fågelfoto_hero.jpg

Våra bästa tips för att fotografera fåglar

Fåglar är fantastiska motiv och vi har här sammanställt några enkla tips för att hjälpa dig lyckas bättre med att fånga dem på bild och film. Vi utgår ifrån att du redan äger en modern systemkamera.

Denna guide innehåller följande kapitel:


Fågeltips5.jpg


1: Välj objektiv med lång brännvidd

Eftersom det kan vara svårt att komma tillräckligt nära många fågelarter så är det bra att använda sig av ett objektiv som tar dig närmare utan att skrämma motivet. Vi rekommenderar främst en telezoom med längsta brännvidder från ca 400-600mm. Det går såklart också bra med fasta teleobjektiv utan zoom, men de kostar i regel betydligt mer. Lämpliga telezoomar finns till de flesta kamerafattningar, se några exempel i listan nedan:

Fågeltips6b.JPG


2: Autofokus & bildtagningsläge

En både enkel och fin bild att fånga är när fågeln sitter på en gren, förutsatt att man kan komma tillräckligt nära. Då klarar man sig i regel med AF-S (singel-autofokus) och 1 st fokuspunkt, samt kameran inställd på enbildstagning. Fåglar som flyger är betydligt svårare att lyckas med, och speciellt om de flyger i riktning mot kameran. Då bör man istället använda följande AF-C (kontinuerlig AF), och med fler autofokuspunkter som täcker upp ett större AF-område. Man ökar också chansen till bra bilder om man ställer in kamerans snabbaste seriebildtagningsläge som klarar både AF-C och följande exponering. Om din kamera är tillräckligt avancerad och har en så kallad tracking-funktion som kan låsa fokus på ett specifikt motiv, så ska du självklart aktivera den funktionen också och rikta AF-punkten mot fågeln och sedan hålla nere kamerans avtryckare.

Fågeltips3.jpg


3: Exponering

Bländaren bör du alltid använda största möjliga (lägst bländartal). Ställ även in kameran på slutarautomatik (A eller AV-läget) och låt kameran reglera slutartiden automatiskt. Om du vill att fågeln ska tecknas skarp på bilden när den flyger; då behöver du använda korta slutartider från ca 1/500 sekund och gärna ännu kortare typ 1/2000 sekund. Enklast är också att du ställer in kameran i Auto-ISO-läget. Du kan även använda bländarautomatik-läget (S eller TV), men då finns risken att ISO-talet ökar ifall du ställer in onödigt kort slutartid. Vilket i sin tur resulterar i mer bildbrus i bilderna. Sträva efter att använda så låga ISO-tal som möjligt. Jag brukar sällan använda högre ISO än 400, och alla bilder du ser här är tagna från ISO 100 till 400.

Fågeltips7.jpg


4: Fokusbegränsare

Vi rekommenderar att du väljer ett objektiv med funktionen fokusbegränsare eftersom det ökar chansen att kameran lyckas hålla kvar fokus på en fågel i flykt. Fokusbegränsaren brukar innebära att man kan ställa in att autofokus endast ska jobba på avstånd mellan oändligt och någonstans runt 10 meter från kameran sett. Om man låter objektivet jobba med hela fokusområdet från närgräns till oändligt ökar risken för att man missar motivet.

Fågeltips10.jpg


5: Om fågeln försvinner ur sikte i sökaren

Detta tips gäller endast om man har en telezoom med lång brännvidd. Det är alltid lätt hänt att man råkar tappa bort en flygande fågel i sökaren och något man bör vara förberedd på. Ett enkelt sätt att hitta fågeln igen är att man snabbt zoomar mot kortare brännvidd, och sen när man upptäckt fågeln igen så zoomar man lika snabbt tillbaka till längsta brännvidd.

Fågeltips9.jpg


6: Bildstabilisering

Om ditt objektiv har inbyggd bildstabilisering så rekommenderar vi att du ställer in det i det läge som är avsett för panorering när du följer en fågel i flykt. Funktionen finns dock inte på alla objektiv med stabilisering. Har din kamera inbyggd bildstabilisering via sensorn, så är detta inget du behöver fundera över. Du kan alltid ha stabiliseringen aktiverad.

Fågeltips11.jpg


7: Stativ

Det bästa är givetvis om man inte behöver använda stativ, men i vissa situationer och ljusförhållanden är stativ mer eller mindre ett måste; speciellt när man  filmar med långa brännvidder. Vi rekommenderar ett lite större och tyngre stativ med ett gimbalhuvud, eller videohuvud, när du ska filma fåglar eller andra vilda djur.

 

Fågeltips1.jpg


8: Lämpliga fåglar att börja med

Börja gärna med att öva på de vanligaste och mest artrika fåglarna som t ex kråkor, skator, måsar, svanar etc, innan du ger dig ut för att fotografera mer exotiska rovfåglar som örnar eller ugglor. Tänk dock på att aldrig störa de vilda djuren, håll avstånd och visa alltid respekt för djur och natur. Ett gömsle är bra att använda av flera orsaker; dels minskar man risken för att störa djuren och det är lättare att komma nära utan att skrämma bort dem. Det är också lättare att hålla sig varm inne i gömslet när det är kyligt ute.

Här hittar du gömslen ->>


Lycka till med ditt fågelfoto!

Du är alltid välkommen att kontakta oss på:
Telefon: 090 - 200 70 00  
Email: info@cyberphoto.se

Bilder, film och text av Mats.