Bästa professionella spegelfria systemkamera enligt TIPA, 2015
Samsung NX1
Kameran levereras med Adobe Lightroom 5 på köpet!
Samsung har nu visat att de både vill och kan tävla med de "stora grabbarna" - och fortsätter de på det här sättet är det bara en tidsfråga innan de faktiskt gör det, och kanske till och med springer förbi med hästlängder. De fotoprodukter Samsung erbjuder är oerhört genomtänkta och välbyggda, med bra funktioner, hög prestanda och utmärkt bildresultat i respektive kategori (kompaktkameror, spegelfria systemkameror etc). Tittar man på objektivutbudet, så ligger de även här på en högre medelnivå än många andra etablerade tillverkare.
NX1 är den första spegelfria systemkameran som man kan jämföra med en professionell DSLR - både i konstruktion och prestanda. Närmaste konkurrent är annars "DLSR-hybriden" Sony SLT A77/Mark II, men Sony-modellen når inte upp till de toppspecifikationer Samsung erbjuder i NX1. Även Canon EOS 7D Mark II kan räknas som nära konkurrent, fastän den är en renodlad DSLR.
Utmärkande egenskaper är bland annat:
Rejält, vädertätat kamerahus, byggt i magnesiumlegering
Bakbelyst (BSI) CMOS-sensor med 28 Mp upplösning i APS-C format
Autofokusystem i Toppklass med 209 st kontrastdetektionspunkter och hela 205 st fasdetektionspunkter över 90% av bildytan (varav hela 153 st korslagda). Enligt tillverkaren marknadens snabbaste
Filmning i 4K (4096 x 2160/24p) och Ultra HD (3840 x 2160/30p), samt full HD 1080/24p bland annat
Första kamera med stöd för HVEC-codec (H.265), vilket ger upp till 50% mindre filer, eller 50% högre kvalitet vid en given bitrate
14-bitars RAW-filer
3-tums AMOLED-skärm med en upplösning på 1,036 Mpixel och touch-funktion
Elektronisk OLED-sökare med 2,036 Mpixel och dioptrijustering
Upp till 15 bilder/ sekund i sekvenstagning med kontinuerlig motivföljande autofokus
Slutartider ner till 1/8000 sek
Inbyggd blixt med master/commander/controller-funktion för trådlös slavstyrning av kompatibla blixtar (även möjlighet till extern blixt)
Känslighetsomfång ISO 100-25600 (upp till ISO 51200 i utökat läge)
Stöd för SD/SDHC/SDXC (upp till 64GB) och UHS I/II
Unik BSI-sensor Kameran har en bakbelyst CMOS-sensor, något som är unikt för denna sensorstorlek (APS-C). Denna teknik ökar ljuskänsligheten med upp till 50%, jämfört med en frontbelyst sensor med samma storlek och upplösning. NX1 har en sensorupplösning på hela 28 Mpixel, vilket är den högsta upplösningen i en APS-C-kamera hittills. Sensorn är tydligen också kapabel till mer än vad NX1:an är programmerad för idag, den ska t ex enligt Samsung klara av filmning i 6,5K med 240fps!
Uppdaterat Test! Nu har vi äntligen fått låna ett färdigt produktionsexemplar som vi givetvis testat och jämfört mer ingående, och som vi nu får visa bildresultatet från. Klicka på testbildsfliken ovan för att komma till bilderna.
Hastighet & Autofokus Redan här glänser och dominerar NX1 med bland annat en seriebildtagning på 15 b/sek, men inte nog med det! Autofokussystemet täcker upp mer än 90% av bildens yta med hela 205 st fasdetekterande punkter, (varav 153 st är korslagda), plus 209 st kontrastbaserade punkter. Samsung har verkligen inte snålat och tar faktiskt ledningen av alla dagens systemkameror, även bland pro-DSLR kameror. När andra tillverkare tycker de tagit i rejält med 50-60 punkter, så drämmer Samsung till med så många som 414! För att ta vara på kamerans AF-hastighet krävs det objektiv med UPSM-motor, vilket för närvarande gäller endast 16-50/2,0-2,8 och 50-150/2,8.
Samsung påstår även att NX1 har världens snabbaste autofokus, vilket (för en gång skull) inte alls skulle förvåna oss med tanke på hur välutvecklat systemet verkar vara. Men detta låter vi vara osagt tills det gjorts mer vetenskapliga autofokustester, det är ju trots allt en spegelfri kamera. Men den är överlägset snabbast av alla spegelfria modeller idag, och konkurrerar mer med de absolut snabbaste spegelreflex-kamerorna på marknaden. I högsta sekvenstagningsläget med motivföljande AF samt mittenpunkten aktiverad, missade kameran bara ca 40 av lite drygt 300 bilder på bilar körandes i riktning rakt mot kameran, vilket är mycket imponerande med tanke på att det är en spegelfri kamera, och som dessutom samtidigt matar på med en hastighet av 15 bilder per sekund, helt otroligt! Det är faktiskt väldigt få DSLR som klarar detta träffsäkerhetstest lika bra som NX1 ens med lägre hastigheter. Motivföljande fokusering (tracking) fungerar också otroligt bra tack vare alla hundratals fokuspunkter som ligger utspridda över nästan hela bildytan. Bufferten är ca 70 bilder i bästa JPEG-kvalité med 15 b/s, och i RAW ca 20 bilder (kan påverkas av minneskortets prestanda). Med lägre serietagnings-hastigheter klarar NX1 upp till flera hundra bilder per sekvens, det går alltså att välja mellan 15, 12, 10 eller 8 b/sek.
Byggkvalité & Ergonomi Chassit som syns i bild ovan, är tillverkat av magnesiumlegering. Kameran är även damm och vädertätad för att klara lite sämre väderlekar, men till en viss gräns förstås eftersom den är inte helt vattentät. Bland dagens Samsungs pro-objektiv är NX S 16-50/2-2,8 ED OIS och NX 50-150/2,8 ED OIS också vädertätade, och det lär garanterat komma fler i framtiden. Samtliga knappar och reglage känns robusta, och bland spegelfria modeller är NX1 den mest gedigna kameran idag på alla sätt. Greppet är oerhört välformat på både fram och baksidan av kameran, ligger nästan som gjuten i handen, och med batterigreppet (extra tillbehör) blir greppet fulländat. Slutaren är testad för att hålla minst 150.000 exponeringar, men eftersom Samsung testar den på ett lite mer skoningslöst sätt än många andra tillverkare så lär den förmodligen hålla för ännu fler. Samsung testar slutarens livslängd i högsta serietagningsläget och kortast möjliga slutartid på 1/8000s. NX1 är helt klart skapad för professionellt bruk på hög nivå.
Kan också nämna en liten men trevlig detalj, på programvalsratten sitter det en låsknapp som låser eller låser upp varje gång man trycker på den, man behöver alltså inte hålla den intryckt för att låsa upp ratten och kan själv välja om den ska vara låst eller inte. Det gillar jag, och speciellt när man har handskar på händerna. På kameror utan någon låsfunktion händer det väldigt ofta att man kommer åt vredet av misstag när man stuvar ner och upp kameran ur väskan, och vara tvungen att hålla nere knappen med handskar på kan vara knepigt. Bor man i norrland får man kallt räkna med att handskar eller vantar kan vara behövligt minst 8 månader av årets 12, det önskar jag alla kameradesigners hade i åtanken vid framställning av nya modeller.
Sökare & skärm Bästa elektroniska sökarna har Fujifilm och Sony regerat med sista året, men nu har Samsung gjort det otroliga och lyckats höja det ytterligare en nivå. Sökaren är baserad på en 2,36Mp OLED XGA-display, vilket ger en klarare och skarpare bild än övriga tillverkare. Den fungerar också bättre vid sämre ljusförhållanden, och särskilt i samband med focus peaking för manuell fokusering. Sökaren ger också hela 5 milisekunder snabbare eftersläpning än vad det mänskliga ögat hinner uppfatta. Att följa snabba rörliga motiv med 15 b/sek är inga som helst problem, man ser tydligt hur fokuspunkterna jobbar som febrilt över hela bildytan och upplever ingen som helst blackout. Ögonsensor för automatisk växling mellan sökare och skärm finns.
NX1:ans skärm är en vinklingsbar 3-tums Super AMOLED med en upplösning på 1,036 Mpixel, samt touch-funktion. Den kan visa både histogram i realtid, elektroniskt vattenpass, samt rutnät. Bättre skärm får man leta efter, den ger en mycket skarp och kontrastrik bild med bra betraktningsvinkel. Fungerar även ovanligt bra i starkt solljus och drar tydligen mindre ström än normalt. Sen att den även är vikbar och har fullständig touch-kontroll, gör knappast saken sämre. Pekfunktionen går självklart att avaktivera i menyn för den som inte vill använda sig av det.
Funktioner Samsung NX1 är en mycket kompetent och avancerad kamera, det är verkligen inte mycket som saknas. Bland annat finns möjligheten att anpassa ett antal av kamerans knappar och reglage efter egna önskemål där var man vill placera sina favoritfunktioner, vilket kan snabba upp hanteringen av kameran avsevärt.
Här nedan räknar vi upp de kanske mest intressanta och användbara funktionerna:
Bländarförval A
Slutarförval S
Manuell exponering M
RAW-format
Inbyggd RAW-konvertering till JPG
Exponeringskompensation i +/- 5 steg
Blixtexp. kompensation
Blixtsynk på första/andra ridån
Trådlös blixtstyrning via inbyggd, eller extern blixt
Exponeringslås
Spotmätning
Skärpedjupskontroll-knapp
AF on-knapp
Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
Vitbalans bracketing
Intervallfotografering (time lapse)
Focus peaking samt förstoringsfunktion för manuell fokusering
Sekvenstagning 15 b/s
Panoramabilder
Multiexponering
Brusreduceringsinställningar
Elektroniskt vattenpass för både sökare & skärm
Rutnät för både sökare & skärm
Korrigering av distorsion
Auto-ISO med valbart lägsta/högsta känslighet (125 - 25600)
Justering av digitalskärpa
Justering av färgmättnad
Justering av kontrast
Justering av RGB-färgerna
Justering av färgton
Bulb
Sensorrengöring
Zebra (varning för överexponerade områden)
Wifi & NFC
Bluetooth
Wifi, Bluetooth & GPS NX1 har avancerade kommunikationsmöjligheter med bland annat både WiFi (802.11/b/g/n/ac med hastigheter upp till 800Mbps) samt NFC och Bluetooth inbyggt i kamerahuset. Trådlös bildöverföring till smartenheter m.m. samt streaming av UHD-videofilm till Samsungs TV-apparater kommer också vara möjligt. Samsung har nu uppdaterat applikationen för att kunna styra även NX1:an trådlöst från smartphones och surfplattor (endast Samsungs egna enheter). Valbara funktioner i appen är bland annat exponeringslägena P/A/S/M/Auto, bländare, slutartid, ISO, exponeringskompensation, upplösning, bildtagningsläge (singel, kontinuerlig m.fl.), blixtläge, vitbalans, touch-focus, start/stop av videofilm m.m. Räckvidden är exceptionellt bra, mer än 30 meter inomhus och runt 50-60 meter minst utomhus med en Samsung S3. Med nyare Samsung mobiler och surfplattor som har Wifi AC är räckvidden upp till 100 meter. Samsungs trådlösa kamerastyrning via inbyggd Wifi är överlägset den bästa och mest användbara jag testat hittills.
Bluetooth fungerar också för trådlös bildöverföring och används bland annat med funktionen Quick Transfer. GPS-taggning av bilder är möjligt via applikationen och smartenhetens GPS.
Batteriladdning Laddaren som normalt ingår kan bara ladda batteriet när det sitter i kameran, men det finns faktiskt en stor fördel med det också. Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man använda portabla reseladdare som t ex Jupios Power Vault modeller. Det går för ovanlighetens skull även att fotografera med kameran trots att laddkabeln sitter i kameran, helt suveränt. Power Vault reseladdare hittar du under tillbehörsfliken ovan. Extern batteriladdare medföljer dock till vissa hus + objektivkit (inkl hus, optik, grepp och reseladdare). Sen bör man självklart ha minst ett extra batteri med sig som reserv om det skulle ta slut mitt under en fotosession.
Programvaror Samsung skickar med Lightroom på köpet till NX1, ett program för att redigera och konvertera RAW bilderna med. Men om man kopplar kameran till dator så finns det också flera program som man kan välja mellan och överföra till datorn. Vissa av programmen finns även för nedladdning på Samsungs hemsida. Dessa program är: iLauncher, Power Media Player, Samsung Movie Converter, och Samsung DNG converter.
Video NX1 är en fullfjädrad APS-C-kamera som bjuder på många och stora överraskningar, och inte bara när det gäller stillbilder. Samsung är t ex först med att erbjuda 4K-filmning med den nya H.265-kodningen (HVEC). Detta codec ska möjliggöra samma upplevda bildkvalitet men med halva filstorleken/halva bitraten jämfört med den nu dominerande H.264. Kameran klarar också okomprimerad 8-bitars 4K-videosignal 4.2.2 via HDMI-utgången, samt 4K 4.2.0 direkt på minneskortet. Det är också en av de få kameror som ger slow motion (120 b/s) i full HD, inte illa. Det finns även möjlighet att filma i högre hastigheter, vilket ger liknande effekt som att fotografera med time lapse (intervalltagning). NX1 har även tillgång till elektronisk slutare, den har dock ingen funktion för stillbildstagning som man märker av, men för videoläget jobbar den delvis med elektronisk och mekanisk slutare och reducerar vibrationer samt slutarfördröjning. En trevlig funktion är särskilt i 4K-läget att man enkelt och snabbt kan välja ut enstaka filmrutor direkt i kameran och spara dem som separata stillbilder. Filmkvalitén ser för övrigt mycket bra ut, och Johannes som jämfört den lite snabbt med bl.a. Panasonic GH4 och Nikon D4s är lite smått lyrisk över resultatet från NX1:an, nästan så att det börjar osa systembyte.
Bildkvalité Nu efter att vi granskat bilderna mer ingående från ett äkta produktionsexemplar och jämfört med många andra kameror som bl.a. Canon 1DX, 5D MK3 och 7D MK2, Fujifilm X-T1, Nikon D7100, D750, Sony A77 MK2 m.fl. så kan vi bara konstatera att NX1 är kapabel till högre detaljåtergivning och mer naturlig bildkvalité (dvs mindre digital känsla) på låga ISO än det stora flertalet kameror, och det gäller oavsett fullformat eller APS-C! De enda dagsaktuella kameror som slår NX1 i detaljrikedom är Nikon D810 och Sony A7R pga högre upplösning, men skillnaden är faktiskt mindre än väntat. När det gäller brus på höga ISO så ser det bra ut till ISO 1600, fullt godkänt på 3200 och 6400 duger bra för mindre utskrifter. Det dynamiska omfånget upplever jag också bättre än normalt, åtminstone bland APS-C kameror. Bildkvalitén har garanterat mycket att tacka för den bakbelysta BSI-sensorn. Men ingen kamera blir ju bättre än vad objektiven kan prestera, och här behöver heller inte Samsung skämmas. Det finns idag ett tiotal riktigt bra objektiv att välja mellan, och fler lär det komma. Längre ner på sidan hittar du tips på bra objektiv som matchar kamerans kvalitéer.
Plus:
+ Mycket bra bildkvalité och relativt låga brusnivåer + Hög detaljåtergivning (saknar lågpass-filter) + Ovanligt naturtrogen känsla i bilderna + Stort dynamiskt omfång + Sanslöst snabb seriebildtagning med hela 15 b/sek + Oerhört snabb, tyst och träffsäker autofokus (gäller endast objektiv med UPSM AF-motor) + Fungerande autofokus ner till -4 EV + Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna och mer därtill + Mycket bra elektronisk sökare + Mycket bra vikbar skärm med touch-funktion + Oerhört stark och bra hjälpbelysning för AF + Belyst display på ovansidan kameran + Gediget byggd med god ergonomi (speciellt med monterat batterigrepp) + Vädertätad + Slutare gjord för att klara minst 150 000 exponeringar + Lätt och smidig för att vara en pro/semipro-modell + Trådlös blixtstyrning via inbyggda blixten, samt kompatibel extern blixt + Bra batteritid + Mycket bra Wifi-funktion för trådlös styrning från smartphones & surfplattor + USB-laddning av batteriet direkt i kameran, plus att det går att fortsätta fotografera under laddning + USB 3 för snabbare överföring + Mycket bra videokvalité i HD, samt 4K + Uttag för hörlurar och extern mikrofon + Slow motion-funktion i full HD (120 b/sek) + Adobe Lightroom 5 ingår + Öppen källkod (för datahändiga programmerare)
Minus:
- Endast 1st minneskortplats - Funktionen för bläddring av tagna bilder går åt fel håll (fixat i firmware 1.20) - Vissa Svensk-översättningar i menyn har lite udda ordval (bör också kunna åtgärdas med ny firmware) - Extern batteriladdare ingår normalt inte (bara i vissa kit) - Saknar PC-synk uttag, och den inbyggda blixten slår även i M-läge med extra ljusmätningsblixt (pre-flash) - Nya H.265-kodningen är fortfarande lite udda och ingen standard än - Applikationen endast kompatibel med Samsungs smartenheter - Sen kan jag faktiskt inte komma på så många fler nackdelar. NX1 har det mesta man kan önska och förvänta sig av en modern systemkamera av toppklass - Ser man till hela NX-systemet med objektiv och övriga tillbehör så har Samsung en givetvis bit kvar tills de kan konkurrera med de största jättarna på marknaden. Dock har de procentuellt sett fler skarpa och "felfria" objektiv än övriga tillverkare, se tips på bra objektivköp längre ner.
Slutsats Det är extremt sällan jag blivit så överraskande imponerad av en ny kamera som med Samsung NX1. Det är ju inte direkt ovanligt att tillverkarna skryter om både det ena och det andra, vilket sen brukar visa sig att så överdrivet bra var det väl kanske ändå inte...eller?
Men NX1 imponerar stort på i princip samtliga punkter och det märks tydligt att detta är inget påskyndat hastverk, kameran känns ovanligt genomtänkt och välkonstruerad. Att Samsung har ambitioner att bli världsledande även inom foto har de redan bevisat, vilket säkert kan framkalla skrämselhicka hos många konkurrenter. Samsung NX1 måste förmodligen upplevas i verkligheten för att man ska inse dess kapacitet fullt ut, och den tenderar bli en mycket farlig "spegelreflex-killer". Det här är drömkameran för många sport och naturfotografer, ja och säkert för de flesta andra fotografer också. Med NX1 upplever jag det lite som att Samsung plockat de bästa godbitarna från flera olika konkurrenter och sedan finslipat till dem till något ännu bättre, och med resultatet att övriga tillverkare bör ta sig en extra noga titt hur Samsung lyckats med allt detta. Sen får man inte glömma prisnivån heller, NX1 är den kamera i skrivande stund som jag tycker ger mest prestanda och bildkvalité för pengarna.
Nä, nu blir det systembyte igen för min del, jag ser helt enkelt ingen återvändo efter att ha fått äran att testa denna fantastiska kamera, som för övrigt landar bland de 4-5 bästa systemkamerorna som jag någonsin testat. Det trodde jag faktiskt aldrig skulle ske med en kamera med APS-C sensor, och att det dessutom blev en Samsung känns ännu mer förvånande. Nu får vi hålla tummarna på att Samsung börjar satsa på fullformat också, det vore enormt spännande och se vad de kan hitta på inom det segmentet också.
Testad av Mats Ylinikka 2014-12-02.
Objektiv-tips! Som sagt var har Samsung ännu inte lika stort objektiv- och tillbehörs-sortiment som de mer erfarna kameratillverkarna, men de kommer garanterat släppa fler högkvalitativa objektiv i framtiden, och som tur är finns det redan idag några riktigt bra gluggar. Här nedan kan du se vilka som gör NX1 rättvisa ur optisk synvinkel, och de två sista även när det gäller autofokushastighet:
Bästa professionella spegelfria systemkamera enligt TIPA, 2015
Samsung NX1
Kameran levereras med Adobe Lightroom 5 på köpet!
Samsung har nu visat att de både vill och kan tävla med de "stora grabbarna" - och fortsätter de på det här sättet är det bara en tidsfråga innan de faktiskt gör det, och kanske till och med springer förbi med hästlängder. De fotoprodukter Samsung erbjuder är oerhört genomtänkta och välbyggda, med bra funktioner, hög prestanda och utmärkt bildresultat i respektive kategori (kompaktkameror, spegelfria systemkameror etc). Tittar man på objektivutbudet, så ligger de även här på en högre medelnivå än många andra etablerade tillverkare.
NX1 är den första spegelfria systemkameran som man kan jämföra med en professionell DSLR - både i konstruktion och prestanda. Närmaste konkurrent är annars "DLSR-hybriden" Sony SLT A77/Mark II, men Sony-modellen når inte upp till de toppspecifikationer Samsung erbjuder i NX1. Även Canon EOS 7D Mark II kan räknas som nära konkurrent, fastän den är en renodlad DSLR.
Utmärkande egenskaper är bland annat:
Rejält, vädertätat kamerahus, byggt i magnesiumlegering
Bakbelyst (BSI) CMOS-sensor med 28 Mp upplösning i APS-C format
Autofokusystem i Toppklass med 209 st kontrastdetektionspunkter och hela 205 st fasdetektionspunkter över 90% av bildytan (varav hela 153 st korslagda). Enligt tillverkaren marknadens snabbaste
Filmning i 4K (4096 x 2160/24p) och Ultra HD (3840 x 2160/30p), samt full HD 1080/24p bland annat
Första kamera med stöd för HVEC-codec (H.265), vilket ger upp till 50% mindre filer, eller 50% högre kvalitet vid en given bitrate
14-bitars RAW-filer
3-tums AMOLED-skärm med en upplösning på 1,036 Mpixel och touch-funktion
Elektronisk OLED-sökare med 2,036 Mpixel och dioptrijustering
Upp till 15 bilder/ sekund i sekvenstagning med kontinuerlig motivföljande autofokus
Slutartider ner till 1/8000 sek
Inbyggd blixt med master/commander/controller-funktion för trådlös slavstyrning av kompatibla blixtar (även möjlighet till extern blixt)
Känslighetsomfång ISO 100-25600 (upp till ISO 51200 i utökat läge)
Stöd för SD/SDHC/SDXC (upp till 64GB) och UHS I/II
Unik BSI-sensor Kameran har en bakbelyst CMOS-sensor, något som är unikt för denna sensorstorlek (APS-C). Denna teknik ökar ljuskänsligheten med upp till 50%, jämfört med en frontbelyst sensor med samma storlek och upplösning. NX1 har en sensorupplösning på hela 28 Mpixel, vilket är den högsta upplösningen i en APS-C-kamera hittills. Sensorn är tydligen också kapabel till mer än vad NX1:an är programmerad för idag, den ska t ex enligt Samsung klara av filmning i 6,5K med 240fps!
Uppdaterat Test! Nu har vi äntligen fått låna ett färdigt produktionsexemplar som vi givetvis testat och jämfört mer ingående, och som vi nu får visa bildresultatet från. Klicka på testbildsfliken ovan för att komma till bilderna.
Hastighet & Autofokus Redan här glänser och dominerar NX1 med bland annat en seriebildtagning på 15 b/sek, men inte nog med det! Autofokussystemet täcker upp mer än 90% av bildens yta med hela 205 st fasdetekterande punkter, (varav 153 st är korslagda), plus 209 st kontrastbaserade punkter. Samsung har verkligen inte snålat och tar faktiskt ledningen av alla dagens systemkameror, även bland pro-DSLR kameror. När andra tillverkare tycker de tagit i rejält med 50-60 punkter, så drämmer Samsung till med så många som 414! För att ta vara på kamerans AF-hastighet krävs det objektiv med UPSM-motor, vilket för närvarande gäller endast 16-50/2,0-2,8 och 50-150/2,8.
Samsung påstår även att NX1 har världens snabbaste autofokus, vilket (för en gång skull) inte alls skulle förvåna oss med tanke på hur välutvecklat systemet verkar vara. Men detta låter vi vara osagt tills det gjorts mer vetenskapliga autofokustester, det är ju trots allt en spegelfri kamera. Men den är överlägset snabbast av alla spegelfria modeller idag, och konkurrerar mer med de absolut snabbaste spegelreflex-kamerorna på marknaden. I högsta sekvenstagningsläget med motivföljande AF samt mittenpunkten aktiverad, missade kameran bara ca 40 av lite drygt 300 bilder på bilar körandes i riktning rakt mot kameran, vilket är mycket imponerande med tanke på att det är en spegelfri kamera, och som dessutom samtidigt matar på med en hastighet av 15 bilder per sekund, helt otroligt! Det är faktiskt väldigt få DSLR som klarar detta träffsäkerhetstest lika bra som NX1 ens med lägre hastigheter. Motivföljande fokusering (tracking) fungerar också otroligt bra tack vare alla hundratals fokuspunkter som ligger utspridda över nästan hela bildytan. Bufferten är ca 70 bilder i bästa JPEG-kvalité med 15 b/s, och i RAW ca 20 bilder (kan påverkas av minneskortets prestanda). Med lägre serietagnings-hastigheter klarar NX1 upp till flera hundra bilder per sekvens, det går alltså att välja mellan 15, 12, 10 eller 8 b/sek.
Byggkvalité & Ergonomi Chassit som syns i bild ovan, är tillverkat av magnesiumlegering. Kameran är även damm och vädertätad för att klara lite sämre väderlekar, men till en viss gräns förstås eftersom den är inte helt vattentät. Bland dagens Samsungs pro-objektiv är NX S 16-50/2-2,8 ED OIS och NX 50-150/2,8 ED OIS också vädertätade, och det lär garanterat komma fler i framtiden. Samtliga knappar och reglage känns robusta, och bland spegelfria modeller är NX1 den mest gedigna kameran idag på alla sätt. Greppet är oerhört välformat på både fram och baksidan av kameran, ligger nästan som gjuten i handen, och med batterigreppet (extra tillbehör) blir greppet fulländat. Slutaren är testad för att hålla minst 150.000 exponeringar, men eftersom Samsung testar den på ett lite mer skoningslöst sätt än många andra tillverkare så lär den förmodligen hålla för ännu fler. Samsung testar slutarens livslängd i högsta serietagningsläget och kortast möjliga slutartid på 1/8000s. NX1 är helt klart skapad för professionellt bruk på hög nivå.
Kan också nämna en liten men trevlig detalj, på programvalsratten sitter det en låsknapp som låser eller låser upp varje gång man trycker på den, man behöver alltså inte hålla den intryckt för att låsa upp ratten och kan själv välja om den ska vara låst eller inte. Det gillar jag, och speciellt när man har handskar på händerna. På kameror utan någon låsfunktion händer det väldigt ofta att man kommer åt vredet av misstag när man stuvar ner och upp kameran ur väskan, och vara tvungen att hålla nere knappen med handskar på kan vara knepigt. Bor man i norrland får man kallt räkna med att handskar eller vantar kan vara behövligt minst 8 månader av årets 12, det önskar jag alla kameradesigners hade i åtanken vid framställning av nya modeller.
Sökare & skärm Bästa elektroniska sökarna har Fujifilm och Sony regerat med sista året, men nu har Samsung gjort det otroliga och lyckats höja det ytterligare en nivå. Sökaren är baserad på en 2,36Mp OLED XGA-display, vilket ger en klarare och skarpare bild än övriga tillverkare. Den fungerar också bättre vid sämre ljusförhållanden, och särskilt i samband med focus peaking för manuell fokusering. Sökaren ger också hela 5 milisekunder snabbare eftersläpning än vad det mänskliga ögat hinner uppfatta. Att följa snabba rörliga motiv med 15 b/sek är inga som helst problem, man ser tydligt hur fokuspunkterna jobbar som febrilt över hela bildytan och upplever ingen som helst blackout. Ögonsensor för automatisk växling mellan sökare och skärm finns.
NX1:ans skärm är en vinklingsbar 3-tums Super AMOLED med en upplösning på 1,036 Mpixel, samt touch-funktion. Den kan visa både histogram i realtid, elektroniskt vattenpass, samt rutnät. Bättre skärm får man leta efter, den ger en mycket skarp och kontrastrik bild med bra betraktningsvinkel. Fungerar även ovanligt bra i starkt solljus och drar tydligen mindre ström än normalt. Sen att den även är vikbar och har fullständig touch-kontroll, gör knappast saken sämre. Pekfunktionen går självklart att avaktivera i menyn för den som inte vill använda sig av det.
Funktioner Samsung NX1 är en mycket kompetent och avancerad kamera, det är verkligen inte mycket som saknas. Bland annat finns möjligheten att anpassa ett antal av kamerans knappar och reglage efter egna önskemål där var man vill placera sina favoritfunktioner, vilket kan snabba upp hanteringen av kameran avsevärt.
Här nedan räknar vi upp de kanske mest intressanta och användbara funktionerna:
Bländarförval A
Slutarförval S
Manuell exponering M
RAW-format
Inbyggd RAW-konvertering till JPG
Exponeringskompensation i +/- 5 steg
Blixtexp. kompensation
Blixtsynk på första/andra ridån
Trådlös blixtstyrning via inbyggd, eller extern blixt
Exponeringslås
Spotmätning
Skärpedjupskontroll-knapp
AF on-knapp
Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
Vitbalans bracketing
Intervallfotografering (time lapse)
Focus peaking samt förstoringsfunktion för manuell fokusering
Sekvenstagning 15 b/s
Panoramabilder
Multiexponering
Brusreduceringsinställningar
Elektroniskt vattenpass för både sökare & skärm
Rutnät för både sökare & skärm
Korrigering av distorsion
Auto-ISO med valbart lägsta/högsta känslighet (125 - 25600)
Justering av digitalskärpa
Justering av färgmättnad
Justering av kontrast
Justering av RGB-färgerna
Justering av färgton
Bulb
Sensorrengöring
Zebra (varning för överexponerade områden)
Wifi & NFC
Bluetooth
Wifi, Bluetooth & GPS NX1 har avancerade kommunikationsmöjligheter med bland annat både WiFi (802.11/b/g/n/ac med hastigheter upp till 800Mbps) samt NFC och Bluetooth inbyggt i kamerahuset. Trådlös bildöverföring till smartenheter m.m. samt streaming av UHD-videofilm till Samsungs TV-apparater kommer också vara möjligt. Samsung har nu uppdaterat applikationen för att kunna styra även NX1:an trådlöst från smartphones och surfplattor (endast Samsungs egna enheter). Valbara funktioner i appen är bland annat exponeringslägena P/A/S/M/Auto, bländare, slutartid, ISO, exponeringskompensation, upplösning, bildtagningsläge (singel, kontinuerlig m.fl.), blixtläge, vitbalans, touch-focus, start/stop av videofilm m.m. Räckvidden är exceptionellt bra, mer än 30 meter inomhus och runt 50-60 meter minst utomhus med en Samsung S3. Med nyare Samsung mobiler och surfplattor som har Wifi AC är räckvidden upp till 100 meter. Samsungs trådlösa kamerastyrning via inbyggd Wifi är överlägset den bästa och mest användbara jag testat hittills.
Bluetooth fungerar också för trådlös bildöverföring och används bland annat med funktionen Quick Transfer. GPS-taggning av bilder är möjligt via applikationen och smartenhetens GPS.
Batteriladdning Laddaren som normalt ingår kan bara ladda batteriet när det sitter i kameran, men det finns faktiskt en stor fördel med det också. Tack vare att batteriet klarar av att laddas via kamerans USB-port så kan man använda portabla reseladdare som t ex Jupios Power Vault modeller. Det går för ovanlighetens skull även att fotografera med kameran trots att laddkabeln sitter i kameran, helt suveränt. Power Vault reseladdare hittar du under tillbehörsfliken ovan. Extern batteriladdare medföljer dock till vissa hus + objektivkit (inkl hus, optik, grepp och reseladdare). Sen bör man självklart ha minst ett extra batteri med sig som reserv om det skulle ta slut mitt under en fotosession.
Programvaror Samsung skickar med Lightroom på köpet till NX1, ett program för att redigera och konvertera RAW bilderna med. Men om man kopplar kameran till dator så finns det också flera program som man kan välja mellan och överföra till datorn. Vissa av programmen finns även för nedladdning på Samsungs hemsida. Dessa program är: iLauncher, Power Media Player, Samsung Movie Converter, och Samsung DNG converter.
Video NX1 är en fullfjädrad APS-C-kamera som bjuder på många och stora överraskningar, och inte bara när det gäller stillbilder. Samsung är t ex först med att erbjuda 4K-filmning med den nya H.265-kodningen (HVEC). Detta codec ska möjliggöra samma upplevda bildkvalitet men med halva filstorleken/halva bitraten jämfört med den nu dominerande H.264. Kameran klarar också okomprimerad 8-bitars 4K-videosignal 4.2.2 via HDMI-utgången, samt 4K 4.2.0 direkt på minneskortet. Det är också en av de få kameror som ger slow motion (120 b/s) i full HD, inte illa. Det finns även möjlighet att filma i högre hastigheter, vilket ger liknande effekt som att fotografera med time lapse (intervalltagning). NX1 har även tillgång till elektronisk slutare, den har dock ingen funktion för stillbildstagning som man märker av, men för videoläget jobbar den delvis med elektronisk och mekanisk slutare och reducerar vibrationer samt slutarfördröjning. En trevlig funktion är särskilt i 4K-läget att man enkelt och snabbt kan välja ut enstaka filmrutor direkt i kameran och spara dem som separata stillbilder. Filmkvalitén ser för övrigt mycket bra ut, och Johannes som jämfört den lite snabbt med bl.a. Panasonic GH4 och Nikon D4s är lite smått lyrisk över resultatet från NX1:an, nästan så att det börjar osa systembyte.
Bildkvalité Nu efter att vi granskat bilderna mer ingående från ett äkta produktionsexemplar och jämfört med många andra kameror som bl.a. Canon 1DX, 5D MK3 och 7D MK2, Fujifilm X-T1, Nikon D7100, D750, Sony A77 MK2 m.fl. så kan vi bara konstatera att NX1 är kapabel till högre detaljåtergivning och mer naturlig bildkvalité (dvs mindre digital känsla) på låga ISO än det stora flertalet kameror, och det gäller oavsett fullformat eller APS-C! De enda dagsaktuella kameror som slår NX1 i detaljrikedom är Nikon D810 och Sony A7R pga högre upplösning, men skillnaden är faktiskt mindre än väntat. När det gäller brus på höga ISO så ser det bra ut till ISO 1600, fullt godkänt på 3200 och 6400 duger bra för mindre utskrifter. Det dynamiska omfånget upplever jag också bättre än normalt, åtminstone bland APS-C kameror. Bildkvalitén har garanterat mycket att tacka för den bakbelysta BSI-sensorn. Men ingen kamera blir ju bättre än vad objektiven kan prestera, och här behöver heller inte Samsung skämmas. Det finns idag ett tiotal riktigt bra objektiv att välja mellan, och fler lär det komma. Längre ner på sidan hittar du tips på bra objektiv som matchar kamerans kvalitéer.
Plus:
+ Mycket bra bildkvalité och relativt låga brusnivåer + Hög detaljåtergivning (saknar lågpass-filter) + Ovanligt naturtrogen känsla i bilderna + Stort dynamiskt omfång + Sanslöst snabb seriebildtagning med hela 15 b/sek + Oerhört snabb, tyst och träffsäker autofokus (gäller endast objektiv med UPSM AF-motor) + Fungerande autofokus ner till -4 EV + Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna och mer därtill + Mycket bra elektronisk sökare + Mycket bra vikbar skärm med touch-funktion + Oerhört stark och bra hjälpbelysning för AF + Belyst display på ovansidan kameran + Gediget byggd med god ergonomi (speciellt med monterat batterigrepp) + Vädertätad + Slutare gjord för att klara minst 150 000 exponeringar + Lätt och smidig för att vara en pro/semipro-modell + Trådlös blixtstyrning via inbyggda blixten, samt kompatibel extern blixt + Bra batteritid + Mycket bra Wifi-funktion för trådlös styrning från smartphones & surfplattor + USB-laddning av batteriet direkt i kameran, plus att det går att fortsätta fotografera under laddning + USB 3 för snabbare överföring + Mycket bra videokvalité i HD, samt 4K + Uttag för hörlurar och extern mikrofon + Slow motion-funktion i full HD (120 b/sek) + Adobe Lightroom 5 ingår + Öppen källkod (för datahändiga programmerare)
Minus:
- Endast 1st minneskortplats - Funktionen för bläddring av tagna bilder går åt fel håll (fixat i firmware 1.20) - Vissa Svensk-översättningar i menyn har lite udda ordval (bör också kunna åtgärdas med ny firmware) - Extern batteriladdare ingår normalt inte (bara i vissa kit) - Saknar PC-synk uttag, och den inbyggda blixten slår även i M-läge med extra ljusmätningsblixt (pre-flash) - Nya H.265-kodningen är fortfarande lite udda och ingen standard än - Applikationen endast kompatibel med Samsungs smartenheter - Sen kan jag faktiskt inte komma på så många fler nackdelar. NX1 har det mesta man kan önska och förvänta sig av en modern systemkamera av toppklass - Ser man till hela NX-systemet med objektiv och övriga tillbehör så har Samsung en givetvis bit kvar tills de kan konkurrera med de största jättarna på marknaden. Dock har de procentuellt sett fler skarpa och "felfria" objektiv än övriga tillverkare, se tips på bra objektivköp längre ner.
Slutsats Det är extremt sällan jag blivit så överraskande imponerad av en ny kamera som med Samsung NX1. Det är ju inte direkt ovanligt att tillverkarna skryter om både det ena och det andra, vilket sen brukar visa sig att så överdrivet bra var det väl kanske ändå inte...eller?
Men NX1 imponerar stort på i princip samtliga punkter och det märks tydligt att detta är inget påskyndat hastverk, kameran känns ovanligt genomtänkt och välkonstruerad. Att Samsung har ambitioner att bli världsledande även inom foto har de redan bevisat, vilket säkert kan framkalla skrämselhicka hos många konkurrenter. Samsung NX1 måste förmodligen upplevas i verkligheten för att man ska inse dess kapacitet fullt ut, och den tenderar bli en mycket farlig "spegelreflex-killer". Det här är drömkameran för många sport och naturfotografer, ja och säkert för de flesta andra fotografer också. Med NX1 upplever jag det lite som att Samsung plockat de bästa godbitarna från flera olika konkurrenter och sedan finslipat till dem till något ännu bättre, och med resultatet att övriga tillverkare bör ta sig en extra noga titt hur Samsung lyckats med allt detta. Sen får man inte glömma prisnivån heller, NX1 är den kamera i skrivande stund som jag tycker ger mest prestanda och bildkvalité för pengarna.
Nä, nu blir det systembyte igen för min del, jag ser helt enkelt ingen återvändo efter att ha fått äran att testa denna fantastiska kamera, som för övrigt landar bland de 4-5 bästa systemkamerorna som jag någonsin testat. Det trodde jag faktiskt aldrig skulle ske med en kamera med APS-C sensor, och att det dessutom blev en Samsung känns ännu mer förvånande. Nu får vi hålla tummarna på att Samsung börjar satsa på fullformat också, det vore enormt spännande och se vad de kan hitta på inom det segmentet också.
Testad av Mats Ylinikka 2014-12-02.
Objektiv-tips! Som sagt var har Samsung ännu inte lika stort objektiv- och tillbehörs-sortiment som de mer erfarna kameratillverkarna, men de kommer garanterat släppa fler högkvalitativa objektiv i framtiden, och som tur är finns det redan idag några riktigt bra gluggar. Här nedan kan du se vilka som gör NX1 rättvisa ur optisk synvinkel, och de två sista även när det gäller autofokushastighet: