Bloggpost

2020-12-24

Fotohistoria: God Jul!

Det är torsdag, throwback thursday, där vi berättar om något som är intressant ur fotohistorisk synvinkel. Idag är det dessutom julafton så vi kombinerar de båda. Först och främst vill vi önska alla en riktigt mysig jul i dessa speciella tider. Vad kan vara mer jul än en julgran tagen med en optik som har bubbelbokeh?

Bilden är tagen med Meyer-Optik Görlitz Domiplan 50/2,8. När jag arbetade i en fotobutik på 80-talet så betraktades dessa objektiv som skräp och var inget som vi ville byta in om möjligt. Vi har fyra sådana här objektiv i vårt museum och jag har nämnda skäl aldrig ens tittat åt deras håll. Jag såg nyligen på en Youtubevideo där de använde just denna optik och att den har bubbelbokeh. Detta gjorde att jag faktisk plockade fram en Domiplan för test. Domiplan är en Cooke-triplet så konstruktionen är över 130 år gammal och har bara tre linselement. Objektivet lanserades 1962. Vill du ha bubbelbokeh för väldigt få kronor så är Fujinon 55/2,2 ett ännu bättre val. Både den och Domiplan 50/2,8 ligger på 100-300kr på begagnatmarknaden.

Bubbelbokeh kallas också för såpbubbelbokeh. Det är när bokehbollarna får en ljus kant, vilket egentligen är ett optisk fel och återfinns oftast på enkla trippletter, dvs objektiv med endast tre linselement. Det förekommer även på andra objektiv med 4 linselement som den tidigare nämnda Fujinon 55/2,2. Denna typ av bokeh kan vara vacker och charmig om man nyttjar den rätt. Den kan också vara störande och irriterande på "vanliga" bilder.

Se testen av Meyer-Optik Görlitz Domiplan 50/2,8 >>

Se testen med Fujinon 55/2,2 >>

Objektivadaptrar hittar du här >>

Slutligen vill vi än en gång önska alla en riktigt God Jul!

/Thomas