Nikon D5600 påminner väldigt mycket om föregångaren D5500, men har fått viktiga uppdateringar. Bland annat stöder den Nikons nya WiFi-koncept SnapBridge vilket gör det enklare att koppla upp kameran mot smarta enheter, att publicera bilder och filmer på sociala media och att styra kameran från smartphone eller surfplatta. Uppkopplingen mot smartenheten skapas och bibehålls genom kompletterande bluetooth-anslutning.
Nytt är även timelapse-funktion, ökad känslighet i nattfotoläget, nu ISO 6400, och ny möjlighet att bläddra mellan bilder i visningsläget genom att svepa fingret över skärmen.
Liksom föregångaren har D5600 en bildsensor på 24 Mpixel, en känslighet på upp till ISO 25600 och en Expeed 4-processor, vilket borgar för hög bildkvalitet, stort dynamikomfång och låga brusnivåer även i lite sämre ljusförhållanden.
Utmärkande egenskaper är bland annat:
24,2 MP CMOS-sensor i APS-C-format, utan lågpassfilter, se förklaring nedan
Expeed 4-processor för högre hastighet och bättre bildhantering
3,2-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion och 1,037 Mpixels upplösning
Bildbläddring genom att "svepa" med fingret över skärmen + extra funktionsknapp på skärmen
Seriebildtagning med upp till 5 bilder per sekund JPEG/12-bitars RAW
Filmning i Full HD 1080/50p och med stereoljud via inbyggd mikrofon, eller extern)
Inbyggd SnapBridge WiFi-funktion för filöverföring och fjärrstyrning tillsammans med smarta enheter och dedikerad app
Inbyggd funktion för timelapse-film
Utan lågpassfilter?
I samma anda som för Nikon D5500, D7200 m.fl har man på D5600 valt att inte ha något lågpassfiltret framför bildsensorn. Detta förtjänar en närmare förklaring. Det har varit brukligt i digitala kameror att ha ett optiskt lågpassfilter framför bildsensorn. Detta filters uppgift är egentligen att dra ner skärpa/mikrokontrast i bilden något. Detta har man gjort för att minska graden av moiré-effekter i den färdiga bilden. Moiré uppstår när du fotograferar ett så fint mönster (t ex en tät textil) att linjetätheten i det avbildade mönstret närmar sig pixeltätheten i kamerans bildsensor. Ju lägre pixeltäthet, dvs normalt lägre upplösning, i kamerans sensor, desto mer moiré-problem även vid fotografering av glesare mönster.
Men, hur kan man nu helt plötsligt ta bort detta filter som varit nödvändigt tidigare? Ja, till stor del beror det på att pixeltätheten i sensorn på dessa kameror är så hög att det krävs oerhört täta mönster i bilden för att generera moiré. Det är helt enkelt väldigt sällan risk för moiré med denna sensor. Möjligen kontrollerar man även detta till dels på digital väg i kamerans bildbehandlingsmotor. Vinsten med att ta bort lågpassfiltret är alltså att man försöker bibehålla en högre bildupplösning utan att förlora skärpa i den färdiga bilden.
Denna bild har vi tagit med Nikon D5600 och Sigma 24/1,4 DG HSM ART. Klicka på bilden ifall du vill se den i full storlek.
Autofokus
D5600 har, liksom övriga i D3000- och D5000-serierna, ingen inbyggd autofokusmotor i kamerahuset, så AF får man bara med objektiv med AF-S- eller AF-I-motor då fokuseringsmotor sitter inbyggt i dessa. Nära nog samtliga DX-objektiv har AF-S-motor och är anpassade för dessa kameror. Andra autofokusobjektiv avsedda för Nikon fungerar, men bara med manuell fokus. Anledningen till att AF-motorn är borttagen är pga vikt, storlek och kostnad. Dock finns inbyggd fokushjälp om man vill använda objektiv som saknar inbyggd AF-motor. Använder man Sigma-objektiv fungerar AF enbart med objektiv som har HSM-motor. Tamron och Tokina har begränsat antal objektiv med inbyggd AF-motor.
Byggkvalitet
Känns relativt robust för att vara en kamera i nybörjarklassen. Greppet är förbättrat från och med D5500 med ett djupare urtag för fingrarna och känns betydligt skönare än på tidigare modeller. Knappar och reglage känns också bra för klassen.
Hastighet
Kameran är i stort sett klar för bildtagning direkt efter påslag. Sekvenstagning klarar D5600 med 5 b/sek, och upp till 100 JPEG bilder i bästa kvalitet utan att förlora hastighet vilket vi testat med minneskortet Lexar SDHC Professional 2000X 32GB UHS-II, 300MB/s) Men med aktiverad Servo AF, dvs kontinuerlig fokussökning, så kan i vissa fall hastigheten på serietagningen minska.
Funktioner
D5600 tillhör Nikons instegsmodeller, men den är snabbare och mer avancerad än de allra enklaste modellerna i Nikons D3000-serie. D5600 har precis som sina föregångare en smart och pedagogisk inbyggd hjälpfunktion / bruksanvisning, där man kan trycka på knappen vid frågetecknet om det är något i menyn som man inte förstår sig på. Kameran ger tillgång till 2st programmerbara Fn-knappar med upp till 10st olika funktioner, där en sitter på framsidan av kameran och en på skärmen via touch. Det finns även ett antal redigeringsfunktioner av bilder direkt i kameran, som t ex röda ögon-reducering, beskärning m.m. För dig som redan kan eller vill lära dig mer så finns bland annat dessa funktioner:
Flera färdiga bildprofiler som t ex porträtt, landskap m.fl.
Uppfällbar spegel för rengöring av sensorn
Uttag för fjärrkontroll
Bluetooth & NFC
Skärm & Sökare
Vridbar skärm blir allt vanligare bland systemkameror. Att den är vridbar har sina fördelar, speciellt i kombination med Live View och videofilmning. Vilket gör att man kan fotografera och filma i alla möjliga och omöjliga vinklar. Om man dessutom viker skärmen inåt mot kamerakroppen så är den skyddad vid t ex transport eller vid fotograferande i sämre förhållanden. Har man en gång vant sig vid vikbar skärm så kan det kännas svårt att vara utan. Skärmen har bred betraktningsvinkel, är på 3,2 tum och har 1.037.000p, en mycket bra skärm med andra ord. Skärmen har också touch-funktion, som innebär att man kan peka på skärmbilden på den punkt man vill sätta fokus och kameran fokuserar automatisk på samma punkt och tar en bild direkt, väldigt smidigt. Man kan även välja att kameran bara ska fokusera utan att ta en bild, och numera finns möjligheten att bläddra och förstora/förminska bilderna precis som på en smartphone. Även menyerna touchkänsliga. Pek-kontrollen går självklart att avaktivera för den som inte vill använda sig av den. Den optiska sökaren visar 95% av bilden med 0,82x förstoring, och i menyn kan man välja visning av rutnät. Mycket bra skärm och godkänd sökare.
Snapbridge
D5600 är kompatibel med den trådlösa bildöverföringsfunktionen Snapbridge via Bluetooth, perfekt för dig som vill överföra bilder trådlöst till din smarta enhet, och du kan även använda mobil eller surfplatta som fjärrkontroll till kameran. Man behöver bara koppla ihop kamera och smartenheten en enda gång via Bluetooth, och sedan sköter kameran bildöverföringen automatiskt till ex.vis mobilen, och kameran behöver inte ens vara påslagen. Om din smartenhet har tillgång till NFC rekommenderar vi att du aktiverar den eftersom det förenklar uppkopplingen väsentligt. I appen kan man välja ifall bilderna ska överföras i full storlek eller 2 Mpixel, och vill du inte vänta ca 3 minuter mellan varje bildöverföring bör du absolut välja 2 MP-läget istället då det tar bara ca 15 sek per bild, och bilder i den upplösningen räcker gott och väl för att läggas upp på sociala medier som ex.vis Instagram, Facebook etc. D5600 har även inbyggd Wifi-funktion, men vi lyckades aldrig upprätta någon kommunikation mellan kamera och smartenhet med bara Wifi, dvs utan Bluetooth.
Video
D5600 kan videofilma i 1080x1920 HD-upplösning 50p, 24p, 25p, samt fler alternativ med lägre upplösningar. Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och den har förutom automatik även val av manuell känslighet mellan 1-20 för ljudet. Ingång för extern stereomikrofon finns också, men inget hörlurs-uttag. D5600 har också möjlighet till manuella kontroller under pågående filmning, som t ex justera slutartid och exp.kompensation. Dock lite frustrerande att det inte går att justera bländaren i M-läget så länge man har live view eller videoläget aktiverat. Stabilisering får man bara om objektivet har det, och man får räkna med att det hörs ett surrande ljud på filmen så länge man inte använder en extern mikrofon. Även ljudet från AF kommer med, och speciellt tydligt blir det om objektivet inte har tyst autofokusmotor. AF fungerar endast med kontrastavkännande autofokus och fokuserar gör man antingen med avtryckaren, eller knappar in kontinuerlig fokus, Aktiv Servo AF, i menyn, vilket fungerar smidigast för hobby-filmning. Kontinuerlig AF i film och liveview läget fungerar bra, och klart bättre jämfört med många tidigare modeller, vilket gör filmfunktionen mer användbar för gemene man. Nytt i D5600 är också möjligheten att skapa färdiga time lapse-filmer i full HD direkt i kameran.
Bildkvalitet
D5600 är kapabel till mycket väldetaljerade och skarpa bilder, till stor del på grund av att den saknar lågpassfilter framför sensorn. Men tänk även på att objektivets skärpa och kontrast också har stor betydelse i det fallet. Kit-objektiven som säljs i paket med kamerorna tar sällan vara på kamerans fulla potential, dock räcker de oftast väl till för normalt husbehov. Fasta objektiv är i regel både skarpare och ljusstarkare än zoomar. Nikons kameror är dock i allmänhet inställda på relativt låg digital skärpa från fabrik, så för dig som fotar mestadels i JPEG och inte har tid eller lust att lägga ner en massa tid på att efterbehandla dina bilder, rekommenderar vi att ställa upp skärpan ett steg. Detta kommer man åt via meny-valet "Ställ in Picture Controll".
Denna bild har vi tagit med Nikon D5600 och Sigma 24/1,4 DG HSM ART. Klicka på bilden ifall du vill se den i full storlek.
Plus:
+ Mycket bra bildkvalitet
+ Inget lågpassfilter = skarpare bilder
+ Lägre brus på höga ISO än genomsnittet bland APS-C kameror
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Seriebildtagning med 5 b/s med kontinuerlig AF & exponering
+ Stor och vikbar skärm av hög kvalitet med full touch-kontroll
+ Två programmerbara Fn-knappar
+ Skönt grepp och bra känsla i kameran
+ Relativt smidig för att vara en DSLR
+ Automatisk sensorrengöring för on/off
+ Separat batteriladdare ingår
+ Bluetooth & NFC
Minus:
- Fortfarande ingen Focus peaking för manuell fokusering i live view & film
- Självutlösaren ändrar tillbaka till standardläget efter varje bildtagning
- Servo AF, dvs kontinuerlig AF, kan påverka hastigheten negativt vid serietagning
- Videokvalitén och filmfunktioner håller medelklass och D5600 kan inte filma i 4K
- Saknar högdagervarning eller Zebra-mönster i realtid vid filmning
- I M-exponeringsläget måste man stänga av live view/video för att kunna justera bländaren
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten med t ex en reseladdare/powerbank
Slutsats
Nikon D5600 är precis som föregångaren D5500 en mycket bra och relativt kompetent instegskamera som räcker långt för både stillbild och video, och på flera punkter tycker vi att D5600 förtjänar högsta betyg bland instegsmodellerna. Men idag finns det väldigt många kameror med varierande prestanda i olika prisklasser som också är bra på mycket. Så bara för att skilja "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt, samt för att videofunktionerna inte hängt med i utvecklingen enligt 2017 års krav, så landar betyget på Bra köp istället. Men D5600 är givetvis inte sämre på något vis än tidigare instegsmodeller som vi gett ett högre betyg, vi har bara anpassat betyget efter den snabba kamerautvecklingen som pågår i skrivande stund, och där givetvis också kraven ökar i samma takt.
Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behovet av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också måste uppgradera alla prylar till 4K som dator, bildskärm, programvara, TV m.m. Men kraven på 4K finns hos många och vill tillverkarna hänga med så är det bara att gasa på om de inte vill sacka efter.
Nikon D5600 påminner väldigt mycket om föregångaren D5500, men har fått viktiga uppdateringar. Bland annat stöder den Nikons nya WiFi-koncept SnapBridge vilket gör det enklare att koppla upp kameran mot smarta enheter, att publicera bilder och filmer på sociala media och att styra kameran från smartphone eller surfplatta. Uppkopplingen mot smartenheten skapas och bibehålls genom kompletterande bluetooth-anslutning.
Nytt är även timelapse-funktion, ökad känslighet i nattfotoläget, nu ISO 6400, och ny möjlighet att bläddra mellan bilder i visningsläget genom att svepa fingret över skärmen.
Liksom föregångaren har D5600 en bildsensor på 24 Mpixel, en känslighet på upp till ISO 25600 och en Expeed 4-processor, vilket borgar för hög bildkvalitet, stort dynamikomfång och låga brusnivåer även i lite sämre ljusförhållanden.
Utmärkande egenskaper är bland annat:
24,2 MP CMOS-sensor i APS-C-format, utan lågpassfilter, se förklaring nedan
Expeed 4-processor för högre hastighet och bättre bildhantering
3,2-tums vinklingsbar LCD-skärm med touch-funktion och 1,037 Mpixels upplösning
Bildbläddring genom att "svepa" med fingret över skärmen + extra funktionsknapp på skärmen
Seriebildtagning med upp till 5 bilder per sekund JPEG/12-bitars RAW
Filmning i Full HD 1080/50p och med stereoljud via inbyggd mikrofon, eller extern)
Inbyggd SnapBridge WiFi-funktion för filöverföring och fjärrstyrning tillsammans med smarta enheter och dedikerad app
Inbyggd funktion för timelapse-film
Utan lågpassfilter?
I samma anda som för Nikon D5500, D7200 m.fl har man på D5600 valt att inte ha något lågpassfiltret framför bildsensorn. Detta förtjänar en närmare förklaring. Det har varit brukligt i digitala kameror att ha ett optiskt lågpassfilter framför bildsensorn. Detta filters uppgift är egentligen att dra ner skärpa/mikrokontrast i bilden något. Detta har man gjort för att minska graden av moiré-effekter i den färdiga bilden. Moiré uppstår när du fotograferar ett så fint mönster (t ex en tät textil) att linjetätheten i det avbildade mönstret närmar sig pixeltätheten i kamerans bildsensor. Ju lägre pixeltäthet, dvs normalt lägre upplösning, i kamerans sensor, desto mer moiré-problem även vid fotografering av glesare mönster.
Men, hur kan man nu helt plötsligt ta bort detta filter som varit nödvändigt tidigare? Ja, till stor del beror det på att pixeltätheten i sensorn på dessa kameror är så hög att det krävs oerhört täta mönster i bilden för att generera moiré. Det är helt enkelt väldigt sällan risk för moiré med denna sensor. Möjligen kontrollerar man även detta till dels på digital väg i kamerans bildbehandlingsmotor. Vinsten med att ta bort lågpassfiltret är alltså att man försöker bibehålla en högre bildupplösning utan att förlora skärpa i den färdiga bilden.
Denna bild har vi tagit med Nikon D5600 och Sigma 24/1,4 DG HSM ART. Klicka på bilden ifall du vill se den i full storlek.
Autofokus
D5600 har, liksom övriga i D3000- och D5000-serierna, ingen inbyggd autofokusmotor i kamerahuset, så AF får man bara med objektiv med AF-S- eller AF-I-motor då fokuseringsmotor sitter inbyggt i dessa. Nära nog samtliga DX-objektiv har AF-S-motor och är anpassade för dessa kameror. Andra autofokusobjektiv avsedda för Nikon fungerar, men bara med manuell fokus. Anledningen till att AF-motorn är borttagen är pga vikt, storlek och kostnad. Dock finns inbyggd fokushjälp om man vill använda objektiv som saknar inbyggd AF-motor. Använder man Sigma-objektiv fungerar AF enbart med objektiv som har HSM-motor. Tamron och Tokina har begränsat antal objektiv med inbyggd AF-motor.
Byggkvalitet
Känns relativt robust för att vara en kamera i nybörjarklassen. Greppet är förbättrat från och med D5500 med ett djupare urtag för fingrarna och känns betydligt skönare än på tidigare modeller. Knappar och reglage känns också bra för klassen.
Hastighet
Kameran är i stort sett klar för bildtagning direkt efter påslag. Sekvenstagning klarar D5600 med 5 b/sek, och upp till 100 JPEG bilder i bästa kvalitet utan att förlora hastighet vilket vi testat med minneskortet Lexar SDHC Professional 2000X 32GB UHS-II, 300MB/s) Men med aktiverad Servo AF, dvs kontinuerlig fokussökning, så kan i vissa fall hastigheten på serietagningen minska.
Funktioner
D5600 tillhör Nikons instegsmodeller, men den är snabbare och mer avancerad än de allra enklaste modellerna i Nikons D3000-serie. D5600 har precis som sina föregångare en smart och pedagogisk inbyggd hjälpfunktion / bruksanvisning, där man kan trycka på knappen vid frågetecknet om det är något i menyn som man inte förstår sig på. Kameran ger tillgång till 2st programmerbara Fn-knappar med upp till 10st olika funktioner, där en sitter på framsidan av kameran och en på skärmen via touch. Det finns även ett antal redigeringsfunktioner av bilder direkt i kameran, som t ex röda ögon-reducering, beskärning m.m. För dig som redan kan eller vill lära dig mer så finns bland annat dessa funktioner:
Flera färdiga bildprofiler som t ex porträtt, landskap m.fl.
Uppfällbar spegel för rengöring av sensorn
Uttag för fjärrkontroll
Bluetooth & NFC
Skärm & Sökare
Vridbar skärm blir allt vanligare bland systemkameror. Att den är vridbar har sina fördelar, speciellt i kombination med Live View och videofilmning. Vilket gör att man kan fotografera och filma i alla möjliga och omöjliga vinklar. Om man dessutom viker skärmen inåt mot kamerakroppen så är den skyddad vid t ex transport eller vid fotograferande i sämre förhållanden. Har man en gång vant sig vid vikbar skärm så kan det kännas svårt att vara utan. Skärmen har bred betraktningsvinkel, är på 3,2 tum och har 1.037.000p, en mycket bra skärm med andra ord. Skärmen har också touch-funktion, som innebär att man kan peka på skärmbilden på den punkt man vill sätta fokus och kameran fokuserar automatisk på samma punkt och tar en bild direkt, väldigt smidigt. Man kan även välja att kameran bara ska fokusera utan att ta en bild, och numera finns möjligheten att bläddra och förstora/förminska bilderna precis som på en smartphone. Även menyerna touchkänsliga. Pek-kontrollen går självklart att avaktivera för den som inte vill använda sig av den. Den optiska sökaren visar 95% av bilden med 0,82x förstoring, och i menyn kan man välja visning av rutnät. Mycket bra skärm och godkänd sökare.
Snapbridge
D5600 är kompatibel med den trådlösa bildöverföringsfunktionen Snapbridge via Bluetooth, perfekt för dig som vill överföra bilder trådlöst till din smarta enhet, och du kan även använda mobil eller surfplatta som fjärrkontroll till kameran. Man behöver bara koppla ihop kamera och smartenheten en enda gång via Bluetooth, och sedan sköter kameran bildöverföringen automatiskt till ex.vis mobilen, och kameran behöver inte ens vara påslagen. Om din smartenhet har tillgång till NFC rekommenderar vi att du aktiverar den eftersom det förenklar uppkopplingen väsentligt. I appen kan man välja ifall bilderna ska överföras i full storlek eller 2 Mpixel, och vill du inte vänta ca 3 minuter mellan varje bildöverföring bör du absolut välja 2 MP-läget istället då det tar bara ca 15 sek per bild, och bilder i den upplösningen räcker gott och väl för att läggas upp på sociala medier som ex.vis Instagram, Facebook etc. D5600 har även inbyggd Wifi-funktion, men vi lyckades aldrig upprätta någon kommunikation mellan kamera och smartenhet med bara Wifi, dvs utan Bluetooth.
Video
D5600 kan videofilma i 1080x1920 HD-upplösning 50p, 24p, 25p, samt fler alternativ med lägre upplösningar. Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och den har förutom automatik även val av manuell känslighet mellan 1-20 för ljudet. Ingång för extern stereomikrofon finns också, men inget hörlurs-uttag. D5600 har också möjlighet till manuella kontroller under pågående filmning, som t ex justera slutartid och exp.kompensation. Dock lite frustrerande att det inte går att justera bländaren i M-läget så länge man har live view eller videoläget aktiverat. Stabilisering får man bara om objektivet har det, och man får räkna med att det hörs ett surrande ljud på filmen så länge man inte använder en extern mikrofon. Även ljudet från AF kommer med, och speciellt tydligt blir det om objektivet inte har tyst autofokusmotor. AF fungerar endast med kontrastavkännande autofokus och fokuserar gör man antingen med avtryckaren, eller knappar in kontinuerlig fokus, Aktiv Servo AF, i menyn, vilket fungerar smidigast för hobby-filmning. Kontinuerlig AF i film och liveview läget fungerar bra, och klart bättre jämfört med många tidigare modeller, vilket gör filmfunktionen mer användbar för gemene man. Nytt i D5600 är också möjligheten att skapa färdiga time lapse-filmer i full HD direkt i kameran.
Bildkvalitet
D5600 är kapabel till mycket väldetaljerade och skarpa bilder, till stor del på grund av att den saknar lågpassfilter framför sensorn. Men tänk även på att objektivets skärpa och kontrast också har stor betydelse i det fallet. Kit-objektiven som säljs i paket med kamerorna tar sällan vara på kamerans fulla potential, dock räcker de oftast väl till för normalt husbehov. Fasta objektiv är i regel både skarpare och ljusstarkare än zoomar. Nikons kameror är dock i allmänhet inställda på relativt låg digital skärpa från fabrik, så för dig som fotar mestadels i JPEG och inte har tid eller lust att lägga ner en massa tid på att efterbehandla dina bilder, rekommenderar vi att ställa upp skärpan ett steg. Detta kommer man åt via meny-valet "Ställ in Picture Controll".
Denna bild har vi tagit med Nikon D5600 och Sigma 24/1,4 DG HSM ART. Klicka på bilden ifall du vill se den i full storlek.
Plus:
+ Mycket bra bildkvalitet
+ Inget lågpassfilter = skarpare bilder
+ Lägre brus på höga ISO än genomsnittet bland APS-C kameror
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Seriebildtagning med 5 b/s med kontinuerlig AF & exponering
+ Stor och vikbar skärm av hög kvalitet med full touch-kontroll
+ Två programmerbara Fn-knappar
+ Skönt grepp och bra känsla i kameran
+ Relativt smidig för att vara en DSLR
+ Automatisk sensorrengöring för on/off
+ Separat batteriladdare ingår
+ Bluetooth & NFC
Minus:
- Fortfarande ingen Focus peaking för manuell fokusering i live view & film
- Självutlösaren ändrar tillbaka till standardläget efter varje bildtagning
- Servo AF, dvs kontinuerlig AF, kan påverka hastigheten negativt vid serietagning
- Videokvalitén och filmfunktioner håller medelklass och D5600 kan inte filma i 4K
- Saknar högdagervarning eller Zebra-mönster i realtid vid filmning
- I M-exponeringsläget måste man stänga av live view/video för att kunna justera bländaren
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten med t ex en reseladdare/powerbank
Slutsats
Nikon D5600 är precis som föregångaren D5500 en mycket bra och relativt kompetent instegskamera som räcker långt för både stillbild och video, och på flera punkter tycker vi att D5600 förtjänar högsta betyg bland instegsmodellerna. Men idag finns det väldigt många kameror med varierande prestanda i olika prisklasser som också är bra på mycket. Så bara för att skilja "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt, samt för att videofunktionerna inte hängt med i utvecklingen enligt 2017 års krav, så landar betyget på Bra köp istället. Men D5600 är givetvis inte sämre på något vis än tidigare instegsmodeller som vi gett ett högre betyg, vi har bara anpassat betyget efter den snabba kamerautvecklingen som pågår i skrivande stund, och där givetvis också kraven ökar i samma takt.
Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behovet av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också måste uppgradera alla prylar till 4K som dator, bildskärm, programvara, TV m.m. Men kraven på 4K finns hos många och vill tillverkarna hänga med så är det bara att gasa på om de inte vill sacka efter.