M50 är den första modeller i M-serien som klarar filmning i 4K-upplösning. Förutom detta är det den perfekta allroundkameran som är lätt att ta med sig och klarar det mesta inom både stillbild och filmning.
Utmärkande egenskaper
Stillbildsupplösning 24Mpixel
Serietagning upp till 10 b/sek (AF-S, och 7,4 b/s AF-C)
Dual Pixel autofokus (ej i 4K)
Filmning i 4K upp till 3840x2160/25p/24p (1,56x crop) samt full HD upp till 1080/60p/50p/30p/25p/24p
Slow motion i HD 720/100p/120p
Den senaste bildprocessor DIGIC 8, för snabbast möjliga bildhantering och optimal bildkvalitet
Vinklingsbar LCD-skärm med touch- och "Drag and Drop"-funktion
Inbyggd Bluetooth- och WiFi-funktion för överföring av bilder/filmer och fjärrstyrning tillsammans med smartphone/surfplatta och dedikerad app (Camera Connect)
Digital 5-axlig stabiliseringsfunktion vid filmning (Dual Sensing IS)
Ingång för extern mikrofon
Denna bild har vi tagit med EOS M50 + Canon EF 16-35/4 L IS USM + EF-M-adapter.
Byggkvalitet
Kameran är byggd till större del av plastmaterial, och fördelen med det är att plast väger mindre än metall. Reglagen känns bra, men en låsknapp ovanpå programvalsratten har suttit fint. Det är lätt hänt att man råkar ändra exponeringsvalet av misstag när man plockar upp kameran ur väskan, och är man inte uppmärksam kan det skapa problem. Som t ex om man har den i AV-läget och snabbt tänkt bränna iväg några bilder med seriebildtagning, och ratten råkat ändrats till filmläget..inte så lämpligt.
Hastighet & AF
EOS M50 är redo för bildtagning ca 1 sekund efter påslag och ger en seriebildtagning på hela 7,4 b/s i samband med kontinuerlig autofokus och exponering, eller 10 b/s med låst fokus och exponering. Buffertern för JPEG i högsta upplösning ligger på ca 60 bilder i ett svep, men i RAW stannade den efter bara 9 bilder (testat med ett Sandisk 280MB/s UHS-II U3-kort). Kameran har även tack vare Dual pixel CMOS AF och den nya processorn en ytterligare förbättrad AF-hastighet. De första EOS M-modellerna blev inte kända för att vara snabba direkt, men EOS M50 (och även M5) är klart förbättrad på den punkten och nu mer än tillräckligt snabb för de allra flesta användares behov.
Dual sensing IS för video
EOS M50 har en digital 5-axlig stabiliseringsfunktion (Dual Sensing IS), som fungerar endast vid filmning och håller koll på skakningarna både via gyro i huset och mätning på sensorn. Utökad stabilisering får man med IS-objektiv som är kompatibla med Dynamisk IS (se mer info under videofunktionerna nedan).
Funktioner
Canon EOS M50 är en mycket trevlig och relativt kompetent liten systemkamera. Den kan självklart inte allt, men har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering. Skärpeinställningen fungerar numera som "oskarp mask" där man kan ställa in den digitala skärpan i bilderna mer exakt med tre parametrar istället för bara en. Canon har också lagt till flera bra och användbara funktioner som t ex Focus Peaking och Time lapse-film i 4K direkt ur kameran, men jämfört med många andra spegelfria kameror har Canon kanske varit lite snål med "lull-lull" funktioner som exempelvis panorama, bracketing/gaffling, multiexponering etc. Fast det är ju sånt som de flesta användare i regel klarar sig utan och här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i M50:an:
WiFi, NFC & Bluetooth
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder eller starta filmningen samt styra vissa kamerafunktioner via appen. Åtkomliga funktioner är ex.vis bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm.
Numera finns också möjlighet till automatisk bildöverföring (även när kameran är avstängd) via appen, och det fungerar mycket bra för både JPEG och RAW. Den funktionen kräver att man kopplar ihop kameran och smartenheten med både WiFi och Bluetooth via appen, och viktigt att man väljer rätt inställningar i kameran för den trådlösa kommunikationen.
Skärm & sökare
Kameran är försedd med en 3" skärm som är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på låga/höga nivåer och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, även menyerna är numera touch-kontrollerade. Pek-funktionen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Canon EOS M50 har en bra sökare och skärm.
Denna bild har vi tagit med EOS M50 + Canon EF 16-35/4 L IS USM + EF-M-adapter Video
Filmning i 4K är en mycket efterlängtad funktion bland Canons konsumentmodeller, och M50 blir alltså den första Canon EOS-kameran (bortsett från 5D Mark IV, 1DX Mark II och några renodlade videokameror) som klarar det. I 4K får man dock en crop-faktor på 1,56x, vilket ska tilläggas den redan existerande APS-faktorn på 1,6x. Med andra ord en fördel för dig som filmar med teleobjektiv, och en klar nackdel för dig som gärna använder vidvinkel. Jag använde mig bland annat av 300mm brännvidd, som på M50 i 4K motsvarar samma bildvinkel som man får med närmare 750mm brännvidd på en fullformatskamera. Perfekt för paparazzi och djur/fågelfilmare. Men för att få någon vidvinkel att tala om så behöver man ner på så korta brännvidder som ~ 8-14mm.
I M50 finns valen att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO.
Kontinuerlig autofokus jobbar mycket tyst och följsamt med de flesta STM objektiven. USM-motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och ljudligare, inte lika smidig och lämplig för filmning som STM-motorn. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. För dig som använder AF vid filmning fungerar Canons suveräna Dual Pixel autofokusfunktion bara upp till Full HD, och tyvärrr inte i 4K.
EOS M50 ger tillgång till en inbyggd digital bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-objektiv för ytterligare effektivare stabilisering. Vilket fungerar mycket bra och kan i vissa lägen ge känslan av att man använder någon form av steadicam-lösning. (De EF-M-objektiv som i skrivande stund har stöd för utökad Dynamisk IS är: EF-M 11-22 STM , EF-M 18-55 STM, EF-M 18-150 STM och även EF-M 15-45 med ny firmware). Men alla objektiv med inbyggd IS ger effektivare stabilisering i jämförelse med bara den digitala lösningen.
M50 har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns tyvärr inte. Man kan också aktivera funktionen högdagerprioritet även vid filmning, vilket minskar risken för utfrätta högdagrar.
Filmkvaliteten i 4K innebär att det ser oerhört mycket bättre än hos tidigare M-modeller, och även aningen bättre i Full HD. Ta gärna en titt på videon nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Inspelat i 4K/25p, och ISO varierar mellan 100-400 utomhus och ISO 1600 inomhus, automatisk vitbalans och manuell fokusering. Objektiv: Canon EF 70-300mm f/4-5,6L IS USM + EF-M-adapter. Att bilden skakar till lite här och där beror på att det blåste rätt kraftigt och den snäva bildvinkeln som 300mm ger i 4K (ca 750mm brännvidd) gör det hela väldigt vindkänsligt.
Time lapse
För dig som gillar time lapse-filmer så finns möjligheten att skapa det i filmläget, där det skapas direkt i kameran en färdig time lapse i 4K / 25p. Fördelen med filmläget är att det går snabbt och enkelt att skapa en time lapse-film, samt att kameran jobbar i princip ljudlöst medan intervalltagningen pågår. Nackdelen är att man inte kan korrigera materialet lika mycket som ifall man använt RAW för separata stillbilder. Kvaliteten i det automatiska läget blir riktigt bra med förhållandevis låg risk för flimrande sekvenser.
Bildkvalitet
Det är inte bara filmkvaliteten som blivit bättre, utan även stillbildskvaliteten har i M50 förbättrats ganska markant jämfört med Canons tidigare kameror med APS-C-sensorer, och både i JPEG direkt ur kameran och i RAW konverterat via DPP. Bland annat skärpan och bruset hanteras bättre och bilderna ifrån M50 ger ett naturligare och mycket trevligare helhetsintryck, och märks framförallt även på låga ISO. Det är garanterat den nya processorns förtjänst. Canons färgåtergivning är som vanligt mycket bra.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Laddas hem gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
Objektiv
Ytterligare en egenskap som har stor betydelse för bildkvaliteten är vilket objektiv man använder, och en positiv egenskap som vi märkt med EOS M-systemet är att zoomarna EF-M 18-55 och 55-200 ger lite bättre bildkvalitet än Canons liknande varianter med EF-S fattning. Sen får vi också hålla tummarna att Canon släpper fler fasta objektiv i liknande storlek och med samma fina bildkvalitet som EF-M 22/2 STM, det objektivet tycker jag nämligen matchar kameran perfekt. En 10mm och 16mm i litet format hade suttit fint, så kom igen nu Canon.
På EOS M50 passar Canons EF-M-objektiv, men du har också tillgång till Canons sortiment av EF- och EF-S-optik via Canons egen objektivadapter EF-M (ingår ej, se tillbehör). Så här är det bara fantasi och plånbok som sätter gränserna.
Denna bild har vi tagit med EOS M50 + Canon EF 16-35/4 L IS USM + EF-M-adapter.
Plus
+ Förbättrad stillbildskvalitet
+ Mycket bra filmkvalitet i 4K
+ Bra färgåtergivning
+ Crop-faktor på 1,56x självklart ett plus för teleobjektiv-användare
+ Sensor i APS-C format
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Inbyggd 5-axlad stabilisering som kan kombineras med IS-optik (för video endast)
+ Inbyggd elektronisk sökare
+ Bra och vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Focus peaking för manuell fokusering
+ Seriebildtagning med 7,5 b/s med kontinuerlig AF & exponering
+ Fokus och exponering är ej låsta vid seriebildtagning (till skillnad från M3)
+ Går att flytta fokuspunkten på skärmen när man använder sökaren
+ Förbättrad AF och snabbare än tidigare EOS M-modeller
+ Liten och smidig
+ Möjlighet till fler objektiv via EF-M adapter
+ Separat batteriladdare medföljer
+ WiFi & fjärrkontroll via applikation till smartenhet (både JPEG & RAW, och även när kameran är avstängd)
+ Både inbyggd blixt och blixtsko för externa blixtar
+ Ingång för mikrofon finns (3,5mm)
+ Extremt tyst autofokusering med STM-objektiv
+ EF-M zoomarna presterar i allmänhet bättre än likvärdiga EF-S zoomar
Minus
- Crop-faktor på 1,56x givetvis ett minus för vidvinkelanvändare
- Dual Pixel autofokus fungerar ej i 4K
- Saknar hörlursuttag
- Saknar högdagervarning typ Zebra-mönster i realtid
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten
- Finns i skrivande stund endast 1st litet och platt objektiv med EF-M fattning (EF-M 22/2 STM)
Slutsats
Filmning i 4K har vi gått och väntat på i många år i Canons konsumentmodeller, och nu har vi äntligen fått det. Dock inte helt utan kompromisser för 4K, såsom den extra crop-faktorn och avsaknaden av Dual Pixel AF. Men autofokus vid filmning tycker jag personligen många gånger stör mer än det gör nytta, och 1,56x längre brännvidd är ju trevligt vid användning av teleobjektiv. Därmed inga egenskaper som jag tycker är värt att gnälla över, och den fina videokvaliteten i 4K, den suveräna och träffsäkra autofokusen, samt den förbättrade stillbildskvaliteten gör att M50 stiger i graderna mot tidigare M-modeller (och faktiskt även jämfört med de flesta övriga Canons APS-C-kameror när det gäller just bild- och i synnerhet film-kvaliteten i 4K).
Canon EOS M50 får helt enkelt klättra upp ett steg och är mycket välkommen högst upp på pallen inom sin kategori av kameror. Vilket dock känns underligt eftersom M50 är egentligen en lite enklare instegsmodell, men med en bild/filmkvalitet som om den vore den bästa "flaggskepps EOS M-modellen". Det här tycker jag känns som att bildkvalitet och prestanda i M50 är en stark förnimmelse om vad Canon kommer att komma med i framtiden bland sina kameror med APS-C-sensorer, spännande.
Testad av Mats 2018-03-09.
Vad skiljer M50 mot EOS M5 förutom pris:
M50 är mindre och lättare, och framförallt mindre grepp och inte lika robust byggd
M50 har en nyare, bättre och snabbare processor
M50 filmar upp till 4K (M5 upp till Full HD)
M50 är lite snabbare vid serietagning
M50 har ett nytt RAW-format CR3
M50 har även C-RAW som ger mindre och mera komprimerade filer, men med full upplösning
M50 har en färbättrad bildbehandling via Digital Lens Optimizer och Auto Lighting Optimizer
M50 ger generellt bättre film- och bildkvalitet
M50 har ett ljudlöst läge via scen-val
M50 har en större mätyta för Dual Pixel AF och fler valbara AF-punkter
M50 har färre inställningsrattar
M50 saknar utvändig exp.kompensations-ratt
M50:s skärm är vinklingsbar i fler led
M50 har stöd för Image Transfer Utility 2 för överföring till dator via wifi, för JPEG, RAW och video, även 4K
M50 har stöd för fjärrstyrd tagning från dator via EOS Utility
M50 är den första modeller i M-serien som klarar filmning i 4K-upplösning. Förutom detta är det den perfekta allroundkameran som är lätt att ta med sig och klarar det mesta inom både stillbild och filmning.
Utmärkande egenskaper
Stillbildsupplösning 24Mpixel
Serietagning upp till 10 b/sek (AF-S, och 7,4 b/s AF-C)
Dual Pixel autofokus (ej i 4K)
Filmning i 4K upp till 3840x2160/25p/24p (1,56x crop) samt full HD upp till 1080/60p/50p/30p/25p/24p
Slow motion i HD 720/100p/120p
Den senaste bildprocessor DIGIC 8, för snabbast möjliga bildhantering och optimal bildkvalitet
Vinklingsbar LCD-skärm med touch- och "Drag and Drop"-funktion
Inbyggd Bluetooth- och WiFi-funktion för överföring av bilder/filmer och fjärrstyrning tillsammans med smartphone/surfplatta och dedikerad app (Camera Connect)
Digital 5-axlig stabiliseringsfunktion vid filmning (Dual Sensing IS)
Ingång för extern mikrofon
Denna bild har vi tagit med EOS M50 + Canon EF 16-35/4 L IS USM + EF-M-adapter.
Byggkvalitet
Kameran är byggd till större del av plastmaterial, och fördelen med det är att plast väger mindre än metall. Reglagen känns bra, men en låsknapp ovanpå programvalsratten har suttit fint. Det är lätt hänt att man råkar ändra exponeringsvalet av misstag när man plockar upp kameran ur väskan, och är man inte uppmärksam kan det skapa problem. Som t ex om man har den i AV-läget och snabbt tänkt bränna iväg några bilder med seriebildtagning, och ratten råkat ändrats till filmläget..inte så lämpligt.
Hastighet & AF
EOS M50 är redo för bildtagning ca 1 sekund efter påslag och ger en seriebildtagning på hela 7,4 b/s i samband med kontinuerlig autofokus och exponering, eller 10 b/s med låst fokus och exponering. Buffertern för JPEG i högsta upplösning ligger på ca 60 bilder i ett svep, men i RAW stannade den efter bara 9 bilder (testat med ett Sandisk 280MB/s UHS-II U3-kort). Kameran har även tack vare Dual pixel CMOS AF och den nya processorn en ytterligare förbättrad AF-hastighet. De första EOS M-modellerna blev inte kända för att vara snabba direkt, men EOS M50 (och även M5) är klart förbättrad på den punkten och nu mer än tillräckligt snabb för de allra flesta användares behov.
Dual sensing IS för video
EOS M50 har en digital 5-axlig stabiliseringsfunktion (Dual Sensing IS), som fungerar endast vid filmning och håller koll på skakningarna både via gyro i huset och mätning på sensorn. Utökad stabilisering får man med IS-objektiv som är kompatibla med Dynamisk IS (se mer info under videofunktionerna nedan).
Funktioner
Canon EOS M50 är en mycket trevlig och relativt kompetent liten systemkamera. Den kan självklart inte allt, men har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering. Skärpeinställningen fungerar numera som "oskarp mask" där man kan ställa in den digitala skärpan i bilderna mer exakt med tre parametrar istället för bara en. Canon har också lagt till flera bra och användbara funktioner som t ex Focus Peaking och Time lapse-film i 4K direkt ur kameran, men jämfört med många andra spegelfria kameror har Canon kanske varit lite snål med "lull-lull" funktioner som exempelvis panorama, bracketing/gaffling, multiexponering etc. Fast det är ju sånt som de flesta användare i regel klarar sig utan och här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i M50:an:
WiFi, NFC & Bluetooth
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder eller starta filmningen samt styra vissa kamerafunktioner via appen. Åtkomliga funktioner är ex.vis bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm.
Numera finns också möjlighet till automatisk bildöverföring (även när kameran är avstängd) via appen, och det fungerar mycket bra för både JPEG och RAW. Den funktionen kräver att man kopplar ihop kameran och smartenheten med både WiFi och Bluetooth via appen, och viktigt att man väljer rätt inställningar i kameran för den trådlösa kommunikationen.
Skärm & sökare
Kameran är försedd med en 3" skärm som är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på låga/höga nivåer och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, även menyerna är numera touch-kontrollerade. Pek-funktionen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Canon EOS M50 har en bra sökare och skärm.
Denna bild har vi tagit med EOS M50 + Canon EF 16-35/4 L IS USM + EF-M-adapter Video
Filmning i 4K är en mycket efterlängtad funktion bland Canons konsumentmodeller, och M50 blir alltså den första Canon EOS-kameran (bortsett från 5D Mark IV, 1DX Mark II och några renodlade videokameror) som klarar det. I 4K får man dock en crop-faktor på 1,56x, vilket ska tilläggas den redan existerande APS-faktorn på 1,6x. Med andra ord en fördel för dig som filmar med teleobjektiv, och en klar nackdel för dig som gärna använder vidvinkel. Jag använde mig bland annat av 300mm brännvidd, som på M50 i 4K motsvarar samma bildvinkel som man får med närmare 750mm brännvidd på en fullformatskamera. Perfekt för paparazzi och djur/fågelfilmare. Men för att få någon vidvinkel att tala om så behöver man ner på så korta brännvidder som ~ 8-14mm.
I M50 finns valen att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO.
Kontinuerlig autofokus jobbar mycket tyst och följsamt med de flesta STM objektiven. USM-motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och ljudligare, inte lika smidig och lämplig för filmning som STM-motorn. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. För dig som använder AF vid filmning fungerar Canons suveräna Dual Pixel autofokusfunktion bara upp till Full HD, och tyvärrr inte i 4K.
EOS M50 ger tillgång till en inbyggd digital bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-objektiv för ytterligare effektivare stabilisering. Vilket fungerar mycket bra och kan i vissa lägen ge känslan av att man använder någon form av steadicam-lösning. (De EF-M-objektiv som i skrivande stund har stöd för utökad Dynamisk IS är: EF-M 11-22 STM , EF-M 18-55 STM, EF-M 18-150 STM och även EF-M 15-45 med ny firmware). Men alla objektiv med inbyggd IS ger effektivare stabilisering i jämförelse med bara den digitala lösningen.
M50 har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns tyvärr inte. Man kan också aktivera funktionen högdagerprioritet även vid filmning, vilket minskar risken för utfrätta högdagrar.
Filmkvaliteten i 4K innebär att det ser oerhört mycket bättre än hos tidigare M-modeller, och även aningen bättre i Full HD. Ta gärna en titt på videon nedan och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Inspelat i 4K/25p, och ISO varierar mellan 100-400 utomhus och ISO 1600 inomhus, automatisk vitbalans och manuell fokusering. Objektiv: Canon EF 70-300mm f/4-5,6L IS USM + EF-M-adapter. Att bilden skakar till lite här och där beror på att det blåste rätt kraftigt och den snäva bildvinkeln som 300mm ger i 4K (ca 750mm brännvidd) gör det hela väldigt vindkänsligt.
Time lapse
För dig som gillar time lapse-filmer så finns möjligheten att skapa det i filmläget, där det skapas direkt i kameran en färdig time lapse i 4K / 25p. Fördelen med filmläget är att det går snabbt och enkelt att skapa en time lapse-film, samt att kameran jobbar i princip ljudlöst medan intervalltagningen pågår. Nackdelen är att man inte kan korrigera materialet lika mycket som ifall man använt RAW för separata stillbilder. Kvaliteten i det automatiska läget blir riktigt bra med förhållandevis låg risk för flimrande sekvenser.
Bildkvalitet
Det är inte bara filmkvaliteten som blivit bättre, utan även stillbildskvaliteten har i M50 förbättrats ganska markant jämfört med Canons tidigare kameror med APS-C-sensorer, och både i JPEG direkt ur kameran och i RAW konverterat via DPP. Bland annat skärpan och bruset hanteras bättre och bilderna ifrån M50 ger ett naturligare och mycket trevligare helhetsintryck, och märks framförallt även på låga ISO. Det är garanterat den nya processorns förtjänst. Canons färgåtergivning är som vanligt mycket bra.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Laddas hem gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
Objektiv
Ytterligare en egenskap som har stor betydelse för bildkvaliteten är vilket objektiv man använder, och en positiv egenskap som vi märkt med EOS M-systemet är att zoomarna EF-M 18-55 och 55-200 ger lite bättre bildkvalitet än Canons liknande varianter med EF-S fattning. Sen får vi också hålla tummarna att Canon släpper fler fasta objektiv i liknande storlek och med samma fina bildkvalitet som EF-M 22/2 STM, det objektivet tycker jag nämligen matchar kameran perfekt. En 10mm och 16mm i litet format hade suttit fint, så kom igen nu Canon.
På EOS M50 passar Canons EF-M-objektiv, men du har också tillgång till Canons sortiment av EF- och EF-S-optik via Canons egen objektivadapter EF-M (ingår ej, se tillbehör). Så här är det bara fantasi och plånbok som sätter gränserna.
Denna bild har vi tagit med EOS M50 + Canon EF 16-35/4 L IS USM + EF-M-adapter.
Plus
+ Förbättrad stillbildskvalitet
+ Mycket bra filmkvalitet i 4K
+ Bra färgåtergivning
+ Crop-faktor på 1,56x självklart ett plus för teleobjektiv-användare
+ Sensor i APS-C format
+ RAW-format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Inbyggd 5-axlad stabilisering som kan kombineras med IS-optik (för video endast)
+ Inbyggd elektronisk sökare
+ Bra och vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Tillräckligt kompetent för de flesta användare
+ Focus peaking för manuell fokusering
+ Seriebildtagning med 7,5 b/s med kontinuerlig AF & exponering
+ Fokus och exponering är ej låsta vid seriebildtagning (till skillnad från M3)
+ Går att flytta fokuspunkten på skärmen när man använder sökaren
+ Förbättrad AF och snabbare än tidigare EOS M-modeller
+ Liten och smidig
+ Möjlighet till fler objektiv via EF-M adapter
+ Separat batteriladdare medföljer
+ WiFi & fjärrkontroll via applikation till smartenhet (både JPEG & RAW, och även när kameran är avstängd)
+ Både inbyggd blixt och blixtsko för externa blixtar
+ Ingång för mikrofon finns (3,5mm)
+ Extremt tyst autofokusering med STM-objektiv
+ EF-M zoomarna presterar i allmänhet bättre än likvärdiga EF-S zoomar
Minus
- Crop-faktor på 1,56x givetvis ett minus för vidvinkelanvändare
- Dual Pixel autofokus fungerar ej i 4K
- Saknar hörlursuttag
- Saknar högdagervarning typ Zebra-mönster i realtid
- Batteriet kan ej laddas via Micro-USB-kontakten
- Finns i skrivande stund endast 1st litet och platt objektiv med EF-M fattning (EF-M 22/2 STM)
Slutsats
Filmning i 4K har vi gått och väntat på i många år i Canons konsumentmodeller, och nu har vi äntligen fått det. Dock inte helt utan kompromisser för 4K, såsom den extra crop-faktorn och avsaknaden av Dual Pixel AF. Men autofokus vid filmning tycker jag personligen många gånger stör mer än det gör nytta, och 1,56x längre brännvidd är ju trevligt vid användning av teleobjektiv. Därmed inga egenskaper som jag tycker är värt att gnälla över, och den fina videokvaliteten i 4K, den suveräna och träffsäkra autofokusen, samt den förbättrade stillbildskvaliteten gör att M50 stiger i graderna mot tidigare M-modeller (och faktiskt även jämfört med de flesta övriga Canons APS-C-kameror när det gäller just bild- och i synnerhet film-kvaliteten i 4K).
Canon EOS M50 får helt enkelt klättra upp ett steg och är mycket välkommen högst upp på pallen inom sin kategori av kameror. Vilket dock känns underligt eftersom M50 är egentligen en lite enklare instegsmodell, men med en bild/filmkvalitet som om den vore den bästa "flaggskepps EOS M-modellen". Det här tycker jag känns som att bildkvalitet och prestanda i M50 är en stark förnimmelse om vad Canon kommer att komma med i framtiden bland sina kameror med APS-C-sensorer, spännande.
Testad av Mats 2018-03-09.
Vad skiljer M50 mot EOS M5 förutom pris:
M50 är mindre och lättare, och framförallt mindre grepp och inte lika robust byggd
M50 har en nyare, bättre och snabbare processor
M50 filmar upp till 4K (M5 upp till Full HD)
M50 är lite snabbare vid serietagning
M50 har ett nytt RAW-format CR3
M50 har även C-RAW som ger mindre och mera komprimerade filer, men med full upplösning
M50 har en färbättrad bildbehandling via Digital Lens Optimizer och Auto Lighting Optimizer
M50 ger generellt bättre film- och bildkvalitet
M50 har ett ljudlöst läge via scen-val
M50 har en större mätyta för Dual Pixel AF och fler valbara AF-punkter
M50 har färre inställningsrattar
M50 saknar utvändig exp.kompensations-ratt
M50:s skärm är vinklingsbar i fler led
M50 har stöd för Image Transfer Utility 2 för överföring till dator via wifi, för JPEG, RAW och video, även 4K
M50 har stöd för fjärrstyrd tagning från dator via EOS Utility