Bästa professionella spegelfria kamera, enligt TIPA 2017
Olympus E-M1 Mark II
4K video och upp till 60 b/s i sekvensläge!
Den nya generationen av prisbelönta OM-D E-M1 Mark II är skapad för att överträffa alla proffs och fotoentusiasters förväntningar på en spegelfri systemkamera. OM-D E-M1 Mark II levererar en högklassig bildkvalitet med enastående prestanda i snabbhet. Och där andra fotografer måste släpa på extra bagage, kan du som använder OM-D E-M1 Mark II få plats med allt du behöver i en smidig kabinväska. För dig som använder din kamera professionellt finns även olika servicepaket som ser till att du alltid har en fungerande kamera.
Egenskaper:
Kraftfull TruePic VIII bildprocessor och ny 20 megapixel Live MOS bildsensor
Inbyggt 5-axligt IS system
4K, Cinema 4K (DCI standard), Full HD och HD videoinspelning
Höghastighets-AF 121 punkter av korstyp (fasdetektion)
Sekvensläge 18 b/s med C-AF och 60 b/s med S-AF (även i RAW)
Pro Capture Mode för slutarfunktion utan fördröjning
Stänksäker, fryssäker och dammsäker
2 st SD-kortplatser, en kompatibel med UHS-II
USB 3.0 (typ C)
Detaljerad batteristatus med %-display
Snabbladdning av batteri (högst 2 timmar)
Focus Bracketing
Focus Stacking (fokusgaffling)
Live Bulb/time m.m.
Keystone Compensation
Professionell mjukvara Olympus Capture 1.2 för studioarbete
Sensor och processor med högre dynamiskt omfång
OM-D E-M1 Mark II levererar en professionell bildkvalitet i form av både stillbilder och UHD 4K och Cinema 4K (DCI standard) video. Kameran är utrustad med en ny, speciellt framtagen 20 megapixel Live MOS sensor med högre dynamiskt omfång och en ny TruePic VIII bildprocessor. Oavsett hur du mäter bildkvalitet, är den optiska återgivningen uppseendeväckande hög. Sensorns höga dynamiska omfång, förbättrad pixelkontroll och bildbearbetning med hjälp av dubbla 4-kärniga processorer gör kameran marknadsledande i sitt segment. Även ISO-omfånget har ökats motsvarande 1 steg. Och i kamerans läge High Res Shot, som tar bilder med en upplösning på 50 Megapixel – mer än de flesta kameror med fullformatsensor – har i princip all oskärpa eliminerats tack vare den nya bildprocessorn och inbyggda 5-axliga bildstabiliseringen.
Professionell service
Olympus utökar sin service i och med OM-D E-M1 Mark II och erbjuder tre serviceprogram under namnet OLYMPUS PRO Service. Grundpaketet inklusive 6 månaders extra förlängd garanti blir kostnadsfri. För de som använder kameran professionellt eller vill trygga tillgängligheten finns servicepaketen Advanced och Elite som bl a ger fri frakt vid reparation och service, lånekamera, serviceplan, express support eller assistans via videosamtal. OLYMPUS PRO Service lanseras i 17 europeiska länder.
ISO 200, f/6,3, 35mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Byggkvalitet
E-M1 Mark II är byggd för proffesionell användning med bland annat en slutare som är gjord för att klara runt 200 000 exponeringar. Kameran känns också mycket robust och med fin känsla i samtliga knappar och vred. Kamerahuset är vädertätat precis som föregångaren, men den är givetvis inte helt vattentät. Lite vattenstänk eller lätt duggregn ska den dock klara så länge alla luckor i ordentligt stängda, och Olympus väderskydd är ett av de bästa på marknaden. Tänk bara på att välja ett vädertätat objektiv också om du tänkt fotografera i sämre väderlekar, det är långt ifrån alla som är det.
Skärm & Sökare
Den 3 tum stora skärmen är tiltbar både i sidled och uppåt/neråt och med en upplösning på närmare 1,04 Mpixel. Den ger en skarp och väldetaljerad bild och bilderna går att förstora upp till 14x. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen. Går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av pekfunktionen. Den elektroniska sökaren verkar vara av samma modell som sitter i föregångaren med totalt 2,36 Mpixel. Både skärm och sökare får högsta betyg.
Ljud & brus
Tack vare elektronisk slutare som används i "Silent mode" klarar kameran i det närmaste helt ljudlös bildtagning. Suveränt för dig som vill kunna fotografera utan att störa vid ljudkänsliga ceremonier, som t ex bröllop etc. Perfekt också för gatufotografering. Bildstabiliseringen är dock inte helt tyst och brusar lite svagt även när den är avaktiverad.
ISO 200, f/5,6, 12mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Hastighet
Kamerans AF-system tar OM-D E-M1 Mark II hela vägen upp till toppen bland proffsmodellerna. Nyckeln till det är ett komplett nytt, ultrasnabbt autofokussystem med One-chip-teknologi och fasdetektion som bygger på precision, trackingprestanda och realtidskontroll. Precision genom 121 fokuspunkter av korstyp och en högprestandaalgoritm i den kraftfulla bildprocessorn. Kontinuerlig autofokus klarar tack vare en dedikerad algoritm för motiv som rör sig snabbt ge en tillförlitlig fokusering vid sekvensbildtagning upp till 18 b/s. Kameran är byggd för att vara extremt snabb, den elektroniska sökaren har ex.vis en responstid på 6 ms och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.
60 b/s i RAW!
E-M1 Mark II klarar i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig autofokus och ej låst exponering att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning! Med låst fokus och exponering ökar hastigheten till imponerande 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i och med att kameran ligger i bakgrunden och buffrar bilder med 60 b/s innan exponering sker i upp till 1 minut, och när du väl trycker ner avtryckaren så finns valet att kameran sparar även de 14 första bilderna på minneskortet som den registrerat redan innan du tryckt ner avtryckaren helt. Detta gör det möjligt att fotografera enormt snabba rörliga motiv som är näst intill omöjliga att fånga utan speciella höghastighetskameror eller stroboskopblixtar, (se ballongbilderna nedan).
Då vi fick äran att följa med Olympus till Ronda i södra Spanien för att själva få testa vad E-M1 Mark II går för, så kan vi också visa ett antal bilder från några sekvenser som vi tog i Pro Capture-läget med 60 b/sek, där bland annat en pil passerar 2 st ballonger fyllda med färgat vatten, och resultatet var riktigt fascinerande!
Klicka på länkarna nedan för att se Pro Capture-bilderna i full upplösning när pilen passerar de vattenfyllda ballongerna. (Låst exponering och fokus på ballongerna, ISO 200, 1/800s, f/2,8, 150mm brännvidd).
Det är helt sanslöst att kameran klarar 60 b/sek i full upplösning, och dessutom även i RAW! Detta gör E-M1 Mark II fullständigt unik och i skrivande stund till den överlägset snabbaste systemkameran när det gäller serietagning i RAW. Tiden då spegelfria kameror var långsammare än spegelreflexkameror är numera historia. Klart imponerande med tanke på att övriga professionella "fartvidunder " klarar idag max ca 14-16 b/sek i högsta upplösning, men då i de flesta fall med låst fokus och exponering. Så även med C-AF och icke låst exponering slår E-M1 Mark II:an samtliga modeller med hästlängder då den klarar 18 b/sek (i tyst läge med elektronisk slutare). Med mekanisk slutare hamnar serietagningen på 15 b/s som bäst, och givetvis även det i RAW samt följande autofokus och exponering.
Kamerans buffert vid 15 b/s serietagning ligger på strax över 100st RAW eller runt 130 JPG i bästa kvalitet (testat med SanDisk SDHC Extreme PRO UHS-II 16GB 280MB/s). Vi kollade även bufferten med en lägre serietagningshastighet på 10 b/s och bara i JPG, och då lyckades den faktiskt ta hela 1780 bilder utan uppehåll, och detta i stort sett utan någon nämnvärd väntetid efter avslutad sekvens. I ljudlöst läge verkar den hinna med betydligt fler bilder per sekvens i både RAW och JPG, men det är också mycket svårare att avgöra eftersom man inte hör när den drar ner på hastigheten.
Med C-AF och den mittersta AF-punkten så jobbar E-M1 II mycket snabbt och träffsäkert och det var inte särskilt många bilder i varje sekvens där fokus inte satt mitt i prick. Men med tracking-AF (dvs motivföljande AF över hela AF-området) så hade kameran en tendens att ibland tappa bort motivet och börja söka fokus på bakgrunden oftare än med bara mittpunkten aktiverad. Vilket egentligen inte är så konstigt i dessa hastigheter, och det påverkas självklart även av motivets utformning och hastighet. Nu provade jag aldrig att dra ner på serietagningshastigheten, men mycket troligt att träffsäkerheten ökar om man väljer en lägre sekvenstagningshastighet. Det finns också en hel del inställningar man kan göra angående hur kontinuerlig autofokus ska jobba och kan vara värt att experimentera fram vilket som fungerar bäst för respektive motiv, situation och användare. Vid fillmning och aktiverad AF-tracking så tycker jag att det fungerade långt över förväntningarna och där autofokus faktiskt fungerar mycket bra i praktiken och inte bara på pappret. Men detta kan givetvis variera beroende på vilket objektiv man använder.
ISO 200, f/2,8, 150mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/2,8 Pro.
Maximal användbarhet och mobilitet
Ultrakompakt och mycket portabelt format är ytterligare ett argument för OM-D E-M1 Mark II. Olympus är den första och enda kameratillverkare som kan erbjuda ett komplett, professionellt kamerasystem med hus och objektiv som ryms i en kabinväska. Och för att ytterligare förstärka mobiliteten, dvs. att systemet kan användas i alla situationer är det slitstarkt, stänk-, damm- och frysskyddat.
En serie av förbättringar för att göra kameran ännu mer lättanvänd och flexibel har gjorts. Greppet känns riktigt bra med tanke på hur kompakt kameran är, och det är inga problem att hantera kameran med långa teleobjektiv, och med batterigrepp på kameran får man ännu bättre grepp. OM-D E-M1 Mark II är försedd med två SD-kortplatser, varav en är UHS-II-kompatibel, med olika valmöjligheter för lagring som t ex spara unisont rawfiler på ena och jpg på andra.
Batteritiden har utökats med 40% och laddningen tar bara två timmar, ungefär halva tiden i jämförelse med tidigare modell. Olympus uppger 440 bilder per laddning, men vi lyckades faktiskt ta en bra bit över 2000 bilder plus ett tiotal videoklipp på några minuter vardera med bara 1st batteri i kameran, och batteriindikationen visade att det fanns kvar ström för 380 st bilder till, så deras blyga uppgift om 440 bilder får man ta med en stor nypa salt och beror väldigt mycket på hur man använder kameran. Om man t ex tittar och zoomar i efterhand på varje tagen bild så lär batteriet naturligtvis inte räcka till lika många bilder. För snabb bildöverföring direkt från kameran så är den utrustad med USB 3.0 (typ C).
ISO 400, f/2,8, 1/3200 sek, 150mm brännvidd. Seriebildtagning 18 b/s och C-AF.
Funktioner
OM-D E-M1 II är verkligen fullproppad med funktioner och inställningar och det är inte mycket som saknas ens för den mest avancerade användaren. Den har bland annat 3 st User-lägen och 12 st programmerbara knappar som gör att man kan skräddasy kameran lite som man vill. Men menysystemet upplever jag lite svårnavigerat och man kan behöva leta en stund innan man hittar alla specialinställningar.
Med Olympus E-M1 II får man tillgång till bland annat dessa funktioner:
Focus peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering)
Skärpedjupskontroll
Programmerbara FN-knappar
Brusreduceringsinställningar
PC synk-uttag
3,5mm mikrofoningång
3,5mm hörlursuttag
2,5mm ingång för fjärrkontroll
Pixelmapping för sensorn
Wifi
ISO 200, f/7,1, 17mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Video
OM-D E-M1 Mark II har kapacitet att spela in video i UHD 4K med upp till 30 b/s och 102 Mbit/s. För en mer filmisk känsla och ytterligare högre kvalitet kan du även filma i 4096x2160 med 24 b/s och 237 Mbit/s, med andra ord äkta Cinema 4K format. Finns även möjlighet att filma med färre bilder per sekund för att skapa time lapse sekvenser i 4K. För ljudet finns både manuell och automatisk ljudnivå, samt kontakter för extern mikrofon och hörlurar, men med båda inkopplade så blir dessa ett hinder för skärmens utvikbarhet. Det finns däremot inte några renodlade Log-profiler, och zebra-mönster eller annan typ av högdagervarning finns heller inte för filmläget, men vi får hålla tummarna att det kommer i framtiden med nya firmwares. Visning av histogram finns dock att välja både för film och stillbild, och focus peaking fungerar också för båda lägena. Filmkvaliteten i 4K är fantastiskt bra, och även om Olympus inte marknadsför kameran som videokamera så går det inte att sticka under stolen med att den klår i stort sett alla ordinarie videokameror när det gäller både filmkvalitet, dynamiskt omfång och stabilisering.
Filmklippen nedan har vi spelat in för att du ska få en liten uppfattning om filmkvaliteten i varierande ljusförhållanden. Materialet är inspelat i 4K / 25p /100Mbps med auto vitbalans och manuell fokus. ISO 100-400 utomhus och ISO 640-1600 inomhus. Objektiv: M. Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand.
Mer film
Det 5-axliga bildstabiliseringssystemet har uppgraderats och klarar nu av att kompensera upp till motsvarande 6,5 EV-steg med ett 100 mm objektiv (nya M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO). I kombination med kamerans greppvänliga design och oerhört effektiva bildstabilisering kan du ta handhållna bilder med ett 300 mm teleobjektiv (motsvarande 600 mm för 35 mm småbild) utan problem. Kamerans inbyggda stabiliseringen i samverkan med objektivets IS ger i många fall ett likvärdigt resultat som en typ 3-axlig steadicam. Autofokusfunktionen vid filmning brukar sällan fungera speciellt bra bland systemkameror, men E-M1 II klarar faktiskt av att fokusera i princip lika bra som en standard videokamera.
I filmen nedan så börjar vi med att följa några ryttare till häst, och där vederbörande som håller i kameran skumpar omkring i en tågliknande farkost som körs i relativt hög hastighet på en guppig grusväg. Kommentarerna och skratten som hörs i bakgrunden är spontana reaktioner som uppstod på grund av kamerans förvånansvärt effektiva bildstabilisering, att det egentligen hoppar och skakar en hel del är inget man märker av särskilt mycket i filmen. (UHD/25p, ISO 200-400. Objektiv: M. Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro). Här ser man också hur bra autofokus jobbar när både motiv och kamera inte står still, och även när det dyker upp hinder mellan motiv och kamera.
50 Mpixel
Genom att utnyttja bildstabiliseringen för att flytta sensorn så kan kameran utifrån åtta exponeringar bygga ihop en bild med högre totalupplösning. Med denna teknik ger kameran bildfiler med upplösning upp till 50 Mpixel, fastän bildsensorn är på 20 Mpixel. Viktigt är förstås att kameran står 100% still i detta läge och stativ rekommenderas.
Bildkvalitet
E-M1 II exponerar och vitbalanserar precis som de flesta Olympus riktigt bra och jag gillar speciellt färgåtergivningen i Olympus kameror. Bruset på höga ISO är förhållandevis lågt och fullt jämförbart med bland annat Canons 24Mp APS-C sensorer. Detaljåtergivningen är bättre än föregående version både på låga och höga ISO tack vare högre upplösning och förbättrad signalbehandling. Rekommenderar dock RAW-format för dig som vill ta vara på kamerans maximala potential.
En annan viktig egenskap att tänka på när det gäller bildkvalitet, är att många av objektiven i Micro 4/3 systemet är oerhört skarpa och bra. Panasonics Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH är t ex ett av de absolut skarpaste objektiven vi testat hittills, och då syftar jag på alla tillverkare. Flera av kit-zoomarna presterar också bättre än vanligt jämfört med övriga tillverkares likvärdiga zoomar. Sen måste jag också tillägga att vi som använder Micro 4/3 kameror här på Cyberphoto har i stort sett aldrig märkt av någon form av felfokus, alltså bak- eller frontfokusering, vilket inte alls är ovanligt förekommande bland andra tillverkare. Olympus autofokus-funktion har under många år tillhört de mest träffsäkra på marknaden, och även snabbare än de flesta spegelfria kameror. Många av dagens spegelfria modeller har också kommit ikapp och i vissa fall gått om de flesta spegelreflexkameror när det gäller just hastighet, och där Olmypus E-M1 II är ett ypperligt exempel.
ISO 200, f/8, 12mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Olympus nya superzoom 12-100/4 (motsvarande 24-200mm) som vi använt till de flesta bilder och fillmklipp är också förvånansvärt skarp över hela bilden och hela zoomomfånget, och ger en otroligt effektiv bildstabilisering tillsammans med kamerans inbyggda IS.
Plus
+ Mycket fin bildkvalitet och färgåtergivning
+ Suverän videokvalitet i 4K
+ Seriebildtagning upp till 60 b/s
+ Buffert på strax över 100 RAW vid 15 b/s, och närmare 130 i bästa JPG
+ Oerhört snabb och träffsäker autofokus
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 50Mp
+ RAW format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Oerhört kompetent
+ Kortast slutartid 1/8000 sek & 1/32 000 med elektronisk slutare
+ Möjlighet till i princip ljudlös fotografering i "tyst-läge"
+ Programmerbara Fn-knappar + U-lägen (C1, C2, C3)
+ Fantastiskt effektiv bildstabilisering
+ Ger stabilisering med alla objektiv
+ Suverän EVF-sökare
+ Mycket bra vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Känns mycket proffsig och gediget byggd
+ Vädertätad
+ Effektiv inbyggd sensorrengöring
+ Förhållandevis liten och smidig för att vara en kameran avsedd för yrkesbruk
+ Blixtsko för extern blixt + ingår en mindre modell
+ Dubbla minneskortplatser, varav 1st för UHS-II
+ PC synk
+ Time lapse-sekvenser i 4K direkt ur kameran
+ Slow motion
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ Fokus peaking (hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Bra batterikapacitet och snabb uppladdning
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
+ Olympus Capture-programvara för studiobruk
+ OLYMPUS PRO Service för yrkesanvändare i 17 europeiska länder
Minus:
- Saknar möjlighet till högdagervarning eller zebramönster vid filmning
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
- Joystick saknas
- Menysystemet känns lite grötigt och kan vara svårt att hitta inställningar snabbt
- Vid användning av mikrofon och hörlurar så kan de bli ett hinder för den utvikbara skärmen
- Saknar inbyggd blixt ((vilket faktiskt är bra att ha oavsett proffs eller inte, om inte annat i nödfall, men det ingår en liten extern)
- Markant högre prisnivå än föregångaren
Slutsats
Olympus E-M1 II är en exceptionellt snabb och proffsig kamera som säkert kan inspirera många fotografer att vilja byta bort sina gamla otympliga DSLR och gå över till Olympus betydligt smidigare system, och kanske speciellt fotografer som sysslar med både stillbild och film då kameran filmar bätte än de flesta vanliga videokameror. Bildtagning med 60 b/s i full upplösning (och dessutom i RAW) är i skrivande stund världsledande och känns nästan för bra för att vara sant. I RAW kan man också plåta med C-AF och 18 b/s, även det hittills oslagbart på marknaden. Bildstabiliseringen tillsammans med Zuiko 12-100/4-optiken är även den helt "outstanding", och ger i många fall samma känsla som när man använder sig av en 3-axlig stabilisering typ "steadicam". Filmkvaliteten i 4K är också något som imponerade starkt på mig, det är en enorm förbättring och kan inte ens jämföras med deras tidigare modeller. Olympus har verkligen lyckats skapa en fantastisk bra och unikt snabb kamera för både film och stillbild med sin nya E-M1 II.
Testad av Mats 2016-12-01.
Mer information om Micro 4/3-formatet jämfört med fullformat hittar du här ->>
Bästa professionella spegelfria kamera, enligt TIPA 2017
Olympus E-M1 Mark II
4K video och upp till 60 b/s i sekvensläge!
Den nya generationen av prisbelönta OM-D E-M1 Mark II är skapad för att överträffa alla proffs och fotoentusiasters förväntningar på en spegelfri systemkamera. OM-D E-M1 Mark II levererar en högklassig bildkvalitet med enastående prestanda i snabbhet. Och där andra fotografer måste släpa på extra bagage, kan du som använder OM-D E-M1 Mark II få plats med allt du behöver i en smidig kabinväska. För dig som använder din kamera professionellt finns även olika servicepaket som ser till att du alltid har en fungerande kamera.
Egenskaper:
Kraftfull TruePic VIII bildprocessor och ny 20 megapixel Live MOS bildsensor
Inbyggt 5-axligt IS system
4K, Cinema 4K (DCI standard), Full HD och HD videoinspelning
Höghastighets-AF 121 punkter av korstyp (fasdetektion)
Sekvensläge 18 b/s med C-AF och 60 b/s med S-AF (även i RAW)
Pro Capture Mode för slutarfunktion utan fördröjning
Stänksäker, fryssäker och dammsäker
2 st SD-kortplatser, en kompatibel med UHS-II
USB 3.0 (typ C)
Detaljerad batteristatus med %-display
Snabbladdning av batteri (högst 2 timmar)
Focus Bracketing
Focus Stacking (fokusgaffling)
Live Bulb/time m.m.
Keystone Compensation
Professionell mjukvara Olympus Capture 1.2 för studioarbete
Sensor och processor med högre dynamiskt omfång
OM-D E-M1 Mark II levererar en professionell bildkvalitet i form av både stillbilder och UHD 4K och Cinema 4K (DCI standard) video. Kameran är utrustad med en ny, speciellt framtagen 20 megapixel Live MOS sensor med högre dynamiskt omfång och en ny TruePic VIII bildprocessor. Oavsett hur du mäter bildkvalitet, är den optiska återgivningen uppseendeväckande hög. Sensorns höga dynamiska omfång, förbättrad pixelkontroll och bildbearbetning med hjälp av dubbla 4-kärniga processorer gör kameran marknadsledande i sitt segment. Även ISO-omfånget har ökats motsvarande 1 steg. Och i kamerans läge High Res Shot, som tar bilder med en upplösning på 50 Megapixel – mer än de flesta kameror med fullformatsensor – har i princip all oskärpa eliminerats tack vare den nya bildprocessorn och inbyggda 5-axliga bildstabiliseringen.
Professionell service
Olympus utökar sin service i och med OM-D E-M1 Mark II och erbjuder tre serviceprogram under namnet OLYMPUS PRO Service. Grundpaketet inklusive 6 månaders extra förlängd garanti blir kostnadsfri. För de som använder kameran professionellt eller vill trygga tillgängligheten finns servicepaketen Advanced och Elite som bl a ger fri frakt vid reparation och service, lånekamera, serviceplan, express support eller assistans via videosamtal. OLYMPUS PRO Service lanseras i 17 europeiska länder.
ISO 200, f/6,3, 35mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Byggkvalitet
E-M1 Mark II är byggd för proffesionell användning med bland annat en slutare som är gjord för att klara runt 200 000 exponeringar. Kameran känns också mycket robust och med fin känsla i samtliga knappar och vred. Kamerahuset är vädertätat precis som föregångaren, men den är givetvis inte helt vattentät. Lite vattenstänk eller lätt duggregn ska den dock klara så länge alla luckor i ordentligt stängda, och Olympus väderskydd är ett av de bästa på marknaden. Tänk bara på att välja ett vädertätat objektiv också om du tänkt fotografera i sämre väderlekar, det är långt ifrån alla som är det.
Skärm & Sökare
Den 3 tum stora skärmen är tiltbar både i sidled och uppåt/neråt och med en upplösning på närmare 1,04 Mpixel. Den ger en skarp och väldetaljerad bild och bilderna går att förstora upp till 14x. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen. Går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av pekfunktionen. Den elektroniska sökaren verkar vara av samma modell som sitter i föregångaren med totalt 2,36 Mpixel. Både skärm och sökare får högsta betyg.
Ljud & brus
Tack vare elektronisk slutare som används i "Silent mode" klarar kameran i det närmaste helt ljudlös bildtagning. Suveränt för dig som vill kunna fotografera utan att störa vid ljudkänsliga ceremonier, som t ex bröllop etc. Perfekt också för gatufotografering. Bildstabiliseringen är dock inte helt tyst och brusar lite svagt även när den är avaktiverad.
ISO 200, f/5,6, 12mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Hastighet
Kamerans AF-system tar OM-D E-M1 Mark II hela vägen upp till toppen bland proffsmodellerna. Nyckeln till det är ett komplett nytt, ultrasnabbt autofokussystem med One-chip-teknologi och fasdetektion som bygger på precision, trackingprestanda och realtidskontroll. Precision genom 121 fokuspunkter av korstyp och en högprestandaalgoritm i den kraftfulla bildprocessorn. Kontinuerlig autofokus klarar tack vare en dedikerad algoritm för motiv som rör sig snabbt ge en tillförlitlig fokusering vid sekvensbildtagning upp till 18 b/s. Kameran är byggd för att vara extremt snabb, den elektroniska sökaren har ex.vis en responstid på 6 ms och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.
60 b/s i RAW!
E-M1 Mark II klarar i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig autofokus och ej låst exponering att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning! Med låst fokus och exponering ökar hastigheten till imponerande 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i och med att kameran ligger i bakgrunden och buffrar bilder med 60 b/s innan exponering sker i upp till 1 minut, och när du väl trycker ner avtryckaren så finns valet att kameran sparar även de 14 första bilderna på minneskortet som den registrerat redan innan du tryckt ner avtryckaren helt. Detta gör det möjligt att fotografera enormt snabba rörliga motiv som är näst intill omöjliga att fånga utan speciella höghastighetskameror eller stroboskopblixtar, (se ballongbilderna nedan).
Då vi fick äran att följa med Olympus till Ronda i södra Spanien för att själva få testa vad E-M1 Mark II går för, så kan vi också visa ett antal bilder från några sekvenser som vi tog i Pro Capture-läget med 60 b/sek, där bland annat en pil passerar 2 st ballonger fyllda med färgat vatten, och resultatet var riktigt fascinerande!
Klicka på länkarna nedan för att se Pro Capture-bilderna i full upplösning när pilen passerar de vattenfyllda ballongerna. (Låst exponering och fokus på ballongerna, ISO 200, 1/800s, f/2,8, 150mm brännvidd).
Det är helt sanslöst att kameran klarar 60 b/sek i full upplösning, och dessutom även i RAW! Detta gör E-M1 Mark II fullständigt unik och i skrivande stund till den överlägset snabbaste systemkameran när det gäller serietagning i RAW. Tiden då spegelfria kameror var långsammare än spegelreflexkameror är numera historia. Klart imponerande med tanke på att övriga professionella "fartvidunder " klarar idag max ca 14-16 b/sek i högsta upplösning, men då i de flesta fall med låst fokus och exponering. Så även med C-AF och icke låst exponering slår E-M1 Mark II:an samtliga modeller med hästlängder då den klarar 18 b/sek (i tyst läge med elektronisk slutare). Med mekanisk slutare hamnar serietagningen på 15 b/s som bäst, och givetvis även det i RAW samt följande autofokus och exponering.
Kamerans buffert vid 15 b/s serietagning ligger på strax över 100st RAW eller runt 130 JPG i bästa kvalitet (testat med SanDisk SDHC Extreme PRO UHS-II 16GB 280MB/s). Vi kollade även bufferten med en lägre serietagningshastighet på 10 b/s och bara i JPG, och då lyckades den faktiskt ta hela 1780 bilder utan uppehåll, och detta i stort sett utan någon nämnvärd väntetid efter avslutad sekvens. I ljudlöst läge verkar den hinna med betydligt fler bilder per sekvens i både RAW och JPG, men det är också mycket svårare att avgöra eftersom man inte hör när den drar ner på hastigheten.
Med C-AF och den mittersta AF-punkten så jobbar E-M1 II mycket snabbt och träffsäkert och det var inte särskilt många bilder i varje sekvens där fokus inte satt mitt i prick. Men med tracking-AF (dvs motivföljande AF över hela AF-området) så hade kameran en tendens att ibland tappa bort motivet och börja söka fokus på bakgrunden oftare än med bara mittpunkten aktiverad. Vilket egentligen inte är så konstigt i dessa hastigheter, och det påverkas självklart även av motivets utformning och hastighet. Nu provade jag aldrig att dra ner på serietagningshastigheten, men mycket troligt att träffsäkerheten ökar om man väljer en lägre sekvenstagningshastighet. Det finns också en hel del inställningar man kan göra angående hur kontinuerlig autofokus ska jobba och kan vara värt att experimentera fram vilket som fungerar bäst för respektive motiv, situation och användare. Vid fillmning och aktiverad AF-tracking så tycker jag att det fungerade långt över förväntningarna och där autofokus faktiskt fungerar mycket bra i praktiken och inte bara på pappret. Men detta kan givetvis variera beroende på vilket objektiv man använder.
ISO 200, f/2,8, 150mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/2,8 Pro.
Maximal användbarhet och mobilitet
Ultrakompakt och mycket portabelt format är ytterligare ett argument för OM-D E-M1 Mark II. Olympus är den första och enda kameratillverkare som kan erbjuda ett komplett, professionellt kamerasystem med hus och objektiv som ryms i en kabinväska. Och för att ytterligare förstärka mobiliteten, dvs. att systemet kan användas i alla situationer är det slitstarkt, stänk-, damm- och frysskyddat.
En serie av förbättringar för att göra kameran ännu mer lättanvänd och flexibel har gjorts. Greppet känns riktigt bra med tanke på hur kompakt kameran är, och det är inga problem att hantera kameran med långa teleobjektiv, och med batterigrepp på kameran får man ännu bättre grepp. OM-D E-M1 Mark II är försedd med två SD-kortplatser, varav en är UHS-II-kompatibel, med olika valmöjligheter för lagring som t ex spara unisont rawfiler på ena och jpg på andra.
Batteritiden har utökats med 40% och laddningen tar bara två timmar, ungefär halva tiden i jämförelse med tidigare modell. Olympus uppger 440 bilder per laddning, men vi lyckades faktiskt ta en bra bit över 2000 bilder plus ett tiotal videoklipp på några minuter vardera med bara 1st batteri i kameran, och batteriindikationen visade att det fanns kvar ström för 380 st bilder till, så deras blyga uppgift om 440 bilder får man ta med en stor nypa salt och beror väldigt mycket på hur man använder kameran. Om man t ex tittar och zoomar i efterhand på varje tagen bild så lär batteriet naturligtvis inte räcka till lika många bilder. För snabb bildöverföring direkt från kameran så är den utrustad med USB 3.0 (typ C).
ISO 400, f/2,8, 1/3200 sek, 150mm brännvidd. Seriebildtagning 18 b/s och C-AF.
Funktioner
OM-D E-M1 II är verkligen fullproppad med funktioner och inställningar och det är inte mycket som saknas ens för den mest avancerade användaren. Den har bland annat 3 st User-lägen och 12 st programmerbara knappar som gör att man kan skräddasy kameran lite som man vill. Men menysystemet upplever jag lite svårnavigerat och man kan behöva leta en stund innan man hittar alla specialinställningar.
Med Olympus E-M1 II får man tillgång till bland annat dessa funktioner:
Focus peaking (bra hjälpmedel vid manuell fokusering)
Skärpedjupskontroll
Programmerbara FN-knappar
Brusreduceringsinställningar
PC synk-uttag
3,5mm mikrofoningång
3,5mm hörlursuttag
2,5mm ingång för fjärrkontroll
Pixelmapping för sensorn
Wifi
ISO 200, f/7,1, 17mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Video
OM-D E-M1 Mark II har kapacitet att spela in video i UHD 4K med upp till 30 b/s och 102 Mbit/s. För en mer filmisk känsla och ytterligare högre kvalitet kan du även filma i 4096x2160 med 24 b/s och 237 Mbit/s, med andra ord äkta Cinema 4K format. Finns även möjlighet att filma med färre bilder per sekund för att skapa time lapse sekvenser i 4K. För ljudet finns både manuell och automatisk ljudnivå, samt kontakter för extern mikrofon och hörlurar, men med båda inkopplade så blir dessa ett hinder för skärmens utvikbarhet. Det finns däremot inte några renodlade Log-profiler, och zebra-mönster eller annan typ av högdagervarning finns heller inte för filmläget, men vi får hålla tummarna att det kommer i framtiden med nya firmwares. Visning av histogram finns dock att välja både för film och stillbild, och focus peaking fungerar också för båda lägena. Filmkvaliteten i 4K är fantastiskt bra, och även om Olympus inte marknadsför kameran som videokamera så går det inte att sticka under stolen med att den klår i stort sett alla ordinarie videokameror när det gäller både filmkvalitet, dynamiskt omfång och stabilisering.
Filmklippen nedan har vi spelat in för att du ska få en liten uppfattning om filmkvaliteten i varierande ljusförhållanden. Materialet är inspelat i 4K / 25p /100Mbps med auto vitbalans och manuell fokus. ISO 100-400 utomhus och ISO 640-1600 inomhus. Objektiv: M. Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand.
Mer film
Det 5-axliga bildstabiliseringssystemet har uppgraderats och klarar nu av att kompensera upp till motsvarande 6,5 EV-steg med ett 100 mm objektiv (nya M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO). I kombination med kamerans greppvänliga design och oerhört effektiva bildstabilisering kan du ta handhållna bilder med ett 300 mm teleobjektiv (motsvarande 600 mm för 35 mm småbild) utan problem. Kamerans inbyggda stabiliseringen i samverkan med objektivets IS ger i många fall ett likvärdigt resultat som en typ 3-axlig steadicam. Autofokusfunktionen vid filmning brukar sällan fungera speciellt bra bland systemkameror, men E-M1 II klarar faktiskt av att fokusera i princip lika bra som en standard videokamera.
I filmen nedan så börjar vi med att följa några ryttare till häst, och där vederbörande som håller i kameran skumpar omkring i en tågliknande farkost som körs i relativt hög hastighet på en guppig grusväg. Kommentarerna och skratten som hörs i bakgrunden är spontana reaktioner som uppstod på grund av kamerans förvånansvärt effektiva bildstabilisering, att det egentligen hoppar och skakar en hel del är inget man märker av särskilt mycket i filmen. (UHD/25p, ISO 200-400. Objektiv: M. Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro). Här ser man också hur bra autofokus jobbar när både motiv och kamera inte står still, och även när det dyker upp hinder mellan motiv och kamera.
50 Mpixel
Genom att utnyttja bildstabiliseringen för att flytta sensorn så kan kameran utifrån åtta exponeringar bygga ihop en bild med högre totalupplösning. Med denna teknik ger kameran bildfiler med upplösning upp till 50 Mpixel, fastän bildsensorn är på 20 Mpixel. Viktigt är förstås att kameran står 100% still i detta läge och stativ rekommenderas.
Bildkvalitet
E-M1 II exponerar och vitbalanserar precis som de flesta Olympus riktigt bra och jag gillar speciellt färgåtergivningen i Olympus kameror. Bruset på höga ISO är förhållandevis lågt och fullt jämförbart med bland annat Canons 24Mp APS-C sensorer. Detaljåtergivningen är bättre än föregående version både på låga och höga ISO tack vare högre upplösning och förbättrad signalbehandling. Rekommenderar dock RAW-format för dig som vill ta vara på kamerans maximala potential.
En annan viktig egenskap att tänka på när det gäller bildkvalitet, är att många av objektiven i Micro 4/3 systemet är oerhört skarpa och bra. Panasonics Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH är t ex ett av de absolut skarpaste objektiven vi testat hittills, och då syftar jag på alla tillverkare. Flera av kit-zoomarna presterar också bättre än vanligt jämfört med övriga tillverkares likvärdiga zoomar. Sen måste jag också tillägga att vi som använder Micro 4/3 kameror här på Cyberphoto har i stort sett aldrig märkt av någon form av felfokus, alltså bak- eller frontfokusering, vilket inte alls är ovanligt förekommande bland andra tillverkare. Olympus autofokus-funktion har under många år tillhört de mest träffsäkra på marknaden, och även snabbare än de flesta spegelfria kameror. Många av dagens spegelfria modeller har också kommit ikapp och i vissa fall gått om de flesta spegelreflexkameror när det gäller just hastighet, och där Olmypus E-M1 II är ett ypperligt exempel.
ISO 200, f/8, 12mm. Objektiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100/4 Pro.
Olympus nya superzoom 12-100/4 (motsvarande 24-200mm) som vi använt till de flesta bilder och fillmklipp är också förvånansvärt skarp över hela bilden och hela zoomomfånget, och ger en otroligt effektiv bildstabilisering tillsammans med kamerans inbyggda IS.
Plus
+ Mycket fin bildkvalitet och färgåtergivning
+ Suverän videokvalitet i 4K
+ Seriebildtagning upp till 60 b/s
+ Buffert på strax över 100 RAW vid 15 b/s, och närmare 130 i bästa JPG
+ Oerhört snabb och träffsäker autofokus
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 50Mp
+ RAW format + inbyggd konvertering till JPEG
+ Oerhört kompetent
+ Kortast slutartid 1/8000 sek & 1/32 000 med elektronisk slutare
+ Möjlighet till i princip ljudlös fotografering i "tyst-läge"
+ Programmerbara Fn-knappar + U-lägen (C1, C2, C3)
+ Fantastiskt effektiv bildstabilisering
+ Ger stabilisering med alla objektiv
+ Suverän EVF-sökare
+ Mycket bra vinklingsbar skärm med touch-funktion
+ Känns mycket proffsig och gediget byggd
+ Vädertätad
+ Effektiv inbyggd sensorrengöring
+ Förhållandevis liten och smidig för att vara en kameran avsedd för yrkesbruk
+ Blixtsko för extern blixt + ingår en mindre modell
+ Dubbla minneskortplatser, varav 1st för UHS-II
+ PC synk
+ Time lapse-sekvenser i 4K direkt ur kameran
+ Slow motion
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ Fokus peaking (hjälpmedel för manuell fokusering)
+ Bra batterikapacitet och snabb uppladdning
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
+ Olympus Capture-programvara för studiobruk
+ OLYMPUS PRO Service för yrkesanvändare i 17 europeiska länder
Minus:
- Saknar möjlighet till högdagervarning eller zebramönster vid filmning
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
- Joystick saknas
- Menysystemet känns lite grötigt och kan vara svårt att hitta inställningar snabbt
- Vid användning av mikrofon och hörlurar så kan de bli ett hinder för den utvikbara skärmen
- Saknar inbyggd blixt ((vilket faktiskt är bra att ha oavsett proffs eller inte, om inte annat i nödfall, men det ingår en liten extern)
- Markant högre prisnivå än föregångaren
Slutsats
Olympus E-M1 II är en exceptionellt snabb och proffsig kamera som säkert kan inspirera många fotografer att vilja byta bort sina gamla otympliga DSLR och gå över till Olympus betydligt smidigare system, och kanske speciellt fotografer som sysslar med både stillbild och film då kameran filmar bätte än de flesta vanliga videokameror. Bildtagning med 60 b/s i full upplösning (och dessutom i RAW) är i skrivande stund världsledande och känns nästan för bra för att vara sant. I RAW kan man också plåta med C-AF och 18 b/s, även det hittills oslagbart på marknaden. Bildstabiliseringen tillsammans med Zuiko 12-100/4-optiken är även den helt "outstanding", och ger i många fall samma känsla som när man använder sig av en 3-axlig stabilisering typ "steadicam". Filmkvaliteten i 4K är också något som imponerade starkt på mig, det är en enorm förbättring och kan inte ens jämföras med deras tidigare modeller. Olympus har verkligen lyckats skapa en fantastisk bra och unikt snabb kamera för både film och stillbild med sin nya E-M1 II.
Testad av Mats 2016-12-01.
Mer information om Micro 4/3-formatet jämfört med fullformat hittar du här ->>