Välj rätt film till din analoga kamera!

Det finns många faktorer att tänka på när du ska välja vilken film du vill använda. Vill du ha färg eller svartvitt? En film som ger naturliga hudtoner eller en med starkare färger? Kommer du att fota mestadels utomhus med mycket ljus eller mer inomhus och under sämre ljusförhållanden? Vill du ha så skarpa och högupplösta bilder som möjligt eller får det gärna vara lite kornigt? Det finns några saker att fundera på innan du gör ditt val.

Färg eller svartvit?
Varför ska man fota i svartvitt när det finns massor av färgfilmer för samma pris? Det kan kännas som att svartvit fotografering hör till den tid innan man hade färg-TV och alla tidningar var trycka i svartvitt. Än idag finns det många proffsfotografer som endast eller delvis fotar i svartvitt. Det finns många anledningar till detta, om du frågar fem olika fotografer får du nog fem olika svar. Det de flesta är överens om är att andra saker får stå i fokus när man tar bort färgen. Färger kan vara väldigt fina men de kan också vara distraherande från det man vill förmedla med bilden. Saker som texturer, mönster, former och starka kontraster får mer fokus i svartvitt. Det finns även många tilfällen där färg tillför eller helt och hållet kan göra en bild. Eftersom de flesta har fotat mycket i färg och vet hur det går till så går vi inte in på det något mer i denna guide. Både färg och svartvitt har sina för- och nackdelar så det bästa är att prova på själv och experimentera med båda två.

Positiv (dia) eller negativ färgfilm?
Det finns två olika sorters färgfilm, positiv/dia eller negativ, som ger olika resultat och fungerar på lite olika sätt. Den största skillnaden är att när man framkallar en negativ film så blir färgerna inverterade till skillnad från en positiv/dia film då de ej blir det. Med en positiv/dia film kan man efter framkallning projicera bilden direkt med en projektor på en duk och få en färdig bild. För att få en färdig bild med negativ film måste man först antingen kopiera bilden till papper i ett mörkrum eller scanna in den i en dator och sedan invertera färgerna. Detta gör labbet åt dig om du lämnar in filmen för framkallning med utskrifter eller för framkallning med digitala filer. Scannrar som är anpassade för att scanna film har en programvara som följer med för att bl a invertera färgerna. Några andra skillnader är att Positiv/dia film ofta har mer saturerade färger än negativ film och att positiv/dia film vanligtvis har en lägre exponeringslatitud. Det innebär att det är viktigare att man exponerar positiv/dia film korrekt medan negativ film är mer förlåtande. Vilken av dessa filmer som passar bäst beror på smak och vad man ska använda dem till. T ex om man vill projicera bilderna på en duk ska man välja positiv/dia film men om man vill förstora och göra kopior i ett mörkrum är negativ färgfilm ett bättre val. Både positiv/dia och färgfilm går bra att scanna in.

Ljuskänslighet - ASA/ISO
Vilken ljuskänslighet filmen har påverkar vilka ljusförhållanden man kan fotografera i. Det påverkar även hur skarp/högupplöst eller kornig bilden kommer att bli. ASA/ISO numret berättar vilken ljuskänslighet filmen har. De vanligaste filmerna har ett ASA/ISO värde från 50 upp till 3200. En lägre siffra innebär att filmen är mindre ljuskänslig och ger normalt en skarpare och mer högupplöst bild. En högre siffra innebär att filmen är mer ljuskänslig och ger normalt en kornigare bild. För handhållen fotografering rekommenderar vi generellt en film med 100 eller 200 ISO för att fota utomhus på dagen med bra ljusförhållanden och en film med 400 eller 800 för att fota inomhus eller under sämre ljusförhållanden. Det går även bra att fota med en film som har ett lågt ASA/ISO värde under sämre ljusförhållanden om man använder längre slutartid. Det man måste tänka på då är att bilden kan bli suddig på grund av rörelseoskärpa vid handhållen fotografering så ett stativ rekommenderas.

Överkurs
Det går att pressa de flesta filmerna till ett högre ISO/ASA värde än vad filmen är i första hand är tänkt  för. Det brukar fungera bäst på svartvit film men man kan även få bra resultat med vissa färgfilmer. Detta rekommenderas dock inte för nybörjare då man oftast måste anpassa framkallningsprocessen för att få önskat slutresultat.

Kontrast och färgåtergivning
Olika filmer har olika egenskaper vilket påverkar kontrasten och färgåtergivningen (förutsatt att det är en färgfilm). Alla filmer har sina för- och nackdelar, så beroende på vad du är ute efter rekommenderar vi att du först kollar upp några bilder som är tagna med olika filmer och sedan bestämmer vilka du tycker om bäst.

Framkallning
Färgfilm och svartvit film framkallas olika. Processen som krävs för att framkalla färgfilm (C-41/E-6) är mer komplicerad och görs ofta med hjälp av en maskin. Därför rekommenderar vi att man lämnar in den till ett fotolabb för framkallning. Svartvit film har en annan process som inte är lika komplicerad. Om man läser på lite går det relativt lätt att framkalla hemma men man kan även lämna in rullen till ett fotolabb.

Vad betyder alla siffror?
I bilden nedan ser du alla vanliga märkningar på en negativ färgfilm och en förklaring på vad respektive står för.

Filmguide_1_NY.jpg

Vi rekommenderar
Om du har bestämt dig för en negativ färgfilm rekommenderar vi t ex Fujifilm Superia eller Kodak Gold till att börja med. Båda filmerna har en relativt neutral färgåtergivning och fint korn. Välj gärna film med ASA/ISO på 100-200, som ger bra resultat i dagsljus medan ASA/ISO 400 ger mer flexibilitet i sämre ljusförhållanden. Om du istället vill prova på svartvitt rekommenderar vi antingen Ilford HP 5+ eller Kodak Tri-X. Båda dessa filmer har en ASA/ISO på 400. De har funnits länge och har varit industristandard för fotografer och journalister innan digitalkamerorna kom. Det är ingen större skillnad mellan dessa filmer, men Tri-X ger lite mer kontrast. Alla dessa filmer är av hög kvalitet så det är svårt att misslyckas. Du kan köpa flera olika och testa dig fram till den som passar just dig, så bara ladda en rulle och fota på!

Filmguide_2_NY.jpg
Exempel på några av de vanligaste negativa färg- och svartvita filmerna