Bästa kombinerade foto-/videokamera 2019, enligt EISA
Sony A6400
Uppföljaren till A6300 är nära nog identisk med sin föregångare exteriört, samtidigt har man uppdaterat insidan en hel del.
Nytt är bland annat ett uppdaterat autofokussystem som kameran till viss del fått ärva från proffsmodellen A9. Den har även ärvt bildbehandlingsalgoritmer från Sonys fullformatsmodeller. Den vinklingsbara skärmen har nu touch-funktion och större vikbart rörelseområde för selfies, och man har också lagt till en timelapse-funktion.
Utmärkande egenskaper
24,2 MP Exmor CMOS-sensor i APS-C-format
Bionz X processor
Hybrid AF 4D Focus-system, världens snabbaste för liknande kameror, vid lanseringen
425 st fasdetekterade fokuseringspunkter fördelade över merparten av sensorytan
Förbättrad motivföljande autofokus
Förbättrad ansikts/ögon-AF funktion i realtid
OLED XGA Trufinder-sökare med 2,4 Mpixels upplösning
Vinklingsbar 3,0-tums touch-skärm med 921 600 punkter
Inbyggd blixt + uttag för extern blixt
Upp till 11 bilder/s seriebildtagning
Filmning i upp till 4K/25p/100Mbps, FHD upp till 1080/120p/100Mbps
Ingång för extern mikrofon och även inbyggd mikrofon
Timelapse-film samt quick- och slowmotion-funktion upp till 120 b/s i FHD
Olika gamma-profiler för optimal efterredigering och visning på HDR-kompatibla enheter, t ex S-Log2 och S-Log3
WiFi-funktion med NFC medger både överföring av filer till/från mobil enhet och fjärrstyrning av kameran från dedikerad app
Vad skiljer mellan A6300, A6400 och 6500?
Mycket är sig likt i dessa tre kameramodeller, som bland annat yttre design, sökare, skärmstorlek/upplösning, sensor, serietagning 11 b/s, väderskyddad konstruktion. Det som skiljer A6400 mest från A6300 är att 6400 fått en förbättrad autofokusfunktion, ny processor, större buffert vid seriebildtagning, samt skärm med touchkontroller. Skillnaderna mellan A6400 och A6500 är att den dyrare 6500 har en sensorshift-baserad 5-axlig bildstabilisering, större buffert, samt 3 st C-customknappar istället för 2. Skärmen på A6400 går också att vika 180 grader uppåt/framåt, till skillnad från bara 90 grader hos A6300 och A6500. Den mest markanta skillnaden i A6400 är dock att den motivföljande autofokusfunktionen har utvecklats ytterligare sedan både A6300 och A6500 släpptes 2016, och ger den mest pålitliga AF:en av dessa tre modeller. Även en inbyggd timelapse-funktion har tillkommit i A6400.
Testtexten nedan och betyget gäller ej eventuellt medföljande kit-objektiv, utan avser endast kamerahuset A6400.
Byggkvalitet & känsla
Kameran känns robust byggd och har ett stadigt chassi av metall samt väderskyddad konstruktion. Greppet och övrig ergonomi känns bra för att vara en så liten kamera, men självklart inte jämförbart med en betydligt större kameramodell.
Autofokus & Hastighet
A6400 har precis som A6500 ett imponerande antal fokuspunkter, hela 425 st fasdetekterade AF-punkter utspridda över nästan hela sensorytan. Men med ny processor och uppdaterade algoritmer för autofokusfunktionen resulterar det i en ännu snabbare och träffsäkrare autofokus än alla tidigare modeller i A6000-serien. Autofokusfunktionen är oerhört snabb och träffsäker, och motivföljande AF låser fast motivet och följer sedan på ett mycket bättre sätt än tidigare. Ansikts- och ögonavkännande autofokus fungerar numera i realtid och man behöver inte längre programmera någon specifik Fn-knapp för att kunna aktivera ögon-AF. Den klarar även att följa en person som vänder ansiktet bort från kameran och tillbaka igen, en klar fördel när det befinner sig flera personer i bild. Val av vänster eller höger öga finns att tilldela till någon av Fn-knapparna. Ögon-AF kommer också vara anpassad för djurfotografering, men det får man först sommaren 2019 då det kommer med en ny firmware.
Seriebildtagningen ligger kvar på 11 b/sek med motivföljande AF och icke låst exponering. Bufferten är dock utökad till ca 115 bilder i JPEG eller ca 45 RAW, jämfört med ca 40 JPEG-bilder i A6300. Den dyrare A6500 har en buffert på över 300st JPEG eller 100 RAW. I ljudlöst läge gäller max 8 b/s med följande AF och exponering.
Funktioner & egenskaper
Sony A6400 har det mesta en kamera kan tänkas behöva, och man kan dessutom tilldela de flesta knappar som finns utanpå kameran med ett urval av i princip alla funktioner som finns i menyn till varje enskild knapp, och därmed skräddarsy den med de viktigaste funktioner som man vill ha lättillgängliga, suveränt. Ifall man ville ha timelapse-funktion i tidigare modeller var man hänvisad till att köpa en app från Sonys hemsida som man sedan laddade in i kameran, men i A6400 finns nu timelapse direkt i kameran. Om du tänkt använda kameran i manuellt exponeringsläge för exempelvis studiofotografering med blixt, bör du i menyn ändra valet Livevisning till Effekt av, annars kan det lätt bli svart på skärmen eller i sökaren.
Nedan radar vi upp några användbara funktioner i A6400.
Blixten
Den inbyggda blixten går faktiskt att manuellt vinkla uppåt, och genom att rikta blixten lite snett uppåt kan man få betydligt snyggare blixtbilder ifall ljuset studsar i taket istället för direkt på motivet. Nu är den inte så enormt stark, men i ett normalstort rum med vitt tak fungerar det bra, och personen som blir fotograferad blir heller inte lika störd och bländad av det indirekta blixtljuset. Ta inte med fingret på blixtglaset bara, det kan nämligen bli väldigt hett och det lär också skymma blixtljuset.
Blixtrande tips
Börja med att ställa in kameran i M-läge med en slutartid runt 1/10 till 1/25 sekund och använd helst objektivets största möjliga bländaröppning. ISO 100 fungerar oftast bra och bör väljas för bästa möjliga bildkvalitet, men det kan i vissa fall vara nödvändigt att gå upp några steg ifall blixtljuset inte räcker till. Den relativt långa slutartiden gör att du får med mer av det befintliga ljuset, och vinklar du dessutom blixten mot ett vitt tak så får du ett mycket mjukare och behagligare blixtljus i bilden. Tänk på att slutartiden påverkar inte blixtens ljus, så länge man inte väljer kortare slutartider än kortast synktid, utan bara det befintliga omgivande ljuset.
Sökare & LCD-skärm
Sökaren är samma som i A6300 och A6500, en OLED-variant med 2,36 MP upplösning. Dioptrijustering samt ögonsensor för växling mellan sökare och skärm finns. A6400 har en bra och välbeprövad EVF.
Den vikbara skärmen med 921 600 punkter är också i grunden samma som i A6300, men nu vikbar uppåt/nedåt och med touch-funktion precis som i A6500, och klarar att vikas uppåt i 180 grader istället för 90 grader och därmed bättre lämpad för selfies och Vlogg.
Pekfunktion är alltid bra, men den är inte fullständig som på en smartphone, utan fungerar bara till pekfokus och exponering. Trevligt också att det går att flytta fokuspunkten på skärmen när man använder sökaren, och att det fungerar både för stillbildstagning och videofilmning. Pek-autofokusfunktionen är kan vara extra bra för dig som använder autofokus vid filmning. Fingerspårning av motiv är en ny funktion som gör det enklare att följa motivet i stillbilder och filmer. Touch-kontrollen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Visning av histogram, vattenpass, focus peaking, zebra- och rutmönster finns att välja i menyn, och fungerar för både sökare och skärm.
Wifi & Bluetooth
Inbyggd Wifi är perfekt för dig som vill överföra bilder till din smartphone eller surfplatta. Se gärna till att aktivera NFC om den funktionen finns i din smartphone, det underlättar uppkopplingen mellan kamera och telefon. Parkopplad med appen PlayMemories Mobil och kompatibel smartphone eller surfplatta, så kan den hämta platsdata via bluetooth från den mobila enheten och registrera GPS-kordinater till stillbilderna. Bluetooth ger också en stabilare sammankoppling än wifi. Du kan även använda din smartphone som fjärrkontroll med live view-funktion via appen.
Laddning
Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man använda portabla reseladdare som Jupios Power Vault modeller. Det är även möjligt att fortsätta fotografera eller filma med laddkabeln i kameran, och en powerbank är suverän att ha i kameraväskan då batteriet i kameran börjar ta slut. Bara att plugga in och fortsätta plåta eller filma, sen kan man också låta den ladda batteriet medan kameran ligger i väskan, om den får plats i väskan förstås.
Video
När det gäller video i 4K så har kameran avläsning av hela sensorinformationen utan pixel-binning för bästa bildresultat. Sonys filmkvalitet i 4K är också mycket bra jämfört med många konkurrenter. Skärpa och detaljrikedom är högre än vanligt, och för den som vill ha ett softare filmresultat eller annan typ av färgsättning så går det fint att ordna via kamerans bildprofiler.
För 4K kan man välja 25p i 60 eller 100 Mbps, och för XAVC S i FHD finns valen 25p, 50p och 100p i 50/60/100 Mbps. Vill man komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men omformatering av minneskortet krävs och ntsc lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar. S&Q-läget möjliggör både slow- och quick-motion med framerates på mellan 1 och 100/120 fps PAL/NTSC. Sony A6400 saknar också den vanliga 29 minuters filmbegränsningen.
För filmning i 4K och 100 Mbps rekommenderas ett SDXC UHS-I/II U3 -kort. Bildprofilerna S-log3 och S-Log2 gamma finns att välja i menyn och ger tillgång till ett betydligt större dynamiskt omfång, vilket minskar risken för överexponerade högdagrar och igensotade lågdagrar, samt möjlighet till större färgkorrigeringar och mindre kvalitetsförluster. Profilen S-log3 ger ca 14 bländarsteg större kontrastomfång. För att få en naturligare bildvisning och kunna använda focus peaking när man använder S-log2/3-profilerna så finns också funktionen Gamma Display Assist. Exponeringsvalen P, A, S eller M är även valbara vid filmning, och focus peaking fungerar under pågående filmning för dig som föredrar manuell fokusering. Zebra-mönster som varnar för utfrätta högdagrar finns också att välja i menyn. Fokushastigheten för filmning är valbar i tre steg.
För dig som vill har bättre kontroll på ljudet finns 3,5mm mikrofon-ingång och manuell nivåreglering, men den saknar hörlurs-uttag. Om du vill kunna synka ljudet i efterhand vid redigering finns även möjligheten att använda funktionen för tidskod. HDMI kontakt finns av typ D Micro, och kameran kan skicka ren videosignal via HDMI.
Filmklippen nedan har vi spelat in för att du ska få en aning om hur filmkvaliteten blir med Sony A6400. Inspelat i 4K / 25p /100Mbps med auto vitbalans och manuell exponering, ISO 100-3200. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand.
Bildkvalitet
Eftersom sensorn i A6400 är densamma som i A6300 och A6500 ser man heller ingen jätteskillnad i bildkvalitet, alla tre modellerna är kapabla till en mycket fin bildkvalitet med relativt låga brusnivåer även på höga ISO. Processorn är dock ny och innebär vissa skillnader i signalbehandlingen, men det handlar mer om färghanteringen än övrig bildkvalitet. Bilderna blir bra redan som de kommer ur kameran i JPEG, och i Raw kan man som vanligt lyfta fram ytterligare kvalitéer. Bilderna på denna sida är dock exakt som de kommer ur kameran i JPEG. Som med de flesta Sony-kameror exponerar också A6400 klanderfritt, det är inte ofta man behöver minus- eller pluskompensera.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,3
Byggkvalitet 9
Funktion 8,7
Pris 8
Plus
+ Mycket bra stillbildskvalitet för att vara en APS-C kamera av instegsmodell
+ Utmärkt filmkvalitet i 4K
+ Mycket snabb och träffsäker autofokus
+ 425 st fasdetekterande AF-punkter fördelade över i stort sett hela bildytan
+ Förbättrad ögon- och ansikts-AF med ögonfokus i realtid, och för både stillbild och film
+ Seriebildtagning med upp till 11 b/sek
+ Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna och mer därtill
+ Focus peaking (bra hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Zebramönster för filmläget
+ Möjlighet till ljudlös bildtagning
+ Mycket bra elektronisk sökare, för sin storlek
+ Bra vikbar skärm upp till 180 grader med touchfocus-kontroll
+ Behändigt format på kameran
+ Känns välbyggd
+ Till viss del väderskyddad konstruktion
+ Batteriet kan laddas via USB med ex.vis en powerbank, och det går att filma/fotografera under laddning
+ Ingång för extern mikrofon samt manuell ljudreglering
+ Den vanligt förekommande 29-minuters videobegränsningen är borta
+ Mycket bra och funktionsrik instegsmodell i miniformat
Minus
- A6400 saknar inbyggd bildstabilisering, OSS-objektiv krävs i så fall
- Ingen kortare slutartid än 1/4000, trots möjlighet till elektronisk slutare
- Saknar hörlursuttag
- Saknar inbyggd Raw-redigering & konvertering till JPEG
- Sensorrengöringen kan ej startas automatiskt via ON/OFF-reglaget
- Batteriet hade gärna fått räcka längre, extra batteri el. powerbank rekommenderas
Slutsats
Sony A6400 är en något enklare modell än A6500 och saknar bl a inbyggd bildstabilisering, men som istället fått en förbättrad motivföljande autofokusfunktion som sätter fokus både snabbare och mer träffsäkert än tidigare. A6400 är ett mycket bra val för dig som vill ha en liten och snabb kamera med potential till mycket bra bildkvalitet för både stillbild och speciellt video. A6400 filmar faktiskt i högre 4K-kvalitet än många video- och hybridkameror som ligger i betydligt högre prisklasser.
Sony A6400 tillsammans med Sonys smidiga superzoom 18-135/3,5-5,6 OSS som finns att köpa i kit med kameran, är en riktigt trevlig kombination som fungerar bra till väldigt många olika situationer och motiv för de flesta användare. Det är värt att lägga till extra för 18-135 objektivet istället för 16-50:an som också säljs i kit med A6400.
Man får väldigt mycket kamera i ett kompakt format med Sony A6400, och särskilt med tanke på att A6400 räknas som instegsmodell bland Sonys APS-C-kameror. Alltså en instegsmodell som på flera sätt kan mätas sig mot betydligt större, dyrare och mer professionella modeller, och som förutom inbyggd stabilisering klår deras APS-flaggskepp A6500 på flera punkter. Det sammanlagda betyget kan inte bli annat än Toppklass tack vare A6400:ans höga bildkvalitet för både stillbild och video, byggkvalitet, samt dess snabba och träffsäkra autofokusfunktion, plus all övrig kompetens.
Viktig information om batteriladdning och produktversioner
På grund av nya EU-regler om att laddning inte får ske via microUSB, kan batteriet inte längre laddas direkt i kamerahuset på vissa modeller. För din bekvämlighet ingår nu en separat batteriladdare i paketet. Detta gör att du kan ladda batteriet effektivt samtidigt som du fortsätter fotografera.
Notera att äldre versioner av denna produkt fortfarande kan finnas i lager. Dessa äldre versioner kan ladda batteriet direkt i kamerahuset och inkluderar därför inte en separat batteriladdare. Vi rekommenderar att du kontrollerar under fliken "Tekniska data" och avsnittet "Medföljande tillbehör" för att se vilken version du köper.
Fler bilder tagna med Sony A6400 hittar du nedan:
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.
11 190:-
8 952:- exkl. moms
Effektiv motivföljande AF
Filmning i upp till 4K/25p
3,0-tums touch-skärm
Beräknas in 2025-01-24
Nej tack
Lexar SDXC Professional 1800X 64GB UHS-II V60, 280MB/s
+ 339:-
Lexar SDXC Professional 1800X 128GB UHS-II V60, 280MB/s
+ 469:-
Lexar SDXC Professional 1800X 256GB UHS-II V60, 280MB/s
+ 1 039:-
Nej tack
Lowepro Adventura TLZ 30 III GL
+ 419:-
Lowepro Flipside 200 AW II svart
+ 1 269:-
Nej tack
Jupio batteri motsvarande Sony NP-FW50
+ 449:-
SmallRig 4330 batteri med USB-C kontakt - motsvarande Sony NP-FW50
+ 489:-
Sony NP-FW50
+ 699:-
Nej tack
CyberPhoto Microfiberduk till objektiv, kameradisplayer och smartphones
Bästa kombinerade foto-/videokamera 2019, enligt EISA
Sony A6400
Uppföljaren till A6300 är nära nog identisk med sin föregångare exteriört, samtidigt har man uppdaterat insidan en hel del.
Nytt är bland annat ett uppdaterat autofokussystem som kameran till viss del fått ärva från proffsmodellen A9. Den har även ärvt bildbehandlingsalgoritmer från Sonys fullformatsmodeller. Den vinklingsbara skärmen har nu touch-funktion och större vikbart rörelseområde för selfies, och man har också lagt till en timelapse-funktion.
Utmärkande egenskaper
24,2 MP Exmor CMOS-sensor i APS-C-format
Bionz X processor
Hybrid AF 4D Focus-system, världens snabbaste för liknande kameror, vid lanseringen
425 st fasdetekterade fokuseringspunkter fördelade över merparten av sensorytan
Förbättrad motivföljande autofokus
Förbättrad ansikts/ögon-AF funktion i realtid
OLED XGA Trufinder-sökare med 2,4 Mpixels upplösning
Vinklingsbar 3,0-tums touch-skärm med 921 600 punkter
Inbyggd blixt + uttag för extern blixt
Upp till 11 bilder/s seriebildtagning
Filmning i upp till 4K/25p/100Mbps, FHD upp till 1080/120p/100Mbps
Ingång för extern mikrofon och även inbyggd mikrofon
Timelapse-film samt quick- och slowmotion-funktion upp till 120 b/s i FHD
Olika gamma-profiler för optimal efterredigering och visning på HDR-kompatibla enheter, t ex S-Log2 och S-Log3
WiFi-funktion med NFC medger både överföring av filer till/från mobil enhet och fjärrstyrning av kameran från dedikerad app
Vad skiljer mellan A6300, A6400 och 6500?
Mycket är sig likt i dessa tre kameramodeller, som bland annat yttre design, sökare, skärmstorlek/upplösning, sensor, serietagning 11 b/s, väderskyddad konstruktion. Det som skiljer A6400 mest från A6300 är att 6400 fått en förbättrad autofokusfunktion, ny processor, större buffert vid seriebildtagning, samt skärm med touchkontroller. Skillnaderna mellan A6400 och A6500 är att den dyrare 6500 har en sensorshift-baserad 5-axlig bildstabilisering, större buffert, samt 3 st C-customknappar istället för 2. Skärmen på A6400 går också att vika 180 grader uppåt/framåt, till skillnad från bara 90 grader hos A6300 och A6500. Den mest markanta skillnaden i A6400 är dock att den motivföljande autofokusfunktionen har utvecklats ytterligare sedan både A6300 och A6500 släpptes 2016, och ger den mest pålitliga AF:en av dessa tre modeller. Även en inbyggd timelapse-funktion har tillkommit i A6400.
Testtexten nedan och betyget gäller ej eventuellt medföljande kit-objektiv, utan avser endast kamerahuset A6400.
Byggkvalitet & känsla
Kameran känns robust byggd och har ett stadigt chassi av metall samt väderskyddad konstruktion. Greppet och övrig ergonomi känns bra för att vara en så liten kamera, men självklart inte jämförbart med en betydligt större kameramodell.
Autofokus & Hastighet
A6400 har precis som A6500 ett imponerande antal fokuspunkter, hela 425 st fasdetekterade AF-punkter utspridda över nästan hela sensorytan. Men med ny processor och uppdaterade algoritmer för autofokusfunktionen resulterar det i en ännu snabbare och träffsäkrare autofokus än alla tidigare modeller i A6000-serien. Autofokusfunktionen är oerhört snabb och träffsäker, och motivföljande AF låser fast motivet och följer sedan på ett mycket bättre sätt än tidigare. Ansikts- och ögonavkännande autofokus fungerar numera i realtid och man behöver inte längre programmera någon specifik Fn-knapp för att kunna aktivera ögon-AF. Den klarar även att följa en person som vänder ansiktet bort från kameran och tillbaka igen, en klar fördel när det befinner sig flera personer i bild. Val av vänster eller höger öga finns att tilldela till någon av Fn-knapparna. Ögon-AF kommer också vara anpassad för djurfotografering, men det får man först sommaren 2019 då det kommer med en ny firmware.
Seriebildtagningen ligger kvar på 11 b/sek med motivföljande AF och icke låst exponering. Bufferten är dock utökad till ca 115 bilder i JPEG eller ca 45 RAW, jämfört med ca 40 JPEG-bilder i A6300. Den dyrare A6500 har en buffert på över 300st JPEG eller 100 RAW. I ljudlöst läge gäller max 8 b/s med följande AF och exponering.
Funktioner & egenskaper
Sony A6400 har det mesta en kamera kan tänkas behöva, och man kan dessutom tilldela de flesta knappar som finns utanpå kameran med ett urval av i princip alla funktioner som finns i menyn till varje enskild knapp, och därmed skräddarsy den med de viktigaste funktioner som man vill ha lättillgängliga, suveränt. Ifall man ville ha timelapse-funktion i tidigare modeller var man hänvisad till att köpa en app från Sonys hemsida som man sedan laddade in i kameran, men i A6400 finns nu timelapse direkt i kameran. Om du tänkt använda kameran i manuellt exponeringsläge för exempelvis studiofotografering med blixt, bör du i menyn ändra valet Livevisning till Effekt av, annars kan det lätt bli svart på skärmen eller i sökaren.
Nedan radar vi upp några användbara funktioner i A6400.
Blixten
Den inbyggda blixten går faktiskt att manuellt vinkla uppåt, och genom att rikta blixten lite snett uppåt kan man få betydligt snyggare blixtbilder ifall ljuset studsar i taket istället för direkt på motivet. Nu är den inte så enormt stark, men i ett normalstort rum med vitt tak fungerar det bra, och personen som blir fotograferad blir heller inte lika störd och bländad av det indirekta blixtljuset. Ta inte med fingret på blixtglaset bara, det kan nämligen bli väldigt hett och det lär också skymma blixtljuset.
Blixtrande tips
Börja med att ställa in kameran i M-läge med en slutartid runt 1/10 till 1/25 sekund och använd helst objektivets största möjliga bländaröppning. ISO 100 fungerar oftast bra och bör väljas för bästa möjliga bildkvalitet, men det kan i vissa fall vara nödvändigt att gå upp några steg ifall blixtljuset inte räcker till. Den relativt långa slutartiden gör att du får med mer av det befintliga ljuset, och vinklar du dessutom blixten mot ett vitt tak så får du ett mycket mjukare och behagligare blixtljus i bilden. Tänk på att slutartiden påverkar inte blixtens ljus, så länge man inte väljer kortare slutartider än kortast synktid, utan bara det befintliga omgivande ljuset.
Sökare & LCD-skärm
Sökaren är samma som i A6300 och A6500, en OLED-variant med 2,36 MP upplösning. Dioptrijustering samt ögonsensor för växling mellan sökare och skärm finns. A6400 har en bra och välbeprövad EVF.
Den vikbara skärmen med 921 600 punkter är också i grunden samma som i A6300, men nu vikbar uppåt/nedåt och med touch-funktion precis som i A6500, och klarar att vikas uppåt i 180 grader istället för 90 grader och därmed bättre lämpad för selfies och Vlogg.
Pekfunktion är alltid bra, men den är inte fullständig som på en smartphone, utan fungerar bara till pekfokus och exponering. Trevligt också att det går att flytta fokuspunkten på skärmen när man använder sökaren, och att det fungerar både för stillbildstagning och videofilmning. Pek-autofokusfunktionen är kan vara extra bra för dig som använder autofokus vid filmning. Fingerspårning av motiv är en ny funktion som gör det enklare att följa motivet i stillbilder och filmer. Touch-kontrollen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Visning av histogram, vattenpass, focus peaking, zebra- och rutmönster finns att välja i menyn, och fungerar för både sökare och skärm.
Wifi & Bluetooth
Inbyggd Wifi är perfekt för dig som vill överföra bilder till din smartphone eller surfplatta. Se gärna till att aktivera NFC om den funktionen finns i din smartphone, det underlättar uppkopplingen mellan kamera och telefon. Parkopplad med appen PlayMemories Mobil och kompatibel smartphone eller surfplatta, så kan den hämta platsdata via bluetooth från den mobila enheten och registrera GPS-kordinater till stillbilderna. Bluetooth ger också en stabilare sammankoppling än wifi. Du kan även använda din smartphone som fjärrkontroll med live view-funktion via appen.
Laddning
Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man använda portabla reseladdare som Jupios Power Vault modeller. Det är även möjligt att fortsätta fotografera eller filma med laddkabeln i kameran, och en powerbank är suverän att ha i kameraväskan då batteriet i kameran börjar ta slut. Bara att plugga in och fortsätta plåta eller filma, sen kan man också låta den ladda batteriet medan kameran ligger i väskan, om den får plats i väskan förstås.
Video
När det gäller video i 4K så har kameran avläsning av hela sensorinformationen utan pixel-binning för bästa bildresultat. Sonys filmkvalitet i 4K är också mycket bra jämfört med många konkurrenter. Skärpa och detaljrikedom är högre än vanligt, och för den som vill ha ett softare filmresultat eller annan typ av färgsättning så går det fint att ordna via kamerans bildprofiler.
För 4K kan man välja 25p i 60 eller 100 Mbps, och för XAVC S i FHD finns valen 25p, 50p och 100p i 50/60/100 Mbps. Vill man komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men omformatering av minneskortet krävs och ntsc lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar. S&Q-läget möjliggör både slow- och quick-motion med framerates på mellan 1 och 100/120 fps PAL/NTSC. Sony A6400 saknar också den vanliga 29 minuters filmbegränsningen.
För filmning i 4K och 100 Mbps rekommenderas ett SDXC UHS-I/II U3 -kort. Bildprofilerna S-log3 och S-Log2 gamma finns att välja i menyn och ger tillgång till ett betydligt större dynamiskt omfång, vilket minskar risken för överexponerade högdagrar och igensotade lågdagrar, samt möjlighet till större färgkorrigeringar och mindre kvalitetsförluster. Profilen S-log3 ger ca 14 bländarsteg större kontrastomfång. För att få en naturligare bildvisning och kunna använda focus peaking när man använder S-log2/3-profilerna så finns också funktionen Gamma Display Assist. Exponeringsvalen P, A, S eller M är även valbara vid filmning, och focus peaking fungerar under pågående filmning för dig som föredrar manuell fokusering. Zebra-mönster som varnar för utfrätta högdagrar finns också att välja i menyn. Fokushastigheten för filmning är valbar i tre steg.
För dig som vill har bättre kontroll på ljudet finns 3,5mm mikrofon-ingång och manuell nivåreglering, men den saknar hörlurs-uttag. Om du vill kunna synka ljudet i efterhand vid redigering finns även möjligheten att använda funktionen för tidskod. HDMI kontakt finns av typ D Micro, och kameran kan skicka ren videosignal via HDMI.
Filmklippen nedan har vi spelat in för att du ska få en aning om hur filmkvaliteten blir med Sony A6400. Inspelat i 4K / 25p /100Mbps med auto vitbalans och manuell exponering, ISO 100-3200. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand.
Bildkvalitet
Eftersom sensorn i A6400 är densamma som i A6300 och A6500 ser man heller ingen jätteskillnad i bildkvalitet, alla tre modellerna är kapabla till en mycket fin bildkvalitet med relativt låga brusnivåer även på höga ISO. Processorn är dock ny och innebär vissa skillnader i signalbehandlingen, men det handlar mer om färghanteringen än övrig bildkvalitet. Bilderna blir bra redan som de kommer ur kameran i JPEG, och i Raw kan man som vanligt lyfta fram ytterligare kvalitéer. Bilderna på denna sida är dock exakt som de kommer ur kameran i JPEG. Som med de flesta Sony-kameror exponerar också A6400 klanderfritt, det är inte ofta man behöver minus- eller pluskompensera.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,3
Byggkvalitet 9
Funktion 8,7
Pris 8
Plus
+ Mycket bra stillbildskvalitet för att vara en APS-C kamera av instegsmodell
+ Utmärkt filmkvalitet i 4K
+ Mycket snabb och träffsäker autofokus
+ 425 st fasdetekterande AF-punkter fördelade över i stort sett hela bildytan
+ Förbättrad ögon- och ansikts-AF med ögonfokus i realtid, och för både stillbild och film
+ Seriebildtagning med upp till 11 b/sek
+ Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna och mer därtill
+ Focus peaking (bra hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Zebramönster för filmläget
+ Möjlighet till ljudlös bildtagning
+ Mycket bra elektronisk sökare, för sin storlek
+ Bra vikbar skärm upp till 180 grader med touchfocus-kontroll
+ Behändigt format på kameran
+ Känns välbyggd
+ Till viss del väderskyddad konstruktion
+ Batteriet kan laddas via USB med ex.vis en powerbank, och det går att filma/fotografera under laddning
+ Ingång för extern mikrofon samt manuell ljudreglering
+ Den vanligt förekommande 29-minuters videobegränsningen är borta
+ Mycket bra och funktionsrik instegsmodell i miniformat
Minus
- A6400 saknar inbyggd bildstabilisering, OSS-objektiv krävs i så fall
- Ingen kortare slutartid än 1/4000, trots möjlighet till elektronisk slutare
- Saknar hörlursuttag
- Saknar inbyggd Raw-redigering & konvertering till JPEG
- Sensorrengöringen kan ej startas automatiskt via ON/OFF-reglaget
- Batteriet hade gärna fått räcka längre, extra batteri el. powerbank rekommenderas
Slutsats
Sony A6400 är en något enklare modell än A6500 och saknar bl a inbyggd bildstabilisering, men som istället fått en förbättrad motivföljande autofokusfunktion som sätter fokus både snabbare och mer träffsäkert än tidigare. A6400 är ett mycket bra val för dig som vill ha en liten och snabb kamera med potential till mycket bra bildkvalitet för både stillbild och speciellt video. A6400 filmar faktiskt i högre 4K-kvalitet än många video- och hybridkameror som ligger i betydligt högre prisklasser.
Sony A6400 tillsammans med Sonys smidiga superzoom 18-135/3,5-5,6 OSS som finns att köpa i kit med kameran, är en riktigt trevlig kombination som fungerar bra till väldigt många olika situationer och motiv för de flesta användare. Det är värt att lägga till extra för 18-135 objektivet istället för 16-50:an som också säljs i kit med A6400.
Man får väldigt mycket kamera i ett kompakt format med Sony A6400, och särskilt med tanke på att A6400 räknas som instegsmodell bland Sonys APS-C-kameror. Alltså en instegsmodell som på flera sätt kan mätas sig mot betydligt större, dyrare och mer professionella modeller, och som förutom inbyggd stabilisering klår deras APS-flaggskepp A6500 på flera punkter. Det sammanlagda betyget kan inte bli annat än Toppklass tack vare A6400:ans höga bildkvalitet för både stillbild och video, byggkvalitet, samt dess snabba och träffsäkra autofokusfunktion, plus all övrig kompetens.
Viktig information om batteriladdning och produktversioner
På grund av nya EU-regler om att laddning inte får ske via microUSB, kan batteriet inte längre laddas direkt i kamerahuset på vissa modeller. För din bekvämlighet ingår nu en separat batteriladdare i paketet. Detta gör att du kan ladda batteriet effektivt samtidigt som du fortsätter fotografera.
Notera att äldre versioner av denna produkt fortfarande kan finnas i lager. Dessa äldre versioner kan ladda batteriet direkt i kamerahuset och inkluderar därför inte en separat batteriladdare. Vi rekommenderar att du kontrollerar under fliken "Tekniska data" och avsnittet "Medföljande tillbehör" för att se vilken version du köper.
Fler bilder tagna med Sony A6400 hittar du nedan:
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.