Den fina och omtyckta 70D får nu en efterträdare, som kommer tilltala många. Canon har gått igenom och finslipat många detaljer för att göra en bra kamera ännu bättre. Det första exemplet är en ny bildsensor på 24 Mpixel där man förstås integrerat sin Dual Pixel AF för snabb fasdetekterande autofokus över hela sensorytan vid filmning och fotografering i LiveView.
Även "ordinarie" autofokussystem har fått en tydlig uppgradering och täcker nu större del av bildytan med sina 45 st autofokusfält (där alla är korslagda, för ökad snabbhet och precision). Samtidigt är AF-känsligheten förbättrad. Ny processor bidrar bl a till att man kunnat höja det nominella ISO-omfånget ett steg, med bibehållen bildprestanda.
Utmärkande egenskaper
Ny CMOS-bildsensor på 24,2 Mpixel och med Dual Pixel AF
3,0-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion
Nytt autofokussystem med 45 st korslagda fält (antal aktiva fält beror på använt objektiv)
Prismasökare med 100% visning av motivet
AF-känslighet ner till -3EV och ljusstyrka ner till f/8
ISO-omfång 100-16000 (upp till ISO 25600 i utökat läge), vid filmning ISO 100-12800
Filmning i full HD upp till 1080/50p (IPB), 1080/30p/25p/24p (ALL-I eller IPB)
Seriebildtagning med upp till 7 bilder/s (upp till 25 st RAW el. ca 110 JPEG i direkt följd)
7560-pixels RGB+IR-ljusmätning som även svarar för motivföljande AF kopplat till bl a färginformation och Canons "Scene Detection System"
Ny Digic 6-processor möjliggör högre känslighet och förbättrad bildbehandling, tillsammans med bättre hastighetsprestanda
Mikrofoningång och hörlursuttag (båda 3,5mm stereoteleplugg)
HDR-movie för bättre kontrastomfång under filmning i svåra ljusförhållanden
Integrerad WiFi-funktion med NFC-stöd för enkel överföring till mobiltelefon eller surfplatta, fjärrstyrning och trådlösa utskrifter till kompatibla skrivare
Vad skiljer nya EOS 80D mot föregångaren 70D?
80D har 4 miljoner fler pixlar på sensorn
80D har ny processor version 6
80D har 45 korslagda AF-punkter (70D 19 st)
80D sökare visar 100% (70D 98%)
80D har större buffert vid serietagning
80D har bättre och mer dämpad spegelkonstruktion
80D ger fungerande AF med objektiv inkl konverter ned till f/8 (med 27st AF-punkter)
80D klarar fokusera ned till -3 EV (mittpunkten)
80D har fler programmerbara funktioner
80D kan fokusera kontinuerligt i live view-läget och under filmning
80D kan filma i 1080/50p (70D 1080/25p) samt både MOV & MP4
80D har uttag för hörlurar
Test och omdöme nedan avser endast kamerahuset och ej eventuell kit-optik.
Byggkvalitet & känsla
EOS 80D är byggd av polykarbonat och glasfiber, men känns ändå relativt robust. Greppet är också skönt och ergonomiskt välformat. Kamerahuset är delvis tätat mot damm och fukt, men den är givetvis inte helt vattentät, och för att tätningarna ska fylla någon funktion bör man också välja tätade objektiv (återfinns t ex bland vissa av Canons L-objektiv).
Hastighet
Med en serietagning på 7 b/sek och 45st korslagda fokuspunkter är EOS 80D en mycket snabb och träffsäker kamera i sin klass, men jag hade gärna sett att fokuspunkterna täckt upp större del av bilden även för stillbilder som de gör hos vissa konkurrenter. Bufferten vid serietagning har också förbättrats och 80D klarar upp till ca 110 JPG eller 25 RAW.
Bilden nedan är tagen med Canon EOS 80D och Canon EF 16-35/4L IS USM (klicka på bilden för att se den i full upplösning).
Funktioner
Eos 80D har gott om funktioner och inställningar som t ex trådlös blixtstyrning, intervalltagning, Wifi m.m. För autofokus finns en hel del inställningar för dig som vill finjustera ytterligare. Microjusteringen för AF klarar 40st olika objektiv (enligt serienummer) i +/- 20 steg, och för zoomar man kan justera vidvinkel och tele separat.
Här nedan räknar vi upp de kanske mest intressanta och användbara egenskaperna:
Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet (100 - 16000)
Auto-ISO med valbar längst/kortast slutartid (1 s - 1/8000 s)
Sekvenstagning 7 b/s
Brusreduceringsinställningar
Korrigering av distorsion, vinjettering och kromatisk aberration
Microjustering för autofokus (separat i vidvinkel & tele för zoomar)
Elektroniskt vattenpass för både sökare & skärm
Rutnät för både sökare & skärm
Har mottagare och uttag för både kabel & trådlös fjärrkontroll
WiFi
Trådlös blixt
Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).
WiFi
Inbyggd Wifi är en bra funktion för dig som vill skicka bilder till smartphone eller surfplatta. Men kanske bäst av allt är att man kan fjärrstyra kameran via Wifi också. Man laddar helt enkelt bara hem och installerar Canons gratis-App till sin smartphone eller surfplatta, och sedan är det bara att börja ta bilder alternativt titta på tagna bilder. Beroende på exponeringsval på kameran så kan man via appen ändra bländare, slutartid, ISO eller exponeringskompensation.
GPS
Med extra tillbehöret GP-E2 kan man geo-tagga sina bilder med uppgifter om longitud, latitud och även altitud samt i vilken riktning bilden togs. All information läggs in i bildens exif-data.
Sökare & skärm
Sökaren visar 100% av bilden, precis som proffsmodellerna. I menyn kan man även aktivera rutnät och elektroniskt vattenpass för sökaren. Kameran är försedd med en mycket bra vinklingsbar skärm på 3 tum. Den har även pek-funktion i liveviewläget, vilket enligt mitt tycke är speciellt användbart när man vill flytta fokuspunkten. Det är bara att trycka på skärmen i det område man vill lägga fokus, så fokuserar kameran och bilden tas automatisk, och fungerar även under filmning. Men vill man inte använda touch-funktionen så är det inga problem att stänga av den i menyn. Visning av histogram, vattenpass och rutmönster finns också.
Video
Canon EOS 80D filmar som bäst i full HD MOV eller MP4 50p/25p. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Filmkvalitén i full HD MP4 50p eller 25p är relativt bra, dock lite softare än många konkurrenter. Men skärpan går att höja direkt i kameran via funktionen "Bildstil" för den som vill ha ett skarpare slutresultat.
Kamerans autofokus vid filmning är bättre än tidigare och den jobbar numera i princip lika bra som en ordinarie videokamera, men kan variera beroende på objektiv och inte alltid lika tyst. Finns även möjlighet att ställa in AF-hastigheten vid filmning. Exponeringsvalen P, A, S eller M fungerar även för videofunktionen, och i samband med manuell exponering fungerar ISO både manuellt eller i autoläge, men för övriga exponeringslägen är man tvingad till ISO-auto. Det går heller inte att välja längre slutartid än bilder per sekund, dvs 1/25 sekund för 25p osv. Vanligast är att man väljer en slutartid som är dubbla bilder per sekund, som exempelvis 1/50 sek slutartid vid filmning med 25 bilder per sekund, men vid sämre ljusförhållanden kan det ibland vara önskvärt med längre slutartider.
Time lapse-filmning har den fått ärva från EOS 5Ds-modellerna. Kameran använder sig av filmläget och filmsekvensen blir i full HD 1920x1080 i 25p, och går att ställa in upp till 3600 bilder och ca 100 timmar.
Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och för dig som vill ha bättre kontroll på ljudet finns 3,5mm mikrofon-ingång samt manuell nivåreglering, plus hörlursuttag som saknades på föregångaren. Ljudet från autofokus och eventuell stabilisering kan lätt komma med på film ifall man använder sig av den inbyggda mikrofonen, så extern mikrofon är som vanligt bästa alternativet.
HDMI kontakten är av typ C Mini, men som de flesta av Canons kameror får man ingen ren videosignal via HDMI. Att skärmen är vinklingsbar är särskilt lämpligt och bra för filmning, och kamerans varning för utfrätta högdagrar fungerar även i filmläget, men tyvärr bara i efterhand som vid stillbildstagning och granskning av tagen bild eller filmad sekvens.
Ta gärna en titt på videon nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Inspelat i MP4 1920x1080/50p. ISO varierar mellan 100-400 utomhus, ISO 3200 inomhus i biljardscenerna, samt ISO 800 i sista "autofokus-sekvensen" (AF-hastighet inställd på standard). Manuell vitbalans inomhus och automatisk vitbalans utomhus.
Flimmer
80D är försedd med samma funktion som bl.a. 7D Mark II och 5Ds R som känner av flimrande ljus från lampor och lysrör. Funktionen känner av flimrande ljus från bla lysrör, och med flimmerdetekteringen aktiverad så riskerar man inte att kameran tar en bild i det ögonblick när lampljuset är som lägst. Detta varierande ljus är dock inget man normalt märker av eftersom det mänskliga ögat och hjärnan inte hinner uppfatta det, men kameran gör det. Speciellt användbar funktion för fotografer som plåtar i t ex belysta sportarenor, men kan eventuellt ha en viss negativ inverkan på seriebildtagningen, dock förmodligen rätt marginell skillnad.
Bildkvalitet
Med ett skarpt och bra objektiv kan man heller inte klaga nämnvärt på bildkvalitén. I JPEG-format direkt ur kameran ser det generellt bra ut och brusnivåer på höga ISO är förhållandevis låga, men för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna.
Kitobjektiven som dessa kamerahus säljs tillsammans med tillhör heller inte de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med höga krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand som videokamera och med kontinuerlig autofokus, så fokuserar kitobjektiven med STM-AF motor bättre och smidigare än de dyrare och skarpare objektiven med standard USM-motor.
Bilden nedan är tagen med Canon EOS 80D och Canon EF 70-300/4-5,6L IS USM (klicka på bilden för att se den i full upplösning).
Plus
+ Generellt mycket bra bildkvalitet och låga brusnivåer
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Trådlös TTL-blixtstyrning via den inbyggda blixten
+ Seriebildtagning med 7 b/sek i full upplösning upp till 110 bilder
+ Större buffert än föregångaren
+ 1/8000 sek som kortast slutartid
+ Extra dämpad spegelkonstruktion
+ Snabb och träffsäker autofokus
+ AF-känslighet ner till -3EV och ljusstyrka ner till f/8
+ Bra sökare med 100% visning
+ Bra ledbar skärm med touch-kontroller
+ Extra informationsdisplay på ovansidan med belysning
+ Främre och bakre inställningsrattar
+ Slutare gjord för att tåla minst 100 000 exponeringar
+ Bra videofunktion och filmkvalitet i full HD
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ Förbättrad AF för film och liveview
+ Vädertätad
+ Wifi + NFC
Minus
- Ingen 4K-filmning
- Saknar focus peaking i liveview & video (hjälpmedel för manuell fokus)
- Saknar PC-synk uttag
- Chassit är inte byggt av metall
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
- USB-kabel ingår ej
Slutsats
Canon EOS 80D är en snabb och kompetent kamera som säkert lär tillfredsställa de allra flesta stillbildsfotografer. Lämplig för bl.a. amatörer och semipro-användare, och kan även duga som ett mindre och billigare komplement för proffs. Kamerans styrka tycker jag är dess förbättrade och snabba autofokus samt seriebildstagningen, och AF-funktionen för live view och video. Även videofunktionen är förbättrad sedan tidigare modeller, men vissa filmentusiaster lär förmodligen sakna 4K och eventuellt fler inställningsmöjligheter för video. EOS 80D är hur som helst totalt sett en mycket bra och trevlig kamera att använda och det sammanlagda betyget blir också därefter.
Den fina och omtyckta 70D får nu en efterträdare, som kommer tilltala många. Canon har gått igenom och finslipat många detaljer för att göra en bra kamera ännu bättre. Det första exemplet är en ny bildsensor på 24 Mpixel där man förstås integrerat sin Dual Pixel AF för snabb fasdetekterande autofokus över hela sensorytan vid filmning och fotografering i LiveView.
Även "ordinarie" autofokussystem har fått en tydlig uppgradering och täcker nu större del av bildytan med sina 45 st autofokusfält (där alla är korslagda, för ökad snabbhet och precision). Samtidigt är AF-känsligheten förbättrad. Ny processor bidrar bl a till att man kunnat höja det nominella ISO-omfånget ett steg, med bibehållen bildprestanda.
Utmärkande egenskaper
Ny CMOS-bildsensor på 24,2 Mpixel och med Dual Pixel AF
3,0-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion
Nytt autofokussystem med 45 st korslagda fält (antal aktiva fält beror på använt objektiv)
Prismasökare med 100% visning av motivet
AF-känslighet ner till -3EV och ljusstyrka ner till f/8
ISO-omfång 100-16000 (upp till ISO 25600 i utökat läge), vid filmning ISO 100-12800
Filmning i full HD upp till 1080/50p (IPB), 1080/30p/25p/24p (ALL-I eller IPB)
Seriebildtagning med upp till 7 bilder/s (upp till 25 st RAW el. ca 110 JPEG i direkt följd)
7560-pixels RGB+IR-ljusmätning som även svarar för motivföljande AF kopplat till bl a färginformation och Canons "Scene Detection System"
Ny Digic 6-processor möjliggör högre känslighet och förbättrad bildbehandling, tillsammans med bättre hastighetsprestanda
Mikrofoningång och hörlursuttag (båda 3,5mm stereoteleplugg)
HDR-movie för bättre kontrastomfång under filmning i svåra ljusförhållanden
Integrerad WiFi-funktion med NFC-stöd för enkel överföring till mobiltelefon eller surfplatta, fjärrstyrning och trådlösa utskrifter till kompatibla skrivare
Vad skiljer nya EOS 80D mot föregångaren 70D?
80D har 4 miljoner fler pixlar på sensorn
80D har ny processor version 6
80D har 45 korslagda AF-punkter (70D 19 st)
80D sökare visar 100% (70D 98%)
80D har större buffert vid serietagning
80D har bättre och mer dämpad spegelkonstruktion
80D ger fungerande AF med objektiv inkl konverter ned till f/8 (med 27st AF-punkter)
80D klarar fokusera ned till -3 EV (mittpunkten)
80D har fler programmerbara funktioner
80D kan fokusera kontinuerligt i live view-läget och under filmning
80D kan filma i 1080/50p (70D 1080/25p) samt både MOV & MP4
80D har uttag för hörlurar
Test och omdöme nedan avser endast kamerahuset och ej eventuell kit-optik.
Byggkvalitet & känsla
EOS 80D är byggd av polykarbonat och glasfiber, men känns ändå relativt robust. Greppet är också skönt och ergonomiskt välformat. Kamerahuset är delvis tätat mot damm och fukt, men den är givetvis inte helt vattentät, och för att tätningarna ska fylla någon funktion bör man också välja tätade objektiv (återfinns t ex bland vissa av Canons L-objektiv).
Hastighet
Med en serietagning på 7 b/sek och 45st korslagda fokuspunkter är EOS 80D en mycket snabb och träffsäker kamera i sin klass, men jag hade gärna sett att fokuspunkterna täckt upp större del av bilden även för stillbilder som de gör hos vissa konkurrenter. Bufferten vid serietagning har också förbättrats och 80D klarar upp till ca 110 JPG eller 25 RAW.
Bilden nedan är tagen med Canon EOS 80D och Canon EF 16-35/4L IS USM (klicka på bilden för att se den i full upplösning).
Funktioner
Eos 80D har gott om funktioner och inställningar som t ex trådlös blixtstyrning, intervalltagning, Wifi m.m. För autofokus finns en hel del inställningar för dig som vill finjustera ytterligare. Microjusteringen för AF klarar 40st olika objektiv (enligt serienummer) i +/- 20 steg, och för zoomar man kan justera vidvinkel och tele separat.
Här nedan räknar vi upp de kanske mest intressanta och användbara egenskaperna:
Auto-ISO med valbart lägsta och högsta känslighet (100 - 16000)
Auto-ISO med valbar längst/kortast slutartid (1 s - 1/8000 s)
Sekvenstagning 7 b/s
Brusreduceringsinställningar
Korrigering av distorsion, vinjettering och kromatisk aberration
Microjustering för autofokus (separat i vidvinkel & tele för zoomar)
Elektroniskt vattenpass för både sökare & skärm
Rutnät för både sökare & skärm
Har mottagare och uttag för både kabel & trådlös fjärrkontroll
WiFi
Trådlös blixt
Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).
WiFi
Inbyggd Wifi är en bra funktion för dig som vill skicka bilder till smartphone eller surfplatta. Men kanske bäst av allt är att man kan fjärrstyra kameran via Wifi också. Man laddar helt enkelt bara hem och installerar Canons gratis-App till sin smartphone eller surfplatta, och sedan är det bara att börja ta bilder alternativt titta på tagna bilder. Beroende på exponeringsval på kameran så kan man via appen ändra bländare, slutartid, ISO eller exponeringskompensation.
GPS
Med extra tillbehöret GP-E2 kan man geo-tagga sina bilder med uppgifter om longitud, latitud och även altitud samt i vilken riktning bilden togs. All information läggs in i bildens exif-data.
Sökare & skärm
Sökaren visar 100% av bilden, precis som proffsmodellerna. I menyn kan man även aktivera rutnät och elektroniskt vattenpass för sökaren. Kameran är försedd med en mycket bra vinklingsbar skärm på 3 tum. Den har även pek-funktion i liveviewläget, vilket enligt mitt tycke är speciellt användbart när man vill flytta fokuspunkten. Det är bara att trycka på skärmen i det område man vill lägga fokus, så fokuserar kameran och bilden tas automatisk, och fungerar även under filmning. Men vill man inte använda touch-funktionen så är det inga problem att stänga av den i menyn. Visning av histogram, vattenpass och rutmönster finns också.
Video
Canon EOS 80D filmar som bäst i full HD MOV eller MP4 50p/25p. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Filmkvalitén i full HD MP4 50p eller 25p är relativt bra, dock lite softare än många konkurrenter. Men skärpan går att höja direkt i kameran via funktionen "Bildstil" för den som vill ha ett skarpare slutresultat.
Kamerans autofokus vid filmning är bättre än tidigare och den jobbar numera i princip lika bra som en ordinarie videokamera, men kan variera beroende på objektiv och inte alltid lika tyst. Finns även möjlighet att ställa in AF-hastigheten vid filmning. Exponeringsvalen P, A, S eller M fungerar även för videofunktionen, och i samband med manuell exponering fungerar ISO både manuellt eller i autoläge, men för övriga exponeringslägen är man tvingad till ISO-auto. Det går heller inte att välja längre slutartid än bilder per sekund, dvs 1/25 sekund för 25p osv. Vanligast är att man väljer en slutartid som är dubbla bilder per sekund, som exempelvis 1/50 sek slutartid vid filmning med 25 bilder per sekund, men vid sämre ljusförhållanden kan det ibland vara önskvärt med längre slutartider.
Time lapse-filmning har den fått ärva från EOS 5Ds-modellerna. Kameran använder sig av filmläget och filmsekvensen blir i full HD 1920x1080 i 25p, och går att ställa in upp till 3600 bilder och ca 100 timmar.
Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och för dig som vill ha bättre kontroll på ljudet finns 3,5mm mikrofon-ingång samt manuell nivåreglering, plus hörlursuttag som saknades på föregångaren. Ljudet från autofokus och eventuell stabilisering kan lätt komma med på film ifall man använder sig av den inbyggda mikrofonen, så extern mikrofon är som vanligt bästa alternativet.
HDMI kontakten är av typ C Mini, men som de flesta av Canons kameror får man ingen ren videosignal via HDMI. Att skärmen är vinklingsbar är särskilt lämpligt och bra för filmning, och kamerans varning för utfrätta högdagrar fungerar även i filmläget, men tyvärr bara i efterhand som vid stillbildstagning och granskning av tagen bild eller filmad sekvens.
Ta gärna en titt på videon nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Inspelat i MP4 1920x1080/50p. ISO varierar mellan 100-400 utomhus, ISO 3200 inomhus i biljardscenerna, samt ISO 800 i sista "autofokus-sekvensen" (AF-hastighet inställd på standard). Manuell vitbalans inomhus och automatisk vitbalans utomhus.
Flimmer
80D är försedd med samma funktion som bl.a. 7D Mark II och 5Ds R som känner av flimrande ljus från lampor och lysrör. Funktionen känner av flimrande ljus från bla lysrör, och med flimmerdetekteringen aktiverad så riskerar man inte att kameran tar en bild i det ögonblick när lampljuset är som lägst. Detta varierande ljus är dock inget man normalt märker av eftersom det mänskliga ögat och hjärnan inte hinner uppfatta det, men kameran gör det. Speciellt användbar funktion för fotografer som plåtar i t ex belysta sportarenor, men kan eventuellt ha en viss negativ inverkan på seriebildtagningen, dock förmodligen rätt marginell skillnad.
Bildkvalitet
Med ett skarpt och bra objektiv kan man heller inte klaga nämnvärt på bildkvalitén. I JPEG-format direkt ur kameran ser det generellt bra ut och brusnivåer på höga ISO är förhållandevis låga, men för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna.
Kitobjektiven som dessa kamerahus säljs tillsammans med tillhör heller inte de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med höga krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand som videokamera och med kontinuerlig autofokus, så fokuserar kitobjektiven med STM-AF motor bättre och smidigare än de dyrare och skarpare objektiven med standard USM-motor.
Bilden nedan är tagen med Canon EOS 80D och Canon EF 70-300/4-5,6L IS USM (klicka på bilden för att se den i full upplösning).
Plus
+ Generellt mycket bra bildkvalitet och låga brusnivåer
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Trådlös TTL-blixtstyrning via den inbyggda blixten
+ Seriebildtagning med 7 b/sek i full upplösning upp till 110 bilder
+ Större buffert än föregångaren
+ 1/8000 sek som kortast slutartid
+ Extra dämpad spegelkonstruktion
+ Snabb och träffsäker autofokus
+ AF-känslighet ner till -3EV och ljusstyrka ner till f/8
+ Bra sökare med 100% visning
+ Bra ledbar skärm med touch-kontroller
+ Extra informationsdisplay på ovansidan med belysning
+ Främre och bakre inställningsrattar
+ Slutare gjord för att tåla minst 100 000 exponeringar
+ Bra videofunktion och filmkvalitet i full HD
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ Förbättrad AF för film och liveview
+ Vädertätad
+ Wifi + NFC
Minus
- Ingen 4K-filmning
- Saknar focus peaking i liveview & video (hjälpmedel för manuell fokus)
- Saknar PC-synk uttag
- Chassit är inte byggt av metall
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
- USB-kabel ingår ej
Slutsats
Canon EOS 80D är en snabb och kompetent kamera som säkert lär tillfredsställa de allra flesta stillbildsfotografer. Lämplig för bl.a. amatörer och semipro-användare, och kan även duga som ett mindre och billigare komplement för proffs. Kamerans styrka tycker jag är dess förbättrade och snabba autofokus samt seriebildstagningen, och AF-funktionen för live view och video. Även videofunktionen är förbättrad sedan tidigare modeller, men vissa filmentusiaster lär förmodligen sakna 4K och eventuellt fler inställningsmöjligheter för video. EOS 80D är hur som helst totalt sett en mycket bra och trevlig kamera att använda och det sammanlagda betyget blir också därefter.