Panasonic utökar sitt sortiment av fullformatskameror med två uppföljare till den populära S5. De nya kamerorna S5 II och S5 IIX är väldigt lika varandra och är byggda på samma 24MP fullformats CMOS-sensor och processor. Sensorn stöder numera en hybrid fasdetekterande autofokus, vilket är nytt för Lumix-kameror, medan processorn som är utvecklad med L2-teknologi genom samarbetet mellan LEICA och Lumix ger högkvalitativa foton samt video med hög bitrate likt S1H.
Några Plus
+ Äntligen fasdetekterande autofokus, och som fungerar utmärkt
+ Mycket bra videokvalitet
+ Sensorbaserad stabilisering som kompenserar för upp till 6,5 steg längre slutartider (Dual-IS)
+ Spårnings AF finns för ansikte, ögon, kropp och djur
+ Dubbla SD-minneskortfack och båda är UHS-II kompatibla
Fler plus och minus samt slutsats hittar du längst ner på sidan.
Ta gärna en titt på filmen där Panasonics produktspecialist Martin berättar mer om nyheterna i S5 II och S5 IIX:
Utmärkande egenskaper:
Ny 24,2MP fullformats CMOS-sensor
Första kameran med L2-teknologi (nytt samarbetsavtal med Leica)
Ny processor
Fasdetekterande & kontrastbaserad autofokus
Obegränsad inspelningstid, upp till 40°C
Ny gömd fläkt för bättre kylning
200% bättre aktiv IS
Dual Native ISO, för förbättrad dynamik och mindre brus
Fullt vinklingsbar 3-tums LCD-skärm
Fullstor HDMI-A
Real Time LUT direkt i kameran, upp till 10st
V-log och V-gamut, upp till 14 stegs dynamikomfång
Waveform Monitor, Vector Scope & Zebra Pattern
Seriebildtagning upp till 30 b/s med AF-C
USB-C PD
Vädertålig
Samtliga bilder är tagna i JPEG eftersom Capture One inte var kompatibelt vid testtillfället.
Vad skiljer S5 IIX mot S5 II?
5,8K Apple ProRes via USB direkt till SSD
Apple ProRes RAW till Atomos
800 Mbps All-Intra
RAW HDMI Output ingår
Trådlös och trådad IP Streaming
USB tethering till smartphone
Autofokus
S5 II är den första Lumix-kameran med hybrid fasdetekterande autofokus, PDAF, vilket kombinerat med kontrastbaserade autofokusen ökar hastigheten och träffsäkerheten avsevärt. Motivigenkänning och motivföljning är till följd av detta förbättrade och har nu blivit riktigt bra på att följa bl.a ögon, ansikte, huvud, människokroppen och djur. Den saknar dock specifik motivdetektering för motorfordon, flygplan etc, men efter att ha testat S5 II under Rally VM så råder ingen som helst tvekan att autofokus blivit rejält mycket snabbare än tidigare Lumix-kameror och har inga problem att följa snabba bilar.
Äntligen är Panasonic i fas med autofokusfunktionen och faktiskt redo att mäta sig med sina snabbaste konkurrenter. Jag blev både förvånad och imponerad över hur bra den satte fokus på samtliga 50-70 st bilder per bildserie tagna med 30 b/s på rallybilar körandes i rejält hög hastighet mot kameran med 200mm brännvidd.
Vissa S&Q-lägen (slow & quick) fungerar bara med kontrastbaserad AF, men till för bara några år sedan var AF otänkbart vid filmning i ultrarapid, så kontrast AF är givetvis bättre än ingen AF alls.
Filmen nedan från Rally Sweden är inspelad med följande C-AF i 4K 50p, så klippen i slow motion är i 50% hastighet och inte i S&Q-läge. Lägg märke till hur autofokusen följer bilarna på serietagningsbilderna som är tagna med 30 b/s. Övriga videoinställningar är: Fullformat eller APS-C / 10-bit 4:2:0 / 200 Mbps / Vitbalans 5600 K / ISO varierar mellan 200-12 800. Några vidvinkelklipp är tagna med en GoPro Hero11, som t ex när 70-200mm f/4 syns i bild.
Videofunktioner
Den nya processorn ger kameran inspelningsmöjligheter såsom intern 4:2:0 10-bit 6K (3:2) och 5,9K (16:9) upp till 30p/4:2:2 C4K och 4K med 60p. Den nya fläktkonstruktionen gör även att du har obegränsad inspelningstid utan att öka storleken på kameran. Du har också tillgång till en HFR-läge (High Frame Rate) som klarar upp till 120 b/s samt Slow & Quick-läge upp till 180 b/s i 1080p.
S5 IIX har utöver detta möjlighet till 5,8K Apple ProRes direkt till SSD via HDMI eller USB, och All-Intra-inspelning. Även Apple ProRes RAW är möjligt att spela in till en Atomos med X-modellen.
Precis som tidigare har du tillgång till inbyggd V-log och V-gamut som ger upp till 14 stegs dynamikomfång vid filmning och ett färgomfång som matchar professionella videokameror, men nu även Real Time LUT som kan laddas via SD-kort och läggas till direkt i kameran istället i efterproduktion.
Nytt är också funktioner som Waveform och Vector Scope som varit efterfrågade av professionella användare.
ISO 400.
Bättre prestanda i sämre ljusförhållanden
Dual Native ISO ger bättre dynamikomfång och lägre brusnivåer både vid filmning och fotografering i sämre ljusförhållanden och med högre ISO-värden.
Sökare och skärm
Högupplöst OLED-sökare och vinklingsbar 3-tums LCD-skärm ger stor flexibilitet för användning i olika sammanhang. Skärmen är vinklingsbar i videokamerastil, dvs. den kan vikas ut på sidan av kameran och även roteras framåt, så att man kan se bilden även vid självporträtt, gruppbilder (där man själv deltar), Vlogg-användning och liknande.
Timelapse och High Res
Kameran har inbyggd funktion för intervallfotografering/Time Lapse och Stop Motion - och även ett läge för ultrahögupplösta bilder på upp till 96 MP.
Byggkvalitet & Ergonomi
Panasonic S5 II ger ett mycket gediget intryck tack vare ett chassi av magnesiumlegering och ett mycket skönt grepp, trots det kompakta formatet. Panasonic har också designat om greppet till det bättre jämfört med föregångaren, kameran känns som gjuten för handen.
Självklart är kameran också vädertätad. Det både regnade och snöade friskt under de dagar jag och Panasonics produktspecialist Martin spelade in filmen om kameran, och den blev rejält blöt vissa stunder, men det var såklart inget som orsakade några problem.
Vintertid brukar jag med de flesta kameror behöva ta av mig handskarna när jag ska göra de flesta inställningar, men det behövs inte med Panasonics S-modeller tack vare tillräckligt stora och tydliga knappar och vred. En låsknapp på programvalsratten saknade jag dock eftersom jag lyckades ofrivilligt ändra exponeringen från A till S eller P nästan varje gång jag vred på ON/OFF-reglaget. Till saken hör att jag hade tjocka tumvantar på händerna.
ISO 800.
Skärm & Sökare
Skärmen har en upplösning på 1,84 miljoner punkter och är vinklingsbar i videkamerastil, d v s den kan vikas ut på sidan av kameran och även roteras framåt så att man kan se bilden även vid självporträtt, Vloggning eller liknande. Skärmen har full touch-funktion ungefär som en smartphone.
OLED-sökaren har en upplösning på 3,68 miljoner punkter vilket innebär en liten ökning mot föregångaren. Bilduppdateringshastigheten är upp till 120 b/s. Hjälpmedel såsom histogram, rutnät, zebramönster, förstoring och focus peaking finns att välja i menyn och fungerar såklart för både skärm och sökare. Nattläge som ger en svagt röd skärmbild finns att välja för både skärm och sökare. När man spelar in video lyser en röd ram på skärmen för att tydliggöra att inspelning sker. Mycket bra sökare och skärm.
Seriebildtagning
Med elektronisk slutare klarar S5 II upp till 30 b/s med följande autofokus och exponering i både JPEG och RAW. Med mekanisk slutare klarar den upp till 9 b/s med AF-C och kontinuerlig exponering. Bufferten klarar mer än 200 RAW och mer än 300 JPEG med SD-kort UHS-II / U3. Bildserierna jag tog på rallybilarna med 30 b/s landade på ca 50-70 bilder innan bilarna hade passerat, så en buffert på 200-300 bilder är mer än tillräckligt i de allra flesta fall.
Bildstabilisering
Kamerans inbyggda stabilisering kompenserar för upp till 6,5 steg längre slutartider tillsammans med många av Panasonics OIS-objektiv (Dual-IS). Utan D.IS gäller upp till 5 steg. I videoläget har den aktiva stabiliseringen förbättrats med 200% enligt Panasonics uppgifter.
Batteri och laddning
S5 och S5 II använder sig av samma typ av batteri DMW-BLK22, som är mindre än S1-kamerornas batteri. Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man även ladda och driva kameran med en powerbank direkt i kameran. En eller flera powerbanks som extra backup är suveränt att ha med sig när man är ute i fält och det är långt till närmaste strömuttag. Jag hade med mig flera powerbanks och flera extra batterier till Rally VM, men jag använde faktiskt bara en powerbank när batteriet började ta slut, så de extra batterierna hade jag kunnat lämna hemma. USB-laddningsenheten måste heller inte stödja s.k. USB Power Delivery, det fungerar med de flesta standard powerbanks.
Funktioner
Nedan har jag radat upp några användbara funktioner i Panasonic S5 II:
HLG-stillbildsläge för att visa 10-bitars HDR-bilder på HLG-kompatibel TV/skärm
WiFi & Bluetooth
Bildkvalitet stillbilder
Bildkvaliteten i Panasonic S5 II är precis som i föregångaren mycket fin med låga brusnivåer och bra detaljåtergivning för sin upplösning på 24MP. JPEG direkt ur kameran ser också bra ut, men ifall kraven är höga bör man som vanligt plåta i RAW. Alla bilder på denna sida är tagna i JPEG med minskad kontrast - 3 steg direkt i kameran. Capture One som jag alltid använder till rå-bilder var tyvärr inte kompatibelt med S5 II vid testtillfället.
En annan väldigt viktig faktor för bildkvaliteten är såklart optikens kvalitéer, och de nya Panasonic-objektiven vi testat hittills presterar utomordentligt bra. Objektivfattningen är Leicas L-bajonett, och förutom Leica och Panasonic själva så tillverkar även Sigma objektiv med L-fattningen.
Betyg 1-10:
Stillbild- och videokvalitet 9,8
Byggkvalitet 9,7
Funktion 10
Pris 8,5
Plus
+ Äntligen fasdetekterande autofokus, och som fungerar utmärkt
+ Mycket bra videokvalitet
+ Sensorbaserad stabilisering som kompenserar för upp till 6,5 steg längre slutartider (Dual-IS)
+ Förbättrad utökad IS för video upp till 200%
+ Längre kontinuerlig inspelningstid än vanligt och inbyggd fläkt som minskar risken för överhettning
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 96MP RAW
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ Slow motion-funktion upp till 180 fps i FHD och 60 fps i 4K
+ Mer kompetent än de flesta konkurrenter för både video och stillbild
+ Kortast slutartid 1/16 000 s elektronisk eller 1/8000s mekanisk
+ AF klarar av att fokusera ner till -6 EV
+ Spårnings AF finns för ansikte, ögon, kropp och djur
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroller
+ Programmerbara Fn-reglage + User-lägen C1, C2, C3
+ Anpassningsbar Q-meny
+ Inbyggd V-log och möjlighet till 4:2:2/10 bitars/4K direkt till minneskort
+ Dubbla SD-minneskortfack och båda är UHS-II kompatibla
+ Utmärkt ergonomi och går ovanligt nog att hantera med tjocka vantar i sträng kyla
+ Mycket robust byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Kan ladda batteriet och samtidigt driva kameran via USB-kontakten
+ Den större HDMI A-porten
+ Batteriladdning med powerbank kräver inget stöd för USB Power Delivery
ISO 640.
Minus
- Till minneskort gäller LongGOP-komprimering för samtliga videoformat
- En låsknapp på programvalsratten hade varit ett extra plus vid användning i kallt väder med handskar på händerna
- Sensorrengöringen kan ej startas automatiskt via ON/OFF-reglaget
- Lite synd att vissa inställningar som t ex AF-S, AF-C och M-F samt singel- och seriebildtagning inte kan programmeras till Custom-lägena
- Hade hellre sett ett C4-läge istället för iA-helautoläge
- Uppstarttiden från off till on hade kunnat vara kortare i vissa lägen
- I skrivande stund finns det inga ljusstarka teleobjektiv med längre bränvidd än 135mm (men det kanske kommer i framtiden)
Slutsats
Att S5 II fått fasdetekterande autofokus är den överlägset största skillnaden mellan S5 Mark II och alla tidigare Panasonic Lumix-modeller. Autofokusen ger en helt annan respons och den typiska pumpande fram&tillbaka-effekten för konstrast-AF märkte jag aldrig av med de objektiv jag använde. Panasonic S5 II är en mycket pigg och rask kamera.
Jag måste säga att jag gillar verkligen S5 II. Kanske inte är så konstigt heller eftersom det handlar om en mycket robust och smidig fullformatskamera med utmärkt bildkvalitet för både stillbilder och video, sen att den sitter som gjuten i handen, och även i övrigt är ett otroligt kompentent bildverktyg gör ju knappast saken sämre. Som film- och fotoverktyg tycker jag personligen att Panasonic tillhör de främsta tillverkarna. När man jobbat med en Panasonic som S5 II under några dagar är risken stor att man börjar tycka många övriga märken känns funktionsfattiga. Men allt är inte bara fantastiskt och det finns som alltid mer att önska, som t ex att alla funktioner gick att programmera till Custom-lägena, samt att det fanns minst 4 C-lägen istället för t ex ett iA-helautoläge som antagligen väldigt få användare lär använda i en så pass avancerad kamera som S5 II. Helautolägen anser jag behövs endast på mobil-, kompakt- och nybörjarkameror.
Panasonic utökar sitt sortiment av fullformatskameror med två uppföljare till den populära S5. De nya kamerorna S5 II och S5 IIX är väldigt lika varandra och är byggda på samma 24MP fullformats CMOS-sensor och processor. Sensorn stöder numera en hybrid fasdetekterande autofokus, vilket är nytt för Lumix-kameror, medan processorn som är utvecklad med L2-teknologi genom samarbetet mellan LEICA och Lumix ger högkvalitativa foton samt video med hög bitrate likt S1H.
Några Plus
+ Äntligen fasdetekterande autofokus, och som fungerar utmärkt
+ Mycket bra videokvalitet
+ Sensorbaserad stabilisering som kompenserar för upp till 6,5 steg längre slutartider (Dual-IS)
+ Spårnings AF finns för ansikte, ögon, kropp och djur
+ Dubbla SD-minneskortfack och båda är UHS-II kompatibla
Fler plus och minus samt slutsats hittar du längst ner på sidan.
Ta gärna en titt på filmen där Panasonics produktspecialist Martin berättar mer om nyheterna i S5 II och S5 IIX:
Utmärkande egenskaper:
Ny 24,2MP fullformats CMOS-sensor
Första kameran med L2-teknologi (nytt samarbetsavtal med Leica)
Ny processor
Fasdetekterande & kontrastbaserad autofokus
Obegränsad inspelningstid, upp till 40°C
Ny gömd fläkt för bättre kylning
200% bättre aktiv IS
Dual Native ISO, för förbättrad dynamik och mindre brus
Fullt vinklingsbar 3-tums LCD-skärm
Fullstor HDMI-A
Real Time LUT direkt i kameran, upp till 10st
V-log och V-gamut, upp till 14 stegs dynamikomfång
Waveform Monitor, Vector Scope & Zebra Pattern
Seriebildtagning upp till 30 b/s med AF-C
USB-C PD
Vädertålig
Samtliga bilder är tagna i JPEG eftersom Capture One inte var kompatibelt vid testtillfället.
Vad skiljer S5 IIX mot S5 II?
5,8K Apple ProRes via USB direkt till SSD
Apple ProRes RAW till Atomos
800 Mbps All-Intra
RAW HDMI Output ingår
Trådlös och trådad IP Streaming
USB tethering till smartphone
Autofokus
S5 II är den första Lumix-kameran med hybrid fasdetekterande autofokus, PDAF, vilket kombinerat med kontrastbaserade autofokusen ökar hastigheten och träffsäkerheten avsevärt. Motivigenkänning och motivföljning är till följd av detta förbättrade och har nu blivit riktigt bra på att följa bl.a ögon, ansikte, huvud, människokroppen och djur. Den saknar dock specifik motivdetektering för motorfordon, flygplan etc, men efter att ha testat S5 II under Rally VM så råder ingen som helst tvekan att autofokus blivit rejält mycket snabbare än tidigare Lumix-kameror och har inga problem att följa snabba bilar.
Äntligen är Panasonic i fas med autofokusfunktionen och faktiskt redo att mäta sig med sina snabbaste konkurrenter. Jag blev både förvånad och imponerad över hur bra den satte fokus på samtliga 50-70 st bilder per bildserie tagna med 30 b/s på rallybilar körandes i rejält hög hastighet mot kameran med 200mm brännvidd.
Vissa S&Q-lägen (slow & quick) fungerar bara med kontrastbaserad AF, men till för bara några år sedan var AF otänkbart vid filmning i ultrarapid, så kontrast AF är givetvis bättre än ingen AF alls.
Filmen nedan från Rally Sweden är inspelad med följande C-AF i 4K 50p, så klippen i slow motion är i 50% hastighet och inte i S&Q-läge. Lägg märke till hur autofokusen följer bilarna på serietagningsbilderna som är tagna med 30 b/s. Övriga videoinställningar är: Fullformat eller APS-C / 10-bit 4:2:0 / 200 Mbps / Vitbalans 5600 K / ISO varierar mellan 200-12 800. Några vidvinkelklipp är tagna med en GoPro Hero11, som t ex när 70-200mm f/4 syns i bild.
Videofunktioner
Den nya processorn ger kameran inspelningsmöjligheter såsom intern 4:2:0 10-bit 6K (3:2) och 5,9K (16:9) upp till 30p/4:2:2 C4K och 4K med 60p. Den nya fläktkonstruktionen gör även att du har obegränsad inspelningstid utan att öka storleken på kameran. Du har också tillgång till en HFR-läge (High Frame Rate) som klarar upp till 120 b/s samt Slow & Quick-läge upp till 180 b/s i 1080p.
S5 IIX har utöver detta möjlighet till 5,8K Apple ProRes direkt till SSD via HDMI eller USB, och All-Intra-inspelning. Även Apple ProRes RAW är möjligt att spela in till en Atomos med X-modellen.
Precis som tidigare har du tillgång till inbyggd V-log och V-gamut som ger upp till 14 stegs dynamikomfång vid filmning och ett färgomfång som matchar professionella videokameror, men nu även Real Time LUT som kan laddas via SD-kort och läggas till direkt i kameran istället i efterproduktion.
Nytt är också funktioner som Waveform och Vector Scope som varit efterfrågade av professionella användare.
ISO 400.
Bättre prestanda i sämre ljusförhållanden
Dual Native ISO ger bättre dynamikomfång och lägre brusnivåer både vid filmning och fotografering i sämre ljusförhållanden och med högre ISO-värden.
Sökare och skärm
Högupplöst OLED-sökare och vinklingsbar 3-tums LCD-skärm ger stor flexibilitet för användning i olika sammanhang. Skärmen är vinklingsbar i videokamerastil, dvs. den kan vikas ut på sidan av kameran och även roteras framåt, så att man kan se bilden även vid självporträtt, gruppbilder (där man själv deltar), Vlogg-användning och liknande.
Timelapse och High Res
Kameran har inbyggd funktion för intervallfotografering/Time Lapse och Stop Motion - och även ett läge för ultrahögupplösta bilder på upp till 96 MP.
Byggkvalitet & Ergonomi
Panasonic S5 II ger ett mycket gediget intryck tack vare ett chassi av magnesiumlegering och ett mycket skönt grepp, trots det kompakta formatet. Panasonic har också designat om greppet till det bättre jämfört med föregångaren, kameran känns som gjuten för handen.
Självklart är kameran också vädertätad. Det både regnade och snöade friskt under de dagar jag och Panasonics produktspecialist Martin spelade in filmen om kameran, och den blev rejält blöt vissa stunder, men det var såklart inget som orsakade några problem.
Vintertid brukar jag med de flesta kameror behöva ta av mig handskarna när jag ska göra de flesta inställningar, men det behövs inte med Panasonics S-modeller tack vare tillräckligt stora och tydliga knappar och vred. En låsknapp på programvalsratten saknade jag dock eftersom jag lyckades ofrivilligt ändra exponeringen från A till S eller P nästan varje gång jag vred på ON/OFF-reglaget. Till saken hör att jag hade tjocka tumvantar på händerna.
ISO 800.
Skärm & Sökare
Skärmen har en upplösning på 1,84 miljoner punkter och är vinklingsbar i videkamerastil, d v s den kan vikas ut på sidan av kameran och även roteras framåt så att man kan se bilden även vid självporträtt, Vloggning eller liknande. Skärmen har full touch-funktion ungefär som en smartphone.
OLED-sökaren har en upplösning på 3,68 miljoner punkter vilket innebär en liten ökning mot föregångaren. Bilduppdateringshastigheten är upp till 120 b/s. Hjälpmedel såsom histogram, rutnät, zebramönster, förstoring och focus peaking finns att välja i menyn och fungerar såklart för både skärm och sökare. Nattläge som ger en svagt röd skärmbild finns att välja för både skärm och sökare. När man spelar in video lyser en röd ram på skärmen för att tydliggöra att inspelning sker. Mycket bra sökare och skärm.
Seriebildtagning
Med elektronisk slutare klarar S5 II upp till 30 b/s med följande autofokus och exponering i både JPEG och RAW. Med mekanisk slutare klarar den upp till 9 b/s med AF-C och kontinuerlig exponering. Bufferten klarar mer än 200 RAW och mer än 300 JPEG med SD-kort UHS-II / U3. Bildserierna jag tog på rallybilarna med 30 b/s landade på ca 50-70 bilder innan bilarna hade passerat, så en buffert på 200-300 bilder är mer än tillräckligt i de allra flesta fall.
Bildstabilisering
Kamerans inbyggda stabilisering kompenserar för upp till 6,5 steg längre slutartider tillsammans med många av Panasonics OIS-objektiv (Dual-IS). Utan D.IS gäller upp till 5 steg. I videoläget har den aktiva stabiliseringen förbättrats med 200% enligt Panasonics uppgifter.
Batteri och laddning
S5 och S5 II använder sig av samma typ av batteri DMW-BLK22, som är mindre än S1-kamerornas batteri. Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man även ladda och driva kameran med en powerbank direkt i kameran. En eller flera powerbanks som extra backup är suveränt att ha med sig när man är ute i fält och det är långt till närmaste strömuttag. Jag hade med mig flera powerbanks och flera extra batterier till Rally VM, men jag använde faktiskt bara en powerbank när batteriet började ta slut, så de extra batterierna hade jag kunnat lämna hemma. USB-laddningsenheten måste heller inte stödja s.k. USB Power Delivery, det fungerar med de flesta standard powerbanks.
Funktioner
Nedan har jag radat upp några användbara funktioner i Panasonic S5 II:
HLG-stillbildsläge för att visa 10-bitars HDR-bilder på HLG-kompatibel TV/skärm
WiFi & Bluetooth
Bildkvalitet stillbilder
Bildkvaliteten i Panasonic S5 II är precis som i föregångaren mycket fin med låga brusnivåer och bra detaljåtergivning för sin upplösning på 24MP. JPEG direkt ur kameran ser också bra ut, men ifall kraven är höga bör man som vanligt plåta i RAW. Alla bilder på denna sida är tagna i JPEG med minskad kontrast - 3 steg direkt i kameran. Capture One som jag alltid använder till rå-bilder var tyvärr inte kompatibelt med S5 II vid testtillfället.
En annan väldigt viktig faktor för bildkvaliteten är såklart optikens kvalitéer, och de nya Panasonic-objektiven vi testat hittills presterar utomordentligt bra. Objektivfattningen är Leicas L-bajonett, och förutom Leica och Panasonic själva så tillverkar även Sigma objektiv med L-fattningen.
Betyg 1-10:
Stillbild- och videokvalitet 9,8
Byggkvalitet 9,7
Funktion 10
Pris 8,5
Plus
+ Äntligen fasdetekterande autofokus, och som fungerar utmärkt
+ Mycket bra videokvalitet
+ Sensorbaserad stabilisering som kompenserar för upp till 6,5 steg längre slutartider (Dual-IS)
+ Förbättrad utökad IS för video upp till 200%
+ Längre kontinuerlig inspelningstid än vanligt och inbyggd fläkt som minskar risken för överhettning
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 96MP RAW
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ Slow motion-funktion upp till 180 fps i FHD och 60 fps i 4K
+ Mer kompetent än de flesta konkurrenter för både video och stillbild
+ Kortast slutartid 1/16 000 s elektronisk eller 1/8000s mekanisk
+ AF klarar av att fokusera ner till -6 EV
+ Spårnings AF finns för ansikte, ögon, kropp och djur
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroller
+ Programmerbara Fn-reglage + User-lägen C1, C2, C3
+ Anpassningsbar Q-meny
+ Inbyggd V-log och möjlighet till 4:2:2/10 bitars/4K direkt till minneskort
+ Dubbla SD-minneskortfack och båda är UHS-II kompatibla
+ Utmärkt ergonomi och går ovanligt nog att hantera med tjocka vantar i sträng kyla
+ Mycket robust byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Kan ladda batteriet och samtidigt driva kameran via USB-kontakten
+ Den större HDMI A-porten
+ Batteriladdning med powerbank kräver inget stöd för USB Power Delivery
ISO 640.
Minus
- Till minneskort gäller LongGOP-komprimering för samtliga videoformat
- En låsknapp på programvalsratten hade varit ett extra plus vid användning i kallt väder med handskar på händerna
- Sensorrengöringen kan ej startas automatiskt via ON/OFF-reglaget
- Lite synd att vissa inställningar som t ex AF-S, AF-C och M-F samt singel- och seriebildtagning inte kan programmeras till Custom-lägena
- Hade hellre sett ett C4-läge istället för iA-helautoläge
- Uppstarttiden från off till on hade kunnat vara kortare i vissa lägen
- I skrivande stund finns det inga ljusstarka teleobjektiv med längre bränvidd än 135mm (men det kanske kommer i framtiden)
Slutsats
Att S5 II fått fasdetekterande autofokus är den överlägset största skillnaden mellan S5 Mark II och alla tidigare Panasonic Lumix-modeller. Autofokusen ger en helt annan respons och den typiska pumpande fram&tillbaka-effekten för konstrast-AF märkte jag aldrig av med de objektiv jag använde. Panasonic S5 II är en mycket pigg och rask kamera.
Jag måste säga att jag gillar verkligen S5 II. Kanske inte är så konstigt heller eftersom det handlar om en mycket robust och smidig fullformatskamera med utmärkt bildkvalitet för både stillbilder och video, sen att den sitter som gjuten i handen, och även i övrigt är ett otroligt kompentent bildverktyg gör ju knappast saken sämre. Som film- och fotoverktyg tycker jag personligen att Panasonic tillhör de främsta tillverkarna. När man jobbat med en Panasonic som S5 II under några dagar är risken stor att man börjar tycka många övriga märken känns funktionsfattiga. Men allt är inte bara fantastiskt och det finns som alltid mer att önska, som t ex att alla funktioner gick att programmera till Custom-lägena, samt att det fanns minst 4 C-lägen istället för t ex ett iA-helautoläge som antagligen väldigt få användare lär använda i en så pass avancerad kamera som S5 II. Helautolägen anser jag behövs endast på mobil-, kompakt- och nybörjarkameror.