Äntligen kom den efterlängtade kameran! Canons spegelfria ersättare till 1DX Mark III - EOS R1. En professionell kamera som riktar sig till yrkesutövande sport- och djurfotografer som behöver en rejält snabb, responsiv och robust kamera.
Canon EOS R1 erbjuder en upplösning på 24MP, supersnabb och pålitlig autofokus, samt en serietagningshastighet på upp till 40 b/s i RAW, vilket gör den utmärkt lämpad för att fånga rörliga motiv.
R1 filmar också i samma videoformat som Canons professionella Cinema-kameror med upplösningar och b/s upp till 6K / 60 och 4K upp till 120 fps i RAW-format, vilket ger stor flexibilitet även för filmskapare.
Det råder ingen som helst tvekan om att R1 är skapad efter de krav och behov som ställs i professionella sammanhang för både stillbild och video.
Samtliga bilder du ser här är tagna med R1 och RF 15-35mm f/2,8 L IS USM.
Utmärkande egenskaper:
Förbättrad autofokus och motivspårning för både stillbild och video
Korslagda fokuspunkter
Ögonstyrda fokuspunkter i sökaren för stillbildstagning
IBIS som kompenserar upp 8,5 steg längre slutartider
Ny bakbelyst, staplad (stacked) CMOS-sensor på 24MP
Sensor-avsläsningshastiget på 2,7ms
Digic X Processor
Upp till 40 b/s serietagning
Slutartid ner till 1/64 000s
Videosystem anpassat för Cinema EOS
Video 6K/60p 12-bit RAW inspelning internt
All-Intra, 4:2:2, 10-bit internt
C-Log2 & 3
Minimerad rolling shutter med elektronisk slutare
6144 mätningszoner för bättre exponering och vitbalans
Ladda in egna LUTs
Röd Tally lampa och röd ram runt skärmbilden som lyser vid inspelning
Videofunktioner såsom False Color, Zebra m.m.
UVC och RTMP/RTMPS strömning för video via USB
Ny AF-ON-knapp
EOS R1 har också fått den suveräna AF-ON-knappen med optisk fingersensor som vi fått uppleva i R3 och 1Dx Mark III, som ger möjlighet att flytta fokuspunkterna på ett snabbare sätt än med joysticken.
Men i R1 kan du numera tilldela den med fler funktioner. När knappen trycks halvvägs ned kan den aktiveras med en funktion, och när den trycks helt ned aktiveras en annan. Det är dock inte möjligt att tilldela valfritt både halv- och hel-nedtrycket, utan man får alltså välja mellan halv- eller heltryck.
Det finns upp till 7 st olika färdiga val för denna dubbelfunktion, och sen kan man dessutom välja bland 27 olika funktioner för antingen halvtryck eller helt nedtryck.
Denna flexibla lösning och många andra funktioner i kameran, gör att du kan att anpassa R1 mer exakt efter dina behov och ditt arbetsflöde.
Snabbare
Den nya processorn i EOS R1 tillsammans med den staplade sensorn möjliggör en extremt snabb elektronisk avläsning av sensorn. R1 klarar av att ta upp till 40 b/s med minimerad slutarförvrängning, s.k. "rolling shutter".
Detta innebär att dina actionbilder och videoklipp fångas med stor precision, utan förvrängningar i linjer eller former, även när antingen du eller motivet rör sig snabbt. Resultatet är en mer autentisk och naturlig återgivning av rörliga scener.
Valbar höghastighetsfotografering
Att kunna ta 40 bilder per sekund är kanske inte alltid nödvändigt, men kan vara ovärderligt i vissa situationer. Vid sådana tillfällen finns det ingen tid att förlora på att navigera genom menyer för att justera bildhastigheten.
Med EOS R1 kan du enkelt anpassa en knapp för att växla mellan dina två önskade bildhastigheter, vilket gör att du snabbt kan gå från exempelvis 20 b/s till 40 b/s med ett enda knapptryck.
Buffert
Med ett CFexpress kort som klarar skriva upp till 1500 MB/s så fick jag 299 st RAW + JPEG i högsta kvalitet med hastigheten av 40 b/s och elektronisk slutare.
Med mekanisk slutare och 12 b/s ska bufferten klara över 1000 bilder enligt Canons uppgifter, men jag orkade inte vänta och se exakt hur många bilder det skulle bli, så jag gav upp strax innan 600 bilder. Vilket är långt mer än tillräckligt.
R1 Versus R5 Mark II
Om du undrar vad som skiljer dessa två modeller åt och vilken som bäst uppfyller dina behov, så hittar du här en översikt över deras mest huvudsakliga skillnader:
R1 har en bildsensor med 24MP (mot 45MP i R5Mk2)
R1 har ett ljuskänsligare autofokussystem och även korslagda fokuspunkter
R1 ger seriebildtagning med 10st fler b/s upp till 40b/s
R1 klarar 1 helt steg kortare slutartider ner till 1/64 000
R1 ger blixtsynktid ner till 1/400 s (mot 1/250 s i R5Mk2)
R1 har större buffert vid seriebildtagning
R1 klarar högre ISO upp till 102,400, utökad till 409,600
R1 har en bättre sökaren med 9,44 miljoner punkter (mot 5,76 i R5Mk2)
R1 har den suveräna optiska fingersensorn på AF-ON-knappen
R1 har har dubbla kortplatser för CFexpress (mot CFexpress & SD i R5Mk2)
R1 är större och tyngre med inbyggt vertikalgrepp
R1 har kraftigare batteri med längre batteritid (ca 700 bilder enligt CIPA)
R1 har kontakt för Ethernet 2,5 G BASE-T trådbundet LAN
R1 filmar upp till 6K (mot 8K i R5Mk2)
R1 saknar WaveForm Monitor (WFM)
Förbättrad Ljusmättning
EOS R1 har precis som R5 Mark II, 16 gånger fler mätningsområden över hela sensorn, vilket gör att kameran kan samla in betydligt mer detaljerad information om ljusförhållandena. Denna förbättrade ljusmätning gör att kameran kan utföra mer precisa bedömningar av ljus och motiv, vilket resulterar i bättre autoexponering och vitbalansering.
När du använder automatisk vitbalans får du mer naturliga färger direkt från kameran, vilket minskar behovet av efterbearbetning. Detta gör det enklare att få fram de färger och nyanser du strävar efter.
Förhandsfotografering (Pre-Capture)
Funktionen "Förhandsfotografering" hjälper dig att fånga dina motiv med precision och minska antalet bilder att hantera. När du aktiverar förhandsfotografering läser kameran av bilden i realtid och tillåter inte att bilden tas förrän kameran registrerar rörelse i motivet. Detta sparar utrymme genom att undvika att fotografera vid olämpliga tillfällen.
Du behöver inte oroa dig för att missa snabba händelser; när du håller ner avtryckaren halvvägs så sparar kameran upp till 15 bilder innan du helt trycker ner slutarknappen helt. Denna funktion är särskilt användbar när du fotograferar snabba och rörliga motiv, och gör det enklare att fånga motivet i precis rätt ögonblick.
Fantastisk Autofokus
Autofokusen i R1 är försedd med 4368 valbara AF-punkter som dessutom är korslagda och täcker upp 100% av bilden, vilket innebär att R1 tillhör det absoluta toppskiktet bland kameror som ger bäst spårning av rörliga motiv. Numera kan den känna igen inte bara människor, djur och fordon, utan till och med spåra rörelsemönster hos personer som spelar fotboll, basket och volleyboll.
Autofokusen i R1 imponerar verkligen på högsta nivå, och jag vågar påstå att den är en av de mest pålitliga och responsiva jag har testat hittills när det gäller att spåra motiv som rör sig mot eller bort från kameran. I tidigare modeller har jag upplevt en kort fördröjning i vissa lägen, men det var inget jag störde mig på med R1:an.
Den fungerar dessutom ner till EV -7,5 och ljusstyrkor ner till f/22. Men viktigt att tillägga för videoanvändare är att de korslagda fokuspunkterna fungerar endast vid stillbildstagning och inte för video.
Ögonstyrd Autofokus
Efter 21 år av väntan fick vi äntligen återuppleva ögonstyrda autofokuspunkter med EOS R3, och nu finns den även i R1 och R5 Mark II. Jag testade ögonstyrningen mestadels på R5 Mark II och kalibrerade kameran flera gånger för mitt vänstra öga, och jag måste säga att den fungerar förvånansvärt bra med omedelbar respons. Där jag tittar, där sitter AF-punkten i sökaren precis där jag vill ha den, och utan märkbar fördröjning.
Ögonstyrningen är det överlägset snabbaste sättet att flytta fokuspunkten med, därefter kommer den optiska fingersensorn på AF-on-knappen (Smart Control), och till sist den mer konventionella joysticken.
Det är dock värt att nämna att ögonstyrd AF kanske inte fungerar lika bra för alla, särskilt inte för dem med glasögon, vilket jag testade själv. Ögonstyrningen är också begränsad endast till stillbildstagning, vilket jag tycker är lite synd. Jag tycker det är värt att ge den en chans genom att utföra flera kalibreringar för att kamera ska lära sig hur just dina ögon fungerar.
Skärm & Sökare
Den elektroniska OLED-sökaren i R1 är kort sagt fantastisk. Med sina 9,44 miljoner punkter, 09x förstoring och ökade ljusstyrkan så är det Canons överlägset bästa sökare hittills.
Skärmen är samma som vi sett tidigare på R5 och R5 Mark II med nära halverad upplösning jämfört med skärmen som sitter på R3:an. En 3,2"-skärm med 2,1 miljoner punkter, och vinklingsmöjlighet i videokamerastil som kan både vikas ut i sidled, vinklas uppåt/neråt och och även vridas framåt.
Förbättrad Stabilisering
Den sensorbaserade bildstabiliseringen (IBIS) i R1 och R5 Mark II erbjuder en förbättrad prestanda jämfört med tidigare EOS R-kameror. Du kan fotografera med upp till 8,5 steg längre slutartider utan att riskera skakningsoskärpa, vilket ger dig större frihet och minskat behov av stativ.
Resultatet tycker jag är särskilt fördelaktigt vid stillbildstagning, där stabiliteten gör det nästan löjligt enkelt att fånga skarpa bilder på förvånansvärt långa slutartider och utan stativ eller annat stöd.
Idag har Canon lyckats skapa den överlägset bästa IBIS:en för stillbildstagning bland alla fullformatskameror, och då menar jag vid praktiskt fotografering och inte bara siffror som vissa andra tillverkare påstår att deras IBIS klarar.
Video
Canon EOS R1 använder sig av samma videoformat XF-HEVC S och XF-AVC S som i Canons Cinemakameror, och med R1 kan du filma i en mängd olika upplösningar från FHD upp till 6K med 60p/50p direkt till minneskort. Det finns även möjlighet att spela in 12-bitars video-RAW upp till 6K via HDMI för ökade möjligheter vid efterbehandling.
Om du nöjer dig med 4K får du tillgång till 10-bitars 4:2:2 i All-Intra med en bithastighet runt 500-600 Mbps för 25p/30p, och för slowmotion kan du filma upp till 4K/120p/100p. I 2K och FHD kan du dessutom få slowmotion i 240/200p.
Enligt Canon uppgifter ska det inte finnas någon tidsgräns om du spelar in video upp till max 4K / 30p till minneskort. I 4K / 60p är tidsgränsen upp till 109 minuter. Risk för att kameran varnar för överhettning vid långa och kontinuerliga inspelningstider finns alltid, men R1 ska vara bättre anpassad än tidigare modeller och ska heller inte varna eller stoppa för överhettning vid normala inomhustemperaturer så länge man håller sig till 4K/25p/30p.
Du har även frihet att välja mellan H.264 och det mer komprimerade H.265 samt LongGop, vilket gör det möjligt att skapa mindre videofiler utan att kompromissa speciellt mycket med kvaliteten.
Videoinställningar finns det gott om och de kanske mest intressanta är bländarinställning i 1/8-steg, tidskod, False Color, Zebra, C.Log 2 & 3 samt Metadata för video. Du kan även använda eller ladda in egna LUT:s direkt i kameran.
För ljudet finns 3,5mm kontakter för extern mikrofon och hörlurar. R1 ger också möjlighet att spela in ljudet upp till 24-bitar / 4 kanaler i ljudformatet LPCM. Blixtskon är en multifunktionssko som ger möjlighet till fler tillbehör än bara kamerablixtar, som t ex ljudmodul med XLR-ingångar och andra tillbehör.
Videokvaliteten tycker jag ser mycket bra ut upp till ISO 12 800, vilket handlar om ca 1,5 steg lägre brusnivåer jämfört med R5 Mark II, lite beroende på vilken färgkanal som jämförs.
Ta gärna en titt i filmen nedan på vilken videokvalitet du kan förvänta dig med R1 som filmen kommer ur kameran utan efterbehandling. Om inget annat uppges är det inspelat i: 4K U-Fine / 25p / XF-AVC S / All-Intra / 500 Mbps / ISO 100 / Auto-vitbalans / färgprofil-Canon 709 / Objektiv: RF 70-200mm f/2,8L IS USM Z.
Stillbildskvalitet
Att R1 "bara" fick 24MP kan säkert uppfattas som en nackdel bland vissa användare, men det är i alla fall fyra miljoner fler pixlar än i 1Dx Mark III och mer än tillräckligt för den typ av bilder och fotografer som kameran är designad för. Dessutom finns det flera anledningar till att inte pressa in fler pixlar på sensorn. De största fördelarna med en lägre upplösning är bland annat högre hastighet, större buffert och lägre brus på höga ISO.
Jag har inget att invända mot bildkvaliteten – den är utmärkt redan som den är. För djur-, natur- och landskapsfotografer kan såklart R5 Mark II vara ett mer passande val tack vare dess högre upplösning. Men högre upplösning är inte synonymt med bättre bildkvalitet.
Brusnivåerna vid höga ISO är naturligtvis lägre i R1 jämfört med R5-modellerna, och jag som är mer eller mindre allergisk för brus, skulle faktiskt kunna tänka mig att med R1:an använda ISO 800 som standard istället för ISO 100 i många situationer.
När det gäller fotografering eller filmning av snabba motiv, som till exempel fåglar i flykt, skulle jag utan tvekan välja R1 framför någon annan av Canons kameror, tack vare dess enastående autofokus med korslagda fokuspunkter som ger en motivföljning av högsta klass.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,6
Byggkvalitet 10
Funktion 10
Pris 5
Plus
+ Effektivare IBIS som klarar upp till 8,5 steg
+ Canons bästa autofokusfunktion med korslagda fokuspunkter
+ Totalt 4368 st valbara fokuspunkter
+ Otroligt ljuskänslig AF som klarar att fokusera ner till ljusstyrka f/22
+ Fungerande autofokus ner till -6,5 EV
+ Ögonstyrda autofokuspunkter
+ Den optiska fingersensorn på AF-ON-reglaget med dubbel tryckfunktion
+ 6144 mätningszoner för bättre exponering och vitbalans
+ Mycket bra bildkvalitet i RAW
+ Serietagning upp till 40 b/s med följande fokus och exponering
+ Ingen blackout i sökaren med varken mekanisk- eller elektronisk slutare
+ Kortast möjliga slutartid ner till 1/64 000 sekund
+ Enastående elektronisk sökare med mycket hög upplösning och tydlig bild
+ Bra och vinklingsbar skärm, med fullständig touch-funktion
+ Mycket bra filmkvalitet
+ RAW-video upp till 6K via HDMI
+ Slow motionfunktion 100p/120p i 4K med C-AF-detektering för människor eller djur
+ Slow motionfunktion ner till 240p i 2K och FHD
+ Minimerad rolling shutter
+ Uttag/ingång 3,5mm för hörlurar och extern mikrofon
+ Möjlighet till ljudlös fotografering tack vare elektronisk slutare och i "tyst läge"
+ Många separerade funktioner och knappvalsmöjligheter för stillbilder och video
+ C-Log-bildprofiler direkt till minneskort
+ Robust byggd av metall och med väderskyddad konstruktion
+ Lättare än EOS 1DX Mark III
Minus
- LCD-skärmen har bara halva upplösningen jämfört med R3
- Ögonstyrd AF-punkt fungerar inte i filmläget (men ögondetekterande AF fungerar)
- Vid förstoring av bilden fungerar varken Focus peaking eller Focus guide
- Zebra fungerar ej för stillbilder och högdagervarning i realtid saknas
- Zebra och Focus peaking kan ej användas samtidigt för video
- I filmläget går det inte att välja lägre ISO än 100
- Kontakterna på vänstra sidan av kameran kan bli hinder för den utvikbara skärmen
- Batteriladdning via USB fungerar ej med standard powerbanks
- Ingen driftfunktion via USB
- Högt pris vid lansering
- Dubbeltryckfunktionen för AF-ON knappen ger funktion bara för antingen halv- eller heltryck och inte båda samtidigt
Slutsats
När jag för första gången plockade upp R1:an blev jag faktiskt förvånad över hur lätt den kändes i förhållande till sin storlek. Viktskillnaden mot 1Dx Mark III är "bara" 330 gram – en siffra som kanske inte låter speciellt imponerande. Men skillnaden är större än vad man kan tro, och faktum är att R1 inklusive batteri och minneskort, är hela 100 gram lättare än 1Dx Mark III utan tillbehör. Canon har verkligen lyckats reducera vikten utan att kompromissa med kamerans robusta och gedigna känsla, vilket jag tycker är en imponerande prestation.
Att R1 dessutom är både fantastiskt snabb och pålitlig på en nivå som få kan matcha, är väl knappast något jag behöver understryka ytterligare.
Men några funktioner som jag tycker sticker ut lite extra i R1 förutom den sanslöst snabba och träffsäkra autofokusen, är förstås de ögonstyrda AF-punkterna. Jag hoppas och tror dock att ögonstyrningen kan utvecklas ytterligare med fler kalibreringspunkter än de fyra som finns idag. Exempelvis skulle det kunna inkludera punkter i alla fyra hörn. Vi får helt enkelt vänta och se om några år vad Canons nästa Pro-modell kommer att kunna erbjuda.
Jag gillar också AF-ON-knappen med den optiska fingersensorn och dubbla tryckfunktioner, som otroligt nog fungerar även med fodrade läderhandskar på händerna. Jag fann att det går mycket snabbare att flytta AF-punkterna med den jämfört med joysticken, men det kan ta en stund att välja sig vid den, och den ena utesluter ju inte den andra.
Canon EOS R1 är kort sagt ett alldeles enastående verktyg för att skapa både stillbilder och film med.
Äntligen kom den efterlängtade kameran! Canons spegelfria ersättare till 1DX Mark III - EOS R1. En professionell kamera som riktar sig till yrkesutövande sport- och djurfotografer som behöver en rejält snabb, responsiv och robust kamera.
Canon EOS R1 erbjuder en upplösning på 24MP, supersnabb och pålitlig autofokus, samt en serietagningshastighet på upp till 40 b/s i RAW, vilket gör den utmärkt lämpad för att fånga rörliga motiv.
R1 filmar också i samma videoformat som Canons professionella Cinema-kameror med upplösningar och b/s upp till 6K / 60 och 4K upp till 120 fps i RAW-format, vilket ger stor flexibilitet även för filmskapare.
Det råder ingen som helst tvekan om att R1 är skapad efter de krav och behov som ställs i professionella sammanhang för både stillbild och video.
Samtliga bilder du ser här är tagna med R1 och RF 15-35mm f/2,8 L IS USM.
Utmärkande egenskaper:
Förbättrad autofokus och motivspårning för både stillbild och video
Korslagda fokuspunkter
Ögonstyrda fokuspunkter i sökaren för stillbildstagning
IBIS som kompenserar upp 8,5 steg längre slutartider
Ny bakbelyst, staplad (stacked) CMOS-sensor på 24MP
Sensor-avsläsningshastiget på 2,7ms
Digic X Processor
Upp till 40 b/s serietagning
Slutartid ner till 1/64 000s
Videosystem anpassat för Cinema EOS
Video 6K/60p 12-bit RAW inspelning internt
All-Intra, 4:2:2, 10-bit internt
C-Log2 & 3
Minimerad rolling shutter med elektronisk slutare
6144 mätningszoner för bättre exponering och vitbalans
Ladda in egna LUTs
Röd Tally lampa och röd ram runt skärmbilden som lyser vid inspelning
Videofunktioner såsom False Color, Zebra m.m.
UVC och RTMP/RTMPS strömning för video via USB
Ny AF-ON-knapp
EOS R1 har också fått den suveräna AF-ON-knappen med optisk fingersensor som vi fått uppleva i R3 och 1Dx Mark III, som ger möjlighet att flytta fokuspunkterna på ett snabbare sätt än med joysticken.
Men i R1 kan du numera tilldela den med fler funktioner. När knappen trycks halvvägs ned kan den aktiveras med en funktion, och när den trycks helt ned aktiveras en annan. Det är dock inte möjligt att tilldela valfritt både halv- och hel-nedtrycket, utan man får alltså välja mellan halv- eller heltryck.
Det finns upp till 7 st olika färdiga val för denna dubbelfunktion, och sen kan man dessutom välja bland 27 olika funktioner för antingen halvtryck eller helt nedtryck.
Denna flexibla lösning och många andra funktioner i kameran, gör att du kan att anpassa R1 mer exakt efter dina behov och ditt arbetsflöde.
Snabbare
Den nya processorn i EOS R1 tillsammans med den staplade sensorn möjliggör en extremt snabb elektronisk avläsning av sensorn. R1 klarar av att ta upp till 40 b/s med minimerad slutarförvrängning, s.k. "rolling shutter".
Detta innebär att dina actionbilder och videoklipp fångas med stor precision, utan förvrängningar i linjer eller former, även när antingen du eller motivet rör sig snabbt. Resultatet är en mer autentisk och naturlig återgivning av rörliga scener.
Valbar höghastighetsfotografering
Att kunna ta 40 bilder per sekund är kanske inte alltid nödvändigt, men kan vara ovärderligt i vissa situationer. Vid sådana tillfällen finns det ingen tid att förlora på att navigera genom menyer för att justera bildhastigheten.
Med EOS R1 kan du enkelt anpassa en knapp för att växla mellan dina två önskade bildhastigheter, vilket gör att du snabbt kan gå från exempelvis 20 b/s till 40 b/s med ett enda knapptryck.
Buffert
Med ett CFexpress kort som klarar skriva upp till 1500 MB/s så fick jag 299 st RAW + JPEG i högsta kvalitet med hastigheten av 40 b/s och elektronisk slutare.
Med mekanisk slutare och 12 b/s ska bufferten klara över 1000 bilder enligt Canons uppgifter, men jag orkade inte vänta och se exakt hur många bilder det skulle bli, så jag gav upp strax innan 600 bilder. Vilket är långt mer än tillräckligt.
R1 Versus R5 Mark II
Om du undrar vad som skiljer dessa två modeller åt och vilken som bäst uppfyller dina behov, så hittar du här en översikt över deras mest huvudsakliga skillnader:
R1 har en bildsensor med 24MP (mot 45MP i R5Mk2)
R1 har ett ljuskänsligare autofokussystem och även korslagda fokuspunkter
R1 ger seriebildtagning med 10st fler b/s upp till 40b/s
R1 klarar 1 helt steg kortare slutartider ner till 1/64 000
R1 ger blixtsynktid ner till 1/400 s (mot 1/250 s i R5Mk2)
R1 har större buffert vid seriebildtagning
R1 klarar högre ISO upp till 102,400, utökad till 409,600
R1 har en bättre sökaren med 9,44 miljoner punkter (mot 5,76 i R5Mk2)
R1 har den suveräna optiska fingersensorn på AF-ON-knappen
R1 har har dubbla kortplatser för CFexpress (mot CFexpress & SD i R5Mk2)
R1 är större och tyngre med inbyggt vertikalgrepp
R1 har kraftigare batteri med längre batteritid (ca 700 bilder enligt CIPA)
R1 har kontakt för Ethernet 2,5 G BASE-T trådbundet LAN
R1 filmar upp till 6K (mot 8K i R5Mk2)
R1 saknar WaveForm Monitor (WFM)
Förbättrad Ljusmättning
EOS R1 har precis som R5 Mark II, 16 gånger fler mätningsområden över hela sensorn, vilket gör att kameran kan samla in betydligt mer detaljerad information om ljusförhållandena. Denna förbättrade ljusmätning gör att kameran kan utföra mer precisa bedömningar av ljus och motiv, vilket resulterar i bättre autoexponering och vitbalansering.
När du använder automatisk vitbalans får du mer naturliga färger direkt från kameran, vilket minskar behovet av efterbearbetning. Detta gör det enklare att få fram de färger och nyanser du strävar efter.
Förhandsfotografering (Pre-Capture)
Funktionen "Förhandsfotografering" hjälper dig att fånga dina motiv med precision och minska antalet bilder att hantera. När du aktiverar förhandsfotografering läser kameran av bilden i realtid och tillåter inte att bilden tas förrän kameran registrerar rörelse i motivet. Detta sparar utrymme genom att undvika att fotografera vid olämpliga tillfällen.
Du behöver inte oroa dig för att missa snabba händelser; när du håller ner avtryckaren halvvägs så sparar kameran upp till 15 bilder innan du helt trycker ner slutarknappen helt. Denna funktion är särskilt användbar när du fotograferar snabba och rörliga motiv, och gör det enklare att fånga motivet i precis rätt ögonblick.
Fantastisk Autofokus
Autofokusen i R1 är försedd med 4368 valbara AF-punkter som dessutom är korslagda och täcker upp 100% av bilden, vilket innebär att R1 tillhör det absoluta toppskiktet bland kameror som ger bäst spårning av rörliga motiv. Numera kan den känna igen inte bara människor, djur och fordon, utan till och med spåra rörelsemönster hos personer som spelar fotboll, basket och volleyboll.
Autofokusen i R1 imponerar verkligen på högsta nivå, och jag vågar påstå att den är en av de mest pålitliga och responsiva jag har testat hittills när det gäller att spåra motiv som rör sig mot eller bort från kameran. I tidigare modeller har jag upplevt en kort fördröjning i vissa lägen, men det var inget jag störde mig på med R1:an.
Den fungerar dessutom ner till EV -7,5 och ljusstyrkor ner till f/22. Men viktigt att tillägga för videoanvändare är att de korslagda fokuspunkterna fungerar endast vid stillbildstagning och inte för video.
Ögonstyrd Autofokus
Efter 21 år av väntan fick vi äntligen återuppleva ögonstyrda autofokuspunkter med EOS R3, och nu finns den även i R1 och R5 Mark II. Jag testade ögonstyrningen mestadels på R5 Mark II och kalibrerade kameran flera gånger för mitt vänstra öga, och jag måste säga att den fungerar förvånansvärt bra med omedelbar respons. Där jag tittar, där sitter AF-punkten i sökaren precis där jag vill ha den, och utan märkbar fördröjning.
Ögonstyrningen är det överlägset snabbaste sättet att flytta fokuspunkten med, därefter kommer den optiska fingersensorn på AF-on-knappen (Smart Control), och till sist den mer konventionella joysticken.
Det är dock värt att nämna att ögonstyrd AF kanske inte fungerar lika bra för alla, särskilt inte för dem med glasögon, vilket jag testade själv. Ögonstyrningen är också begränsad endast till stillbildstagning, vilket jag tycker är lite synd. Jag tycker det är värt att ge den en chans genom att utföra flera kalibreringar för att kamera ska lära sig hur just dina ögon fungerar.
Skärm & Sökare
Den elektroniska OLED-sökaren i R1 är kort sagt fantastisk. Med sina 9,44 miljoner punkter, 09x förstoring och ökade ljusstyrkan så är det Canons överlägset bästa sökare hittills.
Skärmen är samma som vi sett tidigare på R5 och R5 Mark II med nära halverad upplösning jämfört med skärmen som sitter på R3:an. En 3,2"-skärm med 2,1 miljoner punkter, och vinklingsmöjlighet i videokamerastil som kan både vikas ut i sidled, vinklas uppåt/neråt och och även vridas framåt.
Förbättrad Stabilisering
Den sensorbaserade bildstabiliseringen (IBIS) i R1 och R5 Mark II erbjuder en förbättrad prestanda jämfört med tidigare EOS R-kameror. Du kan fotografera med upp till 8,5 steg längre slutartider utan att riskera skakningsoskärpa, vilket ger dig större frihet och minskat behov av stativ.
Resultatet tycker jag är särskilt fördelaktigt vid stillbildstagning, där stabiliteten gör det nästan löjligt enkelt att fånga skarpa bilder på förvånansvärt långa slutartider och utan stativ eller annat stöd.
Idag har Canon lyckats skapa den överlägset bästa IBIS:en för stillbildstagning bland alla fullformatskameror, och då menar jag vid praktiskt fotografering och inte bara siffror som vissa andra tillverkare påstår att deras IBIS klarar.
Video
Canon EOS R1 använder sig av samma videoformat XF-HEVC S och XF-AVC S som i Canons Cinemakameror, och med R1 kan du filma i en mängd olika upplösningar från FHD upp till 6K med 60p/50p direkt till minneskort. Det finns även möjlighet att spela in 12-bitars video-RAW upp till 6K via HDMI för ökade möjligheter vid efterbehandling.
Om du nöjer dig med 4K får du tillgång till 10-bitars 4:2:2 i All-Intra med en bithastighet runt 500-600 Mbps för 25p/30p, och för slowmotion kan du filma upp till 4K/120p/100p. I 2K och FHD kan du dessutom få slowmotion i 240/200p.
Enligt Canon uppgifter ska det inte finnas någon tidsgräns om du spelar in video upp till max 4K / 30p till minneskort. I 4K / 60p är tidsgränsen upp till 109 minuter. Risk för att kameran varnar för överhettning vid långa och kontinuerliga inspelningstider finns alltid, men R1 ska vara bättre anpassad än tidigare modeller och ska heller inte varna eller stoppa för överhettning vid normala inomhustemperaturer så länge man håller sig till 4K/25p/30p.
Du har även frihet att välja mellan H.264 och det mer komprimerade H.265 samt LongGop, vilket gör det möjligt att skapa mindre videofiler utan att kompromissa speciellt mycket med kvaliteten.
Videoinställningar finns det gott om och de kanske mest intressanta är bländarinställning i 1/8-steg, tidskod, False Color, Zebra, C.Log 2 & 3 samt Metadata för video. Du kan även använda eller ladda in egna LUT:s direkt i kameran.
För ljudet finns 3,5mm kontakter för extern mikrofon och hörlurar. R1 ger också möjlighet att spela in ljudet upp till 24-bitar / 4 kanaler i ljudformatet LPCM. Blixtskon är en multifunktionssko som ger möjlighet till fler tillbehör än bara kamerablixtar, som t ex ljudmodul med XLR-ingångar och andra tillbehör.
Videokvaliteten tycker jag ser mycket bra ut upp till ISO 12 800, vilket handlar om ca 1,5 steg lägre brusnivåer jämfört med R5 Mark II, lite beroende på vilken färgkanal som jämförs.
Ta gärna en titt i filmen nedan på vilken videokvalitet du kan förvänta dig med R1 som filmen kommer ur kameran utan efterbehandling. Om inget annat uppges är det inspelat i: 4K U-Fine / 25p / XF-AVC S / All-Intra / 500 Mbps / ISO 100 / Auto-vitbalans / färgprofil-Canon 709 / Objektiv: RF 70-200mm f/2,8L IS USM Z.
Stillbildskvalitet
Att R1 "bara" fick 24MP kan säkert uppfattas som en nackdel bland vissa användare, men det är i alla fall fyra miljoner fler pixlar än i 1Dx Mark III och mer än tillräckligt för den typ av bilder och fotografer som kameran är designad för. Dessutom finns det flera anledningar till att inte pressa in fler pixlar på sensorn. De största fördelarna med en lägre upplösning är bland annat högre hastighet, större buffert och lägre brus på höga ISO.
Jag har inget att invända mot bildkvaliteten – den är utmärkt redan som den är. För djur-, natur- och landskapsfotografer kan såklart R5 Mark II vara ett mer passande val tack vare dess högre upplösning. Men högre upplösning är inte synonymt med bättre bildkvalitet.
Brusnivåerna vid höga ISO är naturligtvis lägre i R1 jämfört med R5-modellerna, och jag som är mer eller mindre allergisk för brus, skulle faktiskt kunna tänka mig att med R1:an använda ISO 800 som standard istället för ISO 100 i många situationer.
När det gäller fotografering eller filmning av snabba motiv, som till exempel fåglar i flykt, skulle jag utan tvekan välja R1 framför någon annan av Canons kameror, tack vare dess enastående autofokus med korslagda fokuspunkter som ger en motivföljning av högsta klass.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,6
Byggkvalitet 10
Funktion 10
Pris 5
Plus
+ Effektivare IBIS som klarar upp till 8,5 steg
+ Canons bästa autofokusfunktion med korslagda fokuspunkter
+ Totalt 4368 st valbara fokuspunkter
+ Otroligt ljuskänslig AF som klarar att fokusera ner till ljusstyrka f/22
+ Fungerande autofokus ner till -6,5 EV
+ Ögonstyrda autofokuspunkter
+ Den optiska fingersensorn på AF-ON-reglaget med dubbel tryckfunktion
+ 6144 mätningszoner för bättre exponering och vitbalans
+ Mycket bra bildkvalitet i RAW
+ Serietagning upp till 40 b/s med följande fokus och exponering
+ Ingen blackout i sökaren med varken mekanisk- eller elektronisk slutare
+ Kortast möjliga slutartid ner till 1/64 000 sekund
+ Enastående elektronisk sökare med mycket hög upplösning och tydlig bild
+ Bra och vinklingsbar skärm, med fullständig touch-funktion
+ Mycket bra filmkvalitet
+ RAW-video upp till 6K via HDMI
+ Slow motionfunktion 100p/120p i 4K med C-AF-detektering för människor eller djur
+ Slow motionfunktion ner till 240p i 2K och FHD
+ Minimerad rolling shutter
+ Uttag/ingång 3,5mm för hörlurar och extern mikrofon
+ Möjlighet till ljudlös fotografering tack vare elektronisk slutare och i "tyst läge"
+ Många separerade funktioner och knappvalsmöjligheter för stillbilder och video
+ C-Log-bildprofiler direkt till minneskort
+ Robust byggd av metall och med väderskyddad konstruktion
+ Lättare än EOS 1DX Mark III
Minus
- LCD-skärmen har bara halva upplösningen jämfört med R3
- Ögonstyrd AF-punkt fungerar inte i filmläget (men ögondetekterande AF fungerar)
- Vid förstoring av bilden fungerar varken Focus peaking eller Focus guide
- Zebra fungerar ej för stillbilder och högdagervarning i realtid saknas
- Zebra och Focus peaking kan ej användas samtidigt för video
- I filmläget går det inte att välja lägre ISO än 100
- Kontakterna på vänstra sidan av kameran kan bli hinder för den utvikbara skärmen
- Batteriladdning via USB fungerar ej med standard powerbanks
- Ingen driftfunktion via USB
- Högt pris vid lansering
- Dubbeltryckfunktionen för AF-ON knappen ger funktion bara för antingen halv- eller heltryck och inte båda samtidigt
Slutsats
När jag för första gången plockade upp R1:an blev jag faktiskt förvånad över hur lätt den kändes i förhållande till sin storlek. Viktskillnaden mot 1Dx Mark III är "bara" 330 gram – en siffra som kanske inte låter speciellt imponerande. Men skillnaden är större än vad man kan tro, och faktum är att R1 inklusive batteri och minneskort, är hela 100 gram lättare än 1Dx Mark III utan tillbehör. Canon har verkligen lyckats reducera vikten utan att kompromissa med kamerans robusta och gedigna känsla, vilket jag tycker är en imponerande prestation.
Att R1 dessutom är både fantastiskt snabb och pålitlig på en nivå som få kan matcha, är väl knappast något jag behöver understryka ytterligare.
Men några funktioner som jag tycker sticker ut lite extra i R1 förutom den sanslöst snabba och träffsäkra autofokusen, är förstås de ögonstyrda AF-punkterna. Jag hoppas och tror dock att ögonstyrningen kan utvecklas ytterligare med fler kalibreringspunkter än de fyra som finns idag. Exempelvis skulle det kunna inkludera punkter i alla fyra hörn. Vi får helt enkelt vänta och se om några år vad Canons nästa Pro-modell kommer att kunna erbjuda.
Jag gillar också AF-ON-knappen med den optiska fingersensorn och dubbla tryckfunktioner, som otroligt nog fungerar även med fodrade läderhandskar på händerna. Jag fann att det går mycket snabbare att flytta AF-punkterna med den jämfört med joysticken, men det kan ta en stund att välja sig vid den, och den ena utesluter ju inte den andra.
Canon EOS R1 är kort sagt ett alldeles enastående verktyg för att skapa både stillbilder och film med.