Bästa expertkamera med fullformatssensor, enligt TIPA 2020
Sigma fp, kompakt fullformatskamera
Sigma har lanserat världens minsta och lättaste spegelfria systemkamera med fullformatssensor. Den är inte större än en mellanstor kompaktkamera och ryms faktiskt i fickan, vikten är endast 422 gram.
Sensorn är en 24,6 MP BSI-CMOS med Bayer-filter, och kameran har bland annat kontrastdetekterande autofokus, helt elektronisk slutare, många specialfunktioner för video, L-objektivfattning, stillbilder i 14-bitars RAW och mycket mer.
ISO 200. Om inget ISO uppges under bilderna så är de tagna på ISO 100.
Utmärkande egenskaper
Kompakt och lätt systemkamera med fullformatssensor
24,6 MP BSI-CMOS sensor
Helt elektronisk slutare
Kan fotografera i 14-bitars RAW (DNG)
Video i 12-bitars UHD 4K/24p CinemaDNG
Waveform, slutarvinkel och tidskod
3,2-tums touchskärm med 2,1 MP upplösning
L-fattning
ISO 6-102 400 i utökat läge för stillbilder
ISO 100-102 400 i utökat läge för video
Vädertätad
Autofokus & ISO
Autofokusen har 49 st kontrastdetekterande AF-punkter, och ska kunna fokusera ner till -5 EV, vilket är väldigt lite ljus. Den har även ansiktsigenkänning, ögonfokusering och focus peaking. Standard ISO är på 100-25600, och som även kan utökas ända ner till ISO 6 och upp till ISO 102400.
14-bitars RAW
Fp kan fotografera 14-bitars RAW, och tack vare DNG-formatet är man inte tvingad att använda Sigmas egna Photo Pro-mjukvara, DNG fungerar i regel direkt med de flesta rå-program. Seriebildstagningen ligger upp till på 18 bilder/s upp till max 12 bilder. Kameran har ingen sökare utan endast skärmen på baksidan som är en 3,2-tums LCD-skärm med 2,1 MP. Sigma fp har en helt elektronisk slutare.
Video
Kameran stödjer filminspelning i upp till 4K i 24 fps och i 12-bitars CinemaDNG vid extern inspelning via USB-C porten. Den klarar också av att filma i 1080p i upp till 120 fps. Funktionsmässigt har den flera användbara ess i rockärmen. Bland annat kan den visa slutarvinkeln, waveform, tidskod och den har även ett regissörläge som gör att du kan förhandsvisa videoinspelningen i olika bildförhållanden anpassade efter professionella videokameror från bl a ARRI och RED.
Cinemagraphs & HDR för video
Dessa två funktioner kommer i ett senare skede med ny firmware. HDR-läget ger möjlighet till ett större dynamiskt omfång när man filmar i MOV-läget, och Cinemagraphs är animerade GIF:ar som är en hybrid mellan stillbildsfotografering och video.
Anslutningar
Kameran har anslutningar för HDMI, blixtsynk, extern mikrofon, USB-C 3.1 och en port för att koppla in en fjärrkontroll.
Denna bild är precis om den kommer direkt ur kameran i JPEG.
Byggkvalitet & känsla
Sigma fp ger ett mycket gediget och professionellt intryck och är till större del tillverkad av aluminium. Kamerahuset är också vädertätat på totalt 42 ställen där fukt och damm kan tränga in. Kylflänsar mellan kamerahuset och skärmen motverkar överhettning vid långa filminspelningar.
Ergonomin är givetvis en kompromiss med det extremt kompakta formatet på kameran. Men samtidigt gillar jag också tanken med att man kan bygga ut kameran med diverse prylar man behöver för tillfället. Som till exempel blixtskofäste, sökarlupp för skärmen, extra grepp, hållare för monitor, mikrofon, SSD-hårddisk m.m. Vill man för stunden ha en liten kamera, ja då monterar man endast ett litet objektiv på fp och kan då jämföras med en normalstor kompaktkamera. Och vill man ha en större kamera så monterar man ett större objektiv och allt annat som bara går, det är valfritt. Det är få systemkameror idag som är lika flexibel och utbyggbar som Sigma fp.
Autofokus & Hastighet
Eftersom kameran bara har kontrastetekterande autofokus så är fp inget jag rekommenderar för dig som behöver en snabb kamera för att användas med seriebildtagning. Den har visserligen AF-C och serietagning upp till 18 b/s, men som stillbildskamera tycker jag den passar bäst för lite lugnare motiv som typ landskap, natur etc. För att inte tala om professionell video som den egentligen är mest anpassad för, och då förstås med manuell fokus eller icke följande autofokus. Med AF-C uppstår det ofta fokusjakt oavsett objektiv, och då med den pumpliknande effekten som är rätt typisk för kontrast AF. Ansikts- ögon fokuseringen finns att välja för både stillbilder och video.
Eftersom Sigma fp endast har en elektronisk slutare så är också seritagningshastigheten hög med upp till 18 b/s, men räkna inte med att autofokusen klarar av att följa motiv som rör sig snabbt i olika riktningar. Bufferten är också relativt låg med upp till 12 bilder i bästa JPEG-kvalitet.
Funktioner & egenskaper
Sigma FP är en mycket funktionsrik kamera. Den har också några riktigt ovanliga funktioner, och det jag tänker på närmast är att ISO i utökat läge går så lågt som ner till ISO 6, och dessutom med totalt 12 st ISO-val under ISO 100. Perfekt när man behöver extra långa slutartider, som jag exempelvis använde till några av bilderna för att sudda ut alla människor som var ute på stan och gick (se bilden nedan), och blända ner ytterligare är sällan något alternativ för mig pga diffraktionen som uppstår på små öppningar, och något ND-filter hade jag inte med mig. Det är dock inga äkta ISO-lägen och man behöver använda stativ på lägre ISO än 100 eftersom kameran tar flera bilder och det tar några sekunder för att skapa en lågiso-bild, och det gäller oavsett vilken slutartid som används. Samtliga utökade ISO-lägen fungerar för både RAW och JPEG, men ISO under 100 fungerar bara för stillbilder och inte för video.
Det finns 3 st programmerbara Custom-lägen, och snabbmenyn som man finner under QS-knappen kan man också snickra till efter eget tycke. Blixtsko direkt på kameran saknas, men det medföljer en blixtskoadapter som man monterar på vänster sida om kameran.
ISO 25, slutartid 20 sekunder på bländare f/11. Den långa slutartiden fick alla människor som inte stod still att försvinna.
Fler intressanta funktioner:
Exponeringskompensation med +/- 5 steg
Blixtkompensation +/- 3 steg
Blixtsynk på första eller andra ridån
Exponeringsgaffling/bracketing
Inbyggd bearbetning och konvertering av RAW-bilder
Bulb upp till 5 minuter
Fokusgaffling
Vitbalansgaffling
Seriebildtagning 18 b/s och buffert på 12st bilder
Ansikts- och ögon-detekterande autofokus
Justering av kontrast
Justering av skärpa
Justering av färgmättnad
Justering av färgton
Time lapse-filmfunktion
Korrigering av vinjettering med kompatibla objektiv
Korrigering av kromatisk aberration med kompatibla objektiv
Korrigering av distorsion med kompatibla objektiv
Fokusbegränsning med kompatibla objektiv
Korrigering av diffraktion
Färgkorrigering
Zebra-mönster
Focus peaking
Ljudlöst tagningsläge
HDR-funktion (endast JPEG)
ISO 6 till ISO 102 400 i utökat läge
Manuellt valbart auto-ISO mellan 100-102400
ISO 1250. Till denna bild har ett graderat NDfilter - soft ND8 tillhörande Nisi filterkit Starter II 100mm system använts för att minska kontrasten mellan förgrund och himmel.
Skärm & sökare
Skärmen är en 3,2-tums LCD på 2,1MP med touch-fokus-funktion. Kort sagt en bra skärm som visar en tydlig och skarp bild, men jag hade gärna sett att den även var vikbar. Skärmvalsknappen som sitter under skärmen går att programmera med 4 st olika val med den information man vill se på skärmen. Menysystemet tyckte jag kändes lite förvirrande från början innan jag vande mig, och jag har gärna möblerat om en hel del bland funktionerna som i många fall känns malplacerade.
Inbyggd sökare saknas, men man kan köpa till sökarluppen LVF-11. Jag har inte hunnit provat den själv än, men den ska tydligen ge en sökarbild av världsklass. Vilket jag mycket väl kan tänka mig eftersom man tittar på skärmen med förstorad bild.
ISO 400.
Video
Sigma har lyckats skapa en mycket bra och kompetent videokamera i denna lilla fp-modell. Till SD-kort kan man filma upp till UHD i 8-bitars RAW med 25 fps och 1670 Mbps, och till SSD-disk upp till 12-bitars RAW med 23,98 fps och 2400 Mbps (= 300 MB/s). I 2400 Mbps RAW behöver man en alltså SSD-disk med mycket minne då lite drygt 55 minuters film kräver ca 1 TeraByte (= 1000 GB). I FHD fungerar det upp till 12 Bitars RAW till minneskort.
Sigma har också försett kameran med många specialiserade videofunktioner som t ex waveform, slutarvinkel, bländarvärde T eller F beroende på optik, tidskod, zebra. Dock lite förvånande att den saknar log-profil, men tanken från Sigma är antagligen att de som behöver Log ska filma i CinemaDNG istället eftersom råformatet ger ännu större möjligheter att korrigera materialet i efterhand. Nackdelen är förstås de enorma videofilerna.
Lite tokigt är också att att de flesta funktioner ger skenet av att kunna väljas separat för stillbilder och video i menyn. Men när det väl kommer till kritan och om man som jag t ex vill använda manuell exponering och auto-ISO vid filmning, och bländarförval och ISO 100 för stillbilder. Då klarar inte kameran av att växla funktioner när man skiftar mellan video och stillbilder, de exponeringsinställningar man valt för video blir också för stillbilder och vice versa. Vilket Sigma verkar tycka är något positivt och något de kallar för sömlös övergång mellan video och stillbilder. Jag kan förstå varför om man tänkt klippa in stillbilderna i filmerna, men hur ofta vill man göra det. För att komma runt detta problem kan man tack och lov programmera de tre C-lägena med önskvärda inställningar och funktioner, men det blir också minst ett moment extra varje gång man byter inspelningsläge eftersom det inte räcker med att bara ändra på cine/still-knappen. För att fler användare ska bli nöjda borde var och en själv kunna ställa in hur kameran ska fungera i detta fall, och något jag hoppas Sigma löser med en framtida firmwareuppdatering. Det kommer också enligt Sigma Japan att komma en ny firmware som inkluderar funktionerna Cinemagraphs och HDR för video. När detta kommer att ske har vi i skrivande stund ej fått bekräftat.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Inspelat i 4K / 25p /440 Mbps med auto vitbalans och manuell exponering, ISO 400-6400. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och inga korrigeringar är gjorda i efterhand. Objektiv: Canon EF 16-35/4 L IS USM och Canon EF 70-200/2,8L IS III USM med Sigma objektivadapter MC-21.
Bildkvalitet
Bildkvalitet i JPEG direkt ur kameran på låga ISO är som väntat mycket bra, men eftersom den faktiskt saknar brusreduceringsinställningar så kan också jpg-bilderna upplevas rätt brusiga och överskärpta så fort man går upp i ISO. Den digitala skärpan går dock att minska i bildprofilen, men Sigma fp känns mer som gjord för att ta bilder i RAW och sedan justera brus och skärpa i rå-programmet istället. Den har också inbyggd rå-korrigering och konvertering för den som behöver en JPEG snabbt. Bildkvaliteten efter lite justeringar i Capture One, tycker jag påminner mest om Sonys A7-modeller med samma sensorupplösning jämfört med alla kameratillverkare, och då syftar jag speciellt på dess förmågan att ge rena och fina bilder med en naturlig detaljåtergivning.
De flesta bilder på denna sida har jag tagit i RAW och konverterat via Capture One, och fördelen med DNG-formatet är att det fungerar med de flesta program direkt och man måste inte vänta på eventuella programuppdateringar. Bruset på högre ISO håller sig på jämförelsevis låga nivåer i RAW, och kamerans färgåtergivning upplever jag som mycket äkta och naturtrogen. I Capture One har jag dragit på lite extra färgmättnad och brusreducering eftersom DNG-filerna var extremt platta, och den digitala skärpan drog jag ner med ca 50%. Sigmas egna RAW-program har jag inte testat.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,5
Byggkvalitet 9,9
Funktion 8,5
Pris 7,5
Plus
+ Mycket bra stillbildskvalitet med utmärkt färgåtergivning
+ Mycket bra videokvalitet i 4K MOV / ALL-i / 440 Mbps eller CinemaDNG
+ RAW-video för den som har det behovet, upp till 12Bit och 2500 Mbps
+ Sensor i fullformat i detta mycket kompakta format
+ 3 st programmerbara Custom-lägen
+ Tilldelningsbar snabbmeny under QS-knappen
+ Flera ISO-val under ISO 100 ända ner till ISO 6 (flerbildsfunktion)
+ Kortast slutartid 1/8000 sek
+ Slow motion-funktion upp till 120 fps i Full-HD
+ Focus peaking och förstoringsfunktion
+ Zebra-mönster
+ Bra 3,2-tums skärm med touch-fokus
+ Ingång för extern mikrofon
+ Stöder batteriladdning via USB C-kontakten
+ Vädertätad och mycket robust byggd av aluminiumlegering
+ 3 st 1/4"-gängor på kamerahuset
+ Batteriladdning via USB med ex.vis en powerbank
+ Bra kompatibilitet med Canons EF-objektiv tack vare MC-21
Minus
- Endast relativt långsam kontrast-AF med stor risk för fokusjakt med C-AF
- Saknar IBIS stabilisering typ sensor-shift
- Skärmen är ej vikbar
- Hörlursuttag saknas
- Touch-kontrollerna på skärmen är begränsade till endast touchfokus
- Joystick eller annan knapp/ratt för att flytta fokuspunkterna saknas, och blir ett problem vid användning av sökarluppen
- I mitt tycke lite för få valbara fokuspunkter och för stort mellanrum mellan punkterna
- Programmerbara Fn-knappar saknas, dvs förutom QS- och skärmvisnings-knappen
- Menysystemet hade kunnat göras bättre och mindre förvirrande
- Kortast blixtsynk är 1/30 s pga den elektroniska slutaren
- Batteritiden hade kunnat vara bättre
- Kameran måste vara avstängd vid USB-laddning och därmed heller ingen USB-drift
- Ingen WiFi
Slutsats
Sigma fp gav mig lite blandade känslor och när jag för första gången fick den i min hand så kände jag mig väldigt skeptisk, i åtminstone en kvart tills jag kom mer underfund med hur den fungerar.
Men det fanns några tillfällen ute i fält då jag också blev lite frustrerad, och det var när jag snabbt behövde växla mellan stillbild till video. Till saken hör då att jag alltid använder olika exponeringsinställningar för respektive tagningsläge. Den extra tid det tog att ändra inställningarna för exponeringen gjorde att jag missade några snabba händelseförlopp, eller så glömde jag ändra någon funktion och fick därför ett antal stillbilder med felaktiga inställningar. Jag är heller inte speciellt förtjust i pumpande kontrast C-AF, och hade helst sett att skärmen var vikbar. Ett annat reglage typ joystick, än endast pekfokus för att styra över fokuspunkterna saknar jag också. Men man kan vänja sig vid det mesta och i det stora hela känner jag att Sigma fp satt sina spår i hjärtat, och efter några dagars användning när jag trimmat kameran efter egna önskemål kom också en stark vill-ha-känsla.
Att kamerahuset är extremt kompakt och med en ergonomi som en liten ask ser jag inte som något problem eller nackdel. Tvärtom gillar jag tanken med att man själv kan välja om man vill bygga ut kameran med lite allt möjligt som t ex sökarlupp, extra grepp och olika fästen tack vare 3 st stadiga 1/4"-gängor på kameran. Med Sigmas lilla 45/2,8 DG DN C får man en fullformatskamera som inte är mycket större än en lite mer avancerad kompaktkamera, som då oftast har en pytteliten sensor och betydligt sämre bildkvalitet. Med stora objektiv som de jag testade fp med, fungerar det vid frihandstagning bäst att huvudsakligen hålla i objektivet istället för att greppa hårt i kameran, och vill man få ett bättre grepp om kameran så finns externt grepp att köpa till. Jag använde den till 99% monterad på ett stort och stadigt stativ och kände därmed inget behov av större grepp.
Något annat betyg än Toppklass kan jag inte ge med tanke på dess utmärkta bild/video-kvalitet, dess kompetens, samt för det mycket robusta och tätade kamerahuset. När det gäller kamerans ergonomi, antal reglage och även vissa funktioner så finns det självklart mer att önska, men man får inte glömma att det i skrivande stund är världens minsta kamera med fullformatssensor. Sigma fp passar inte för alla sorters användare, men för min egen del och förmodligen alla andra som inser alla fördelar som överväger nackdelarna, kommer det garanterat bli en riktigt trevlig bekantskap.
Det perfekta resekitet?
I mitt tycke är dessa tre prylar det kanske mest ultimata resekitet om man bortser från passet och tandborsten:
Sigma fp med 45/2,8 DG DN C, och en Sony RX0 II som extra fickkamera!
Objektiva Tips
Eftersom det i skrivande stund bara finns ett litet objektiv med L-fattningen, så får du här några tips på några andra små och lätta gluggar som med bra funktionalitet kan användas med MC-21-adaptern:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.
Bästa expertkamera med fullformatssensor, enligt TIPA 2020
Sigma fp, kompakt fullformatskamera
Sigma har lanserat världens minsta och lättaste spegelfria systemkamera med fullformatssensor. Den är inte större än en mellanstor kompaktkamera och ryms faktiskt i fickan, vikten är endast 422 gram.
Sensorn är en 24,6 MP BSI-CMOS med Bayer-filter, och kameran har bland annat kontrastdetekterande autofokus, helt elektronisk slutare, många specialfunktioner för video, L-objektivfattning, stillbilder i 14-bitars RAW och mycket mer.
ISO 200. Om inget ISO uppges under bilderna så är de tagna på ISO 100.
Utmärkande egenskaper
Kompakt och lätt systemkamera med fullformatssensor
24,6 MP BSI-CMOS sensor
Helt elektronisk slutare
Kan fotografera i 14-bitars RAW (DNG)
Video i 12-bitars UHD 4K/24p CinemaDNG
Waveform, slutarvinkel och tidskod
3,2-tums touchskärm med 2,1 MP upplösning
L-fattning
ISO 6-102 400 i utökat läge för stillbilder
ISO 100-102 400 i utökat läge för video
Vädertätad
Autofokus & ISO
Autofokusen har 49 st kontrastdetekterande AF-punkter, och ska kunna fokusera ner till -5 EV, vilket är väldigt lite ljus. Den har även ansiktsigenkänning, ögonfokusering och focus peaking. Standard ISO är på 100-25600, och som även kan utökas ända ner till ISO 6 och upp till ISO 102400.
14-bitars RAW
Fp kan fotografera 14-bitars RAW, och tack vare DNG-formatet är man inte tvingad att använda Sigmas egna Photo Pro-mjukvara, DNG fungerar i regel direkt med de flesta rå-program. Seriebildstagningen ligger upp till på 18 bilder/s upp till max 12 bilder. Kameran har ingen sökare utan endast skärmen på baksidan som är en 3,2-tums LCD-skärm med 2,1 MP. Sigma fp har en helt elektronisk slutare.
Video
Kameran stödjer filminspelning i upp till 4K i 24 fps och i 12-bitars CinemaDNG vid extern inspelning via USB-C porten. Den klarar också av att filma i 1080p i upp till 120 fps. Funktionsmässigt har den flera användbara ess i rockärmen. Bland annat kan den visa slutarvinkeln, waveform, tidskod och den har även ett regissörläge som gör att du kan förhandsvisa videoinspelningen i olika bildförhållanden anpassade efter professionella videokameror från bl a ARRI och RED.
Cinemagraphs & HDR för video
Dessa två funktioner kommer i ett senare skede med ny firmware. HDR-läget ger möjlighet till ett större dynamiskt omfång när man filmar i MOV-läget, och Cinemagraphs är animerade GIF:ar som är en hybrid mellan stillbildsfotografering och video.
Anslutningar
Kameran har anslutningar för HDMI, blixtsynk, extern mikrofon, USB-C 3.1 och en port för att koppla in en fjärrkontroll.
Denna bild är precis om den kommer direkt ur kameran i JPEG.
Byggkvalitet & känsla
Sigma fp ger ett mycket gediget och professionellt intryck och är till större del tillverkad av aluminium. Kamerahuset är också vädertätat på totalt 42 ställen där fukt och damm kan tränga in. Kylflänsar mellan kamerahuset och skärmen motverkar överhettning vid långa filminspelningar.
Ergonomin är givetvis en kompromiss med det extremt kompakta formatet på kameran. Men samtidigt gillar jag också tanken med att man kan bygga ut kameran med diverse prylar man behöver för tillfället. Som till exempel blixtskofäste, sökarlupp för skärmen, extra grepp, hållare för monitor, mikrofon, SSD-hårddisk m.m. Vill man för stunden ha en liten kamera, ja då monterar man endast ett litet objektiv på fp och kan då jämföras med en normalstor kompaktkamera. Och vill man ha en större kamera så monterar man ett större objektiv och allt annat som bara går, det är valfritt. Det är få systemkameror idag som är lika flexibel och utbyggbar som Sigma fp.
Autofokus & Hastighet
Eftersom kameran bara har kontrastetekterande autofokus så är fp inget jag rekommenderar för dig som behöver en snabb kamera för att användas med seriebildtagning. Den har visserligen AF-C och serietagning upp till 18 b/s, men som stillbildskamera tycker jag den passar bäst för lite lugnare motiv som typ landskap, natur etc. För att inte tala om professionell video som den egentligen är mest anpassad för, och då förstås med manuell fokus eller icke följande autofokus. Med AF-C uppstår det ofta fokusjakt oavsett objektiv, och då med den pumpliknande effekten som är rätt typisk för kontrast AF. Ansikts- ögon fokuseringen finns att välja för både stillbilder och video.
Eftersom Sigma fp endast har en elektronisk slutare så är också seritagningshastigheten hög med upp till 18 b/s, men räkna inte med att autofokusen klarar av att följa motiv som rör sig snabbt i olika riktningar. Bufferten är också relativt låg med upp till 12 bilder i bästa JPEG-kvalitet.
Funktioner & egenskaper
Sigma FP är en mycket funktionsrik kamera. Den har också några riktigt ovanliga funktioner, och det jag tänker på närmast är att ISO i utökat läge går så lågt som ner till ISO 6, och dessutom med totalt 12 st ISO-val under ISO 100. Perfekt när man behöver extra långa slutartider, som jag exempelvis använde till några av bilderna för att sudda ut alla människor som var ute på stan och gick (se bilden nedan), och blända ner ytterligare är sällan något alternativ för mig pga diffraktionen som uppstår på små öppningar, och något ND-filter hade jag inte med mig. Det är dock inga äkta ISO-lägen och man behöver använda stativ på lägre ISO än 100 eftersom kameran tar flera bilder och det tar några sekunder för att skapa en lågiso-bild, och det gäller oavsett vilken slutartid som används. Samtliga utökade ISO-lägen fungerar för både RAW och JPEG, men ISO under 100 fungerar bara för stillbilder och inte för video.
Det finns 3 st programmerbara Custom-lägen, och snabbmenyn som man finner under QS-knappen kan man också snickra till efter eget tycke. Blixtsko direkt på kameran saknas, men det medföljer en blixtskoadapter som man monterar på vänster sida om kameran.
ISO 25, slutartid 20 sekunder på bländare f/11. Den långa slutartiden fick alla människor som inte stod still att försvinna.
Fler intressanta funktioner:
Exponeringskompensation med +/- 5 steg
Blixtkompensation +/- 3 steg
Blixtsynk på första eller andra ridån
Exponeringsgaffling/bracketing
Inbyggd bearbetning och konvertering av RAW-bilder
Bulb upp till 5 minuter
Fokusgaffling
Vitbalansgaffling
Seriebildtagning 18 b/s och buffert på 12st bilder
Ansikts- och ögon-detekterande autofokus
Justering av kontrast
Justering av skärpa
Justering av färgmättnad
Justering av färgton
Time lapse-filmfunktion
Korrigering av vinjettering med kompatibla objektiv
Korrigering av kromatisk aberration med kompatibla objektiv
Korrigering av distorsion med kompatibla objektiv
Fokusbegränsning med kompatibla objektiv
Korrigering av diffraktion
Färgkorrigering
Zebra-mönster
Focus peaking
Ljudlöst tagningsläge
HDR-funktion (endast JPEG)
ISO 6 till ISO 102 400 i utökat läge
Manuellt valbart auto-ISO mellan 100-102400
ISO 1250. Till denna bild har ett graderat NDfilter - soft ND8 tillhörande Nisi filterkit Starter II 100mm system använts för att minska kontrasten mellan förgrund och himmel.
Skärm & sökare
Skärmen är en 3,2-tums LCD på 2,1MP med touch-fokus-funktion. Kort sagt en bra skärm som visar en tydlig och skarp bild, men jag hade gärna sett att den även var vikbar. Skärmvalsknappen som sitter under skärmen går att programmera med 4 st olika val med den information man vill se på skärmen. Menysystemet tyckte jag kändes lite förvirrande från början innan jag vande mig, och jag har gärna möblerat om en hel del bland funktionerna som i många fall känns malplacerade.
Inbyggd sökare saknas, men man kan köpa till sökarluppen LVF-11. Jag har inte hunnit provat den själv än, men den ska tydligen ge en sökarbild av världsklass. Vilket jag mycket väl kan tänka mig eftersom man tittar på skärmen med förstorad bild.
ISO 400.
Video
Sigma har lyckats skapa en mycket bra och kompetent videokamera i denna lilla fp-modell. Till SD-kort kan man filma upp till UHD i 8-bitars RAW med 25 fps och 1670 Mbps, och till SSD-disk upp till 12-bitars RAW med 23,98 fps och 2400 Mbps (= 300 MB/s). I 2400 Mbps RAW behöver man en alltså SSD-disk med mycket minne då lite drygt 55 minuters film kräver ca 1 TeraByte (= 1000 GB). I FHD fungerar det upp till 12 Bitars RAW till minneskort.
Sigma har också försett kameran med många specialiserade videofunktioner som t ex waveform, slutarvinkel, bländarvärde T eller F beroende på optik, tidskod, zebra. Dock lite förvånande att den saknar log-profil, men tanken från Sigma är antagligen att de som behöver Log ska filma i CinemaDNG istället eftersom råformatet ger ännu större möjligheter att korrigera materialet i efterhand. Nackdelen är förstås de enorma videofilerna.
Lite tokigt är också att att de flesta funktioner ger skenet av att kunna väljas separat för stillbilder och video i menyn. Men när det väl kommer till kritan och om man som jag t ex vill använda manuell exponering och auto-ISO vid filmning, och bländarförval och ISO 100 för stillbilder. Då klarar inte kameran av att växla funktioner när man skiftar mellan video och stillbilder, de exponeringsinställningar man valt för video blir också för stillbilder och vice versa. Vilket Sigma verkar tycka är något positivt och något de kallar för sömlös övergång mellan video och stillbilder. Jag kan förstå varför om man tänkt klippa in stillbilderna i filmerna, men hur ofta vill man göra det. För att komma runt detta problem kan man tack och lov programmera de tre C-lägena med önskvärda inställningar och funktioner, men det blir också minst ett moment extra varje gång man byter inspelningsläge eftersom det inte räcker med att bara ändra på cine/still-knappen. För att fler användare ska bli nöjda borde var och en själv kunna ställa in hur kameran ska fungera i detta fall, och något jag hoppas Sigma löser med en framtida firmwareuppdatering. Det kommer också enligt Sigma Japan att komma en ny firmware som inkluderar funktionerna Cinemagraphs och HDR för video. När detta kommer att ske har vi i skrivande stund ej fått bekräftat.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en snabb uppfattning om filmkvaliteten i 4K. Inspelat i 4K / 25p /440 Mbps med auto vitbalans och manuell exponering, ISO 400-6400. Filmmaterialet är precis som det kommer ur kameran och inga korrigeringar är gjorda i efterhand. Objektiv: Canon EF 16-35/4 L IS USM och Canon EF 70-200/2,8L IS III USM med Sigma objektivadapter MC-21.
Bildkvalitet
Bildkvalitet i JPEG direkt ur kameran på låga ISO är som väntat mycket bra, men eftersom den faktiskt saknar brusreduceringsinställningar så kan också jpg-bilderna upplevas rätt brusiga och överskärpta så fort man går upp i ISO. Den digitala skärpan går dock att minska i bildprofilen, men Sigma fp känns mer som gjord för att ta bilder i RAW och sedan justera brus och skärpa i rå-programmet istället. Den har också inbyggd rå-korrigering och konvertering för den som behöver en JPEG snabbt. Bildkvaliteten efter lite justeringar i Capture One, tycker jag påminner mest om Sonys A7-modeller med samma sensorupplösning jämfört med alla kameratillverkare, och då syftar jag speciellt på dess förmågan att ge rena och fina bilder med en naturlig detaljåtergivning.
De flesta bilder på denna sida har jag tagit i RAW och konverterat via Capture One, och fördelen med DNG-formatet är att det fungerar med de flesta program direkt och man måste inte vänta på eventuella programuppdateringar. Bruset på högre ISO håller sig på jämförelsevis låga nivåer i RAW, och kamerans färgåtergivning upplever jag som mycket äkta och naturtrogen. I Capture One har jag dragit på lite extra färgmättnad och brusreducering eftersom DNG-filerna var extremt platta, och den digitala skärpan drog jag ner med ca 50%. Sigmas egna RAW-program har jag inte testat.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,5
Byggkvalitet 9,9
Funktion 8,5
Pris 7,5
Plus
+ Mycket bra stillbildskvalitet med utmärkt färgåtergivning
+ Mycket bra videokvalitet i 4K MOV / ALL-i / 440 Mbps eller CinemaDNG
+ RAW-video för den som har det behovet, upp till 12Bit och 2500 Mbps
+ Sensor i fullformat i detta mycket kompakta format
+ 3 st programmerbara Custom-lägen
+ Tilldelningsbar snabbmeny under QS-knappen
+ Flera ISO-val under ISO 100 ända ner till ISO 6 (flerbildsfunktion)
+ Kortast slutartid 1/8000 sek
+ Slow motion-funktion upp till 120 fps i Full-HD
+ Focus peaking och förstoringsfunktion
+ Zebra-mönster
+ Bra 3,2-tums skärm med touch-fokus
+ Ingång för extern mikrofon
+ Stöder batteriladdning via USB C-kontakten
+ Vädertätad och mycket robust byggd av aluminiumlegering
+ 3 st 1/4"-gängor på kamerahuset
+ Batteriladdning via USB med ex.vis en powerbank
+ Bra kompatibilitet med Canons EF-objektiv tack vare MC-21
Minus
- Endast relativt långsam kontrast-AF med stor risk för fokusjakt med C-AF
- Saknar IBIS stabilisering typ sensor-shift
- Skärmen är ej vikbar
- Hörlursuttag saknas
- Touch-kontrollerna på skärmen är begränsade till endast touchfokus
- Joystick eller annan knapp/ratt för att flytta fokuspunkterna saknas, och blir ett problem vid användning av sökarluppen
- I mitt tycke lite för få valbara fokuspunkter och för stort mellanrum mellan punkterna
- Programmerbara Fn-knappar saknas, dvs förutom QS- och skärmvisnings-knappen
- Menysystemet hade kunnat göras bättre och mindre förvirrande
- Kortast blixtsynk är 1/30 s pga den elektroniska slutaren
- Batteritiden hade kunnat vara bättre
- Kameran måste vara avstängd vid USB-laddning och därmed heller ingen USB-drift
- Ingen WiFi
Slutsats
Sigma fp gav mig lite blandade känslor och när jag för första gången fick den i min hand så kände jag mig väldigt skeptisk, i åtminstone en kvart tills jag kom mer underfund med hur den fungerar.
Men det fanns några tillfällen ute i fält då jag också blev lite frustrerad, och det var när jag snabbt behövde växla mellan stillbild till video. Till saken hör då att jag alltid använder olika exponeringsinställningar för respektive tagningsläge. Den extra tid det tog att ändra inställningarna för exponeringen gjorde att jag missade några snabba händelseförlopp, eller så glömde jag ändra någon funktion och fick därför ett antal stillbilder med felaktiga inställningar. Jag är heller inte speciellt förtjust i pumpande kontrast C-AF, och hade helst sett att skärmen var vikbar. Ett annat reglage typ joystick, än endast pekfokus för att styra över fokuspunkterna saknar jag också. Men man kan vänja sig vid det mesta och i det stora hela känner jag att Sigma fp satt sina spår i hjärtat, och efter några dagars användning när jag trimmat kameran efter egna önskemål kom också en stark vill-ha-känsla.
Att kamerahuset är extremt kompakt och med en ergonomi som en liten ask ser jag inte som något problem eller nackdel. Tvärtom gillar jag tanken med att man själv kan välja om man vill bygga ut kameran med lite allt möjligt som t ex sökarlupp, extra grepp och olika fästen tack vare 3 st stadiga 1/4"-gängor på kameran. Med Sigmas lilla 45/2,8 DG DN C får man en fullformatskamera som inte är mycket större än en lite mer avancerad kompaktkamera, som då oftast har en pytteliten sensor och betydligt sämre bildkvalitet. Med stora objektiv som de jag testade fp med, fungerar det vid frihandstagning bäst att huvudsakligen hålla i objektivet istället för att greppa hårt i kameran, och vill man få ett bättre grepp om kameran så finns externt grepp att köpa till. Jag använde den till 99% monterad på ett stort och stadigt stativ och kände därmed inget behov av större grepp.
Något annat betyg än Toppklass kan jag inte ge med tanke på dess utmärkta bild/video-kvalitet, dess kompetens, samt för det mycket robusta och tätade kamerahuset. När det gäller kamerans ergonomi, antal reglage och även vissa funktioner så finns det självklart mer att önska, men man får inte glömma att det i skrivande stund är världens minsta kamera med fullformatssensor. Sigma fp passar inte för alla sorters användare, men för min egen del och förmodligen alla andra som inser alla fördelar som överväger nackdelarna, kommer det garanterat bli en riktigt trevlig bekantskap.
Det perfekta resekitet?
I mitt tycke är dessa tre prylar det kanske mest ultimata resekitet om man bortser från passet och tandborsten:
Sigma fp med 45/2,8 DG DN C, och en Sony RX0 II som extra fickkamera!
Objektiva Tips
Eftersom det i skrivande stund bara finns ett litet objektiv med L-fattningen, så får du här några tips på några andra små och lätta gluggar som med bra funktionalitet kan användas med MC-21-adaptern:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.