Bästa avancerade DSLR, enligt TIPA 2020
Bästa APS-C-kamera, enligt EISA 2020-21
Canon EOS 90D
Uppföljaren till 80D har fått en grundläggande uppdatering. Den har försetts med en nyutvecklad 32MP bildsensor med Dual Pixel AF, ny snabbare processor och uppdaterad ljusmätning. Seriebildtagningen är rejält uppsteppad med upp till 11 bilder/s. Kameran filmar nu i 4K-format, där hela sensorytan används utan beskärning.
Liksom tidigare har kameran WiFi med Bluetooth för överföring av bilder och fjärrstyrning tillsammans med smartphone/surfplatta och dedikerad app.
Utmärkande egenskaper
Ny CMOS-bildsensor på 32,5 Mpixel och med Dual Pixel AF
Ny Digic 8-processor möjliggör bland annat högre känslighet och bättre hastighetsprestanda
3,0-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion
Autofokussystem med 45 st korslagda fält (antal aktiva fält beror på använt objektivs ljusstyrka)
AF-känslighet ner till -3EV och ljusstyrka ner till f/8
Ansiktsigenkännande fokusering, även vid motivföljande AF
Prismasökare med 100% visning av motivet
Filmning upp till 4K 2160/30p, hela sensorn används obeskuren
Seriebildtagning med upp till 11 bilder/s (upp till 10 bilder/s med motivföljande autofokus och exponeringsautomatik)
220 000-pixels RGB+IR-ljusmätning som även används för motivföljande AF-kopplat till bl a färginformation och Canons "Scene Detection System"
Mikrofoningång och hörlursuttag (båda 3,5mm stereoteleplugg)
HDR-movie för bättre kontrastomfång under filmning i svåra ljusförhållanden
TimeLapse-funktioner för både stillbilder och video
Försedd med ett visst väderskydd
Integrerad WiFi-funktion med Bluetooth-stöd för filöverföring och fjärrstyrning tillsammans med smartphone eller surfplatta och dedikerad app
Hastighet
Canon EOS 90D ger en seriebildtagning upp till 10 bilder per sekund med följande autofokus och exponering, och med låst AF/AE på första bilden klarar den 11 b/s. Kamerans buffert i hastigheten av 10 b/s bibehålls upp till 58 JPEG-bilder eller 25 RAW-bilder med UHS-II-kort enligt Canons uppgifter, men när jag provade med ett standard SD-kort på 90 MB/s så klarade den 62 JPEG med oförändrad hastighet. I RAW däremot verkar den inte klara fler än 25 bilder per sekvens oavsett minneskortshastighet.
Autofokus
Autofokussystemet har 45 st korslagda punkter och kameran klarar av att fokusera ner till f/8, vilket i praktiken innebär att 90D ger fungerande AF tillsammans med en 1,4x konverter på f/5,6-objektiv, eller 2x konverter på f/4-objektiv. Canons Dual Pixel AF fungerar utmärkt för både stillbildstagning i live view-läget och videofilmning. När man fotograferar genom sökaren så använder kameran sig standard AF-teknik och inte av Dual Pixel AF som är en sensorbaserad autofokus-teknik, som i sin tur är nästan lika snabb som via sökaren, men också träffsäkrare och mer att lita på.
Funktioner
Canon EOS 90D kan det mesta som en avancerad systemkamera behöver kunna, men det som är nytt bland funktionerna för Canons APS-DSLR-kameror är fokus peaking som fungerar för både videofilmning och stillbildstagning med live view. För ljudlös fotografering kan man i Live view-läget aktivera elektronisk slutare, och som även ger möjlighet till 1/16000 sekund jämfört med den mekaniska slutaren som klarar ner till 1/8000 sekund. Fler nämnvärda funktioner hittar du i punktform under bilden nedan.
Wifi, NFC & Bluetooth för överföring av bilder till smartphone
Vad är de största skillnaderna mellan 90D och föregångaren 80D?
90D har betydligt bättre videomöjligheter i 4K
90D har 8,3 miljoner fler pixlar på sensorn
90D har två generationer nyare processor version 8
90D har en ny ljusmätare med 212 440 fler mätpunkter i 153 fler zoner
90D har en seriebildtagning med 10 b/s, mot 7 b/s i 80D
90D har lite mindre buffert vid serietagning i JPEG
90D har en inbyggd digital stabiliseringsfunktion för videofilmning
90D har lite fler funktioner som t ex focus peaking och några fler programmeringsfunktioner
90D har tillgång även till en elektronisk slutare som klarar ner till 1/16000s
90D har även möjlighet till ljudlös fotografering i live view-läge
90D saknar pc-synk uttag
90D klarar ett steg högre ISO upp till 51200
90D har stöd för UHS-II SD-kort
90D har dubbelt så hög uppdateringsfrekvens på skärmen
90D har även bluetooth för trådlös överföring
90D har förbättrad batteritid
90D har ett lite stadigare chassi av bl a aluminiumlegering
Om vi ska dra lite kort angående de största skillnaderna mot EOS 7D Mark II bortsett från upplösning och processor, så har 7D-modellen en autofokusfunktion med fler AF-punkter när man använder sig av sökaren, medan 90D är mer uppdaterad och betydligt bättre på video i 4K. EOS 7D II är däremot gjord för lite mer professionell användning med ett tåligare chassi och en slutare som ska klara fler exponeringscykler, men den saknar vikbar skärm med touch-funktion, focus peaking plus några andra funktioner.
Sökare & skärm
Sökaren visar 100% av bilden, precis som på de flesta helprofessionella kameror. I menyn kan man även aktivera rutnät och elektroniskt vattenpass för både sökare och skärm. Skärmen är vinklingsbar i de flesta led och har även pek-funktion i liveviewläget. D90 har en bra skärm och bra optisk sökare.
Batteritid
Canon har lyckats förbättra batteritiden med ca 360 fler bilder jämfört tidigare modell 80D, och skall enligt CIPA-teststandard klarar ca 1300 bilder på en laddning.
Stabilisering
För extra korrigering av oskärpa vid videoinspelningar, så kan man aktivera kamerans inbyggda 5-axlig elektroniska stabilisering mot oönskade kameraskakningar. Den fungerar dock endast i videoläget, och för stillbildstagning krävs det alltid ett IS-objektiv för att få stabilisering för frihandstagning.
Firmware
Canon har i samband med EOS 90D även släppt en ny firmware till deras objektiv EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM Nano för bättre funktionalitet med den nya kameran, och bland annat stöd för motivläget-Panorering har lagts till.
Video
Tack vare 4K har videokvaliteten i 90D blivit oerhört mycket bättre än Canons övriga spegelreflexkameror med APS-C sensorer, men självklart inte lika vass som i deras fullformatskameror 5D Mark IV och 1 D X Mark II. Bruset i 4K-läget är förhållandevis lågt upp till ISO 1600, vilket i praktiken innebär att den når inte riktigt upp till lika hög bildkvalitet som dagens bästa APS-kameror på 4K-video. Filmerna blir aningen softare på samtliga ISO, och på högre ISO från ca ISO 800 ger 90D ett tydligare brus. På låga ISO ser det dock mycket bra ut, och 90D beskär inte bilden i 4K som t ex Canon EOS M50 eftersom 90D läser av hela sensorbredden. Canons suveräna Dual Pixel Autofokus-funktion fungerar också till skillnad från EOS M50 även i 4K-läget.
I filmläget kan man aktivera kamerans digitala bildstabilisering, som tillsammans med IS-optik ger en ytterligare effektivare stabiliseringsfunktion. Vilket fungerar alldeles utmärkt och ger lite känslan av att man använder någon form av steadicam-lösning. Men den digitala stabiliseringen beskär bilden en aning eftersom den utnyttjar pixlarna som befinner sig utanför bildens ramar.
Ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), hörlursuttag finns med 3,5mm standardkontakt. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Filmat i 4K / 25p / 115 Mbps. Med auto-vitbalans, manuell exponering och manuell fokusering om inget annat uppges. ISO varierar mellan 100 och 2000.
Bildkvalitet
Bildkvaliteten på stillbilderna är överlag bra och duger gott och väl för de allra flesta användare. Den högre upplösningen innebär dock inte att bildkvaliteten ökat i samma utsträckning som antalet pixlar. Bruset blir mer framträdande ifall man granskar bilderna i 100%, och använder man inte Canons skarpaste objektiv så kan eventuella brister i optiken märkas tydligare. Så för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Det går alltså att få ett bättre resultat när det gäller brusreducering, digital skärpa, dynamiskt omfång samt optiska korrigeringar än vad kameran klarar av att ge i JPEG. Fördelarna med den högre upplösningen är bland annat att man kan beskära bilderna mer i efterhand, men 32MP ger i detta fall inte nämnvärt bättre bildkvalitet än 24MP. Jag har absolut inget emot höga upplösningar, men bara så länge det det inte påverkar bildkvaliteten negativt på något sätt. Att använda skarpa och bra objektiv är förstås också en självklarhet för bildkvaliteten, och gäller speciellt kameror med extra hög upplösning.
RAW och DPP 4
Vill man ta vara på kamerans potential så bör man som tidigare nämnt ta bilderna i RAW format. Det går att göra betydligt större justeringar och förändringar i en RAW-bild än en JPEG-bild innan bilden förlorar kvalitet. Man kan även i kamerans meny välja att ta alla bilder i både JPG och RAW samtidigt, vilket är bra om man inte har tid eller lust att sitta och korrigera alla bilder, utan kanske bara några enstaka och kanske felexponerade bilder. Man får även tillgång utan extra kostnad till Canons RAW-hanteringsprogram Digital Photo Professional, som laddas ned gratis från Canons hemsida. Det är ett kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 7,8
Byggkvalitet 8
Funktion 7,5
Pris 8,5
Plus
+ Canons fina färgåtergivning känner vi igen sedan tidigare
+ Oerhört mycket bättre videokvalitet i 4K jämfört med tidigare EOS APS-C DSLR
+ Mycket bra autofokusfunktion för både stillbild och video
+ Extremt tyst autofokusering med STM- och USM Nano-objektiv
+ Seriebildtagning upp till 10 b/s med följande AF/AE
+ AF-känslighet ner till -3EV och AF-ljusstyrka ner till f/8
+ Ansiktsigenkännande fokusering, även vid motivföljande AF och i 4K-filmning
+ Inbyggd digital stabilisering som kan kombineras med IS-optik (endast för video)
+ Inbyggd konvertering till JPEG från RAW
+ Focus peaking för både stillbild och video
+ Time lapse-funktioner för både stillbild och video
+ Ingen crop-factor i 4K-läget
+ Bra sökare och bra vinklingsbar skärm med touch-funktioner
+ Extra informationsdisplay på ovansidan med belysning
+ Både hörlurs-uttag och mikrofon-ingång
+ Förbättrad batteritid
+ Skönt grepp och bra ergonomi för knappar och rattar
+ Samma batterigrepp som 80D och 70D, BG-E14 ->
Minus
- Den ökade upplösningen är ingen fördel för bildbruset, och i mitt tycke aningen för framträdande i många fall
- Detaljåtergivningen hade kunnat vara bättre jämfört med vissa APS-C konkurrenter
- JPEG-bilder som de kommer ur kameran hade kunnat vara bättre
- Väldigt begränsad när det gäller programmerbara Fn-knappar och rattar i förhållande till många konkurrenter
- Endast 25 st RAW i 10 b/s
- Inget PC-blixtsynk-uttag
- Saknar Zebra-mönster eller annan typ av realtidsvarning för högdagrar
Slutsats
De stora fördelarna med 90D är att den blivit mycket snabbare än sina föregångare, och den har också en mycket bra autofokusfunktion som fungerar utmärkt för både stillbild och video. Videokvaliteten i UHD/4K-upplösning har också blivit oerhört mycket bättre än i deras tidigare APS-DSLR-modeller, och att den har anslutningar för både mikrofon och hörlurar gör knappast saken sämre. Canons kombination av optisk och digital stabilisering för video med IS-optik är också mycket effektiv. EOS 90D har även blivit lite rikare på funktioner jämfört med vad vi tidigare sett i Canons APS-C DSLR.
Ifall du undrar över varför 90D fick silver och inte guld, så är helt enkelt anledningen att det idag finns konkurrenter som imponerat mer på mig när det i första hand gäller kvaliteten på stillbilderna. Den når inte riktigt hela vägen upp till mina höga förväntningar, och jämfört med vissa APS-C-kameror av senaste årsmodeller så är brus och artefakter mer framträdande på samtliga ISO, och detaljåtergivning inte riktigt lika ren och naturlig på lägsta ISO trots en högre upplösning. Men detta gäller förstås endast om man som jag granskar alla detaljer i 100%, så för dig som inte granskar dina bilder med "förstoringsglas" och istället använder bilderna till vad de ska användas till, så kommer du säkert bli mycket nöjd med din nya Canon EOS 90D. Man får helt enkelt ha lite överseende med en luttrad kameratestare som blivit extremt kräsen då ribban höjs för varje ny kameramodell, och som på senare tid haft en tendens att överträffa den ena efter den andra. Den digitala kamerautvecklingen går med en rasande fart och jag upplever att några kameratillverkare inte hänger med i samma takt som vissa andra på alla områden.
För att undvika missförstånd vill jag också tillägga att 90D är inte sämre än 80D, utan snarare bättre på det mesta förutom bildkvaliteten som är relativt likvärdig om man bortser från upplösningen. Så det lägre betyget gäller inte mot 80D, utan mer i förhållande till vad jag tycker vissa konkurrenter lyckats med under 2018-2019.
Canon EOS 90D är ett Bra Köp för dig som vill ha en snabb spegelreflexkamera med utmärkt autofokusfunktion för både stillbilder och video, och som kanske även önskar bra videokvalitet i 4K med effektiv stabilisering.
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.
14 490:-
11 592:- exkl. moms
Högupplöst APS-C-sensor
Seriebildtagning 11 bilder/s
4K-filmning
Beställningsvara
Nej tack
Lexar SDXC Professional 1800X 64GB UHS-II V60, 270MB/s
+ 699:-
Lexar SDXC Professional 1800X 128GB UHS-II V60, 270MB/s
+ 899:-
Lexar SDXC Professional 1800X 256GB UHS-II V60, 270MB/s
+ 1 590:-
Nej tack
Lowepro Photo Active TLZ 45 AW Holster
+ 649:-
Nej tack
Hähnel Extreme batteri motsvarande Canon LP-E6NH
+ 690:-
Jupio batteri motsvarande Canon LP-E6NH
+ 799:-
Canon LP-E6NH, litiumjonbatteri
+ 1 229:-
Nej tack
CyberPhoto Microfiberduk till objektiv, kameradisplayer och smartphones
Bästa avancerade DSLR, enligt TIPA 2020
Bästa APS-C-kamera, enligt EISA 2020-21
Canon EOS 90D
Uppföljaren till 80D har fått en grundläggande uppdatering. Den har försetts med en nyutvecklad 32MP bildsensor med Dual Pixel AF, ny snabbare processor och uppdaterad ljusmätning. Seriebildtagningen är rejält uppsteppad med upp till 11 bilder/s. Kameran filmar nu i 4K-format, där hela sensorytan används utan beskärning.
Liksom tidigare har kameran WiFi med Bluetooth för överföring av bilder och fjärrstyrning tillsammans med smartphone/surfplatta och dedikerad app.
Utmärkande egenskaper
Ny CMOS-bildsensor på 32,5 Mpixel och med Dual Pixel AF
Ny Digic 8-processor möjliggör bland annat högre känslighet och bättre hastighetsprestanda
3,0-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion
Autofokussystem med 45 st korslagda fält (antal aktiva fält beror på använt objektivs ljusstyrka)
AF-känslighet ner till -3EV och ljusstyrka ner till f/8
Ansiktsigenkännande fokusering, även vid motivföljande AF
Prismasökare med 100% visning av motivet
Filmning upp till 4K 2160/30p, hela sensorn används obeskuren
Seriebildtagning med upp till 11 bilder/s (upp till 10 bilder/s med motivföljande autofokus och exponeringsautomatik)
220 000-pixels RGB+IR-ljusmätning som även används för motivföljande AF-kopplat till bl a färginformation och Canons "Scene Detection System"
Mikrofoningång och hörlursuttag (båda 3,5mm stereoteleplugg)
HDR-movie för bättre kontrastomfång under filmning i svåra ljusförhållanden
TimeLapse-funktioner för både stillbilder och video
Försedd med ett visst väderskydd
Integrerad WiFi-funktion med Bluetooth-stöd för filöverföring och fjärrstyrning tillsammans med smartphone eller surfplatta och dedikerad app
Hastighet
Canon EOS 90D ger en seriebildtagning upp till 10 bilder per sekund med följande autofokus och exponering, och med låst AF/AE på första bilden klarar den 11 b/s. Kamerans buffert i hastigheten av 10 b/s bibehålls upp till 58 JPEG-bilder eller 25 RAW-bilder med UHS-II-kort enligt Canons uppgifter, men när jag provade med ett standard SD-kort på 90 MB/s så klarade den 62 JPEG med oförändrad hastighet. I RAW däremot verkar den inte klara fler än 25 bilder per sekvens oavsett minneskortshastighet.
Autofokus
Autofokussystemet har 45 st korslagda punkter och kameran klarar av att fokusera ner till f/8, vilket i praktiken innebär att 90D ger fungerande AF tillsammans med en 1,4x konverter på f/5,6-objektiv, eller 2x konverter på f/4-objektiv. Canons Dual Pixel AF fungerar utmärkt för både stillbildstagning i live view-läget och videofilmning. När man fotograferar genom sökaren så använder kameran sig standard AF-teknik och inte av Dual Pixel AF som är en sensorbaserad autofokus-teknik, som i sin tur är nästan lika snabb som via sökaren, men också träffsäkrare och mer att lita på.
Funktioner
Canon EOS 90D kan det mesta som en avancerad systemkamera behöver kunna, men det som är nytt bland funktionerna för Canons APS-DSLR-kameror är fokus peaking som fungerar för både videofilmning och stillbildstagning med live view. För ljudlös fotografering kan man i Live view-läget aktivera elektronisk slutare, och som även ger möjlighet till 1/16000 sekund jämfört med den mekaniska slutaren som klarar ner till 1/8000 sekund. Fler nämnvärda funktioner hittar du i punktform under bilden nedan.
Wifi, NFC & Bluetooth för överföring av bilder till smartphone
Vad är de största skillnaderna mellan 90D och föregångaren 80D?
90D har betydligt bättre videomöjligheter i 4K
90D har 8,3 miljoner fler pixlar på sensorn
90D har två generationer nyare processor version 8
90D har en ny ljusmätare med 212 440 fler mätpunkter i 153 fler zoner
90D har en seriebildtagning med 10 b/s, mot 7 b/s i 80D
90D har lite mindre buffert vid serietagning i JPEG
90D har en inbyggd digital stabiliseringsfunktion för videofilmning
90D har lite fler funktioner som t ex focus peaking och några fler programmeringsfunktioner
90D har tillgång även till en elektronisk slutare som klarar ner till 1/16000s
90D har även möjlighet till ljudlös fotografering i live view-läge
90D saknar pc-synk uttag
90D klarar ett steg högre ISO upp till 51200
90D har stöd för UHS-II SD-kort
90D har dubbelt så hög uppdateringsfrekvens på skärmen
90D har även bluetooth för trådlös överföring
90D har förbättrad batteritid
90D har ett lite stadigare chassi av bl a aluminiumlegering
Om vi ska dra lite kort angående de största skillnaderna mot EOS 7D Mark II bortsett från upplösning och processor, så har 7D-modellen en autofokusfunktion med fler AF-punkter när man använder sig av sökaren, medan 90D är mer uppdaterad och betydligt bättre på video i 4K. EOS 7D II är däremot gjord för lite mer professionell användning med ett tåligare chassi och en slutare som ska klara fler exponeringscykler, men den saknar vikbar skärm med touch-funktion, focus peaking plus några andra funktioner.
Sökare & skärm
Sökaren visar 100% av bilden, precis som på de flesta helprofessionella kameror. I menyn kan man även aktivera rutnät och elektroniskt vattenpass för både sökare och skärm. Skärmen är vinklingsbar i de flesta led och har även pek-funktion i liveviewläget. D90 har en bra skärm och bra optisk sökare.
Batteritid
Canon har lyckats förbättra batteritiden med ca 360 fler bilder jämfört tidigare modell 80D, och skall enligt CIPA-teststandard klarar ca 1300 bilder på en laddning.
Stabilisering
För extra korrigering av oskärpa vid videoinspelningar, så kan man aktivera kamerans inbyggda 5-axlig elektroniska stabilisering mot oönskade kameraskakningar. Den fungerar dock endast i videoläget, och för stillbildstagning krävs det alltid ett IS-objektiv för att få stabilisering för frihandstagning.
Firmware
Canon har i samband med EOS 90D även släppt en ny firmware till deras objektiv EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM Nano för bättre funktionalitet med den nya kameran, och bland annat stöd för motivläget-Panorering har lagts till.
Video
Tack vare 4K har videokvaliteten i 90D blivit oerhört mycket bättre än Canons övriga spegelreflexkameror med APS-C sensorer, men självklart inte lika vass som i deras fullformatskameror 5D Mark IV och 1 D X Mark II. Bruset i 4K-läget är förhållandevis lågt upp till ISO 1600, vilket i praktiken innebär att den når inte riktigt upp till lika hög bildkvalitet som dagens bästa APS-kameror på 4K-video. Filmerna blir aningen softare på samtliga ISO, och på högre ISO från ca ISO 800 ger 90D ett tydligare brus. På låga ISO ser det dock mycket bra ut, och 90D beskär inte bilden i 4K som t ex Canon EOS M50 eftersom 90D läser av hela sensorbredden. Canons suveräna Dual Pixel Autofokus-funktion fungerar också till skillnad från EOS M50 även i 4K-läget.
I filmläget kan man aktivera kamerans digitala bildstabilisering, som tillsammans med IS-optik ger en ytterligare effektivare stabiliseringsfunktion. Vilket fungerar alldeles utmärkt och ger lite känslan av att man använder någon form av steadicam-lösning. Men den digitala stabiliseringen beskär bilden en aning eftersom den utnyttjar pixlarna som befinner sig utanför bildens ramar.
Ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), hörlursuttag finns med 3,5mm standardkontakt. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Filmat i 4K / 25p / 115 Mbps. Med auto-vitbalans, manuell exponering och manuell fokusering om inget annat uppges. ISO varierar mellan 100 och 2000.
Bildkvalitet
Bildkvaliteten på stillbilderna är överlag bra och duger gott och väl för de allra flesta användare. Den högre upplösningen innebär dock inte att bildkvaliteten ökat i samma utsträckning som antalet pixlar. Bruset blir mer framträdande ifall man granskar bilderna i 100%, och använder man inte Canons skarpaste objektiv så kan eventuella brister i optiken märkas tydligare. Så för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Det går alltså att få ett bättre resultat när det gäller brusreducering, digital skärpa, dynamiskt omfång samt optiska korrigeringar än vad kameran klarar av att ge i JPEG. Fördelarna med den högre upplösningen är bland annat att man kan beskära bilderna mer i efterhand, men 32MP ger i detta fall inte nämnvärt bättre bildkvalitet än 24MP. Jag har absolut inget emot höga upplösningar, men bara så länge det det inte påverkar bildkvaliteten negativt på något sätt. Att använda skarpa och bra objektiv är förstås också en självklarhet för bildkvaliteten, och gäller speciellt kameror med extra hög upplösning.
RAW och DPP 4
Vill man ta vara på kamerans potential så bör man som tidigare nämnt ta bilderna i RAW format. Det går att göra betydligt större justeringar och förändringar i en RAW-bild än en JPEG-bild innan bilden förlorar kvalitet. Man kan även i kamerans meny välja att ta alla bilder i både JPG och RAW samtidigt, vilket är bra om man inte har tid eller lust att sitta och korrigera alla bilder, utan kanske bara några enstaka och kanske felexponerade bilder. Man får även tillgång utan extra kostnad till Canons RAW-hanteringsprogram Digital Photo Professional, som laddas ned gratis från Canons hemsida. Det är ett kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 7,8
Byggkvalitet 8
Funktion 7,5
Pris 8,5
Plus
+ Canons fina färgåtergivning känner vi igen sedan tidigare
+ Oerhört mycket bättre videokvalitet i 4K jämfört med tidigare EOS APS-C DSLR
+ Mycket bra autofokusfunktion för både stillbild och video
+ Extremt tyst autofokusering med STM- och USM Nano-objektiv
+ Seriebildtagning upp till 10 b/s med följande AF/AE
+ AF-känslighet ner till -3EV och AF-ljusstyrka ner till f/8
+ Ansiktsigenkännande fokusering, även vid motivföljande AF och i 4K-filmning
+ Inbyggd digital stabilisering som kan kombineras med IS-optik (endast för video)
+ Inbyggd konvertering till JPEG från RAW
+ Focus peaking för både stillbild och video
+ Time lapse-funktioner för både stillbild och video
+ Ingen crop-factor i 4K-läget
+ Bra sökare och bra vinklingsbar skärm med touch-funktioner
+ Extra informationsdisplay på ovansidan med belysning
+ Både hörlurs-uttag och mikrofon-ingång
+ Förbättrad batteritid
+ Skönt grepp och bra ergonomi för knappar och rattar
+ Samma batterigrepp som 80D och 70D, BG-E14 ->
Minus
- Den ökade upplösningen är ingen fördel för bildbruset, och i mitt tycke aningen för framträdande i många fall
- Detaljåtergivningen hade kunnat vara bättre jämfört med vissa APS-C konkurrenter
- JPEG-bilder som de kommer ur kameran hade kunnat vara bättre
- Väldigt begränsad när det gäller programmerbara Fn-knappar och rattar i förhållande till många konkurrenter
- Endast 25 st RAW i 10 b/s
- Inget PC-blixtsynk-uttag
- Saknar Zebra-mönster eller annan typ av realtidsvarning för högdagrar
Slutsats
De stora fördelarna med 90D är att den blivit mycket snabbare än sina föregångare, och den har också en mycket bra autofokusfunktion som fungerar utmärkt för både stillbild och video. Videokvaliteten i UHD/4K-upplösning har också blivit oerhört mycket bättre än i deras tidigare APS-DSLR-modeller, och att den har anslutningar för både mikrofon och hörlurar gör knappast saken sämre. Canons kombination av optisk och digital stabilisering för video med IS-optik är också mycket effektiv. EOS 90D har även blivit lite rikare på funktioner jämfört med vad vi tidigare sett i Canons APS-C DSLR.
Ifall du undrar över varför 90D fick silver och inte guld, så är helt enkelt anledningen att det idag finns konkurrenter som imponerat mer på mig när det i första hand gäller kvaliteten på stillbilderna. Den når inte riktigt hela vägen upp till mina höga förväntningar, och jämfört med vissa APS-C-kameror av senaste årsmodeller så är brus och artefakter mer framträdande på samtliga ISO, och detaljåtergivning inte riktigt lika ren och naturlig på lägsta ISO trots en högre upplösning. Men detta gäller förstås endast om man som jag granskar alla detaljer i 100%, så för dig som inte granskar dina bilder med "förstoringsglas" och istället använder bilderna till vad de ska användas till, så kommer du säkert bli mycket nöjd med din nya Canon EOS 90D. Man får helt enkelt ha lite överseende med en luttrad kameratestare som blivit extremt kräsen då ribban höjs för varje ny kameramodell, och som på senare tid haft en tendens att överträffa den ena efter den andra. Den digitala kamerautvecklingen går med en rasande fart och jag upplever att några kameratillverkare inte hänger med i samma takt som vissa andra på alla områden.
För att undvika missförstånd vill jag också tillägga att 90D är inte sämre än 80D, utan snarare bättre på det mesta förutom bildkvaliteten som är relativt likvärdig om man bortser från upplösningen. Så det lägre betyget gäller inte mot 80D, utan mer i förhållande till vad jag tycker vissa konkurrenter lyckats med under 2018-2019.
Canon EOS 90D är ett Bra Köp för dig som vill ha en snabb spegelreflexkamera med utmärkt autofokusfunktion för både stillbilder och video, och som kanske även önskar bra videokvalitet i 4K med effektiv stabilisering.
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.