Bloggpost

2020-02-27

Fotohistoria: Olympus-S

Om du är bekant med Olympus analoga kameror sedan tidigare så känner du till både Olympus 35 RD och Olympus Trip 35. Nu ska vi titta på vad som fanns före dessa modeller och vi går tillbaka till 1963. Optiken är riktigt bra, se länk längre ner.

Olympus-S finns i två varianter. En med en selen mätcell som kom 1962 och en med CdS mätcell som ersatte den första redan efter ett år. Det är den senare som du ser på bilden och den heter egentligen Olympus-SC men det står Olympus-S på kameran, vilket är lite förvirrande. Om vi nu ska vara lite petiga så heter första modellen Olympus-S Electro Set. Olympus-SC ersattes 1965 av Olympus-35 LE.

Den Olympus-S som du ser på bilden kommer från vår egen samling. Det är svårt att veta exakt värde på en sådan kamera då den är tämligen sällsynt. Normalt så finns alltid någon av nästan vilket märke eller modell till salu på eBay, men i skrivande stund finns inte en enda Olympus-S där. Vi skulle beräkna värdet till 800-1900kr beroende på skick.

Olympus-S är en mätsökarkamera med fast 42/1,8 optik. Den har 7 element i 5 grupper så det är en tämligen avancerad optisk konstruktion och torde därför vara bra. Kameran har en Copal SV slutare som klarar 1/500 - 1s + B. Det finns inte så mycket mer att säga om denna kamera men jag tyckte den behövde vara med i vår serie fotohistoria då det är en fin konstruktion och torde ha varit bland det bästa på sin tid.

Jag tog loss en optik från en av de två Olympus-S som vi har, och satte den optiken på en Sony A7R IV, se här >>

/Thomas