Mest prisvärda fullformatskamera 2019, enligt EISA
Canon EOS RP
Canon EOS RP är mycket intressant av två huvudsakliga anledningar. Den är mycket liten och smidig, samt att den ligger mycket bra till i pris.
Canon EOS RP är Canons andra spegelfria fullformatskamera. Kameran är en lillebror till Canon EOS R och har en 26 MP CMOS sensor, DIGIC 8 processor och Dual Pixel AF-system med 4779 punkter. EOS RP väger endast 440 gram, vilket gör den 20% lättare än EOS R, och den kompakta designen gör att den till och med är mindre än EOS 800D. EOS RP har en vinklingsbar touch-skärm, EVF med 2,36 miljoner punkter, seriebildtagning med upp till 5 bilder/s och 4K video.
Utmärkande egenskaper
26 MP fullformatssensor
4779 AF-punkter
Dual Pixel CMOS AF, ner till -5 EV
DIGIC 8 processor
OLED EVF med 2,36 miljoner punkter, 100% täckning, och 0,70x förstoring
Vinklingsbar touch-skärm, 3-tum med 1,04 miljoner punkter
Seriebildtagning med upp till 5 bilder/s el. 4 b/s med fokusföljning
Filmning i 4K/25p och 1080/60p
Video i 4:2:2 i 8-bitar via HDMI
Kontakter för mikrofon och hörlurar
WiFi & Bluetooth
Lätt kamerahus med chassi tillverkad i en magnesiumlegering
Damm- och fuktskyddad
Ta steget in i den spegelfria fullformatsvärlden
Canon EOS RP är en mycket prisvärd kamera och perfekt för dig som vill ta steget in i den spegelfria fullformatsvärlden, speciellt om du har Canon sedan tidigare. EOS RP har nästa generations fullformatsprestanda med Canons nya RF-fattning. Med en 26,2 megapixel CMOS fullformatssensor, Canons senaste DIGIC 8 processor och flera spännande funktioner får du stora kreativa möjligheter.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Canon EOS RP vs EOS R
Jämfört med storebror är EOS RP 20% lättare och har en betydligt kompaktare formgivning. Specifikationsmässigt finns det också en del skillnader, som bland annat EOS RP:s 26,2MP mot R 30,3MP, 4779 AF punkter mot 5655 punkter, kortast slutartid 1/4000s i RP mot 1/8000s i R, samt att EOS R är betydligt vassare på videosidan. Den lilla LCD-displayen på ovansidan saknas på RP, och pekplattan är ersatt med ett kontrollhjul för att göra kameran mer bekant ifall man uppgraderar från en DSLR.
Båda kameror har en vinklingsbar skärm och elektroniska sökare, men skillnaderna där är att EOS R har en snäppet bättre EVF på 0,5"-tum och 3,69 miljoner punkter jämfört med 0,39"-tum och 2,36 miljoner punkter. LCD-skärmen är också en aningen större på EOS R, 3,15"-tum, jämfört med 3"-tum.
EOS R använder LP-E6N batterier vilket ger ca 350 bilder per laddning. EOS RP använder istället ett lite mindre LP-E17 batteri som bidrar till den nättare designen och ger ca 250 bilder per laddning vid användning av EVF.
På videosidan kan båda kamerorna spela in i 4K. Däremot har EOS R lite fler avancerade videofunktioner, bättre videokvalitet, upp till 480 Mbps bitrate och 10-bit HDMI output till en extern inspelare, samt Canons Log färgprofil. Dessutom skiljer sig autofokusen lite vid 4K-inspelning då EOS R använder Dual Pixel CMOS AF medan EOS RP istället använder en kontrastdetekterande AF, men upp till 1080p FHD använder även RP-modellen Dual Pixel AF.
Likheter med kamerorna
Vinklingsbar skärm med touch-funktion
Dual Pixel CMOS AF, gäller ej vid 4K-filmning
DIGIC 8 processor
Kompatibilitet med Canons nya RF-objektiv
Kompatibilitet med EF-S och EF-objektiv via separat adapter
Mikrofoningång och hörlursutgång
Filmning och time-lapse inspelning i 4K
SD-kortplats, UHS-II
Bra prestanda i dåliga ljusförhållanden med ISO upp till 40 000
WiFi & Bluetooth
Skärm och sökare
EOS RP är har en bra vinklingsbar 3-tums LCD-display med pekfunktion. Att den är utvikbar framåt är förstås extra trevligt för dig som Vloggar eller som gillar att ta selfies. Skärmen har fullständig touch-funktion ungefär som en smartphone, och vid användning av sökaren är det fortfarande möjligt att flytta fokuspunkten via touchkontrollen på skärmen, och en funktion som jag uppskattar stort då joystick saknas.
Sökaren är en elektronisk OLED-EVF med 2,36 MP, med 100% täckning och 0,76x förstoring. Dioptrijusteringen finns från -4 till +1, och visning av focus peaking, rutnät, vattenpass och histogram finns för både sökare och skärm. Uppdateringshastigheten i sökaren känns dock relativt låg jämfört med många konkurrenter, sökaren i EOS RP ger en aningen fördröjd och utdragen bild vid t ex panorering i sidled. I övrigt bra sökare och skärm.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Dual Pixel CMOS AF
Kameran använder Canons vassa Dual Pixel CMOS AF och har 4779 valbara AF-punkter, som klarar av att fokusera ner till -5 EV. Fokusområdet täcker cirka 88% av sensorns horisontala yta och 100% vertikalt, med både RF- och EF-objektiv. Det finns även möjlighet till flera autofokuslägen, exempelvis ansiktsigenkänning och ögon AF med kontinuerlig följning för både stillbildstagning och videofilmning upp till Full HD. Vid filmning i 4K använder den tyvärr inte Dual Pixel-AF, utan endast en kontrastdetekterande variant, vilket ger en långsammare AF.
Canon EOS RP klarar även av att fokusera ner till ljusstyrka f/11, vilket i praktiken innebär att man kan använda en 2x konverter till objektiv med ljusstyrka f/5,6, med bibehållen autofokusfunktion. Vilket nu EOS R och RP, samt Fuji X-T3 och X-H1 i skrivande stund är ensamma om att klara. Standard är annars f/8 för proffsmodeller och f/5,6 för konsumentmodeller.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Hastighet
Seriebildtagning klarar EOS RP med 4 b/s med följande AF och exponering, eller 5 b/s med låst fokus och exponering enligt första bilden. Vilket duger för normala husbehov, men för sportfotografen finns det självklart mycket snabbare och bättre anpassade modeller. Tack vare Dual Pixel CMOS AF fokuserar kameran snabbt och träffsäkert med RF 24-105/4 L IS USM.
Dual Sensing IS-teknik
Vid filmning kan man välja en digital stabilisering som hjälper till att reducera kameraskakningar vid handhållen användning, och med IS-objektiv får man en gimbal-liknande stabiliseringseffekt. Men den digitala IS:en beskär bilden ytterligare, och påverkar även detaljåtergivningen negativt.
Funktioner
Canon EOS RP är i stort sett lika kunnig som sina DSLR-syskon, den kan med andra ord det mesta som kan tänkas behöva för stillbildsfotografering. För de 12 st programmerbara knapparna på kameran finns det upp till ett trettiotal olika funktionsval att välja mellan, vilket är betydligt mer än normalt hos övriga DSLR-EOS.
Nedan har vi punktat upp ett antal övriga funktioner som finns i EOS RP:
WiFi och Bluetooth
Med Canons Camera Connect app kan du ansluta din smarta enhet till kameran via WiFi och Bluetooth och få tillgång till flera funktioner, exempelvis enkel bildöverföring, fjärrstyrning, lägga till GPS information till foton och videos och mycket mer. Man kan även använda smartenheten som backup, och välja att den ska automatiskt överföra JPEG-filerna till mobilen, medan Raw om så valt, lagras endast på minneskortet. Överföringen fungerar även när kameran är avstängd.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM
Batteriladdning
EOS RP kan laddas via USB C-porten, men den kräver minst 5V 3A för att det ska vara möjligt. Vilket betyder att den fungerar bara med ett fåtal powerbanks idag som stödjer Power Delivery (PD), som t ex denna USB-laddare . Canon rekommenderar att man använder deras USB-nätaggregat PD-E1. Alltså inte lika användbart som hos många konkurrenter där man kan använda i princip vilken powerbank som helst. För extern drift av kameran behöver man 230 V nätadapter inkl batteridummy, dvs extra tillbehören AC-E6N och DR-E18.
EOS RP slukar batteri precis som de flesta spegelfria kameror, och minst 1-2 extra batteri bör man ha med sig ut. Canon själva uppger ca 240-250 bilder per laddning, men som vanligt brukar man kunna ta fler beroende bl a på hur mycket man använder skärmen efter att bilden är tagen.
Byggkvalitet & ergonomi
Det 485 g lätta kamerahuset är byggt av magnesiumlegering och med ett ytterhölje av polykarbonat. Vädertätningen är i ungefär samma klass som EOS 5D Mark III, alltså inget man använder i ösregn någon längre stund utan extra regnskydd. Greppet är mycket välformat för sin kompakta storlek och EOS RP ligger stadigare i handen än t ex Sonys A7-modeller som är storleksmässigt jämförbara. För dig som tycker att greppet känns för litet finns det extra handgrepp att köpa till EG-E1.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Video
EOS RP kan bl a filma i 4K/25p och 1080/50p i 4:2:0, 8-bitar internt och 4:2:2, 8-bitar externt. Om man vill komma åt fler val av fps i full HD så finns möjligheten att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning som PAL eftersom risken för flimmer ökar.
I 4K får man en cropfaktor på 1,74x, vilket innebär att t ex en 24mm vidvinkel plötsligt inte blir någon vidvinkel alls, utan snarare en normal på närmare 42mm. Men en teleoptik på ex.vis 300mm motsvarar istället 522mm, så det som är en nackdel för vidvinkel blir en fördel för tele.
Om man aktiverar kamerans inbyggda elektroniska bildstabilisering så får man ytterligare en beskärningsfaktor med ca 10% i 4K, och jag tyckte mig även se en viss kvalitetsförsämring i detaljåtergivningen. Så för maximal videokvalitet skulle jag personligen inte aktivera kamerans digitala stabilisering ifall det inte vore absolut nödvändigt. Filmkvaliteten i 4K är heller inte den mest detaljrika jag stött på, men där handlar det mycket om personlig tycke och smak, och många tycker att hög skärpa och hög detaljrikedom inte ger den rätta filmatiska känslan.
Canons Dual Pixel AF är bland de bästa på marknaden, och autofokus vid filmning upp till 1080p med RP är också bland det bästa jag stött på hittills. Det kan givetvis variera beroende på objektiv och vilken typ av AF-motor objektivet har. Canons STM-objektiv med EF-S-fattning och de anpassade RF-objektiven fokuserar oerhört tyst, och speciellt RF 24-105/4 L IS USM som autofokuserar alldeles förträffligt tack vare dess specialanpassade Nano-USM-AF-motor. Fokuseringen känns naturlig och självklar på nåt sätt, ungefär samma känsla som ögonen klarar av att fokusera. Men i 4K fungerar tyvärr inte Dual Pixel AF, utan endast med en långsammare kontrastdetekterande AF.
När det gäller exponeringsval för filmning finns det bara att välja mellan helautomatik och manuell exponering, och auto-ISO fungerar icke i M-läget. Customvalen C1, C2 och C3 är heller inte programmerbara från videoläget. Kameran saknar tyvärr Zebra-funktion, men högdagervarningen fungerar även i filmläget, dock bara i efterhand som vid stillbildstagning och granskning av tagen bild eller filmad sekvens.
Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och för dig som vill behöver större kontroll på ljudet finns 3,5mm mikrofon-ingång, samt manuell nivåreglering, plus 3,5mm-hörlursuttag. Stomljud från kamerahus, autofokus och eventuell stabilisering kan lätt komma med på film ifall man använder sig av den inbyggda mikrofonen, så extern mikrofon är givetvis bästa alternativet när man prioriterar bättre ljud.
För att du ska få en aning om hur filmkvaliteten kan bli med EOS RP så har vi spelat in några korta filmsnuttar nedan. Materialet är inspelat i 4K / 25p / 120 Mbps. Auto-vitbalans, och ISO varierar mellan 100-6400. Objektiv: Canon RF 24-105/4 L IS USM.
Ta gärna en titt på Johannes film om EOS R-systemet:
Bildkvalitet
Tack vare den nya Digic 8-processorn och de skarpa RF-objektiven har kvaliteten ökat ett snäpp jämfört med deras DSLR-modeller som t ex 5D- och 6D-modellerna . Detta märks mestadels i små distinkta detaljer som nu i mitt tycke ger ett renare och mer naturligt skärpeintryck. Canons fina färgåtergivning finns kvar, och enligt mig bland de bättre på marknaden. För bästa möjliga bildkvalitet bör man som brukligt ta bilderna i Raw, det finns så mycket mer bildinformation att hämta, och Digital Photo Professional (DPP) kan man ladda hem gratis via Canons hemsida för hantering av Raw. Det är ett kompetent och bra program, och dessutom med en relativt låg inlärningströskel, som också ger ett bra och okomplicerat flyt i arbetet. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv i både kamera och DPP. Använder man icke-Canon-objektiv bör man alltid avaktivera objektivkorrigeringarna som finns i kamerans meny, de kan annars skapa lite varierande konstigheter i JPEG-bilderna eftersom korrigeringarna är gjorda endast för Canons egna objektiv.
I extrema fall kan det hända att det dynamiska omfånget kanske inte är så bra som det borde varit med tanke på sensorstorleken och dess upplösning, men det är sällan något man normalt märker av så länge man inte exponerat helt uppåt väggarna fel och inte måste lätta upp lågdagrarna mer än normalt. Jag tog massor av bilder i alldeles för hårt ljus och med större kontraster än vad en kamera normalt klarar, men ser man bara till att exponera någorlunda rätt är det knappast något man behöver oroa sig för. Att lära sig exponera rätt är faktiskt A och O för slutresultatet i bilden, vilket även gäller ifall man tar alla bilder i Raw.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 8,5
Byggkvalitet 7,5
Funktion 7,5
Pris 10
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM. Fler bilder hittar du längre ner sidan under slutsatsen.
Plus
+ Behändig storlek och låg vikt
+ Mycket bra autofokusfunktion, Dual Pixel CMOS AF
+ Totalt 4779 st valbara fokuspunkter
+ Fungerande autofokus ner till -5 EV med f/1,2-objektiv
+ Digic 8 processorn levererar bättre bildkvalitet än äldre processorer
+ Nya RF-objektiven har hittills presterat bättre än motsvarande EF-objektiv
+ Samma fina färgåtergivning som hos tidigare Canonmodeller
+ Mycket bra sökare för stillastående motiv
+ Bra och vinklingsbar skärm, med fullständig touch-funktion
+ Möjligt att flytta fokuspunkten på skärmen vid användning av sökaren
+ Uttag/ingång 3,5mm för hörlurar och extern mikrofon
+ Möjlighet till ljudlös fotografering i tyst läge, finns som scenval
+ Upp till ca 30 st olika funktioner att välja mellan för de flesta utvändiga knappar
+ Crop-faktor på 1,74x i 4K är givetvis ett plus för teleobjektiv-användare
+ Byggd av bl a metall och med väderskyddad konstruktion, dock inte i klass med Pro-modellerna
+ Wifi & Bluetooth. GPS via extra tillbehöret GP-E2
+ Mycket prisvärd instegsmodell till spegelfritt fullformat för stillbildsfotografen
Minus
- Endast konstrastdetekterande AF vid 4K-filmning
- Videokvaliteten hade kunnat vara bättre
- Mer brus vid filmning på lite högre ISO än närmaste konkurrenter
- Zebra-funktion eller annan typ av högdagervarning i realtid saknas
- Crop-faktorn i 4K på 1,74x är givetvis ett minus för vidvinkelanvändare
- Saknar inbyggd stabilisering för stillbildstagning
- Den digitala IS:en för video beskär bilden ytterligare, och med en viss bildkvalitetsförlust
- I filmläget fungerar inte Auto-ISO tillsammans med manuell exponering
- Saknar slow motion-funktion
- Custom-lägena ej programmerbara för videofunktionen
- Uppdateringshastigheten i sökaren hade gärna fått vara högre
- Hyfsat batteritörstig, ett extra batteri rekommenderas
- Batteriladdning via USB fungerar bara med extra kraftiga powerbanks på minst 5V 3A ut
- Ingen driftfunktion via USB
Slutsats
Canon EOS RP-modellen är en riktigt trevlig och mycket prisvärd liten fullformatare. Greppet är rejält och kameran ligger faktiskt skönare i handen än de flesta spegelfria kameror i liknande storlek, som t ex Sony A7. För stillbildstagning är EOS RP nästan lika bra och kunnig som storasyskonet EOS R och ett mycket bra val för dig som är ute efter en spegelfri fullformatskamera med låg vikt och kompakt design. Som filmkamera är däremot R-modellen ett givet val med bättre videokvalitet, fler filmfunktioner samt betydligt bättre autofokus när man filmar i 4K. EOS RP är självklart inte lika vass som den mer påkostade R-modellen, men för att förtydliga det hela är det till störst del på videofronten som EOS RP hamnar på efterkälken, och därmed inget jag skulle rekommendera för seriöst filmskapande. Funktioner och kvalitet för stillbilder är alltså nära nog lika bra som EOS R, men med hänsyn till både stillbild och video samt övrig prestanda landar det sammanlagda betyget på Bra köp.
För dig som i stort sett bara tänkt använda kameran till att ta stillbilder är EOS RP ett fantastiskt prisvärt och bra alternativ.
Ifall det är något ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->>
Testad av Mats 2019-02-28.
Fler bilder tagna med Canon EOS RP och Canon RF 24-105/4 L IS USM finner du nedan (finns även 2 st länkar till "ISO-bilder" tagna i RAW).
Denna bild består av extremt stora kontraster, där jag lättat upp lågdagrarna 3 steg och dragit ner högdagrarna 5 steg i Digital Photo Professional (DPP).
Även denna bild som är exponerad efter högdagrarna består av extremt stora kontraster, med upplättade lågdagrar i 2 steg och nedragna högdagrar i 3 steg i DPP.
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och några högre ISO-val med respektive kameramodell.
9 990:-
7 992:- exkl. moms
Lätt och smidig
Dual Pixel autofokus
Fullformat 26,2 MP
I lager
Nej tack
Lexar SDXC Professional 1800X 64GB UHS-II V60, 270MB/s
+ 699:-
Lexar SDXC Professional 1800X 128GB UHS-II V60, 270MB/s
+ 899:-
Lexar SDXC Professional 1800X 256GB UHS-II V60, 270MB/s
+ 1 590:-
Nej tack
MAS LCD-skydd Anti-Reflective till Canon EOS RP, Panasonic DC-G9/GX9/GX8, PowerShot G7 X Mark II/ III mfl.
+ 299:-
Nej tack
Lowepro Adventura TLZ 30 III GL
+ 399:-
Nej tack
Zear 2 st batterier motsv. Canon LP-E17, inkl. dubbel USB-laddare
+ 499:-
Canon LP-E17
+ 549:-
Nej tack
CyberPhoto Microfiberduk till objektiv, kameradisplayer och smartphones
Mest prisvärda fullformatskamera 2019, enligt EISA
Canon EOS RP
Canon EOS RP är mycket intressant av två huvudsakliga anledningar. Den är mycket liten och smidig, samt att den ligger mycket bra till i pris.
Canon EOS RP är Canons andra spegelfria fullformatskamera. Kameran är en lillebror till Canon EOS R och har en 26 MP CMOS sensor, DIGIC 8 processor och Dual Pixel AF-system med 4779 punkter. EOS RP väger endast 440 gram, vilket gör den 20% lättare än EOS R, och den kompakta designen gör att den till och med är mindre än EOS 800D. EOS RP har en vinklingsbar touch-skärm, EVF med 2,36 miljoner punkter, seriebildtagning med upp till 5 bilder/s och 4K video.
Utmärkande egenskaper
26 MP fullformatssensor
4779 AF-punkter
Dual Pixel CMOS AF, ner till -5 EV
DIGIC 8 processor
OLED EVF med 2,36 miljoner punkter, 100% täckning, och 0,70x förstoring
Vinklingsbar touch-skärm, 3-tum med 1,04 miljoner punkter
Seriebildtagning med upp till 5 bilder/s el. 4 b/s med fokusföljning
Filmning i 4K/25p och 1080/60p
Video i 4:2:2 i 8-bitar via HDMI
Kontakter för mikrofon och hörlurar
WiFi & Bluetooth
Lätt kamerahus med chassi tillverkad i en magnesiumlegering
Damm- och fuktskyddad
Ta steget in i den spegelfria fullformatsvärlden
Canon EOS RP är en mycket prisvärd kamera och perfekt för dig som vill ta steget in i den spegelfria fullformatsvärlden, speciellt om du har Canon sedan tidigare. EOS RP har nästa generations fullformatsprestanda med Canons nya RF-fattning. Med en 26,2 megapixel CMOS fullformatssensor, Canons senaste DIGIC 8 processor och flera spännande funktioner får du stora kreativa möjligheter.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Canon EOS RP vs EOS R
Jämfört med storebror är EOS RP 20% lättare och har en betydligt kompaktare formgivning. Specifikationsmässigt finns det också en del skillnader, som bland annat EOS RP:s 26,2MP mot R 30,3MP, 4779 AF punkter mot 5655 punkter, kortast slutartid 1/4000s i RP mot 1/8000s i R, samt att EOS R är betydligt vassare på videosidan. Den lilla LCD-displayen på ovansidan saknas på RP, och pekplattan är ersatt med ett kontrollhjul för att göra kameran mer bekant ifall man uppgraderar från en DSLR.
Båda kameror har en vinklingsbar skärm och elektroniska sökare, men skillnaderna där är att EOS R har en snäppet bättre EVF på 0,5"-tum och 3,69 miljoner punkter jämfört med 0,39"-tum och 2,36 miljoner punkter. LCD-skärmen är också en aningen större på EOS R, 3,15"-tum, jämfört med 3"-tum.
EOS R använder LP-E6N batterier vilket ger ca 350 bilder per laddning. EOS RP använder istället ett lite mindre LP-E17 batteri som bidrar till den nättare designen och ger ca 250 bilder per laddning vid användning av EVF.
På videosidan kan båda kamerorna spela in i 4K. Däremot har EOS R lite fler avancerade videofunktioner, bättre videokvalitet, upp till 480 Mbps bitrate och 10-bit HDMI output till en extern inspelare, samt Canons Log färgprofil. Dessutom skiljer sig autofokusen lite vid 4K-inspelning då EOS R använder Dual Pixel CMOS AF medan EOS RP istället använder en kontrastdetekterande AF, men upp till 1080p FHD använder även RP-modellen Dual Pixel AF.
Likheter med kamerorna
Vinklingsbar skärm med touch-funktion
Dual Pixel CMOS AF, gäller ej vid 4K-filmning
DIGIC 8 processor
Kompatibilitet med Canons nya RF-objektiv
Kompatibilitet med EF-S och EF-objektiv via separat adapter
Mikrofoningång och hörlursutgång
Filmning och time-lapse inspelning i 4K
SD-kortplats, UHS-II
Bra prestanda i dåliga ljusförhållanden med ISO upp till 40 000
WiFi & Bluetooth
Skärm och sökare
EOS RP är har en bra vinklingsbar 3-tums LCD-display med pekfunktion. Att den är utvikbar framåt är förstås extra trevligt för dig som Vloggar eller som gillar att ta selfies. Skärmen har fullständig touch-funktion ungefär som en smartphone, och vid användning av sökaren är det fortfarande möjligt att flytta fokuspunkten via touchkontrollen på skärmen, och en funktion som jag uppskattar stort då joystick saknas.
Sökaren är en elektronisk OLED-EVF med 2,36 MP, med 100% täckning och 0,76x förstoring. Dioptrijusteringen finns från -4 till +1, och visning av focus peaking, rutnät, vattenpass och histogram finns för både sökare och skärm. Uppdateringshastigheten i sökaren känns dock relativt låg jämfört med många konkurrenter, sökaren i EOS RP ger en aningen fördröjd och utdragen bild vid t ex panorering i sidled. I övrigt bra sökare och skärm.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Dual Pixel CMOS AF
Kameran använder Canons vassa Dual Pixel CMOS AF och har 4779 valbara AF-punkter, som klarar av att fokusera ner till -5 EV. Fokusområdet täcker cirka 88% av sensorns horisontala yta och 100% vertikalt, med både RF- och EF-objektiv. Det finns även möjlighet till flera autofokuslägen, exempelvis ansiktsigenkänning och ögon AF med kontinuerlig följning för både stillbildstagning och videofilmning upp till Full HD. Vid filmning i 4K använder den tyvärr inte Dual Pixel-AF, utan endast en kontrastdetekterande variant, vilket ger en långsammare AF.
Canon EOS RP klarar även av att fokusera ner till ljusstyrka f/11, vilket i praktiken innebär att man kan använda en 2x konverter till objektiv med ljusstyrka f/5,6, med bibehållen autofokusfunktion. Vilket nu EOS R och RP, samt Fuji X-T3 och X-H1 i skrivande stund är ensamma om att klara. Standard är annars f/8 för proffsmodeller och f/5,6 för konsumentmodeller.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Hastighet
Seriebildtagning klarar EOS RP med 4 b/s med följande AF och exponering, eller 5 b/s med låst fokus och exponering enligt första bilden. Vilket duger för normala husbehov, men för sportfotografen finns det självklart mycket snabbare och bättre anpassade modeller. Tack vare Dual Pixel CMOS AF fokuserar kameran snabbt och träffsäkert med RF 24-105/4 L IS USM.
Dual Sensing IS-teknik
Vid filmning kan man välja en digital stabilisering som hjälper till att reducera kameraskakningar vid handhållen användning, och med IS-objektiv får man en gimbal-liknande stabiliseringseffekt. Men den digitala IS:en beskär bilden ytterligare, och påverkar även detaljåtergivningen negativt.
Funktioner
Canon EOS RP är i stort sett lika kunnig som sina DSLR-syskon, den kan med andra ord det mesta som kan tänkas behöva för stillbildsfotografering. För de 12 st programmerbara knapparna på kameran finns det upp till ett trettiotal olika funktionsval att välja mellan, vilket är betydligt mer än normalt hos övriga DSLR-EOS.
Nedan har vi punktat upp ett antal övriga funktioner som finns i EOS RP:
WiFi och Bluetooth
Med Canons Camera Connect app kan du ansluta din smarta enhet till kameran via WiFi och Bluetooth och få tillgång till flera funktioner, exempelvis enkel bildöverföring, fjärrstyrning, lägga till GPS information till foton och videos och mycket mer. Man kan även använda smartenheten som backup, och välja att den ska automatiskt överföra JPEG-filerna till mobilen, medan Raw om så valt, lagras endast på minneskortet. Överföringen fungerar även när kameran är avstängd.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM
Batteriladdning
EOS RP kan laddas via USB C-porten, men den kräver minst 5V 3A för att det ska vara möjligt. Vilket betyder att den fungerar bara med ett fåtal powerbanks idag som stödjer Power Delivery (PD), som t ex denna USB-laddare . Canon rekommenderar att man använder deras USB-nätaggregat PD-E1. Alltså inte lika användbart som hos många konkurrenter där man kan använda i princip vilken powerbank som helst. För extern drift av kameran behöver man 230 V nätadapter inkl batteridummy, dvs extra tillbehören AC-E6N och DR-E18.
EOS RP slukar batteri precis som de flesta spegelfria kameror, och minst 1-2 extra batteri bör man ha med sig ut. Canon själva uppger ca 240-250 bilder per laddning, men som vanligt brukar man kunna ta fler beroende bl a på hur mycket man använder skärmen efter att bilden är tagen.
Byggkvalitet & ergonomi
Det 485 g lätta kamerahuset är byggt av magnesiumlegering och med ett ytterhölje av polykarbonat. Vädertätningen är i ungefär samma klass som EOS 5D Mark III, alltså inget man använder i ösregn någon längre stund utan extra regnskydd. Greppet är mycket välformat för sin kompakta storlek och EOS RP ligger stadigare i handen än t ex Sonys A7-modeller som är storleksmässigt jämförbara. För dig som tycker att greppet känns för litet finns det extra handgrepp att köpa till EG-E1.
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM.
Video
EOS RP kan bl a filma i 4K/25p och 1080/50p i 4:2:0, 8-bitar internt och 4:2:2, 8-bitar externt. Om man vill komma åt fler val av fps i full HD så finns möjligheten att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning som PAL eftersom risken för flimmer ökar.
I 4K får man en cropfaktor på 1,74x, vilket innebär att t ex en 24mm vidvinkel plötsligt inte blir någon vidvinkel alls, utan snarare en normal på närmare 42mm. Men en teleoptik på ex.vis 300mm motsvarar istället 522mm, så det som är en nackdel för vidvinkel blir en fördel för tele.
Om man aktiverar kamerans inbyggda elektroniska bildstabilisering så får man ytterligare en beskärningsfaktor med ca 10% i 4K, och jag tyckte mig även se en viss kvalitetsförsämring i detaljåtergivningen. Så för maximal videokvalitet skulle jag personligen inte aktivera kamerans digitala stabilisering ifall det inte vore absolut nödvändigt. Filmkvaliteten i 4K är heller inte den mest detaljrika jag stött på, men där handlar det mycket om personlig tycke och smak, och många tycker att hög skärpa och hög detaljrikedom inte ger den rätta filmatiska känslan.
Canons Dual Pixel AF är bland de bästa på marknaden, och autofokus vid filmning upp till 1080p med RP är också bland det bästa jag stött på hittills. Det kan givetvis variera beroende på objektiv och vilken typ av AF-motor objektivet har. Canons STM-objektiv med EF-S-fattning och de anpassade RF-objektiven fokuserar oerhört tyst, och speciellt RF 24-105/4 L IS USM som autofokuserar alldeles förträffligt tack vare dess specialanpassade Nano-USM-AF-motor. Fokuseringen känns naturlig och självklar på nåt sätt, ungefär samma känsla som ögonen klarar av att fokusera. Men i 4K fungerar tyvärr inte Dual Pixel AF, utan endast med en långsammare kontrastdetekterande AF.
När det gäller exponeringsval för filmning finns det bara att välja mellan helautomatik och manuell exponering, och auto-ISO fungerar icke i M-läget. Customvalen C1, C2 och C3 är heller inte programmerbara från videoläget. Kameran saknar tyvärr Zebra-funktion, men högdagervarningen fungerar även i filmläget, dock bara i efterhand som vid stillbildstagning och granskning av tagen bild eller filmad sekvens.
Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen, och för dig som vill behöver större kontroll på ljudet finns 3,5mm mikrofon-ingång, samt manuell nivåreglering, plus 3,5mm-hörlursuttag. Stomljud från kamerahus, autofokus och eventuell stabilisering kan lätt komma med på film ifall man använder sig av den inbyggda mikrofonen, så extern mikrofon är givetvis bästa alternativet när man prioriterar bättre ljud.
För att du ska få en aning om hur filmkvaliteten kan bli med EOS RP så har vi spelat in några korta filmsnuttar nedan. Materialet är inspelat i 4K / 25p / 120 Mbps. Auto-vitbalans, och ISO varierar mellan 100-6400. Objektiv: Canon RF 24-105/4 L IS USM.
Ta gärna en titt på Johannes film om EOS R-systemet:
Bildkvalitet
Tack vare den nya Digic 8-processorn och de skarpa RF-objektiven har kvaliteten ökat ett snäpp jämfört med deras DSLR-modeller som t ex 5D- och 6D-modellerna . Detta märks mestadels i små distinkta detaljer som nu i mitt tycke ger ett renare och mer naturligt skärpeintryck. Canons fina färgåtergivning finns kvar, och enligt mig bland de bättre på marknaden. För bästa möjliga bildkvalitet bör man som brukligt ta bilderna i Raw, det finns så mycket mer bildinformation att hämta, och Digital Photo Professional (DPP) kan man ladda hem gratis via Canons hemsida för hantering av Raw. Det är ett kompetent och bra program, och dessutom med en relativt låg inlärningströskel, som också ger ett bra och okomplicerat flyt i arbetet. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv i både kamera och DPP. Använder man icke-Canon-objektiv bör man alltid avaktivera objektivkorrigeringarna som finns i kamerans meny, de kan annars skapa lite varierande konstigheter i JPEG-bilderna eftersom korrigeringarna är gjorda endast för Canons egna objektiv.
I extrema fall kan det hända att det dynamiska omfånget kanske inte är så bra som det borde varit med tanke på sensorstorleken och dess upplösning, men det är sällan något man normalt märker av så länge man inte exponerat helt uppåt väggarna fel och inte måste lätta upp lågdagrarna mer än normalt. Jag tog massor av bilder i alldeles för hårt ljus och med större kontraster än vad en kamera normalt klarar, men ser man bara till att exponera någorlunda rätt är det knappast något man behöver oroa sig för. Att lära sig exponera rätt är faktiskt A och O för slutresultatet i bilden, vilket även gäller ifall man tar alla bilder i Raw.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 8,5
Byggkvalitet 7,5
Funktion 7,5
Pris 10
Bilden tagen med EOS RP och RF 24-105/4 L IS USM. Fler bilder hittar du längre ner sidan under slutsatsen.
Plus
+ Behändig storlek och låg vikt
+ Mycket bra autofokusfunktion, Dual Pixel CMOS AF
+ Totalt 4779 st valbara fokuspunkter
+ Fungerande autofokus ner till -5 EV med f/1,2-objektiv
+ Digic 8 processorn levererar bättre bildkvalitet än äldre processorer
+ Nya RF-objektiven har hittills presterat bättre än motsvarande EF-objektiv
+ Samma fina färgåtergivning som hos tidigare Canonmodeller
+ Mycket bra sökare för stillastående motiv
+ Bra och vinklingsbar skärm, med fullständig touch-funktion
+ Möjligt att flytta fokuspunkten på skärmen vid användning av sökaren
+ Uttag/ingång 3,5mm för hörlurar och extern mikrofon
+ Möjlighet till ljudlös fotografering i tyst läge, finns som scenval
+ Upp till ca 30 st olika funktioner att välja mellan för de flesta utvändiga knappar
+ Crop-faktor på 1,74x i 4K är givetvis ett plus för teleobjektiv-användare
+ Byggd av bl a metall och med väderskyddad konstruktion, dock inte i klass med Pro-modellerna
+ Wifi & Bluetooth. GPS via extra tillbehöret GP-E2
+ Mycket prisvärd instegsmodell till spegelfritt fullformat för stillbildsfotografen
Minus
- Endast konstrastdetekterande AF vid 4K-filmning
- Videokvaliteten hade kunnat vara bättre
- Mer brus vid filmning på lite högre ISO än närmaste konkurrenter
- Zebra-funktion eller annan typ av högdagervarning i realtid saknas
- Crop-faktorn i 4K på 1,74x är givetvis ett minus för vidvinkelanvändare
- Saknar inbyggd stabilisering för stillbildstagning
- Den digitala IS:en för video beskär bilden ytterligare, och med en viss bildkvalitetsförlust
- I filmläget fungerar inte Auto-ISO tillsammans med manuell exponering
- Saknar slow motion-funktion
- Custom-lägena ej programmerbara för videofunktionen
- Uppdateringshastigheten i sökaren hade gärna fått vara högre
- Hyfsat batteritörstig, ett extra batteri rekommenderas
- Batteriladdning via USB fungerar bara med extra kraftiga powerbanks på minst 5V 3A ut
- Ingen driftfunktion via USB
Slutsats
Canon EOS RP-modellen är en riktigt trevlig och mycket prisvärd liten fullformatare. Greppet är rejält och kameran ligger faktiskt skönare i handen än de flesta spegelfria kameror i liknande storlek, som t ex Sony A7. För stillbildstagning är EOS RP nästan lika bra och kunnig som storasyskonet EOS R och ett mycket bra val för dig som är ute efter en spegelfri fullformatskamera med låg vikt och kompakt design. Som filmkamera är däremot R-modellen ett givet val med bättre videokvalitet, fler filmfunktioner samt betydligt bättre autofokus när man filmar i 4K. EOS RP är självklart inte lika vass som den mer påkostade R-modellen, men för att förtydliga det hela är det till störst del på videofronten som EOS RP hamnar på efterkälken, och därmed inget jag skulle rekommendera för seriöst filmskapande. Funktioner och kvalitet för stillbilder är alltså nära nog lika bra som EOS R, men med hänsyn till både stillbild och video samt övrig prestanda landar det sammanlagda betyget på Bra köp.
För dig som i stort sett bara tänkt använda kameran till att ta stillbilder är EOS RP ett fantastiskt prisvärt och bra alternativ.
Ifall det är något ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->>
Testad av Mats 2019-02-28.
Fler bilder tagna med Canon EOS RP och Canon RF 24-105/4 L IS USM finner du nedan (finns även 2 st länkar till "ISO-bilder" tagna i RAW).
Denna bild består av extremt stora kontraster, där jag lättat upp lågdagrarna 3 steg och dragit ner högdagrarna 5 steg i Digital Photo Professional (DPP).
Även denna bild som är exponerad efter högdagrarna består av extremt stora kontraster, med upplättade lågdagrar i 2 steg och nedragna högdagrar i 3 steg i DPP.
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och några högre ISO-val med respektive kameramodell.