CyberPhoto-Ordlistan

Här kan du hitta korta och förenklade förklaringar på ord, namn, förkortningar och sifferkombinationer som är relaterade till fotografering och videofilmning. Lite analogt och mest digitalt. Vem vet, detta kanske är den enda ordlistan du någonsin lär behöva.

Använd bokstäverna nedan för att direkt hoppa till en sektion.

1-9 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P  Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z   Å   Ä   Ö

1:1 / 2:1
Som beteckningar på ett makroobjektiv betyder dessa att objektivet ger maximal avbildningsskala 1:1 eller 2:1 på kortast möjliga närgräns. Se även Avbildningsskala nedan.

1080p
Står för Full HD och handlar om den helt vanliga videoupplösningen med 1920 x 1080 pixlar.

4K / 6K / 8K
4K är Idag en mycket vanlig videoupplösning som är 4 gånger högre upplösning än Full HD 1080p, vilket i praktiken innebär att varje bildruta är ~8MP istället för 2MP som i Full HD. Ännu högre videoupplösningar som t ex 6K och 8K finns såklart också, men de är än så länge lite överkurs för de flesta normalanvändare. Se även UHD nedan.

4:2:2 / 4:2:0 färgsampling
Handlar om videokvalitet och dess komprimering av färginformation. 4:4:4 innebär maximal färginformation i de tre RGB-kanalerna utan färgkomprimering. Det är dock extremt få kameror och kodekar som klarar 4:4:4. Färgsamplingen 4:2:0 innebär lägre färginformation och högre komprimering. Men detta är sällan eller aldrig något som går att se någon visuell skillnad med blotta ögat såsom filmen kommer ur kameran, utan det är i regel bara vid kraftiga färg- och kontrastkorrigeringar vid redigering som det normalt märks. Kameror som kan spela in i 10-bitar med färgsamplingen 4:2:2 ger i regel en mycket hög filmkvalitet som till viss del tål att färgkorrigeras i efterhand. Komprimering av färgerna är ofta ett måste eftersom okomprimerade filer blir i regel enorma och mycket svårhanterliga för datorer och programvaror. (Se även Komprimering, Codec / Kodek och H.264 / H.265 nedan).

8-bit / 10-bit (för video)
Enkelt förklarat handlar detta om det bitdjup eller färgdjup, som egentligen bara är databitar av ettor och nollor som kameror registrerar färginformationen i. Alla kameror idag klarar 8-bitars bitdjup, och vissa lite mer påkostade kameror klarar även 10-bitars som innebär en högre bildkvalitet med betydligt fler färgnyanser som också klarar större färgförändringar vid efterredigering. Men som videofilen kommer ur kameran så ser man i regel ingen nämnvärd skillnad på olika bitdjup. Bitdjupet går hand i hand med färgsamplingen 4:2:2 / 4:2:0, och även videokodekar som t ex H.265 och H.264 som också i regel påverkar bitdjup och färgsampling. En RGB-bild i 8-bitar ger tillgång till mer än 16,7 miljoner färger (256x256x256), och 10 bitar ger mer än 1 miljard färger (1024x1024x1024). Tänk dock på att de flesta bildskärmar av standardmodell inte klarar att visa mer 8 bitars färgdjup, och det mänskliga ögat klarar bara ca 10 miljoner färger. Därför har man störst nytta av ett högre bitdjup när filmen ska korrigeras i färger, kontrast och exponering i efterhand.

35mm
1. Det kan stå för 35mm-kameraformat, vilket är detsamma  som analogt småbildsformat och digitalt fullformat med en film/sensor-yta på 24x36mm.
2. Om vi pratar optik så står det för 35mm brännvidd.

36 eller 24
Anger hur många bilder som man kan ta med 135mm-film som passar till en analog 35mm-småbildskamera.

120-film
Ett filmformat som är avsett för analoga mellanformatskameror med filmstorlekar i regel från ca 60x45mm och upp till 60x70mm. Finns även bredare panoramaformat som t ex 60x120mm upp till 60x170mm.

135-film
Ett analogt filmformat som är avsett för 35mm-kameror med en filmstorlek på 24x36 mm.

220-film
Samma filmformat som 120-film men med dubbla antalet bilder.

A / AV
1: A står bland annat för Aperture (bländare) och i detta fall handlar det om det exponeringsläge där du väljer bländaren och kameran ställer in slutartiden via automatik. A gäller för alla kameratillverkare förutom Canon som använder benämningen AV för samma funktion.
2. A kan även stå för Sigmas Art optik, se mer info under ART nedan.
3: Pentax gamla objektiv med endast manuell fokusering.
4. Minoltas gamla objektivfattning som Sony senare tog över, och som de kallade för A-fattning. Idag ett avslutat kapitel för alla inblandade parter och nu är det Sonys E-fattning som gäller.

AE / AE-L
AE betyder exponeringsautomatik och AE-L är en funktion där man kan låsa exponeringsinställningen.

Actionkamera
Är en liten och behändig kamera som ofta är både vattentät och extra stöttålig. Den mest kända tillverkaren av actionkameror är idag GoPro.

ADI
En variant av TTL-blixtljusmätning som tar avståndsinformationen med i beräkningen. Används av Sony och tidigare även Minolta.

AF / AF-C / AF-S / AFD / AF-I / AF-P
1: AF står för Autofokus och innebär att kameran och objektivet har ett inbyggt fokuseringssystem för att ställa in fokus via automatik.
2: AF-C står för kontinuerlig autofokus och AF-S står för singel autofokus.
3: AF-S är även Nikons benämning på deras autofokusobjektiv med F-fattning där S:et står för Silent Wave Motor.
4: AF-I är en äldre benämning på Nikons autofokusobjektiv.
5: AFD var Canons första autofokusmotor från 1987 som så småningom blev ersatt av snabbare och tystare varianter som USM, STM och Nano USM.
5: AF-P är Nikons benämning på deras AF-objektiv med stegmotortyp, eller Pulse motor.

Aktiv autofokus
Se autofokus nedan.

Aktiv D-Lighting
En funktion som finns i Nikons kameror och som är till för att automatiskt justera hög- och lågdagrarna, detta för att undvika att bilderna upplevs platta och kontrastlösa. Liknande funktion finns i kameror av andra märken också, men kallas då för något annat än Aktiv D-Lighting.

AL
På ett Pentaxobjektiv betyder det att det har asfäriska linselement.

ALG
Fujfilms ALG står för All Group Focusing och betyder att samtliga linselement i objektivet flyttas samtidigt vid fokusering.

All-i / All-intra
Videoformatet All-intra är ett lägre komprimerat format jämfört med t ex LongGop. All-i använder sig av all information för varje bildruta, vilket ger större videofiler och kräver mer lagringsutrymme. Det är dock nästintill omöjligt att se någon större skillnad mellan All-i och LG när filmen spelas upp normalt och som den kommer ur kameran. Den stora fördelen med att filma i All-intra istället för LonGop är när filmen ska bearbetas i efterhand. Se även LongGop nedan.

Anamorfisk /Anamorphic
Ett anamorfiskt objektiv används normalt endast vid filminspelning för att få ett vidare widescreen-format i den slutgiltiga filmen än det vanliga 16:9 formatet, även om det bildmedia/bildsensor man använder inte har det. Detta åstadkommer man genom att optiskt komprimera bilden på bredden - man trycker alltså ihop bilden vid filmning/fotografering för att maximalt utnyttja media-/sensorformatet. När man sedan redigerar och färdigställer materialet drar man ut bilden igen och får då en widescreen-bild där man utnyttjat kamerans förutsättningar maximalt.

Antireflexbeläggning
En mycket tunn ytbehandling som minskar reflexer på linsytan. På engelska heter det Coating. Så kallad Multi Coating är den antireflexbehandling som används inom foto, den är i flera lager för att kunna dämpa reflexer från flera färger (olika våglängder).

APD
Står för Apodization och handlar om Fujifilms APD objektiv som har en extra speciallins som resulterar i en softare och vackrare bokeh (bakgrundsoskärpa).

APO, Apokromatisk
Betyder att objektivet har linser som är korrigerade för färgförskjutningar, så kallad kromatisk aberration

APS-C
Står för Advanced Photo System type-C och innebär kameror med 1,5x -1,6x mindre sensor än så kallad fullformat (24x36mm). Det är bara Canon som är undantaget med 1,6x mindre sensor, övriga tillverkare använder sig av ca 1,5x på alla sina APS-C kameror.

APS-H
Står för Advanced Photo System type-H och är ett bildsensorformat som Canon användes sig av tidigare. Det var mindre än fullformat och bara aningen större än APS-C med en beskärningsfaktor på 1,3x.

Arca-Swiss
Är en schweizisk tillverkare av först och främst högkvalitativa kulleder som tog fram en specifik design på kameraplattan och dess snabbfäste. Idag är det en konstruktion som många andra stativtillverkare anammat och har därmed blivit en standard. En av Arca-Swiss mest kända produkter genom tiderna är kulleden Monoball, som var en mycket kraftig kulled gjord för att klara stora och tunga kameror. Monoball tillverkas än idag under samma namn, men med en lite modernare design. Arca-Swiss har även en gång i tiden tillverkat storformat- och mellanformatskameror.

Argus
Argus har flera olika betydelser som bland annat en stad och en jätte med hundra ögon, men här syftar vi på Laowas benämning på deras extremt ljusstarka objektiv med en största bländaröppning på f/0,95.

Arneo
Nikons benämning på en av deras antireflexbehandlingar för objektiv som  förhindrar spökbilder och linsöverstrålning.

ART
Sigmas benämning på deras objektivserie bestående av deras bästa och mest påkostade objektiv med hög ljusstyrka och utmärkt bildkvalitet. På själva objektiven står det dock endast ett A.

AS
En vanlig benämning på objektiv med Asfäriska linser. För länge sedan var det även KonicaMinoltas benämning på deras bildstabiliseringssystem.

ASA
Se Ljuskänslighet nedan.

Asfäriska linser
Rent tekniskt så är det linser i objektivet som inte är sfäriska utan som det så fint heter ellipsoida. Tidigare så slipade man dessa linser, vilket var mycket komplicerat och kostsamt. Idag görs det endast på de mest exklusiva objektiven. Det blir allt vanligare att gjuta dessa linser, många gånger i optisk plast. Låter kanske lite tragiskt med plastlinser i objektivet men dessa sitter i många objektiv i dag med mycket gott resultat. Oftast är det en eller två asfäriska linselement i en sådan konstruktion. Resultatet är förbättrad kantskärpa och kontrast.

ASL / ASP / ASPH
Samtliga är förkortningar för Aspherical. Använts tidigare av bland annat Tamron och några andra objektivtillverkare som beskrivning på deras objektiv med asfäriska linselement.

Astigmatism
Ett linsfel som innebär att vertikalt och horisontellt infallande strålar bryts olika och det medför att lodräta och vågräta linjer återges med olika skärpa. Här finns mer att läsa om Astigmatism ->>

Astro Tracer
Är en funktion som finns i vissa Pentaxkameror och innebär att kameran kan själv minimera spåren efter stjärnorna vid astrofotografering. Kameran använder sig av dess rörliga bildsensor samt GPS-funktionen för att beräkna att förflyttningen sker i takt med jordens rotation.

Attenuator
En funktion som minskar mikrofonförstärkningen för att förhindra ljudförvrängning vid inspelning av filmer i högljudda miljöer. Funktionen finns i vissa Nikonkameror.

AT-X / AT-X PRO
Står för "Advanced Technology Extra" vilket gäller en objektivserie från Tokina. AT-X PRO är Tokinas premiumserie som oftast har högre ljusstyrka än AT-X-objektiven.

Autofokus
Det finns egentligen hur mycket som helst att berätta om autofokus, men här följer en lite enklare förklaring:

Autofokus är en mycket komplex funktion som innebär att kameran och objektivet erbjuder automatisk fokusering via inbyggda AF-motorer och -sensorer som på elektronisk väg kan räkna ut avståndet mellan kameran och motivet. Autofokus är helt enkelt ett hjälpmedel för att det ska gå snabbare att ställa in fokus. Men alla autofokussystem och såklart fotografer kan missa fokus av många olika orsaker och är därmed inget man kan lita blint på.

Autofokus förekommer i två varianter -Aktiv eller Passiv. Den Aktiva varianten är begränsad och mindre vanlig idag eftersom den kräver att kameran kan skicka ljud- eller ljussignaler för att räkna ut avståndet till motivet, och är inte beroende av omgivande ljus. Den Passiva däremot som finns i de flesta moderna kameror, klarar istället av att med en mer avancerad metod beräkna avståndet tack vare ljuset som reflekteras i motivet. Därför krävs det alltid en viss mängd ljus för att passiv autofokus ska fungera, men många kameror har en inbyggd belysning som hjälper kameran att hitta fokus även när det är för mörkt i omgivningen. Denna hjälpbelysning fungerar dock bara inom ett begränsat avstånd.

Passiv AF finns i två olika varianter, Kontrast- och Fas-detekterande. Den långsammare men också mer träffsäkra kontrastbaserade AF:en letar i huvudsak efter kontraster i motivet, medan den snabbare fasdetekterande varianten beräknar avståndet till motivet med en kombination av konstraster i motivet samt ljusets reflektering. Vilket sker med en mycket komplicerad och blixtsnabb metod. Många spegelfria kameror använder sig idag av en hybridvariant som består av både kontrast- och fasdetekterande autofokuspunkter som sitter direkt på bildsensorn, istället för en separat AF-sensor som det normalt gör på spegelreflexkameror. Kameror med fokuspunkterna direkt på bildsensorn lider sällan eller aldrig av front- eller bakfokusering, som däremot spegelreflexkameror kan råka ut för eftersom de har en separat sensor för autofokusen.

AV
Se A ovan.

AWB
Står för Automatic White Balance.

AVI
Är ett äldre filformat för video som kallas för behållare eller container och som innehåller en viss komprimeringskodek. Står för Audio Video Interleaved och som i grunden är framtagen av Microsoft.

Avbildningsskala
Står för förhållandet mellan det avbildade motivets faktiska storlek och avbildningen av samma motiv på sensorn eller den analoga filmen. Den vanligaste avbildningsskalan vid makrofotografering är 1:1. Vilket i praktiken innebär att den minsta ytan som kan fotograferas av fokuserat på objektivets kortaste närgräns är lika stor som kamerans sensor. Som exempelvis 24x36mm med en fullformatskamera eller 13x17,3mm med en Micro 4/3-kamera. Med skala 2:1 kommer den bild som objektivet tecknar på sensorn att vara dubbelt så stor, dvs en yta på 12x18mm kommer att fylla hela fullformatssensorn. Vid skala 1:2 som man i folkmun brukar kalla för fuskmakro är den minsta fotograferingsbara ytan 48x72mm med en fullformatskamera.

Avtryckare
Den knapp på kameran som du tar bilderna med genom att trycka ner den. Avtryckaren styr oftast också över autofokus och ljusmätningen, men på många kameror kan man tilldela de funktionerna till andra programmerbara knappar och bara använda avtryckaren till att ta bilder, eller starta filmning.

Axial
Se Kromatisk aberration nedan.

B
Står för "Bulb" och är ett läge där slutaren är öppen så länge du håller ned avtryckaren. I ett fåtal kameror idag finns även ett läge som kallas "T" där slutaren är öppen tills du trycker på avtryckaren en andra gång, dvs du behöver då inte hålla ned avtryckaren hela tiden som i "B"-läget. En trådutlösare eller fjärrkontroll är att rekommendera för "B"-läget. Används i huvudsak för nattfotografering.  

BBAR G2
En förkortning som förekommer på vissa av Tamrons objektiv och som står för "Broad-Band Anti-Reflection Generation 2". Vilket handlar om en antireflexbehandling på deras objektiv som motverkar att reflexer och spökbilder bildas. Den skyddar även mot smuts, damm, fingeravtryck etc.

Bajonett
I fotosammanhang pratar man helt enkelt om objektivfattningen på kameran och objektivet, eller även fattningen på många studioblixtar där man kan fästa olika ljusformare, som exempelvis en softbox.

Banding / ränder
Är ett bildfenomen som resulterar i randiga bilder och som kan uppstå i lite varierande situationer och av olika anledningar. Vissa kameror ger ökad risk för ränder när man fotograferar på extremt höga ISO, eller om man lättar upp kraftigt underexponerade partier i bilden. Banding kan även handla om färgseparationer där färger och nyanser i en bild inte flyter ihop på rätt sätt. Sådana problem har i regel att göra med det dynamiska omfånget.
Ränder i bilden kan även uppstå när man använder mekanisk eller elektronisk slutarfunktion, och speciellt i samband med korta slutartider eller vid filmning i vissa lampljus. Vilket bland annat handlar om att lampljuset blinkar i 50Hz eller 60Hz, och i regel behöver man bara välja rätt slutartid i förhållande till den Hertz som ljuset blinkar i för att eliminera detta (t ex 1/50 s vid filmning i 25 fps inom EU). Se även Flicker / Filmmer nedan.

Barndoors / Klaffar
En variant av ljusformare som används tillsammans med studioblixtar för att skapa ett mer riktat ljus. Kan även kallas för klaffar.

Bas-ISO
Bas ISO är det ISO-läget som ger minst brus och störst dynamiskt omfång vid så korrekt exponering som möjligt av både låg- och högdagrar. Standard bas-ISO ligger i de flesta kameror på ISO 100, men finns också exempel på ISO 64 och 160 och 200. Se även Ljuskänslighet och Dual Base ISO nedan.

Beauty dish
En slags ljusformare till studioblixtar av metall som ger ett mer kontrastrikt ljus i jämförelse med t ex softboxar. Populär till porträttfotografering.

Bildfältskrökning / Bildplanskrökning
Se Krökt bildplan nedan.

Bildpunkt
Den engelska och vanligaste benämningen på bildpunkt är pixel och kommer av "Picture element". Används i huvudsak att beskriva upplösning på följande:
1. Den ljuskänsliga delen som bygger upp en bildsensor.
2. Den del som bygger upp en bildskärm.
3. Bildpunkt används också för att beskriva en utskriven bild. Här används inte ordet pixel utan det engelska "dot" och då i dpi som är en förkortning av dots per inch.

Bildpunktsmappning
En funktion som finns i vissa kameror och innebär att kameran kan fixa till vissa pixelfel som kan uppstå på kamerans bildsensor. Pixelmapping/mappning är andra ord för samma funktion.

Bildsensor
En komponent som har ett visst antal ljuskänsliga punkter som överför ljus till elektronisk information. De vanligaste typerna är CCD och CMOS. CCD står för Charge Coupled Device och var tidigare vanlig i både digitalkameror och videokameror. Den består av miljontals pyttesmå ljuskänsliga celler som är försedda med färgfilter. CMOS står för Complementary Metal Oxide Semiconductor. Den har mycket av kringelektroniken som en CCD har och var billigare att tillverka än CCD. CMOS började som ett billigare alternativ och återfanns i de billigaste kamerorna från början, men i dagens läge så har CMOS utvecklats rejält och förekommer i stort sett i alla systemkamerorna i dag. CMOS-sensorer finns med lite olika uppbyggnader som t ex BSI (back-side illuminated), FSI (Front-side illuminated) och staplade varianter, och där den sistnämnda har fördelen med snabbare sensoravläsning. Numera finns det även fler varianter av MOS-sensorer som t ex nMOS och Live MOS.

Bildsensor storlek
Är helt enkelt den fysiska storleken på bildsensorn. Anges oftast på diagonalen och i tum. På en kamera så har sensorstorleken betydelse för hur stor beskärningsfaktorn blir. På digitala systemkameror är fullformat och även APS-storlek vanligast idag. APS ger en beskärningsfaktor på  x1,5 till x1,6. Olympus och Panasonics 4/3-system ger en faktor på 2x jämfört med en 35mm kamera. Fullformatssensorer är av samma storlek som den analoga 135-filmen, dvs 24x36mm.

Bildstabilisering
Är ett system för att motverka effekterna av kameraskakningar. Det finns olika lösningar på detta.
1. Optisk. Används i många objektiv och vissa videokameror. Kort kan man säga att det är ett optiskt system som rör sig i den optiska konstruktionen.
2. Digital. Förekommer i de flesta digitala videokameror och i många stillbildskamerors videofunktion.
3. Sensor-shift eller IBIS, innebär att själva sensorn förflyttar sig. Fördelen med IBIS är att du inte behöver IS-objektiv för att få bildstabilisering.

Bildvinkel
Bildvinkel är förhållandet mellan brännvidd och filmens/bildsensorns storlek. Man räknar en bildvinkel på ca 45° som normalobjektiv. De som har större vinkel kallas vidvinkel och de som har mindre vinkel kallas för tele. På en 35mm kamera har 50mm en bildvinkel på 47°. En digital systemkamera med sensor i APS-storlek (faktor 1,5-1,6x) nås den bildvinkeln vid ca 30mm och på en mellanformatskamera, låt oss säga 6x6, så nås den vid ca 80mm. Här kan du läsa mer om olika bildvinklar och brännvidder ->>

Bikakeraster
Se Raster nedan.  

Binning
Se Pixel binning nedan.

Bitrate
Se 8-bit / 10-bit ovan.

Blandljus
Det kanske den värsta ljussituation man kan tänka sig. Klassiska exempel är varmt solljus och blåkall skugga i samma bild, eller ett rum med tänd glödlampa och infallande dagsljus. Då blir det två helt olika färgtemperaturer på samma bild. För vissa kan det vara en katastrof, för andra en kreativ ljuseffekt. 

Black Mist
Är ett optiskt softfilter som mjukar upp högdagrar och kontraster i bilden. Tanken är att återskapa känslan av analog film i digitala kameror och fånga den äldre cinematiska känslan.

Blixtsynk
Det är den tid som slutaren visar hela bildytan och som en blixt klarar att belysa. Blixtsynkroniseringstiden anges ofta som "X". Tidigare var det så att kortaste tiden att fotografera med blixt var med en ridåslutare på tider runt 1/60-1/250s beroende på kameramodell. En centralslutare klarar upp till 1/500s. I dag så klarar många blixtar av att "pulsera" blixtljuset genom att skicka flera korta blixtar för att kunna lysa ut bilden längre, vilket gör att du kan använda blixt med betydligt kortare slutartider. Kallas i vardagligt tal för HSS eller High speed Sync. Här kan du läsa mer om blixtfotografering ->>

Blooming
En effekt som liknar linsöverstrålning och som kan förvärra effekten av kromatisk aberration. Vanligt är att dessa två fenomen förväxlas med varann. Men blooming är inte ett optiskt fenomen utan beror på att överexponerade pixlar på sensorn blöder över på sina närmaste pixelgrannar. Uppstår vanligtvis vid extrema motljussituationer, och uppstår lättare i CCD:s  jämfört med CMOS-sensorer.

Bläckstråleskrivare
Den vanligaste skrivaren och absolut den vanligaste fotoskrivaren. Kort beskrivet fungerar den så att den sprutar små bläckdroppar på papperet. Idag är det mycket hög precision och resultatet blir fantastiskt bra. Naturligtvis beror det på vilken skrivare man använder, det finns bättre och sämre även där. Hållbarheten på bilderna varierar också beroende på skrivaren, men är idag överlag mycket lång, upp till 100 år eller mer med vissa skrivare och papper.

Bländare
Bländaren reglerar ljusinsläppet och påverkar även skärpedjupet. En mindre bländaröppning (högre siffra) ger större skärpedjup men släpper igenom mindre ljus. De flesta objektiv ger bättre skärpa ju mer du bländar ner till en viss gräns. Idag brukar bländare runt f/4-f/5,6 ge högst skärpa i centrum av bilden. Bländarstegen motsvarar ett steg på exponeringstiden (se Slutartid nedan). De fasta bländarstegen är 1 / 1,4 / 2 / 2,8 / 4 / 5,6 / 8 / 11 / 16 / 22 / 32 / 45. Bländaren sitter i regel alltid i objektivet, men det har funnits äldre kameror där bländaren satt kvar på kamerahuset när man tog bort objektivet, den tiden är dock förbi.

Bländarsteg
Ordet "bländarsteg" används i dagligt tal för att beskriva skillnad i exponering. Att "bländarsteg" används både för att beteckna inställning av bländaren, slutaren, exponeringskompensation, ljusbortfall i filter och konvertrar m.m, gör det till ett lite luddigt begrepp. Vill man vara mer tydlig och korrekt pratar man istället om EV, exponeringsvärde. T ex: "jag ökade exponeringen med 1EV", eller "Exponeringskompensationen i kameran klarar +/- 5 EV".

BMP
Står för BitMaP och som är är ett äldre bildformat som är okomprimerat. Används i princip aldrig numera och ger till och med större filer än t ex TIFF.

Bokeh
Bokeh är egentligen ett japanskt ord. Det var Japanska fotografer som började med den termen och sedan har sedan använts i brist på engelsk översättning. Bokeh är en beskrivning av hur en optik återger bilden utanför fokus. Enkelt sagt så är det hur vacker oskärpan är. Oskärpa kan upplevas som suddig och oskarp men kan också upplevas som mjuk eller soft, samt lugn eller orolig m.fl. Speciellt porträttfotografer brukar vara extra intresserade av bokeh. Här kan du läsa mer om olika varianter av Bokeh ->>

Bouncer
Är en slags "blixtljusuppmjukningslåda" som ger bättre spridning på blixtljuset för ett mjukare och mer naturligt ljus. Finns i varierande versioner till både studioblixtar och vanliga blixtar. Mest känd är Sto-Fens OmniBounce som är en variant av en bouncer.

Bowens
Är en tillverkare av framförallt studioblixtar som grundades redan 1923 och har sedan 1950-talet tillverkat belysningsutrustningar för fotobranschen. Bowens bajonettfattning för softboxar och andra sorters ljusformare har blivit mer eller mindre en standard som många tredjepartstillverkare av studioblixtar använder sig av idag.

Bracketing
Se gaffling nedan.

Brinntid
Handlar om den extremt korta tid som en kamera- eller studioblixt avger ljus. Brinntiden har stor betydelse för hur skarpt ett motiv i rörelse återges. Kort brinntid är lämpligt för tex sport och action-fotografer. För stillastående motiv har blixtens brinntid mindre betydelse. De flesta tillverkare av studioblixtar anger blixtens brinntid vid t0.5, vilket helt enkelt innebär att man mäter tidsintervallet mellan 50% av maxeffekt upp till 100% samt åter ned till 50% av maxeffekt.

Brusreducering
Är precis vad det låter som. En programvara i kameran eller bildbehandlingsprogrammet som reducerar bruset. De flesta moderna kameror har en väl fungerande brusreducering men kan påverka speciellt skärpan negativt. I de flesta fall så är det värt att använda den då det vid långtidsexponering kan bli felfärgade pixlar i bilden annars (typ heta pixlar). Bästa sättet att styra över bruset är att ta bilderna i RAW och utföra reduceringen i rå-programmet.

Brännpunkt
Den punkt som ljuset bryts i när det passerar en konvex lins.  

Brännvidd
Det är alltså hur många millimeter som en optik är på. T ex ett teleobjektiv 200/2,8 har brännvidden 200mm och ljusstyrka f/2,8. Tekniskt sett så handlar brännvidden om avståndet mellan brännpunkt och optiskt centrum. Mer info om brännvidd finns här ->>

b/s
Står för "bilder per sekund" och syftar på antalet bilder som en kameras seriebildtagningsfunktion klarar. Se även FPS nedan.

BSI
Handlar om en bakbelyst CMOS-bildsensor och står för Back-Side Illuminated.

Buffert
Handlar om antalet bilder som en kamera klarar av att lagra på minneskortet vid seriebildtagning utan att sakta ner hastigheten eller stanna av helt. Bufferten i kameran påverkas i hög grad även av minneskortets maximala skrivhastighet i antal MB/s.

C
1. På ett Sigmaobjektiv står det för Contemporary. Se Contemporary nedan.
2. På en Canonkamera innebär det att det är en professionell videokamera (C= Cinema).
3. På ett Laowaobjektiv står det för Compact (t ex C-Dreamer).

Capture One
Är ett kraftfullt bildredigeringsprogram för RAW-bilder. Här finns mer info om Capture One ->>

CCD
Se Bildsensor ovan. 

CF
1. Står bland annat för Compact Flash, vilket är en äldre minneskortsvariant som håller på att försvinna. Det tillverkas istort sett inga kameror idag som tar CF-kort. Ersättare är de snabbare CFast, CFexpress och XQD varav de två sistnämnda är mest vanliga idag bortsett från SD-kort.
2. CF är även Laowas benämning på vissa av deras objektiv som är gjorda för APS-C kameror.
3. CF förekommer även på vissa av Samyangs videoanpassade objektiv.

CFexpress typ A och Typ B
Minneskortsvarianter som speciellt Canon använt sig av (typ B) och Sony (Typ A). Finns med en rad olika tilläggsbeteckningar som anger olika klassificeringar och varierande skriv- och läshastigheter. Typ A och B skiljer i storlek och är ej kompatibla med varann. CFexpress Typ B är i vissa kameror och kortläsare kompatibla även med QXD-kort.

Cine
Benämning på objektiv som är anpassade speciellt för videobruk. I regel försedda med tandad fokus- och bländarring med steglös inställning för användning tillsammans med Follow-focus tillbehör.

CMOS
Se Bildsensor ovan.

CMYK
Är en benämning på fyrfärgstryck och står för färgerna Cyan, Magenta, Gul och svart.

Codek / Kodek
En inbyggd programvara i kameran som skapar komprimerad videosignal från okomprimerad signal. Det finns massor av olika varianter med varierande komprimeringsgrader och används för att minska filstorleken i video.

Contemporary
Sigmas benämning på en av deras objektivserier bestående av prisvärda och mångsidiga objektiv avsedda för allt från nybörjare till fotoentusiaster.

CP / CPL
Förkortningar av Cirkulärt polarisationsfilter.

CRI
Står för "Color Rendering Index" och handlar om t ex en LED-belysnings färgåtergivning. CRI uppges från 0 till 100 och där högsta värdet innebär bästa möjliga och mest naturliga färgåtergivning vid olika färgtemperaturer, som i sin tur mäts i Kelvin. Se Färgåtergivning ovan angående Kelvin.

Crop
Eller crop-faktor som betyder beskärningsfaktor och innebär att alla kameror som har mindre sensor än den vedertagna 24x36mm-sensorn (s.k. fullformat), ger en beskärningsfaktor för objektivens bildvinkel. Vilket i praktiken upplevs som att brännvidden ökar ju mindre sensorn är. Se även fullformat och APS-C.

CS
Samyangs benämning på deras objektiv som är anpassade för kameror med APS-C-sensorer.

CX
Nikons kameraformat och objektivserie som var anpassade för deras första spegelfria kameror i miniformat - Nikon 1 med en cropfactor på 2,7x. Formatet lanserades 2011 och lades ner redan 2018 i samma veva som Nikon lanserade Z-systemet.

D
Nikons beteckning på deras äldre AF-objektiv som vidarebefordrar avståndsinformation till Nikons kameror med 3D-färgmatrismätning. D-objektiven saknar i regel också inbyggd AF-motor och använder sig istället av kamerans inbyggda motor. Med enklare kameramodeller som saknar egen motor är det endast manuell fokusering som gäller. De flesta D-objektiven har också en manuell bländarring, och för att ge bländarkontroll med en DSLR behöver man ställa in bländaren på minsta bländaröppning (som oftast brukar vara orangefärgad).

DA / DA* / DA L
Pentax objektivserie avsedda för deras kameror med APS-C sensor. DA* är DA-seriens mer påkostade objektiv och DA L är lågprisobjektiven med bland annat bajonettfattning av plast.

DC
1. Sigmas objektivserie som är anpassade för kameror med APS-C sensor.
2. Nikon förkortning av Defocus Control. En funktion som ger förbättrad bokeh.
3. Det är även Canon och Pentax benämningar på varianter av deras autofokusmotorer.

DG
1. Sigmas objektivserie som är anpassad för fullformatskameror, men passar såklart även på kameror med APS-C sensor.
2. Det står även för Lecia optik som är gjorda av Panasonic till deras kameror i G-serien.

Deflektor
Används för att förändra ljusbilden och ljuskvaliteten från reflektorer och softboxar. T ex kan övergången mellan ljus och skugga mjukas upp eller förstärkas, samt att man kan påverka färgbalansen (speciellt med gulddeflektor).

D-FA
Pentax objektivserie avsedda för deras digitala fullformatskameror.

Di
Tamrons äldre objektivserie som tecknar ut för fullformat och passar på både analoga och digitala SLR- systemkameror.

Di II
Tamrons objektivserie som är anpassad för DSLR-kameror med APS-C sensor. 

Di III
Tamrons objektivserie som är anpassad för spegelfria systemkameror med fullformatssensor.

Di III-A
Tamrons objektivserie som är anpassad för spegelfria systemkameror med APS-C sensor.

Diffraktion
Det optiska fel som uppkommer vid mycket små bländaröppningar eller om ljuset passerar skarpa kanter. Här kan du läsa mer om Diffraktion ->>

Diffusor
Används oftast för att göra blixtljuset softare och mindre kontrastrikt. Se även Softbox, Bouncer och Ljusformare.

Digital zoom
Detta är egentligen ingen riktig zoom utan endast att kameran beskär i bilden. Ju mer du zoomar desto lägre upplösning. Vissa digitalkameror kan också utnyttja extra pixlar på sensorn och därmed zooma digitalt utan att förlora lika mycket upplösning och bildkvalitet som vanlig digital zoom.

DIN
Se Ljuskänslighet nedan.

Dioptri
Ett mått som oftast används vid okularjusteringar. Det är en måttenhet för optiska systems ljusbrytningsförmåga.

Distorsion
Optisk distorsion ger förvrängda bildresultat. Här kan du läsa mer om optisk Distorsion ->>

DL
Står för Deluxe och är en gammal och utgången objektivserie från Sigma. 

DMC
Står för Digital Media Camera och gäller för Panasonics kameror.

DN
En benämning för Sigmas objektiv som är avsedda för spegelfria hybridkameror.

DNG
Ett bildformat med liknande egenskaper som RAW-format. Fördelen med DNG är att det är kompatibelt med fler program som klarar av att läsa formatet. I vissa kameror kan man välja antingen DNG eller RAW, men de är inte många idag. Är en förkortning av Digital Negative Image.

DO
Är Canons benämning på deras kompakta teleobjektiv med Multi-Layer Diffractive Optical Element. En DO-linskonstruktion som bland annat innebär att objektivet går att göra mycket mindre och lättare jämfört med ett objektiv som har konventionella linser.

DOF
Står för Depth Of Field och betyder skärpedjup på svenska. En optisk egenskap som påverkas av bländaröppningens storlek, objektivets brännvidd och fokusavståndet. Se även Bländare ovan. Här finns lite mer info om skärpedjup ->>

DPI
Står för Dots Per Inch, dvs bildpunkter per tum och avser "upplösningen" eller rättare sagt tätheten mellan pixlarna på en utskrift från t ex en fotoskrivare. Har dock inget att göra med kamerabildernas eller bildskärmarnas upplösning.

DRO
Står för ”Dynamic Range Optimizer” och är en funktion som finns i Sonys kameror och som är till för att automatiskt justera hög- och lågdagrarna. Detta för att undvika att bilderna upplevs platta och kontrastlösa. Liknande funktion finns i kameror av andra märken också, men kallas då för något annat än DRO.

Drönare
I fotosammanhang handlar drönare om en flygande luftfarkost med inbyggd gyroupphängd kamera som fjärrstyrs via radiokommunikation.

DS
Canons benämning på deras objektiv som ger en vackrare bokeh med Defocus Smoothing-behandling på två av linserna.

DSLM
Står för Digital Single Lens Mirrorless och innebär en spegelfri eller spegellös digital systemkamera.

DSLR
Står för Digital Single Lens Reflex och betyder på svenska en digital spegelreflex-systemkamera. En kameratyp som är på väg att ersättas av spegelfria hybridkameror (DSLM). 

DT
Sonys benämning på deras gamla objektiv gjorda för deras äldre APS-kameror med A-fattning.

Dual Base ISO / Dual Native ISO
Detta handlar om specialfunktioner som bara finns i vissa avancerade video- och hybridkameror och som resulterar i betydligt lägre brusnivåer och större dynamiskt omfång jämfört med vad standard ISO-och profil-inställning ger på samma ISO. Ett exempel på funktionen Dual ISO är att Bas-ISO ligger på ISO 800 vid inspelning i Log, samt att det finns ett högre ISO-läge som t ex ISO 5000 för situationer när ljuset är svagt. Tanken är att man ska få likvärdigt brus och dynamiskt omfång oavsett vilket av dessa två Dual Base ISO man väljer. Enkelt förklarat använder kameror med denna funktion sig av kraftigare signalförstärkare som jobbar på pixelnivå vid dessa två ISO-lägen. Se även Bas-ISO ovan.

Dual Pixel CMOS AF
Canons benämning på deras sensorbaserade autofokussystem med samtliga fokuspunkter placerade direkt på bildsensorn.

Dual Pixel RAW
Är en funktion som finns i vissa av Canons kameror. Här kan du läsa mer om Dual Pixel RAW ->>

Dubbelexponering
Innebär att man tar flera bilder på samma bildruta. Multiexponering och flerexponering är en andra benämningar för samma funktion. 

DV
Står för Digital Video och är ett numera nedlagt videoformat som använde sig av små digitala kassettband.

DX
Nikons benämning på deras objektiv avsedda för APS-C kameror. 

Dynamiskt omfång
Handlar om kamerans förmåga att ge färg- och kontrast-information från de mörkaste partierna i bilden till de ljusaste (dvs från svart till vitt). När man t ex talar om en bild som är utfrätt i de ljusa partierna så menar man att det finns det ingen annan bildinformation än vitt i dessa partier. RAW-formatet är det bildformat som ger möjlighet till störst dynamiskt omfång. Här finns mer information angående utfrätt ->>

E
1. Sonys gemensamma benämning på deras objektivfattning för deras spegelfria systemkameror.
2. Sonys objektiv som endast tecknar ut för den mindre APS-C sensorn har också E som benämning, och därmed samma benämning som själva fattningen, som även stämmer in på fullformatsobjektiven som har FE som benämning.
3. Om det står E på ett Nikonobjektiv direkt efter ljusstyrkan så innebär det elektromagnetisk bländarkonstruktion och som bara ger fungerade bländarstyrning med Nikons DSLR-kameror tillverkade efter 2007, samt även med Z-kamerorna inkl FTZ-adaptern.

EBC / Super EBC
EBC är en av Fujifilms benämningar på deras antireflexbehandling  ("Electron Beam Coating"). Super EBC är den senaste varianten och förekommer på alla deras objektiv i X- och GF-serierna.

ED
Står för Extra-low Dispersion, och innebär högkvalitativa linselement som reducerar bland annat kromatisk aberration.

EF
Canons benämning på deras objektiv som passar på deras analoga och digitala EOS-kameror (dvs EOS som inte har någon extra bokstav efter EOS). EF står för Electronic Focus.

EFC
Stör för "Elektronisk första ridå slutare" och används för att minimera skakningar från den mekaniska slutaren när den öppnas för exponering.

EF-M
Canons benämning på deras EF-M objektiv som passar deras små spegelfria EOS M-kameror med APS-C-sensor.

EF-S
Canons benämning på deras EF-S-objektiv som endast passar på EOS DSLR-kameror med APS-C-sensor. Går ej att montera på Canons DSLR-fullformatskameror.

Elmar
Leicas optik med ljusstyrka från f/3,3 till f/4.

Elmarit
Leicas optik med ljusstyrka f/2,8.

EMD
Står för Electromagnetic diaphragm och handlar om Canons bländarmekanism i alla deras autofokusobjektiv.

EOS / EOS M / EOS R
Canons namn på deras olika kamerasystem.

E-TTL
Canons benämning på deras TTL-blixtljusmätning. Förkortning av Evaluative Through The Lens.

ETTR
Står för "Expose To The Right" och handlar om att exponera mer åt höger i histogrammet, dvs åt det ljusare hållet (högdagrarna till höger och lågdagrarna till vänster). Vilket fungerar bra så länge man exponerar så att högdagrarna inte fräter ut och förlorar all sin teckning i de ljusa partierna.

EV
Exposure Value eller ExponeringsVärde. Ett mer allmängiltigt begrepp för att beskriva graden av exponering än begreppet "bländarsteg" som ofta används informellt. Ett steg på EV-skalan motsvarar ett steg på bländar- eller slutartidsskalan. Så beteckningarna har i stort samma betydelse och kan i de flesta fall bytas ut mot varandra.

EVF
Står för Electronic Viewfinder, alltså elektronisk sökare helt enkelt.

EX
Står för Excellence och användes tidigare av Sigma på deras fullformatsobjektiv avsedda för spegelreflexkameror.

Exif
Är den information som kameran kan lagra i bildens metadata ang exponeringsinställningar, objektiv, brännvidd och mycket annat. Förkortning av Exchangeable Image File Format.

Exponering
En systemkamera har olika exponeringslägen och med exponeringen reglerar man hur ljus eller mörk en bild ska bli. Programautomatik (P) - där kameran ställer både tid och bländare. Tidsautomatik/bländarförval (A / AV) - där du ställer bländaren och kameran ställer tiden. Bländarautomatik/slutartidsförval (S / TV) - där du ställer tiden och kameran väljer bländare. I Manuellt läge (M) ställer du både slutartid och bländare själv. Även ISO-värdet och exponeringskompensationen är verktyg som påverkar exponeringen och hur bilden blir. Här finns en grundkurs i exponering ->>

Exponeringskompensation
En funktion där du kan påverka exponeringen utan att behöva köra manuellt. Vanligast är att du kan över- eller underexponera 3-5 bländarsteg. Se även Exponering ovan samt Underexponering och Överexponering för närmare förklaringar. Här finns också mer information om exponeringskompensation ->>

Exponeringstid
Det är den tid slutaren är öppen för att ge ljus och sensorn/filmen. Varje helt tidssteg motsvarar ett helt bländarsteg. De vanligaste fasta slutartidsstegen är: 1s, 1/2s, 1/4s, 1/8s, 1/15s, 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s, 1/500s, 1/1000s, 1/2000s, 1/4000s, 1/8000s. Se även Slutartid nedan samt Bländare ovan.

Exponeringsvariation
Se gaffling nedan.

EZ
Olympus benämning på deras objektiv med motorzoom.

F
1. Nikons benämning på deras objektivfattning för deras analoga och digitala spegelreflexkameror (DSLR). F-fattningen har funnits sedan 1959 och finns fortfarande, men är på väg att ersättas av Z-fattningen.
2. F står även för objektivets ljusstyrka med F-värde, som exempelvis 200mm f/2,8 eller F2,8.

FA
Handlar om Pentax äldre objektiv framtagna för analoga SLR och fungerar även på digitala fullformatskameror. Om det står D FA så är objektivet anpassat för digitala DSLR-kameror, och FA* innebär att det är gjort för professionella fotografer.

Fas-detekterande AF
Se autofokus ovan.

Fast Motion
I fast motion spelar man in film med en lägre hastighet än standard (standard = 24, 25 eller 30 fps) som t ex 2 eller 5 fps, och när man sedan spelar upp det i normal hastighet 25 fps så får man en timelapse-liknande effekt där allt rör sig mycket snabbare än normalt.

FE
1: Sonys beteckning på deras objektiv som är anpassade för deras spegelfria fullformatskameror.
2: Kan även betyda Floating Elements vilket innebär flytande linselement som minimerar objektivets brytningsfel vid olika fokuseringsavstånd.

FD /FDn
Canons gamla objektivfattning på deras manuella objektiv som gällde innan 1987 då EF-fattningen tog över. FD tillverkades mellan 1970 till 1979, och FDn från 1979 till 1989.

FF
Förkortning av fullformat.

FHD
Står för Full HD och handlar om en videoupplösning på 1920 x 1080 pixlar.

Filter
Här kan man syfta två olika typer av filter. Optiska filter eller digitala filter. Optiska filter är den typ av filter du skruvar utanpå objektivet. Det finns massor av olika typer av optiska filter, men för att nämna de tre populäraste och mest användbara så är det UV-filter, Polarisationsfilter och ND-gråfilter. Vissa videokameror kan ha inbyggda optiska ND-filter. Digitala filter är effektfilter som man kan aktivera i kamerans programvara och som i regel bara fungerar i JPEG eller HEIF (ej i RAW).

Filterdiameter
Den storlek av filtergänga som passar på objektivet eller angiven filteradapter. Vanligast är från 49mm och upp till 77mm, men förekommer både mindre och större.

Filterfaktor
Vissa filter är färgade eller är neutralgråa för att dämpa ljusinsläppet. Filterfaktorn talar om hur mycket filtret dämpar ljuset. Moderna kameror mäter ljuset genom optiken och då kompenseras detta automatiskt eftersom kameran mäter även genom filtret.

Firmware
Handlar här om kamerans eller objektivets inbyggda programvara, och något som normalt brukar kunna uppdateras när tillverkarna släpper nya uppdateringar. Vilket vi också rekommenderar starkt att hålla koll på och utföra när det sker. Instruktioner hur det går till finns alltid på tillverkarens hemsida angående firmwares till just din kamera eller objektiv.

Fisheye
Ett objektiv eller konverter som ger ~180° bildvinkel. Raka linjer blir kraftig böjda. De mest extrema fisheyeobjektiven ger runda bilder med svarta kanter runt om. 

Fixfokus
Ett objektiv som är konstruerat att ge skärpa från en rimlig närgräns upp till oändligt och saknar fokusering. En enkel lösning på de allra billigaste kamerorna. Ger inte alls samma goda resultat som ett objektiv med fokuseringsmöjligheter.

FL
1: På Nikons objektiv innebär det att objektivet har linselement av Flourite som ger bättre bildkvalitet och väger mindre än konventionella linser. FL-linser introducerades 2013.
2: En gammal objektivserie från Canon. Tillverkades 1964-1974.

Flicker / Filmmer
Flimmer i bild och film kan uppstå när man fotograferar eller filmar i ljuset från en lampa som får ström via elnätet. Ljuset flimrar i 50 cykler per sekund (50Hz inom EU och 60 Hz i USA). Att ljuset tänds och släcks i den hastigheten är inget som de mänskliga ögat uppfattar, men det gör kamerorna. För att undvika filmmer kan man antingen aktivera flimmerreduceringen som numera finns i många systemkameror, eller så väljer man slutartider som fungerar bäst med lampans flimrande cykler (t ex 1/50s). Inom EU bör man använda sig av inställningen PAL för video och som är anpassat för 50Hz. Medan i USA fungerar NTSC bäst som är anpassat för 60Hz.

Fn
Vi syftar såklart inte på Förenta Nationerna, utan bara på de programmeringsbara funktionsknapparna som finns på många kameror.

Focus breathing / Fokusandning
Innebär att den effektiva brännvidden förändras en aning när man fokuserar. Objektiv som är specialanpassade för video brukar ge minimal eller ingen fokusandning alls. Denna egenskap har mindre betydelse vid stillbildsfotografering. Här kan du läsa mer om Focus breathing ->>

Focus Map
En funktion som finns i vissa kameror från Sony och som  visar på ett mycket tydligt sätt de områden i bilden som är ur och i fokus. Faktiskt ännu tydligare än Focus Peaking. Focus map fungerar även i autofokusläget och det är klart användbar när man kör med följande fokusering och vill få bättre koll på var kameran lägger fokus.

Focus peaking
Är ett mycket bra hjälpmedel för att enklare kunna ställa in skärpan rätt vid manuell fokusering. Det förekommer olika benämningar på denna funktion, och i t ex Sonys kameror står det "Kont.framhävvisn." Här finns mer information om Focus peaking ->>

Focus shift
Focus shift förekommer i både fasta objektiv och zoomar, men uppstår av olika orsaker beroende på optik.
1: I zoomobjektiv innebär focus shift att om man ställer in fokus manuellt på ett specifikt avstånd och sedan zoomar utan att röra fokusringen, så förflyttas ändå fokus en aning.
2: I fasta objektiv är Focus shift mindre vanligt men kan förekomma i synnerhet äldre ljusstarka objektiv som saknar flytande linskonstruktion. I sådana objektiv kan också fokus förflyttas en aning ifall man fokuserat manuellt på korta fokusavstånd på största bländaröppning och bländar sedan ner utan att röra fokusringen (kallas även RSA - Resterande sfärisk aberration).
3. Om du alltid använder autofokusfunktionen är focus shift inget du behöver oroa dig över eftersom då märks det i princip aldrig.

Focus stacking
En funktion som gör att man kan skapa bilder med betydligt större skärpedjup än vad som annars är möjligt. Detta genom att ta flera bilder med fokus på olika avstånd och sedan i efterhand bygga ihop alla dessa bilder till en enda bild. Speciell programvara krävs för denna funktion.

Focus Transition
Funktionen Focus Transition gör det möjligt att förflytta fokus automatiskt mellan två eller tre förregistrerade positioner.

Follow Focus
Är ett tillbehör som används till speciella videoobjektiv för att kunna reglera fokuseringen på ett mer kontrollerat sätt än att bara vrida direkt på fokusringen. Follow focusanordningen monteras vanligtvis på en s.k. videorigg, som i sin tur är en kamerabur med massor av fästen för olika tillbehör.

Formatera
En funktion som finns i alla kameror och som innebär att allt som finns på minneskortet raderas. Minneskortet får också information om kamerans specifika filsystem för optimal funktion. Formatering bör utföras regelbundet i kameran för att minimera risken för korrupta minneskort, och formatering av minneskort som ska användas i din kamera bör aldrig utföras i en dator eller i någon annan kamera av annat fabrikat.

FPS
Står för Frame Per Second, eller "bildruta per sekund". Man kan även benämna det som  "bilder per sekund" (b/s) vilket handlar om samma sak, men fps syftar mer på videoinspelningens bildhastighet, medan b/s används till både stillbildskamerans seriebildtagning och videons filminspelningshastighet.

FSI
Är en variant av CMOS-bildsensor och står för Front-side illuminated.

FTM
Står för Full Time Manual AF och innebär att man kan fokusera manuellt även när objektivet är inställt i autofokusläget.

Fullformat / 35mm-format
Med fullformat syftar man endast på digitala systemkameror med så kallad fullformatssensor, som innebär en bildsensor lika stor som det analoga filmformatet på 24x36mm. Andra förekommande namn på samma format är småbild och 35mm-kamera.

Färgblödning
Används ofta som ett annat ord för kromatisk aberration. Se Kromatisk aberration nedan för mer info.

Färgsampling
Se 4:2:2 / 4:2:0 överst.

Färgtemperatur
Vid digital fotografering jobbar man ofta med vitbalans, som är en styrning av hur kameran ska hantera rådande färgtemperatur. Färgtemperatur mäts i Kelvin. Dagsljus ligger på ca 5500-6500° K medan en vanlig glödlampa ligger på under halva den nivån, normalt ca 2000-2500° K.

Försättslins
Kallas också närbildslins. Ett "filter" som sätts framför objektivet för att ge en bättre närgräns. Ett billigt och bra sätt att kunna ta bättre närbilder. Säljs även i satser där du kan välja storlek på förstoringsgraden eller kombinera filtrena till mycket stor förstoring.

FX
Nikons benämning på deras fullformatssystem.

G
1: Sonys benämning på deras semiprofessionella objektiv i G-serien (Gold).
2: Det är även Nikons benämning på deras AF-S objektiv som saknar manuell bländarring (Genesis).
3: Hos Panasonic handlar det om deras G-optik- och kameraserie med Micro 4/3-sensor.

G2
G2 är en beteckning som Tamron använder sig av till sina objektiv när ett specifikt objektiv kommit ut i version 2 (eller Mark II som många andra tillverkare använder sig av).

Gaffling / Bracketing / Exponeringsvariation
Alla dessa benämningar står oftast för samma funktion, men vi håller oss till den första som är den vanligaste. Gaffling är en funktion som finns i många kameror och som innebär att kameran kan automatiskt ta flera bilder med olika exponeringar med ett enda knapptryck på avtryckaren. Vissa kameror har även gafflingsfunktioner för vitbalans, ISO och fokus m.m.

GF
FujiFilms benämning på deras objektiv som är anpassade för deras mellanformatskameror i GFX-serien.

GFX
Det är FujiFilms mellanformatskameror.

Global slutare
Är en elektronisk slutarfunktion som exponerar samtliga effektiva pixlar på sensorn på en och samma gång. Till skillnad från en konventionell elektronisk- och mekanisk slutare som istället läser av pixelrad för pixelrad, som i sin tur innebär att det kan uppstå så kallad "rolling shutter"-effekt (distorsion), vilket en global slutare är helt fri från. Andra fördelar med global slutarfunktion är att kameran ger blixtsynk på samtliga slutartider, och problemet med flimrande eller blinkande belysning i t ex sporthallar minskas också. Man behöver heller inte oroa sig för hur många exponeringar mekaniken till slutaren håller för eftersom en global slutare är helt elektronisk och saknar mekaniska delar som kan bli utslitna. En elektronisk slutare eliminerar också risken för skakningsoskärpa, som däremot kan uppstå med en mekanisk slutare.

GM
Sonys benämning på deras professionella objektiv av högsta klass i GM-serien (Gold Master).

Gråfilter / ND-filter
Gråfilter används oftast på objektivet för att få längre slutartider (Kallas även ND-filter -Neutral Density). ND-filter finns i många olika varianter och styrkor. Det finns även variabla och avtonade gråfilter. Avtonade/halvtonade ND används för att jämna ut exponeringen mellan ljusa och mörka partier i motivet. Här finns mer information om ND-filter ->>

Gråkort
Är ofta en skiva av papper eller spänt tyg som är neutralgrå och reflekterar 18% av infallande ljus, vilket ska motsvara ett vanligt standardmotiv i normal belysning.  

Gömsle
Är helt enkelt ett fotoanpassat tält som är kamouflagefärgat för att bättre smälta in i naturen när man ska fotografera vilda och skygga djur.  Här hittar du några tips på gömslen samt en inspirationsfilm ->>

H
Fujifilms benämning på deras hybridkameror som är mer inriktade på video jämfört med deras X-kameror. T ex Fujifilm H2 och H2s.

H.264 / H.265
Är de två mest vanliga videokodningarna idag.  H.264 är en lite äldre MPEG-4-variant som är på god väg att ersättas av H.265 som också kallas HEVC, och som ger ungefär halverad filstorlek utan synbara förluster jämfört med H.264.

HEIF
Är ett komprimerat bildformat som innebär att man kan lagra bilder med högre kvalitet än JPEG, samtidigt som filstorleken blir mindre jämfört med motsvarande JPEG-fil. HEIF-bilder ger upp till 10-bitars färgdjup per färgkanal, vilket ger ett totalt omfång med över en miljard färgnyanser - att jämföra med JPEG-bildens maximala 16,7 miljoner nyanser i 8-bitar. För att uppnå allra högsta kvalitet och dynamik är det dock fortfarande RAW-formatet som gäller. 

Heliar
Voigtländers benämning på deras objektiv med lite speciella och unika egenskaper, som t ex extremt vidvinkliga eller någon annan speciell egenskap.

HD
Du kanske tänker på Harley-Davidson eller Högsta Domstolen, men för oss fotonördar handlar det bara om Pentax benämning på deras antireflexbehandling på deras objektiv.

HDMI-kontakt/kabel
Är ett gränssnitt för överföring av ljud och bild från t ex kamera till TV, dator eller extern inspelningsenhet (High-Definition Multimedia Interface). Förekommer med olika storlekar på kontakterna med benämningar som Standard- A och Micro-D m.fl.

HDR
HDR står för high dynamic range, vilket betyder högt dynamiskt omfång och HDR är också en funktion som finns inbyggt i många av dagens kameror. Här finns mer information om HDR-bilder ->>

High Key bild
Är en mycket ljus bild med övervägande vita ytor. Handlar ofta om en lätt överexponerad bild, men behöver inte innebära att bilden är överexponerad. Motsatsen är en Low Key bild.

High Speed Sync
Se förkortningen HSS nedan.

Histogram
Histogrammet är ett hjälpmedel för att ställa in rätt exponering, och en skala från mörka till ljusa (från vänster till höger) nyanser i bilden. Här finns mer information om histogram ->>

Hjälpbelysning
Finns på de flesta kameror och är till för att autofokusen ska lättare hitta något att fokusera på. Förekommer i lite olika varianter på hur det fungerar, men vanligast är möjlighet till belysning direkt på kameran eller den externa blixten.

HLA
Står för "High-response Linear Actuator" och är Sigmas beteckning på en linjär autofokusmotor.

HLD
1: Tamrons benämning på en av deras autofokusmotorer (High/Low torque modulated Drive). 
2: Det kan även stå för Tokinas objektiv med High refraction Low Dispersion-glas.

Honeycomb
Se raster nedan.

HSM
Benämning på Sigmas autofokusmotor av ultraljudstyp (Hyper Sonic Motor).  

HSS
Står för High Speed Sync, och innebär en funktion som gör att man kan fotografera på kortare slutartider än kamerans normala och maximala blixtsynktid. Blixtens effekt avtar dock ju kortare slutartid man använder. Här finns mer information och tips om blixtfotografering ->>

Hybridkamera
Handlar oftast om en mycket kompentent spegelfri systemkamera som ger stora möjligheter till både stillbildsfotografering och videofilmning.

Hyperfokalavstånd / hyperfokusering
Är det fokusavstånd i ett objektiv som ger det största möjliga skärpedjupet från halva hyperfokalavståndet till oändligt. Detta varierar stort mellan olika objektiv beroende på brännvidd, bländaröppning samt oskärpecirkeln, där den sistnämda påverkas av storleken på bildsensorn eller den analoga filmen.

På objektiv med Hyperfokal-skala eller Skärpedjupsskala som det också kallas, får man snabbt en uppfattning om vilket skärpedjup man får på respektive bländare genom att man vrider på fokusringen tills mitten av oändlighetsmarkeringen hamnar vid den bländare man valt. Detta är dock inget man kan lita blint på, men det brukar stämma rätt bra med de flesta vidvinkelobjektiv som har denna skala. Ju längre brännvidden är desto svårare är det att hitta rätt hyperfokalavstånd eftersom skärpedjupet minskar i takt med längre brännvidder, och skärpedjupskalan på objektivet blir svårare att avläsa pga mycket tätare markeringarna. Se även Skärpedjup för mer info.

För dig som vill ha mer koll på hyperfokalavståndet så finns det kalkyleringsprogram på nätet och även appar att ladda hem som kan räkna ut vilket fokusavstånd du ska välja för största möjlliga skärpedjup. Om du istället vill använda objektivets kortast möjliga skärpedjup behöver du bara fokusera på närgränsen och välja objektivets största bländaröppning (lägst tal).

Högdagrar
Står för de ljusaste partierna i en bild. Motsatsen är Lågdagrar.

I

IBIS
Är en förkortning av "In Body Image Stabilization" och innebär att en kameran med IBIS har ett inbyggt stabiliseringssystem som motverkar skakningsoskärpa i bilderna genom att den kan förflytta sensorn. IBIS är oftast en mer effektiv stabilisering än optisk bildstabilisering och som klarar av idag att kompensera upp till 8 steg längre slutartider som mest. I framtiden kanske vi får uppleva att den klarar ännu fler steg.

ICC-profil
Är en färgprofil som används vid tryck och bildutskrifter för att man ska få så korrekta färger som möjligt.

ICM
Står för "Intentional Camera Movement" och innebär att man fotograferar med lång slutartid samtidigt som man rör på kameran.

IF, Innerfokusering/Internfokusering
Innebär att fokuseringen sker inuti objektivet. Fördelen med IF är att objektivet ändrar inte längd och frontlinsen snurrar inte vid fokusering.

II / III / IV
Handlar i fotosammanhang om kameror eller objektiv som släppts i en ny version och som anges i romerska siffror.

Initiera
Initiera innebär att man återställer kameran till fabriksinställningarna.

Intervalltagning
Se Time Lapse nedan.

Internzoom
Innebär att zoomobjektivet behåller samma längd oavsett vilken brännvidd det är inställt på.

Intra
Se All-i / All-intra ovan.

IR-filter
Ett filter som är avsett för infraröd fotografering. IR-filtret filtrerar bort den största delen av det synliga ljuset och släpper igenom ljus främst inom IR-området (över 800 nm). Filtret är mörkrött, nästan svart. Med IR-film eller IR-känsliga digitalkameror skapas mycket speciella effekter, t ex får bilderna ofta hög kontrast, grönska blir vit och en blå himmel blir mycket mörk.

IPB
Se LongGOP nedan.

IPTC
Handlar om metadata i textform som man kan skriva in i bildfiler för att beskriva bildens innehåll, t ex vem som tagit bilden och var den är tagen, plus mycket annat. En förkortning av International Press and Telecommunications Council.

IS
Förkortning för Image Stabilization. Används i första hand av Canon och Olympus/OM system som benämning på deras bildstabiliseringssystem i objektiven som motverkar skakningsoskärpa i bilderna.

ISO
Se Ljuskänslighet nedan.

J

JPG, JPEG
Det vanligaste bildformatet som i princip alla program klara av att läsa. Det är ett komprimerat format och du kan välja kompressionsgrad när du sparar en bild i JPG-format. Ju mer du komprimerar bilden desto mer "förstörd" blir den. JPEG står för Joint Photographic Experts Group.

K
Pentax benämning på deras objektivfattning. Här finns mer information om objektivfattningar ->>

Kamerahus
Kamerahus avser endast systemkameran UTAN objektiv.

Kelvin
Se Färgtemperatur ovan.

Klaffar
Se Barndoors ovan.

Koma /Coma
Nu syftar vi inte på den koma som man kan råka ut för om man ätit för många pitepaltar. Här handlar det om ett optiskt fel som gör att runda ljuspunkter blir kraftigt deformerade. Här kan du läsa mer om optisk koma ->>

Kompaktkamera
Är helt enkelt en kamera som inte har utbytbar optik, alltså ingen systemkamera. Vissa kompaktkameror kan dock se ut som en systemkamera men det går inte att byta objektiv. 

Komprimering
Här syftar vi på komprimering av bilder och framförallt video som används för att få ner filstorlekarna och göra jobbet enklare för allt som den digitala bilden eller filmen ska passera igenom. Men t ex en kraftigt komprimerad videofil kan också ställa till det för vissa program när filen ska packas upp igen för visning eller redigering. Komprimeringen sker alltså vid inspelning och vid uppspelning och redigering behöver filen packas upp igen till originalstorlek. Bland annat därför använder sig man ofta av Proxyfiler (se Proxy nedan för mer information). Olika kodekar ger också olika grader av komprimeringar och det finns en uppsjö av kodekar för video. (Se även Codek / Kodek).

Kontrast-baserad/detekterande AF
Se autofokus ovan. 

Konturframhävningsvisning / nivå / färg
I Sonys kameror handlar detta om focus peaking. Här hittar du mer info om den funktionen ->>

Konverter
Finns i två huvudsakliga varianter.
1. Den konverter du monterar mellan kamerahus och objektiv. Denna är av förklarliga skäl endast möjlig på systemkameror och då endast i form av telekonverter.
2. Den konverter du monterar framtill på objektivet finns både som tele- och vidvinkelkonverter. Denna variant är mer lämplig på video- och kompaktkameror än högupplösta systemkameror.
Här kan du läsa mer om konverter ->>

Kromatisk aberration
Är ett optiskt fel som ger färgförskjutning i bilden. Färgblödning är en annan benämning. Här kan du läsa mer om kromatisk aberration ->>

Kuddformighet
Se Distorsion ovan.

Krökt bildplan
De flesta linselement som sitter i objektiven är mer eller mindre krökta. Här kan du läsa mer om krökta linser ->>

L
1: Canons L-objektiv är i första hand avsedda för professionella fotografer och gäller objektiv med både EF- och RF-fattning.
2: Voigtländers beteckning på deras objektiv gjorda för kameror med L-fattning (Leica och Panasonic L).

Lanthar
Voigtländers benämning på deras objektiv som är tänkta att ge bästa möjliga bildkvalitet med låga eller obefintliga nivåer av t ex kromatisk aberration och distorsion. Riktigt gamla Lanthar-objektiv innehöll radioaktiva linselement, vilket inte gäller för nyare objektiv tillverkade efter ca 1980-talet. Här kan du läsa mer om radioaktiva objektiv ->>

LCD
Förkortning för Liquid Crystal Display, och är en typ av skärm som är mycket vanlig bland både gamla och nya digitalkameror.

LD
Står för Low Dispersion. Enkelt uttryckt ett bättre glas i optiken.   

LE
Sonys benämning på deras objektiv-varianter med lägre vikt (Light Edition).

Ledtal
Styrkan på en blixt kallas ledtal och ju högre ledtal desto kraftigare blixtljus. Man räknar helt enkelt Ledtalet delat med Avståndet vid ISO 100. T ex om blixten har ett ledtal på 45 och avståndet till motivet är 8 meter så bör man använda bländare f/5,6 för korrekt exponering, eller f/2,8 på 16 meter. Slutartiden har ingen större inverkan på blixtljuset och bör användas med kamerans blixtsynktid eller längre. Slutartiden påverkar det befintliga ljuset. Se Blixtsynktid ovan för mer info.

Line skipping
Enkel förklarat handlar line skipping om att kameran hoppar över vissa pixelrader för att reducera sensorns avsläsning vid filmning till den videoupplösning som gäller (t ex ner till 4K/8MP från 24MP). Line skipping resulterar i en försämrad videokvalitet, som det ofta gör när film och bilder komprimeras hårt.

Linsöverstrålning
Se överstrålning nedan.

Ljusformare
Ett samlingsord för Softboxar, Reflektorer, Raster etc, som används i första hand tillsammans med studioblixtar för att få ett mjukare och naturligare blixtljus, samt bättre kontroll på blixtljusets spridningsvinkel.

Ljuskänslighet
Anges idag uteslutande i ISO. Tidigare angavs filmkänslighet i ASA och/eller DIN. Till exempel 100ASA motsvarar 21DIN och ska nu egentligen anges ISO 100/21°, men på digitalkameror så anges endast ISO 100 som motsvarande ljuskänslighet. På film ger högre ISO-tal kornigare bilder. På en digitalkamera så fungerar det likadant fast det blir inte kornigare utan snarare brusigare bilder, ungefär samma sak men kan korrigeras till viss del med funktionen brusreducering både i kameran eller vid efterbehandling. ISO står för "International Organization for Standardization", ASA stod för "American Standards Association" och DIN stod för "Deutsches Institut für Normung".

Ljusmätning
Står för kamerans ljusmätningsmetod och förekommer i fyra varianter.
1. Evaluerande=flerzon=matrix=ESP Ljusmätning mäter ljuset i flera mätzoner och har programvara som talar om för kameran hur den ska reagera vid olika kombinationer.
2. Centrumvägd ljusmätning mäter till största delen i motivets mitt och mindre utåt kanterna.
3. Utsnittsmätning mäter endast i motivets centrum.
4. Spotmätning mäter också endast i motivets centrum men med mindre yta än vad utsnittsmätningen gör.

Ljusstyrka
Handlar om hur stor bländaröppningen är i ett objektiv och hur mycket ljus den kan släppa in. Ju lägre tal desto högre ljusstyrka, och när det gäller hög ljusstyrka brukar man prata om från ca f/0,95 och ner till f/2,8 lite beroende på om det är en fast optik eller en zoom. Ett objektiv med högre F-tal som t ex Canons RF 800mm f/11 är ett ovanligt ljussvagt objektiv med väldigt liten bländaröppning fysiskt sett, det har alltså bländare f/11 som största möjliga bländaröppning.

LM
FujiFilms benämning på deras objektiv med Linjär autofokusmotor. Men det kan skilja i ljud och hastighet mellan Fujis linjära AF-motorer, så även om benämningen alltid är densamma är det inte säkert att det handlar om samma typ av linjär motor.

LoCA
Förkortning av Longitudinell kromatisk aberration. Är samma som Axial kromatisk aberration. Se kromatisk aberration ovan för mer info.

Log
Många kameror kan idag spela in film i Log-format och alla tillverkare har lite varierande benämningar på dessa, men alla Log ser i stort sett likadana ut. Log är enkelt förklarat en mycket färg- och kontrastlös bildprofil som gör att man vid efterbehandlingen kan göra mycket större färg- och kontrastkorrigeringar utan att förlora bildkvalitet, jämfört med om man spelat in i en standard bildprofil. Log innebär också att det dynamiska omfånget ökar i bilden och därav anledningen till att man spelar in i detta format. Se även Dynamiskt omfång ovan.

LongGop
Videoformatet LongGop är ett hyfsat avancerat bildförlopp, men enkelt förklarat handlar det om ett mer komprimerat format som inte använder sig av all bildinformation i alla bildrutor (till skillnad från t ex All-intra)  utan "lånar" istället informationen från första bilden av tre bilder. IPB som förekommer framförallt Canons kameror fungerar på ett liknande sätt och lånar information från andra bildrutor.

Longitudinell
Se Kromatisk aberration ovan. 

Low Key bild
Är en mycket mörk bild med övervägande mörka eller svarta ytor. Handlar ofta om en underexponerad bild, men behöver inte innebära att bilden är underexponerad. Motsatsen är en High Key bild.

LUT
Här handlar det varken om frätande vätska eller lutfisk, utan bara om "LookUp Table" för den filmfotografiska världen. LUT är ingen vanlig bildprofil som finns i alla kameror, utan fungerar mer som en förinställd färgkorrigerad profil som är tänkt att importeras till videoredigeringsprogrammet vid efterbehandling, det går även att ladda in LUTs i vissa kameror direkt. En LUT läggs i regel på för att skapa en specifik känsla i bilden, och vanligtvis efter att man spelat in i Log för att få en mycket snabbare efterredigering och slippa göra all färgkorrigering manuellt för varje filmklipp. Se även Log ovan.

Lågdagrar
Står för de mörkaste partierna i en bild. Motsatsen är Högdagrar.

Lågpassfilter
I fotosammanhang är detta ett filter som sitter framför kamerans bildsensor och som jämnar ut skillnaderna mellan olika pixelvärden. På senare tid har det dock blivit allt vanligare att man inte använder sig av låpassfilter i kameror eftersom det har en tendens att minska skärpa och detaljåtergivning.

M
Kamerans Manuella exponeringsläge där du ställer in både bländaren och slutartiden manuellt.

Makro / Macro
Makrofotografering innebär fotografering med avbildningsskalor inom 5:1, 2:1 och den vanligaste skalan 1:1. Makroobjektiv innebär ett objektiv speciellt konstruerat för att ge skarpt resultat även på mycket korta avstånd.
Makroläge finns också på vissa zoomobjektiv och är en funktion som ger möjlighet till fotografering på kortare avstånd än normalt. Ger dock inte alls samma goda resultat som ett äkta makroobjektiv. Kompaktkameror har ofta ett makroläge där du kan bilder närmare än i standardläget. Ofta ner till 1-2 cm. Tyvärr oftast då i vidvinkelläget. Här finns några nybörjartips för makrofotografering ->>

Mark II /Mark III etc
Står för vilken version det är på kameran, används oftast av Canon, Olympus/OM System och Pentax.

Mapping / Mappning / pixelMapping
En funktion som finns i många digitala systemkameror och som används för att leta och åtgärda pixelfel som kan ha uppstått på sensorn, som t ex heta pixlar.

Master Piedelstal
Är en funktion eller hjälpmedel avsedd videofilmning för att reglera svartpunkten, dvs lätta upp lågdagrarna eller göra dem mörkare.

Mbps / Mbit/s
Står för Megabit per second och är bitrate-hastigheten för digital överföring av data för video. För att konvertera Megabit till MegaByte så delar man Mb med 8. Exempel: Om din kamera filmar i 100 Mbps, så är det samma som 12,5 MB/s. Bra att känna till när man ska välja minneskort som oftast uppger maxhastigheten i MegaByte.

MBps / MB/s
Står för Megabyte per second och är byte-hastigheten för digital överföring av data. Se Mbps ovan.

MC
En vanlig förtkortning av Motorcykel, men här syftar vi på Tokinas antireflexbehandling Multi Coating.

Mellanformat /120-film
Är ett större film/sensorformat än t ex fullformat som är 24x36mm. Analogt mellanformat och dess 120-film handlar oftast om storlekarna ca 60x45mm, 60x60mm, 60x70mm och 60x90mm (skrivs dock 6x45 6x6, , 6x7 och 6x9), medan digitalt mellanformat är i regel något mindre och där exempelvis FujiFilms mellanformat har en sensorstorlek på 43,8 x 32,9mm.

Mellanring
Mellanringar kan du använda när du vill förkorta närgränsen på objektivet, vilket ökar förstoringen och är lämpligt till makrobilder. Men det är ofta en billigare nödlösning istället för ett makroobjektiv. T ex blir fokuseringen mer begränsad, det går alltså inte att fokusera på oändligt när man använder sig av mellanringar. Här finns mer att läsa om mellanringar ->>

Meso-amorf
Nikons benämning på en av deras antireflexbehandlingar för objektiv som  förhindrar spökbilder och linsöverstrålning genom att ta bort infallande diagonalt och vertikalt ljus.

MF
En benämning på objektiv som saknar autofokus och en förkortning av Manuell Fokusering.

MFT / Micro 4/3 / Micro 4:3 / M.4/3
Förkortning av Micro Four Third. Fattningen förekommer i lite olika skrivsätt, men samtliga gäller för en och samma objektivfattning som är avsedd för kameror från Olympus / OM-system och Panasonic M.4/3. Här kan du läsa mer om olika objektivfattningar ->>

Microjustering
Är en funktion som gör att man kan justera autofokusen direkt i kamerans meny ifall kameran front- eller bakfokuserar.

MM
Micro Motor är Canons enklaste variant av autofokusmotor som förekommer i vissa av deras billigaste kit-objektiv.

Moiré / Moaré
Uppträder i fina mönster på gränsen till upplösningen på digitalkamerabilder. Här kan du läsa mer om Moiré ->>   

Monopod
Samma sak som enbent stativ, och något som är lämpligt att använda när man behöver extra stöd men inte orkar bära på ett större och tyngre trebent stativ. Här hittar du många varianter av Monopoder ->>

Motljusskydd
Ett tillbehör som ofta ingår till objektiven och som man monterar framtill på objektivet för att undvika ströljus och reflexer från snett infallande ljus.

MOV / MP4
Är två olika filformat för video som kallas för behållare eller containrar och som innehåller olika komprimerade kodekar. I vissa kameror kan välja mellan dessa behållare. Vilken container man väljer har egentligen ingen större betydelse så länge inte kameran är inställd på att bara ge högsta videokvalitet i endast en av dem. Se även Codek/Kodek ovan.

MP
Står för Megapixel som är en enhet för digital upplösning, och t ex innebär 1 st Megapixel 1 miljon pixlar. Exempel: En 45 MP kamera har alltså 45 miljoner pixlar på bildsensorn.

MP4
Se MOV ovan.

MP-E
Canons benämning på ett av deras macroobjektiv med EF-fattning som endast kan fokuseras i skala 1:1-5:1.

MPEG-4
Är en mycket vanligt förekommande videokodek och förväxlas ofta med MP4 som är en cointainer för kodekar, ljudfiler och textfiler etc. MPEG är en förkortning av Moving Picture Experts Group.

MSC
Olympus benämning på deras objektiv med extra tyst autofokusmotor som är anpassad även för videofilmning.

MTF-kurvor
Står för "Modulation Transfer Function". Kort förklarat handlar det om ett diagram som ger en fingervsining om objektivets skärpa och kontrast i kurvform från mitten av bilden till ena hörnet när det är fokuserat på "oändligt" endast.

Exempel: Den översta linjen (kan vara blå eller röd) står oftast för resultatet i nedbländat läge f/8, och den nedre linjen (kan vara svart, grön eller blå) visar resultatet på största bländaröppning. Streckade linjer står för tangentiella/cirkulära- och heldragna för sagitala/radiella linjer. Ju högre upp i diagrammet linjerna går och ju rakare de är desto skarpare bör objektivet vara från mitten av bilden hela vägen ut mot hörnen. Eftersom de flesta MTF-kurvor är simulerade från tillverkarna så är det inget man bör lita blint på, men MTF ger i alla fall en indikation på vad man kan förvänta sig av skärpa och kontrast i ett objektiv vid fokus på oändligt.

Multiexponering
Se dubbelexponering ovan.

MUP / MLU
Står för Mirror Lock Up, eller spegeluppfällning på Svenska. En funktion som i regel finns i spegelreflexkameror för att undvika vibrationer vid långa exponeringar när spegeln fälls upp vid bildtagning.

N
Nikons förkortning av Nano Crystal Coat, dvs en av deras antireflexbehandingar.

Nano USM
Är Canons snabbaste och mest tystgående autofokusmotor som kom 2016 och kombinerar hastigheten hos den ringformade ultraljudsmotorn med tystnaden och smidigheten i stegmotorn (STM).

Negativ
Nu ska vi absolut inte vara negativa, men Negativ är också ett namn på den vanligaste analoga filmen som fortfarande går att köpa och framkalla. Finns i både färg och svartvitt. Motsatsen är Positiv film som också kallas för Diafilm och som är mycket mer sällsynt idag eftersom det är inte något man normalt framkallar själv, och fotolabb som fortfarande framkallar Diafilm börjar vara mycket sällsynta.

ND
Se Gråfilter ovan.

Nedbländningsknapp
Drar ihop bländaren till det bländarvärde du ställt in och används för att kontrollera skärpedjupet. Om du läser i kamerans manual angående "skärpedjupskontroll" så betyder det exakt samma sak.

NFC
Står för Near Field Communication och är en trådlös överföringsfunktion mellan t ex smartphone och kamera. Ett exempel på när man kan ha användning för NFC är när man snabbt vill para ihop en kamera med en smartphone för att sedan via WiFi eller Bluetooth överföra bilder eller använda telefonen som en fjärrkontroll till kameran via dedikerad app. Kräver dock att båda enheterna är försedda med NFC.

Nivellera/Nivellering
Att justera läget på t ex ett stativhuvud för att huvudet ska vara parallellt med horisontalplanet. Extra viktigt när man panorerar vid filmning eller när man tar panoramabilder med stillbildskamera.

Nivelleringshuvud/Nivelleringskula
Stativtillbehör som gör att man kan justera stativhuvudet så det är parallellt med horisontalplanet, se Nivellera ovan.

Nocticron
Leicas optik med ljusstyrka f/1,2.

Nodpunkt
Handlar om optiskt centrum i ett objektiv och är något som kan skilja stort mellan olika objektiv var nodpunkten sitter, men på vissa och speciellt några enstaka fasta vidvinkelobjektiv är faktiskt nodpunkten utmärkt utanpå objektivet med en punkt på ovansidan. Nodpunkten är bra att ha koll på när man fotograferar panorama bilder som är tänkta att snickras ihop till en och samma bildi efterhand, eftersom det är under eller runt nodpunkten som själva vridningens centrum helst bör ske. Detta för att undivka parallaxfel och få så rätt perspektiv som möjligt.

Nokton
Voigtländers optik med hög ljusstyrka från f/0,95 ner till ~f/1,4.

Normalobjektiv
Se Bildvinkel ovan.

NR
Står för Noise Reduction, eller brusreducering på svenska.

NTSC
Är det färgkodningssystem för video som används i bl a USA och som är anpassat för 60Hz i strömuttagen. Fungerar bäst med videoinspelning i 30p / 60p och 120p när man befinner sig på andra sidan atlanten.  Om man spelar in i 30 /60 /120 fps i NTSC inom Europa så kan det resultera i flimmer vid lampljus och även ge sämre flyt i bilden vid rörelser och panoreringar om bilden beskådas på en 50Hz TV-skärm. Förkortning av National Television Standards Committee. Se PAL för den europeiska standarden.

Närbildslins
Är precis som det låter, en lins som gör att man kan fotografera på kortare avstånd än vad objektivets ordinarie närgräns tillåter. En billigare lösning än ett äkta makroobjektiv, men ger också resultat därefter och fungerar bäst på enklare videokameror och kompaktkameror. Till en systemkamera rekommenderar vi alltid ett makroobjektiv för närbildsfoto.

Närgräns
Står för objektivets kortaste möjliga fokuseringsavstånd, och närgränsen mäter man vanligtvis från kamerans sensor (eller det analoga filmplanet). På de flesta kameror finns det en symbol som avger var sensorplanet ligger. Symbolen har formen av en ring och med ett rakt sträck som går tvärs igenom ringen.

O

Octabox
Är helt enkelt bara en rundformad Softbox (se softbox för ytterligare förklaring).

OLED-skärm
OLED står för Organic Light Emitting Diode och börjar bli en allt vanligare teknik i systemkamerornas skärmar och sökare. En skärm med OLED-teknik består av organiska dioder eller pixlar som generar ljus och färger när de får ström. OLED ger i regel en mer kontrast- och färgrik bild än en t ex en LCD-skärm, och med förbättrade egenskaper såsom betraktningsvinkel, strömförbrukning m.m.

Optisk zoom
Det verkliga zoomomfånget. Helt enkelt det omfång med variabel brännvidd som ett objektiv har.

OIS / O.I.S
Benämningar på FujFilms och Panasonics optiska bildstabiliseringsfunktion i objektiven som motverkar skakningsoskärpa i bilderna.

OS
Förutom att det betyder lukt eller Olympiska spelen så står OS för Sigmas benämning för deras optiska bildstabiliseringsfunktion i objektiven. Förkortning av Optical Stabilizer.

Oskarp mask
Ett verktyg med 3 st olika parametrar för att reglera den digitala skärpan i bilden och som förekommer i de flesta bildbehandlingsprogram, och i några enstaka fall även i kameror.

OSS
Benämning på Sonys optiska bildstabilisering i objektiven som motverkar skakningsoskärpa i bilderna.

Oändlighet
Symboliseras av tecknet ∞ på fokuseringsskalan och representerar avstånd längre bort än den graderade avståndsskalan. Hos många objektiv så kan oändligtläget vara lite flytande och det innebär att du får skarpt på långa avstånd strax innan oändlighetsmarkeringen på objektivet. Detta är mycket vanligt bland alla objektiv med autofokusfunktion och kan även påverkas av fotograferingsförhållandena, avdunstning och värme. Med de flesta objektiv går det också att fokusera bortanför oändligt

P
1. Är ett automatiskt Programläge där kameran väljer både slutartid och bländare.
2. Är en av Samyangs objektivbeteckningar som står för Prima, och med innebörden av "Kompakt och lätt" samt "Praktiskhet".

PAL
Står för det europeiska färgkodningssystemet för video som är anpassat efter 50Hz i strömuttagen, och som fungerar bäst med videoinspelning i 25p / 50p och 100p (fps) vid beskådning av filmen på en 50Hz TV-skärm. Om man spelar in i 30 /60 /120 fps i NTSC, så kan det inom Europa resultera i flimmer vid lampljus och även ge sämre flyt i bilden vid rörelser och panoreringar om bilden beskådas på en 50Hz TV-skärm. Förkortning av Phase Alternating Line. Se NTSC för USA-standarden.

Parallaxfel
Inom foto handlar det i regel om att sökaren i mätsökarkameror sitter vid sidan om objektivet och visar ej bilden genom objektivet (som det däremot gör på en spegelreflex- eller spegelfri -kamera). Vilket ger en något sned bildvinkel och där avvikelsen kallas för parallaxfel. Vissa mätsökarkameror kan ha markeringar i sökaren som kompenserar för parallaxfelet som uppstår. Parallaxfel kan även uppstå vid panoreringsfotografering och handlar om att vridningen inte sker vid objektivets nodpunkt. Se Nodpunkt ovan för mer info.

Parfokal
Innebär att zoomobjektiv inte ändrar förinställd fokus vid zoomning. Med andra ord betyder det alltså att zoomobjektivet är fritt från "focus shift". Se även Focus shift ovan.

Passiv autofokus
Se autofokus ovan.

PC-E
Nikons objektivserie med Tilt/Shift-objektiv med elektronisk bländarstyrning. Se Tilt eller Shift för närmare förklaring.

PC kontakt /PC synk
Nej, det är inte en datoranslutning som man lätt kan tro. Det är blixtuttag för kabelanslutning till extern blixt. PC står för Prontor/Compur som var/är tillverkare av slutare och PC blev snabbt standard anslutning av blixt.

PD
Står för Power Delivery – vilket handlar om laddare eller powerbank som klarar av att ladda mer strömkrävande kamerabatterier, mobiltelefoner och surfplattor på ett snabbt och effektivt sätt. PD använder sig av USB-C kontakter och klarar vanligtvis av att ladda enheter som kräver upp till 5V 3A, 9V 2A, 12V 1,5A.

PDAF
Står för "Phase detection autofocus" eller fasdetekterande autofokus på svenska. Se autofokus ovan för mer info.

Pentaprisma
Det är det vanligaste prismat på spegelreflexkameror och är den del som sticker upp i mitten på en systemkamera. Prismat har 5 sidor därav namnet penta. Prismat gör att du ser bilden rätt väg i sökaren. Ett objektiv vänder bilden upp och ner om du inte redan visste det.  

PF
Nikons benämning på deras extra kompakta teleobjektiv med Phase Fresnel-lins. Här kan du läsa mer om Phase Fresnel teknik ->>

Pixel binning
Är en sensorprocess som förekommer i vissa högupplösta systemkameror och väldigt vanligt bland smartphones för videofilmning. Pixel binning använder sig av informationen från flera omgivande pixlar på bildsensorn som sedan bakas ihop till 1 st större pixel. Denna funktion minskar datamängden som behöver processas, men den medför också en viss förlust av bildkvaliteten jämfört med mindre högupplösta sensorer som istället tar vara på informationen från varje enskild pixel.

Pixelmappning
En funktion som finns i vissa kameror och innebär att kameran kan fixa till vissa pixelfel som kan uppstå på kamerans bildsensor.

Pixel peeper
Handlar om en person som har till vana att granska alla sina digitala bilder i större förstoring än den faktiska storleken (dvs mer än 100% på pixelnivå).

Pixel Shift
En funktion som gör att man kan öka bildens upplösning väsentligt genom att kameran kan ta flera bilder som i efterhand sätts ihop till en enda bild med ökad upplösning. Detta är möjligt i vissa kameror som har en rörlig och bildstabiliserad bildsensor (sk IBIS) genom att kameran tar varje enstaka bild med varierande pixelförskjutning.

PL- och LPL-fattning
Objektivfattningar utvecklade av videokameratillverkaren Arri (med en diameter på 54mm repektive 62mm). PL-fattningen finns även på vissa kameror från Canon, RED och BlackMagic och kan användas med PL-adapter på Sony E, Canon RF, M.4/3 och kameror med L-fattning.

PLM
Pentax benämning på deras AF-motor av pulsmotortyp.

Polfilter / Polarisationsfilter
Ett vridbart objektivfilter som i vissa lägen kan ge ökad färgmättnad och även ta bort reflektioner i t ex vatten eller glas. Ger endast effekt när ljuset kommer från sidorna av kameran/objektivet, och ger ingen märkbar effekt vid ljus som lyser framför eller bakom kameran/objektivet. I stort sett alla polfilter som säljs idag är den cirkulära varianten som inte påverkar kamerornas autofokus och ljusmätning på samma sätt som ett linjärt filter. Här finns mer information om polfilter ->>

Positiv
Är ju alltid en trevlig mänsklig egenskap, men här syftar vi istället på en analog filmvariant som också kallas för Diafilm. Börjar bli ganska sällsynt idag. Se även Negativ ovan.

Post Focus
Är en funktion som finns i vissa av Panasonics kameror. Här kan du läsa mer om Post focus ->>

PPI /ppi
Står för Pixels Per Inch och används ofta som en benämning för pixeltätheten på alla varianter av digitala bildskärmar.

PRO
Vi på CyberPhoto förknippar givetvis inte PRO med Pensionärernas RiksOrganisation, utan endast med Olympus och OM Systems objektiv avsedda för PROfessionella fotografer.

Probe / Periprobe
Venus Optics benämning på deras mycket speciella och udda macroobjektiv Laowa 24mm T14 som klarar av att fokusera från avbildningsskala 2:1 till oändligt.

Processor
Här syftar vi på en kameras processor som är en extremt viktig för digitalkamerans förmåga att hantera bildkvalitet och hastighet. Det är själva hjärnan i kameran där det mesta styrs och påverkas av processorns kapacitet.

ProRes
Är en komprimerad kodek som är framtagen av Apple för videoredigering. ProRes använder sig av liknande komprimeringsalgoritmer som H.264 och MPEG4-varianterna, men ProRes ger en högre kvalitet med lägre komprimering och större filstorlekar än t ex H.264. ProRes ger alltid 10 bitars färgdjup i 4:2:2 eller 12 bitar i 4:4:4. ProRes förekommer även i RAW för videofilmning med liknande teknologi som den vanliga ProRes kodeken, men i okomprimerat format som ger betydligt mer färginformation i varje bildruta, dvs fullständig rå-data direkt från sensorn.

Proxy
Är i videosammanhang en filmfunktion som innebär att man spelar in unisont även i en mindre filstorlek som är lättare att hantera för datorns videoredigeringsprogram. Men vid exportering används istället den mer högupplösta originalfilen. Man kan även skapa proxyfiler i efterhand i datorn innan redigering.

PZ
Sonys och Panasonics benämning på deras objektiv som har motorstyrd zoomfunktion (Power Zoom).

PZD
Tamrons benämning på en av deras autofokusmotorer (Ultraljud, Piezo Drive).

Q
På vissa kameror sitter det en Q-knapp som ger tillgång till en rad olika funktioner för snabbare åtkomst.

Quad XGA
Se XGA nedan.

R
1. FujiFilms benämning på deras XF- och GF-objektiv som har bländarring.
2. Det är även Canons benämning på deras spegelfria hybridkameror med fullformat- och APS-C sensorer.
3. Mellan 1959-1963 stod det för Canons objektivserie.
4: På ett Olympusobjektivet betyder R att objektivet har släppts i en uppdaterad version.

Raster / Bikakeraster /Honeycomb
Ett studioblixttillbehör med många namn som används på softboxar och reflektorer för att ge ett mer riktat ljus.

RAW
Kort beskrivet  är RAW ett okomprimerat och opåverkat bildformat som ger tillgång till all rådata direkt från bildsensorn. Fördelen är att du kan styra många parametrar utan att förstöra bilden. Nackdelen är att det tar stor plats på minneskortet och att det måste först bearbetas av programvara som är ofta både tillverkar- och kameramodellsspecifik innan du kan visa eller använda bilden för normalt bruk. Det finns numera även kameror som kan spela in video i RAW. Här finns mer att läsa om RAW  för stillbilder->>

RCA
En mycket vanlig typ av kabelkontakt för ljud och bild med tre kontakter, varav 1st för bild och 2st för stereoljud.

RE
Pentax benäming på deras objektiv som är mycket kompakta när de inte används men som växer på längden vid användning.

Reflektor
En slags ljusformare för framförallt studioblixtar för att få bättre kontroll på blixtljusets spridning. Förekommer i många olika varianter med olika graders spridning.

RF
Canons benämning på deras objektiv som passar på deras spegelfria EOS R-kameror.

Reciprocitetfaktor
Är något som endast gäller vid fotografering med analog film och dess kemiska process. Enkelt förklarat innebär den att man behöver exponera bilden längre än vad ljusmätaren uppger vid längre slutartider än 1 sekund för att ge en korrekt exponering. Exempel: Om ljusmätaren indikerar på 2 sekunder så kan man behöva exponera på tider runt 7-15 sekunder. Vid användning av speciellt diafilm så kan också färgerna påverkas till viss del pga reciprocitetseffekten. Reciprociteteffekten är dock inget man behöver fundera över när kameran är digital.

RGB
Förkortning av de additiva grundfärgerna: Röd, Grön och Blå. Man brukar prata om olika färgrymder och de två vanligaste är sRGB och Adobe RGB. Den senare har en större färgrymd, dvs den innehåller fler färgnyanser. Systemkameror har normalt möjlighet att välja dessa två färgrymder.

Rolling shutter / rullande slutare
Är en effekt som kan uppstå vid filmning och stillbildstagning vid tillfällen då man panorerar bilden snabbt i sidled. Effekten kan ge lite olika slags distorsion i bilden, men vanligt är raka linjer börjar lutar eller blir krökta. Grundorsaken är att dagens kameror använder sig av slutarkonstruktioner som skannar av bilden under viss tid istället för att registrera hela bilden vid en och samma tidpunkt. Kameratillverkarna jobbar dock febrilt med att lösa detta med bland annat snabbare sensorer och processorer. Med framtida globala slutare lär dock detta fenomen vara ett minne blott eftersom den typen av slutare registrerar hela bilden omedelbart.

RSA
Står för Residual Sfärisk Aberration och förekommer mest i gamla fasta objektiv med hög ljusstyrka och som saknar flytande linskonstruktion. RSA innebär att fokus förändras en aning vid nedbländning från största bländaröppning ner till t ex f/2,8 även fast man inte rör fokusreglaget. Fenomenet kallas även för Focus shift, som finns i fler varianter (se Focus Shift ovan).

RXD
Tamrons benämning på en av deras autofokusmotorer av stegmotortyp. Står för "Rapid eXtra-silent stepping Drive".

S
1. Nikons benämning på deras mer påkostade Z-objektiv gjorda för deras spegelfria Z-kameror (Superior).
2. För Panasonic handlar det istället om deras S-kameror med fullformatssensor.
3. På Sigmas objektiv står S för Sports.
4. Kan även handla om kamerans exponeringsläge S där du väljer slutartiden och kameran ställer in bländaren med automatik.
5. En gammal objektivserie från Canon som tillverkades mellan 1946-1964.

S&Q
Står för Slow and Quick och är Sonys och Panasonics benämning på deras videofunktion med variabel bildhastighet (dvs slow motion och fast motion).

SAL
Sonys äldre AF-objektiv som saknar egen AF-motor avsedda för DSLR-kameror.

SAM
Sonys AF-objektiv med inbyggd AF-motor avsedda för DSLR-kameror. SAM-objektiven har antingen en mikro AF-motor eller en piezoelektrisk motor.

SD / Micro SD
En mycket vanlig minneskortsvariant bland systemkameror (Secure Digital) , och den mindre varianten Micro SD är mer vanlig i Smartphones och Actionkameror. SD-kort finns med en rad olika tilläggsbeteckningar som anger olika klassificeringar och varierande skriv- och läshastigheter. Se även SDHC / SDXC, UHS och V30/V60/90 nedan. Här kan du läsa mer om minneskort ->>

SDM
Pentax benämning på en av deras autofokusmotorer. Står för Silent Drive Motor. 

SDHC / SDXC / SDUC
Dessa är klassificeringar på SD-minneskortens maximala lagringskapacitet. SDHC är minneskort upp till max 32 GB och SDXC är upp till max 2 TB. SDUC har i skrivande stund inte kommit ut på marknaden än, men ska klara upp till 128 TB och med en maxhastighet på 985 MB/s.

Sekvenstagning/Seriebildtagning
Kamerans möjlighet att ta flera bilder i en följd. Anges ofta hur många bilder per sekund (b/s alt fps) och ibland även hur många bilder den klarar per sekvens (buffert).

Sensor
Se Bildsensor ovan.

Sfärisk aberration
Ett optiskt fel som visar sig i form av mjukteckning eller oskärpa med ett annat ord. Felet består av att ljusstrålar inte bryts i samma punkt. Man kan säga att all information inte hamnar på samma ställe, vissa ligger framför och vissa ligger bakom bildsensorn eller filmen. Här kan du läsa med om Sfärisk aberration ->>

Shift
Förekommer på förställbara tilt/shift-objektiv och innebär att skärpeplanet i objektivet går att höja och sänka, alternativt förflytta i sidled. Shiftfunktionen används normalt för att räta upp lutande perspektiv och för att undvika att luta kameran uppåt eller neråt när man vill att hela motivet ska komma med på bild. Vanligaste användningsområdena för tilt/shift-objektiv är arkitektur- och naturfotografering. Se även Tilt nedan.

SIC
Står för Super Integrated Coating och är en typ av antireflexbehandling på objektiv som ger bättre färgåtergivning och motverkar linsöverstrålning.

Självutlösare
Kameran kan fördröja exponeringen oftast 2-10s efter att du tryckt på kamerans avtryckare.

Skakningsoskärpa
Beror på att du darrar för mycket helt enkelt. En bra grundregel för frihandsfotografering är att inte ha långsammare slutartid än du har brännvidd. Denna regel är då tänkt vid 35mm fotografering. Det innebär att använder du en 200mm objektiv så bör du inte ha längre slutartid än 1/200s. Det är en bra riktlinje även om det finns de som klarar att hålla stilla på lite längre tider, och sedan finns det de som darrar mer än genomsnittet eller trycker av så hårt att de får skakningsoskärpa på grund av det. Ta gärna stöd mot något. Bildstabilisering i objektivet eller kameran minskar såklart risken för skakningsoskärpa. Ett kraftigt stativ är det bästa alternativet vid långa exponeringstider.

Skanner
Är helt enkelt en kopieringsapparat med inbyggd digitalkamera för att skapa digitala kopior av fotografier av papper eller negativ- och dia-film. Det finns olika varianter av skannrar som bland annat flatbäddskanner som är den vanligaste varianten, sen finns också andra varianter som filmskanner och trumskanner. 

Skopar
Voigtländers benämning på deras kompakta objektiv, typ pancake-optik.

Skärpedjup
En optisk egenskap som påverkas av bländaröppningens storlek, objektivets brännvidd och fokusavståndet. Ju kortare brännvidd och ju mindre bländaröppningen är desto större blir skärpedjupet. Det påverkas även av fokusavståndet och ger i de flesta fall ett längre skärpeområde bortanför fokusplanet än framför. Se även DOF och Hyperfokalavstånd ovan. Här hittar du mer information ang skärpedjup ->>

Skärpedjupskontroll
Precis som det låter är det en funktion för att kontrollera direkt i sökaren eller på skärmen hur skärpedjupet påverkas när man bländar ner (dvs ställer in en mindre bländaröppning = högre bländartal). Brukar finnas en dedikerad knapp för denna funktion på många lite mer avancerade systemkameror.

SL
Voigtländers beteckning på deras objektiv avsedda för spegelreflexkameror (SLR och DSLR).

Slow Motion
Slow Motion (eller Ultrarapid) är en videofunktion som ger tillgång till variabel bildhastighet och som finns i många moderna kameror. Den innebär att man kan spela in video i högre bildhastigheter än vid normal filmhastighet i bilder per sekund (dvs  24, 25 eller 30 b/s). Med inbyggd slowmotionfunktion i kameran kan man istället kan spela in från 50 b/s och upp 120 b/s, och när man sedan spelar upp filmen i normal filmhastighet (t ex 25 b/s) så kommer allt som rör sig gå mycket långsammare. Det finns också många kameror som klarar ännu fler b/s eller fps. Fast motion är motsatsen (se mer info ovan).

SLR
Innebär en analog systemkamera av spegelreflextyp.

Slutare
Är den mekanism i kameran som reglerar hur lång tid ljuset ska belysa sensorn/filmen. Tiden ställs in med reglaget som styr slutartiden och som tillsammans med bländaren reglerar det inkommande ljuset. Det finns en rad olika slutare med varierande tekniska lösningar, som t ex fokalplansslutare eller ridåslutare. Andra varianter är centralslutare som sitter i vissa objektiv, och global slutare som är en relativt ny elektronisk variant som löser alla problem med rullande slutare och som blixtsynk på alla slutartider, och som förmodligen kommer att finnas i de flesta kameror inom en snar framtid. Sen finns också konventionell elektronisk slutarfunktion som inte innehåller några mekaniska delar alls, utan jobbar istället med att tända och släcka sensorns pixlar på elektronisk väg. Fördelarna med den elektroniska är att den är fri från vibrationer och ger möjlighet till kortare slutartider än vad som är möjligt med t ex en ridåslutare, och idag ner till 1/80 000 sekund som kortast slutartid.

Slutartid
Anger vilka tider kamerans slutare kan arbeta inom. Det vill säga den tid kamerans bildsensor/film får ljus. Vanligt är att slutartiderna går att ställa in från 30 sekunder och ner till 1/8000 sekund med mekanisk slutarfunktion. Många av dagens spegelfria kameror klarar även ner till 1/16 000 eller 1/32 000 och 1/64 000 sekund med elektronisk slutare. Se även Exponeringstid ovan. Med global slutare kan man nå ännu kortare slutartider.

SMC
Pentax benämning på deras bästa antireflexbehandling ( Super Multi Coating).

Småbild
Är en lite äldre benämning som vanligtvis syftar på analoga 35mm-systemkameror med 24x35mm filmformat, dvs 135-film. Se även 35mm och Fullformat ovan.

Snoot
Ett tillbehör till studioblixtar för att skapa ett riktat blixtljus med mycket begränsad utlysningsvinkel, så kallat spotljus och används ofta för att skapa en ljuseffekt i t ex håret vid porträttfotografering belyst från sidan eller ovanifrån.

Softbox
Ett mycket vanligt tillbehör till studioblixtar för att skapa ett mjukare och mer kontrollerat blixtljus. Används ibland tillsammans med Raster för ett mer riktat ljus.

SOOC
Står för Straight Out Of Camera och syftar på bildkvaliteten som den kommer direkt ut ur kameran i JPEG eller HEIF.

SP
Står för Super Performance. En beteckning för Tamrons mer påkostade objektiv.

Spegelfri / spegellös
Innebär en digital hybrid-systemkamera som saknar spegelreflexkamerans spegelsökare och har istället en elektronisk sökare i videokamerastil. Med hybrid menas både stillbilds- och videokamera i en och samma kamera. Dessa kameror är i regel också mindre och lättare än spegelreflexkameror (förkortas DSLM).

Spegelreflexkamera
Är en systemkamera som har ett sökaresystem bestående av speglar. Det finns både analoga och digitala spegelreflexkameror (förkortas SLR och DSLR).

Spegeluppfällning
En funktion som i regel finns i spegelreflexkameror för att undvika vibrationer när spegeln fälls upp vid längre exponeringstider.

Sports
Sigmas benämning på deras bästa och mer påkostade telezoomar som är anpassade för bland annat sport- och djurfotografering.

Spökbilder
När man riktar kameran mot starka ljuskällor som t ex solen kan det i optiken bildas antingen ljusslöjor och glorialikande effekter med lägre kontrast än i övriga bilden (kallas även för linsöverstrålning). Alternativt enfärgade reflexpunkter av varierande storlekar och färg beroende på objektivets linskonstruktion. Visas sig ofta som gröna eller lila punkter.

SR
Pentax benämning på deras optiska bildstabiliseringsfunktion i objektiven (Shake Reduction).

SSM
Står för Super Sonic Motor och är Sonys ultraljuds-AF-motor av ringtyp .

SteadyShot
Sonys benämning på bildstabilisering.

STF
Står för Smooth Transition Focus och handlar om Sonys objektiv med transfokusfunktion som ger en softare och vackrare bokeh.

STM
Canon och Viltrox benämning på deras objektiv med autofokusmotorer av stegmotorvarianter.

Storformat
Storformatskameror är en mycket gammal uppfinning som använder sig idag av bladfilm, och i fotografins begynnelsen användes istället glasplåtar. Negativformatet är från 9x12 cm och större. De kallas ofta också för bälgkamera. Första välkända fotografiet togs redan omkring 1826, alltså snart 200 år sedan.

Stötfri vitbalans
Är en funktion för video som finns i vissa Sonykameror och som innebär att man kan välja förändringshastigheten för hur långsamt eller snabbt vitbalansen ska växla i autoläget vid tillfällen då ljuset förändras under pågående filmning.

Sublimeringsskrivare
Färgerna läggs på speciellt papper från en folie med hjälp av värme. Inte lika flexibla som en bläckstråleskrivare och dyrare i drift men ger oftast bra bilder med god beständighet.

Summilux
Leicas optik med ljusstyrka f/1,4.

Super 35mm
Ett bildformat som används i första hand när man talar om videofilmning och som liknar APS-C formatet med en beskärningsfaktor runt 1,5x-1,6x, men formatet gäller för 16:9 sidförhållanden istället för 3:2 som annars oftast gäller för stillbilder.

SW / SWM / SWD
1. Hos äldre manuella Fujinon-objektiv stod det för ultravidvinkelobjektiv.
2. En av Nikons tidigare variant av fokuseringsmotor (Silent Wave Motor).
3: Står för Supersonic Wave Drive och är en AF-motor från Olympus.

T / T*
1: En benämning på den exakta ljusstyrkan i ett objektiv och som bara förekommer bland objektiv som är specialanpassade för videobruk. T-värdet är alltså mer exakt än F-värdet, som istället är ett mer teoretiskt värde och förekommer bland objektiv som är gjorda för stillbildstagning.
2: I ett fåtal kameror idag finns ett läge som kallas T, och som innebär att slutaren är öppen tills du trycker på avtryckaren en andra gång, dvs du behöver då inte hålla ned avtryckaren hela tiden som i Bulb-läget. En trådutlösare eller fjärrkontroll är att rekommendera för både T och B-läget. Används i huvudsak för nattfotografering.
3: Objektiv från Sony/Zeiss med benämingen T* innebär att de har Zeiss antireflexbehandling. Står för Transparanz.
4: T på ett stativ från Sirui står för Traveler och betyder att det tillhör deras serie av resestativ.

Tallylampa
Tallylampa eller "tally light" finns på vissa videokameror och är till för att tydliggöra att inspelning sker. Den börjar lysa rött så fort man startar filminspelningen och kan förekomma på kamerans framsida och även som en röd ram på bildskärmen. Det finns även objektiv med tallylampa.

TB
Står för Terabyte och 1 TB innebär 1000 Gigabyte, 1 miljon Megabyte eller 1 biljon byte.

TC
Nikons och FujiFilms benämning på deras telekonvertrar.

Tidskod
Är ett räkneverk som används för videofilmning. Tidskod är särskilt användbart när man spelar in med flera kameror så att man lättare ska kunna synka ihop ljud och bild vid redigering i efterhand.

Telekonverter
Se Konverter ovan.

Teleobjektiv
Se Bildvinkel ovan.

TIFF
Ett lite äldre bildformat som kan hanteras av de flesta program. TIFF står för Tagged Image File Format. Det tar mycket plats och inte särskilt vanligt idag.

Tilt
Förekommer på förställbara tilt/shift-objektiv och innebär att skärpeplanet i objektivet går att luta/snedställa. Används för att skapa större eller kortare skärpedjup än vad som annars är möjligt med vanliga objektiv. Se även Shift ovan.

Time Lapse
Eller intervalltagning som det heter på svenska. Funktionen innebär att man kan programmera kameran att ta stillbilder automatiskt under en viss tid och med ett visst antal bilder. När man sedan i efterhand lägger ihop alla bilder till en videosekvens så får man en film där allt går snabbare än normalt. I vissa kameramodeller finns det även time lapse-funktion i videoläget som direkt i kameran skapar en färdig film. Dessa två funktioner finns inte inbyggt i alla kameror, men om den saknas så går det oftast att lösa med en speciell fjärrkontroll med time lapse-funktion. Här finns mer information om Time lapse ->>

TS
Samyangs objektivserie med Tilt/Shift-objektiv. 

TS-E
Canons objektivserie med Tilt/Shift-objektiv.

TTL
En förkortning av Through The Lens (genom objektivet på svenska). Betyder att blixten mäter ljuset genom optiken för att avgöra hur mycket ljus den behöver ge för att skapa en korrekt exponering. Det finns flera varianter av TTL, t ex i-TTL (Nikon) och E-TTL (Canon).

TV
Du kanske tänker på "dumburken" som visar en massa reklam, men vi på Cyberphoto förknippar det bara med Canons benämning på det exponeringsläge där du väljer slutartiden och kameran ställer in bländaren med automatik. Samma funktion som "S" hos de flesta andra kameramärken.

U

UC
Står för Ultra Compact och handlar om en äldre objektivserie från Sigma.

UD
Det är inte Utrikes Departementet vi tänker på, utan i detta fall handlar det om Ultra Low Dispersion som innebär att objektivet innehåller linselement tillverkade av UD-/Fluoritglas. Vilket bland annat motverkar kromatisk aberration.

UHD
Står för Ultra HD och innebär det vi i dagligt tal kallar för 4K med en upplösning på 3840x2160 med fyra gånger fler pixlar än Full HD. Men egentligen är 4096 x 2160 den rätta upplösningen för 4K.

UHS-I / UHS II /UHS III
Står för SD-minneskortets gränssnitt och hastighets klassificering för överföring. UHS-I klarar upp till ca 104 MB/s, UHS-II upp till ca 312 MB/s och den framtida UHS-III upp till ca 624 MB/s. Se även V30 / V60 / V90.

UHS Speed Class
Är den siffra som ibland står på SD-kortet inom en U-bokstav, och som anger kortets lägsta möjliga skrivhastighet. Upp till 30 MB/s gäller för den högsta U-klassificeringen U3.

Ultrarapid
Handlar om filminspelning med höghastighetskamera och snabb inspelning med fler bildrutor per sekund än normalt. När det sedan spelas upp i normal hastighet (t ex 25 b/s) så går allt som rör sig mycket långsammare. Se även Slow Motion ovan.

UMC
Står för Ultra Multi Coating och gäller i första hand Samyangs objektiv.

Underexponering
Innebär att bilden exponeras på ett sätt som gör att den blir mörkare än jämfört vid normal exponering. Exponeringen är en funktion som regleras med bländaren, slutartiden, ISO-värdet samt exponeringskompensationen. Motsatsen är Överexponering.

Undervattensdrönare
Är en fjärrstyrd "ubåt" med kamera och som styrs från en kabelförsedd fjärrkontroll.

Upplösning
Handlar i regel om den totala upplösningen på sensorn. Den verkliga upplösningen, dvs den upplösning som går att utnyttja är vad som anges som "Upplösning bild" eller "Effektiv upplösning". De flesta tillverkare uppger den effektiva upplösningen på sina kameror.

USB
Står för Universal Serial Bus och är protokoll för filöverföring. Det har förekommit många olika USB-varianter genom tiderna som blivit ersatta av förbättrade varianter med varierande kontakter och snabbare överföring för varje ny modell (t ex USB-C och USB-Micro).

USD
Tamrons benämning på en av deras autofokusmotorer (Ultrasonic Silent Drive).

USM
Canons benämning på deras fokuseringsmotorer av ultraljudstyp (Ultra Sonic Motor). USM-motorn styrs av ultraljudsvibrationer som omvandlas till rotationskraft för att driva autofokusen. USM förekommer i flera olika varianter som t ex ringformad USM, Mikro USM och Nano USM.

UV filter
Det finns två mycket viktiga anledningar varför du behöver ett sådant filter på ditt objektiv.
1. Det tar bort UV(UltraViolett)-strålning. Du får bättre, verkligare färger på dina bilder, mindre blåstick samt förbättrad skärpa på långa avstånd. Gäller framförallt analog fotografering.
2. Det skyddar din optik från repor. Får du en repa, byt filter till en låg kostnad istället för att byta optik för tusentals kronor. En billig försäkring. Det tar upp stötar. Lättare att hålla rent en plan glasyta än en kupad lins. Förhindrar slitage på yttre linselementet. 

V / W
Siruis stativ i W-serien innebär att stativet är vattentätat.

V30 / V60 / V90
Är angivelsen för den lägsta skrivhastigheten på ett SD-minneskort. V30 ger som lägst 30 MB/s, V60 - 60 MB/s och V90 - 90 MB/s. Se även UHS ovan.

V-AF
Samyangs objektivserie som är framtagen speciellt för videofilmning och som har autofokusfunktion. De flesta cinema-objektiv saknar autofokus.

Vario
Panasonics och Leicas benämning på deras zoomobjektiv.

VC
Kan säkert förväxlas med Vatten Closett, men i detta fall handlar det istället om Tamrons bildstabiliseringssystem i deras objektiv (Vibration Compensation).

VCM
Står för Voice Coil Motor och handlar om en av Nikons och Canons autofokusmotorer. VCM-tekniken använder magneters (ett magnetfält) kapacitet och omvandlar elektrisk energi till kinetisk energi. Magnetfältets position ändras genom att den drivande magneten oscillerar, som driver spolen. Detta justerar läget för den fokala linsenheten, som är fäst vid spolen linjärt. Denna teknik möjliggör tyst, snabb och exakt rörelse av linsgrupper även när linserna är stora och tunga.

VCM-S
Tokinas benämning på deras objektiv som har optisk bildstabilisering och ultraljudsmotor för autofokus.

VDSLR
Samyangs benämning på deras objektiv som är speciellt anpassade för videobruk.

Vidvinkelkonverter
Se Konverter ovan.

Vidvinkelobjektiv
Se Bildvinkel ovan.

Vinjettering
Ger mörkare hörn på bilden. Det är ett optiskt fel såvida du inte satt på för många filter på varandra eller råkat montera motljusskyddet felaktigt. Här kan du läsa mer om vinjettering ->>

Vitbalans
Anger vad kameran har för inställningsmöjligheter angående färgåtergivningen i förhållande till motivets färgtemperatur. Ofta finns ett automatiskt läge, några förinställda lägen och ett manuellt läge där du kan låsa vitbalansen mot något vitt. I bilder som tas i RAW-format kan man justera vitbalansen i efterhand i ett bildbehandlingsprogram. Här hittar du mer information om vitbalans ->>

VR
Nikons benämning på deras bildstabiliseringssystem som motverkar skakningsoskärpa i bilderna (Vibration Reduction).

WR
FujiFilms och Pentax benämning på deras vädertätade objektiv (Weather Resistant).

Ws
Står för Watt sekunder och som i detta fall innebär vilken effekt en studioblixt avger räknat i energi (handlar alltså inte om mängden eller styrkan på blixtljuset).

VXD
Tamrons benämning på en av deras linjära autofokusmotorer. Står för "Voice coil eXtreme torque Drive".

X
1. Fujifilm X-mount, alltså Fujis objektivfattning för deras X-kameror.
2: Voigtländers beteckning på deras objektiv gjorda för Fujifilms kameror med X-fattning.
3. Hos Panasonic står X för en specifik objektivserie med normal och telezoomar.
4. Se Blixtsynk ovan.

XAVCS / XAVC S-I / XAVC HS
Handlar om Sonys olika videoformat där XAVCS och  XAVC S-I filmar i H.264 och XAVC HS i H.265.

XC
FujiFilms beteckning på deras lättare och billigare objektiv med XF-fattning och som passar deras X-kameror.  Saknar i regel också manuell bländarring.

XD
Handlar om Sonys linjära autofokusmotor och står för "Extreme Dynamic".

Xeen /Xeen Meister
Samyangs påkostade objektivserier som är specialanpassade för videobruk. I regel försedda med tandad fokus- och bländarring med steglös inställning för användning tillsammans med Follow-focus tillbehör.

XF
FujiFilms beteckning på deras mer påkostade objektiv med XF-fattning och som passar deras X-kameror. Här kan du läsa mer om olika objektivfattningar ->>

XGA / Quad XGA
Handlar om skärmupplösning där XGA står för standard upplösning på ca 1024x768 och Quad-XGA på ca 2048x1526. (XGA = Extended Graphics Array).

XLD
Ett högklassigt linsglas som har lägre spridningsegenskaper än vanliga LD-linser (Extra Low Dispersion).

XLR
En mycket vanlig balanserad kabelkontakt av det kraftigare slaget avsedd för ljudöverföring.

XQD
En minneskortsvariant som speciellt Nikon använder sig av. Finns med en rad olika tilläggsbeteckningar som anger olika klassificeringar och varierande skriv- och läshastigheter. XQD-kort är i vissa kameror och kortläsare kompatibla med CFexpress Typ B-kort. Här kan du läsa mer om minneskort ->>

XR
Tamrons tidigare benämning på deras äldre objektiv med XR-linser (Extra Refractive Index Glass). 

Z
1: Nikons beteckning på deras spegelfria hybridkameror med fullformat- och APS-C sensorer.
2: Voigtländers beteckning på deras objektiv gjorda för Nikons Z-kameror.
3: Sonys objektiv med E-fattning i samarbete med Carl Zeiss.
4: Canons objektiv med möjlighet till Power Zoom (motorzoom).

ZA
Zeiss objektiv med Sony E-fattning.

Zebra
Zebramönster finns att välja i många av dagens digitala kameror, och används för att få bättre kontroll över exponeringen eftersom den kan varna för överexponerade partier i bilden. Vanligast är att man kan endast välja Zebra för videofilmning, men i vissa kameror finns det för både video och stillbild. Här finns mer information om zebramönster ->>

Zero-D
Venus Optics benämning på deras Laowa-optik som är raktecknande med minimal eller obefintlig distorsion.

ZL
Står för Zoom Lock och handlar om en låsknapp som många zoomobjektiv utan internzoom kan vara försedda med för att inte zoomen ska glida ut av sig själv när man bär omkring på objektivet.

Zoomobjektiv
Objektiv med varierbar brännvidd. Se även Brännvidd och Bildvinkel. 

Zonsystemet
Är ett exponeringssystem som skapades av den amerikanska fotografen Ansel Adams (f. 1902- d.1984). Zonsystemet innebär att man delar in tonomfånget i bilden i 11 olika zoner från maximal svärta till det vitaste som går att frambringa på ett fotopapper. Varje zonsteg motsvarar en fördubbling av exponeringen.

Å

Åh
Ett kort och koncist uttryck som vissa fotografer utbrister när de plötsligt ser ett intressant motiv.

Åtelkamera
Är en väderskyddad övervakningskamera som är speciellt framtagen för att monteras utomhus på t ex träd eller dylikt, och används oftast för att dokumentera vilda djur både dagtid och på natten. Gemensamt för alla åtelkameror är att de har en rörelsesensor som känner av när någonting rör sig framför kameran och börjar då ta bilder eller filma automatiskt. Vissa avancerade modeller är också försedda med SIM-kort för att kunna skicka bilder trådlöst via mobiltelefonnätet.

Ä

Äh
Ett kort och koncist uttryck som vissa fotografer utbrister när de plötsligt missat ett intressant motiv.

Ö

Ögondetektering / ögonfokusering
En funktion som innebär att kamerans autofokus kan känna av om det finns ögon i motivet som den ska prioritera fokus på. Den fungerar ofta både för människor och djur/fåglar.

Ögonmussla
Är den mjuka gummidelen som sitter på kamerans sökare och som man sätter ögat mot. Ögonmusslan är oftast utbytbar.

Ögonstyrd AF
Ögonstyrd autofokus är en funktion som framförallt finns i några enstaka Canonkameror och som innebär att kameran känner av var man tittar i sökarbilden och ställer automatiskt in autofokus på den AF-punkt man tittar på.

Överexponering
Innebär att bilden exponeras på ett sätt som gör att den blir ljusare än jämfört vid normal exponering. Exponeringen är en funktion som regleras med bländaren, slutartiden, ISO-värdet samt exponeringskompensationen. 

Överstrålning / Linsöverstrålning
Överstrålning kan i fotosammanhang ha lite olika betydelser.
1: Överstrålning används ibland som ett annat ord för färgavvikelser som t ex kromatisk aberration.
2: Linsöverstrålning ger ljusslöjor med glorialiknande effekter och kan uppstå när man riktar kameran mot kraftiga ljuskällor som solen eller starka lampor. Ett annat ord är spökbilder som också handlar om linsöverstrålning.

Fotografering är ett outtömligt ämne och innebär förmodligen att denna sida aldrig lär bli klar. Ifall du saknar någon intressant fotorelaterad förkortning eller egenskap är du välkommen att höra av dig till oss via detta mailformulär ->>
Märk gärna med "Foto-ordlista /Mats" så att det hamnar rätt.