvarande dagsljus (ca 5400K). Belysningen har låg arbetstemperatur och kan då fritt användas med alla typer av tillbehör som normalt används i fotostudior, som snoots, reflektorer, softboxar och paraplyer. Belysningen drar endast 100 watt på maximal effekt, men ger ändå en ljusstyrka motsvarande 1000 watts(!) halogenbelysning.

awards_zhiyun.png

Årets videotillbehör - Zhiyun Crane V2

Zhiyun Crane är en riktigt bra och prisvärd stabilisering för kameror upp till max 1,8 kg. Känsla och finish i Zhiyun Crane ligger på en mycket hög nivå och hittills är detta den bästa elektroniska stabilisering vi testat i denna klass. Men som med alla stabiliseringar krävs det i regel lite övning innan man lyckas få till så effektiv stabilisering som möjligt, så ge inte upp vid första försöket ifall det inte blir så bra som du förväntat dig. Det här blev årets succé och även vår egna favorit 2017!

awards-samsungs8.png

Årets smartphone - Samsung Galaxy S8

En telefon fullspäckad med mycket av den senaste tekniken. Med sin innovativa infinity-display, futuristiska design, högpresterande komponenter och en riktigt vass kamera så satte Samsungs Galaxy S8 den nya standarden för flaggskeppstelefonerna.

awards_ha150.png

Årets outdoorprodukt - Dörr trådlös rörelsedetektor kit HA-150

Det trådlösa larmsatsen är ett perfekt varningssystem och larmsystem vid jakt eller för övervakning av hus och trädgård. Satsen innehåller en radiomottagare och två rörelsesensorer för PIR-sensorn: det kan utvidgas upp till 5 rörelsesdetektorer. Det maximala radiosignalområdet är 150 m, signalen kan förstärkas genom att förlänga mottagarens antenn.