Canon EOS 600D
Canon senaste toppmodell i instegskategorin! EOS 600D bygger vidare från tankegångarna hos den mycket populära EOS 550D och tillför en hel del intressanta nyheter. Bland annat har man tittat på Nikons instegsmodeller och implementerat en inbyggd kameraguide där kameran kan förklara vissa inställningar.
Naturligtvis har kameran filmning i full HD, och nu med möjlighet till upp till 3-10x digital zoom. (3x utan märkbar bildförsämring, mer ger successivt oskarpare bild)
Bland kamerans egenskaper märks t ex: - 18 Mpixels bildupplösning
- Ny intelligent ''scene''-automatik för olika motivtyper och förhållanden
- 14-bitars Digic 4-bildprocessor
- Full HD -filmning (1920x1080p) med manuella kontroller
- Manuell ljudnivå
- Inbyggd ''on screen''-guide
- Seriebildstagning med upp till 3,7 bilder per sekund och följande autofokus
- 9-punkters autofokus med brett fokusområde
- Inbyggd sensorrengöring
- 3" LCD-skärm med 1040p i 3:2-format
- Inbyggda effektfilter för kreativt skapande
- Inbyggd funktion för trådlös styrning av externa Canon-blixtar, som har stöd för detta
EOS 600D har inbyggd dammborttagning
 Dammborttagningen arbetar kombinerat på fyra sätt:
1. Stänga ute dammet 2. Stöta bort med hjälp av antistatisk teknik 3. Skaka bort det som ändå sätter sig på sensorn (sker varje gång man slår igång eller slår av kameran och tar ca en sekund, men kan avbrytas av t ex avtryckaren) 4. Den medföljande programvaran Digital Photo Professional kan "lära" sig var dammpartiklar sitter på bilderna och ta bort dem i efterhand, automatiskt.
Optik Samtliga objektiv du hittar på vår hemsida, avsedda för Canon-kameror, passar till EOS 700D (utom EF-M -optik för EOS M-systemet!). Dessutom kan du använda alla äldre Canon-objektiv med autofokus avsedda för EF-fattningen.
Svensksåld Denna kamera köper vi direkt från Canon i Sverige. Levereras med svensk bruksanvisning. Kameran har även möjlighet till svenska menyer. Det uppskattas.
Testad: OBS! Test avser endast kamerahuset, gäller inte kitoptik.
Hastighet Kameran startar snabbt under en halv sekund och den är mycket snabb mellan bilderna. Sekvenstagningen ligger på 3,7 bilder per sekund upp till ca 35 st JPEG bilder, eller 6 st RAW.
Ergonomi & byggkvalité EOS 600D är en relativt smidig systemkamera som ligger trots sin storlek bra i handen, och har man inte alltför stora händer så får även lillfingret plats på greppet. Annars finns batterigrepp som extra tillbehör, vilket ger ännu bättre och skönare grepp. Jämfört med 550D så har 600D vuxit några millimeter åt alla håll, förmodligen på grund av den vikbara skärmen. Kameran är mestadels tillverkad i olika plastmaterial men jag tycker inte den känns speciellt plastig för det, finns andra systemkameror i klassen som känns betydligt plastigare.
Live View Att kunna använda skärmen som sökare är en standard i dagens systemkameror. Den har möjlighet till två olika rutmönster på skärmen, en stor fördel vid komponering av bilden för att få rak horisont. Fokuseringen har tre val, snabbläget fäller upp spegeln och bilden försvinner under fokusering på skärmen. Live läget fungerar med bilden kvar på skärmen men är betydligt långsammare. Tredje läget fungerar som Live valet men klarar i vissa fall också av att identifiera ansikten och lägga fokus på dem. Personligen tycker jag att Live View är mest användbar när man använder manuell skärpeinställning och vill ha millimeterprecision genom att förstora bilden på skärmen, perfekt att användas till makro och telefoto när kameran står på stativ.
LCD-skärm Mycket bra skärm, och att den är vridbar kan vara extra trevligt för dig som fotograferar mycket makro. Den visar större bild än vanligt eftersom skärmen har samma 3:2 sid och bildförhållanden som sensorn och bilden har. De flesta skärmar är i 4:3 format och lägger till en svart remsa i över eller underkant, vilket ger en mindre bild trots samma storlek räknat i tum. Skärmen är ljusstark och fungerar bra även i starkt solljus. De viktigaste funktionerna går att ställa in så de visas kontinuerligt på skärmen, i det läget behöver man mindre ofta gå in och leta i menyerna
Menyer & funktioner Den har samma enkla och logiska menysystem som sina större syskon av senare modeller, lite färre inställningar men har ändå många bra och viktiga inställningar som t.ex. spegeluppfällning, skärpedjupkontroll, flera möjligheter att styra skärpa, kontrast m.m. Det gör EOS 600D till en mycket kompetent instegsmodell.
Dammborttagning En suverän funktion som också börjar bli allt vanligare i dagens systemkameror. Men man bör inte ha förväntningarna att den klarar allt damm. Förr eller senare lär man få rengöra sensorn, och då finns det bra prylar för ändamålet för den som inte vill lämna in kameran till verkstad, se tillbehörsfliken.
Trådlös Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).
Video Filmningen aktiveras via eget läge på ratten för exponeringsval och startas/stoppas med en knapp till höger om sökaren. Autofokus fungerar endast med kontrastavkännande autofokus och fokuserar gör man numera med avtryckaren. Stabilisering får man bara om objektivet har det och man får räkna med att det hörs ett surrande ljud på filmen. Även ljudet från AF kommer med, och speciellt om objektivet inte har tyst AF motor. 600D har uttag för extern stereo mikrofon, vilket är en stor fördel för den seriöse filmaren. Jag saknar dock fortfarande möjlighet till AI servo vid filmning, dvs kontinuerlig motivföljande autofokus.
En nyhet på filmsidan för DSLR är 3-10 gånger digital zoom. Vid 3x digital zoom "beskärs" pixlarna på sensorn vilket innebär ett bra resultat. Över 3x träder "vanlig" digital zoom in, d.v.s en förstoring av befintliga pixlar med successivt lägre detaljåtergivning som följd och får räknas som nödlösning. Vid 3x är detta ändå en användbar funktion när man vill komma nära något motiv, vi rekommenderar därtill IS optik med stabilisering (eller stativ), samt manuell fokusering för bästa resultat. Kameran filmar med 24, 25* bilder per sekund i 1920x1080, 50* b/s i 1280x720 och 24 b/s i VGA (* PAL, europeisk standard). Maximal inspelningstid är 29min och 59sekunder i VGA upplösning (eller max 4Gb), för samtliga HD-lägen gäller max 23min & 28 sek.
Lyssna på ljudet För att få medhörning på ljudet vid inspelning så måste man antingen koppla kameran till dator via det kombinerade USB och AV-uttaget, och sedan lyssna via datorns högtalare eller hörlursuttag. Eller köpa till ett adapterpaket (se tillbehörsfliken) för att få 3,5mm uttag för hörlur till medföljande AV/USB kabeln. Men både bilden på skärmen och ljudet försvinner så fort man kopplar in AV-kabeln i kameran, ljudet fungerar alltså bara när man lyssnar på redan inspelad film. Det går att lyssna men lite väl krångligt och inte optimalt för dig som vill ha full kontroll på ljudet.
Slutsats EOS 600D är en mycket bra kamera och lämplig för dig som vill ha en liten och lätt systemkamera, utan att behöva tumma för mycket på funktioner och bildkvalité. Bildkvalitén blir mycket bra med lågt brus och hög detaljåtergivning även på höga ISO. För dig som vill ta vara på kamerans fulla potential så rekommenderar vi att välja bättre (och tyvärr oftast också dyrare) objektiv än standard kitzoomarna, och fotografera i RAW-format istället för JPEG. Men för normalt hemmabruk och hobbynivå duger i regel kitobjektiven och JPEG för de allra flesta.
2011-03-09. Testad och text skriven av Mats Ylinikka.
600D vs 550D Om du undrar vad största skillnaderna som tillkommit på 600D jämfört med 550D är så har vi summerat de här:
- Trådlös blixtstyrning via den inbyggda blixten - Vikbar skärm - Möjlighet att ställa in ljudnivå vid filmning - 3-10x digital zoom istället för fast 7x förstoring i filmläge - Funktionsguide för nybörjare - Lite större och tyngre kamerahus - Inbyggda effektfilter - En extra "info"-knapp - Val av sidförhållanden på bilderna 3:2, 4:3, 16:9 & 1:1 - 600D har några fler menyval, speciellt för video & ljudinspelning
Support Har du tekniska frågor efter ditt köp, men under garantitiden, så har Canon support på 08-519 923 69. De har öppet 8-17 på vardagar.
|