Vilka objektiv passar till min kamera?

 

Canon lenses.jpg

Canon RF
Canons RF-objektiv passar endast Canons spegelfria EOS R-kameror som finns med både fullformatsensor och APS-C sensor. RF-objektiven tecknar ut bilden för fullformat och RF-S objektiven är endast anpassade för APS-C kameror. Med EF-EOS R-adaptern passar även alla EF-objektiv. RF-systemet kom hösten 2018.

Canon EF
Alla Canon EF-objektiv passar till alla EOS-kameror -som inte har någon extra bokstav efter EOS. EF-fattningen har funnits sedan 1987 och är på väg bort från marknaden från 2023 och framåt.

Canon EF-S -objektiv passar endast EOS med EF-S-fattning, de kamerorna har så kallad APS-C-sensor och ger 1,6x beskärningsfaktor. EF-S-objektiven har anpassats för den mindre sensorn, vilket gör dem mindre, lättare och billigare. Vanliga EF-objektiv passar dock lika bra även på EF-S kompatibla kamerahus. EF-S-objektiven introducerades 2003 och är på väg bort från marknaden från 2023 och framåt.

Canon EF-M
Canon EF-M har en egen fattning och passar endast Canons små spegelfria EOS M-kameror med APS-C-sensor. EF-M-systemet introduceras 2012 och avslutades hösten 2023.

 

Fujifilm lens.jpg

Fujifilm XF
Fujifilm började tillverka fotoprodukter redan 1934, men deras kamerasystem X lanserades först 2012 med X-PRO1 som den första kameran med XF-fattning. Alla objektiv med XF-fattning passar alla Fujifilm X-systemkameror. Sensorstorleken är APS-C med 1,5x beskärningsfaktor.

Fujifilm GFX
GFX är Fujifilms mellanformatssystem och där alla Fujinon GF-objektiv passar. Systemet introducerades 2017.

 

Nikon lens.jpg

Nikon Z
Nikon Z är deras senaste spegelfria system framtaget för kameror med fullformatssensor och APS-C-sensor (DX-objektiv). Passande objektiv är förstås Nikons Z-objektiv, men med objektivadaptern FTZ passar även Nikons objektiv med F-fattning, förekommer dock vissa begränsningar beroende på objektiv. Z-systemet såg dagens ljus hösten 2018.

Z DX-objektiv är avsedda för kameror med den mindre APS-C-sensorn och ger 1,5x beskärningsfaktor. Du kan använda dem även på Z-fullformatskameror, men med reducerad upplösning eftersom Z DX-objektiven bara utnyttjar en mindre del av sensorn. Objektiv anpassade för fullformat passar fysiskt på alla Nikons Z-kamerahus oavsett APS-C- eller fullformatssensor, och alla objektiv ger alltid 1,5x beskärningsfaktor på APS-C-kameror.

Nikon F
Alla Nikon F-objektiv sedan 1959 har Nikons F-bajonettfattning och går att fysiskt montera på de flesta Nikon kamerahus, men funktionaliteten kan bli lidande och i många fall går de i praktiken inte att använda. Nikons manuella objektiv som lanserades från 1977 och en bit in på åttiotalet fungerar till de flesta av Nikons professionella och semi-pro kameror än idag. Men vissa begränsningar kan förekomma, och självfallet utan autofokus.

Alla äldre AF-objektiv som saknar AF-motor i objektivet, fungerar på Nikons kameror med inbyggd AF-motor.

Alla Nikons AF-S-objektiv går att använda på alla Nikons kamerahus. Ger också autofokus på Nikons instegsmodeller med APS-C-sensor som introducerats från 2006 och framåt. Dessa kamerahus kräver AF-S-optik eftersom de saknar inbyggd AF-motor, och exempel på sådana kameror är samtliga modeller tillhörande Nikons 3000- och 5000-serier.

Nikons  AF-P -objektiv ger bara autofokusfunktion med nyare Nikon DSLR-kameror som lanserats från ca 2015 och framåt. Med äldre kameror än så är det heller inte möjligt att fokusera manuellt.

Nikons objektiv med beteckningen E direkt bakom siffrorna för ljusstyrkan, står för Elektromagnetisk bländarmekanism och lanserades 2007. Bländarstyrning fungerar med alla dessa Nikonhus: D5, D4-serien, D3-serien, Df, D800-serien, D700-serien, D600-serien, D500, D300-serien, D7000-serien, D5000-serien, D3300, D3200, D3100, samt alla framtida kameramodeller med F-fattning. Med kameror lanserade före 2007 fungerar autofokus, men det kommer inte vara möjligt att reglera bländaren som alltid kommer att vara låst på största möjliga bländaröppning.

DX-objektiv är avsedda för kameror med den mindre APS-C-sensorn och ger 1,5x beskärningsfaktor. Du kan använda dem även på fullformatskameror, men med reducerad upplösning eftersom DX-objektiven bara utnyttjar en mindre del av sensorn. Objektiv anpassade för fullformat passar fysiskt på alla Nikons kamerahus oavsett APS-C- eller fullformatssensor, och alla objektiv ger alltid 1,5x beskärningsfaktor på APS-C-kameror.

Gamla Nikon F-objektiv utan elektronik eller äldre AF-objektiv med bländarring:
För dig som använder en Nikon-DSLR-kamera och med ett AF-objektiv med bländarring och får upp felmeddelandet "FEE" i kamerans display, så behöver du i regel bara ställa in objektivets bländarring på det (oftast) orangefärgade bländarläget. Vilket innebär minsta bländaröppning, och på vissa kameramodeller fungerar detta endast med manuell exponering. I Nikons lite mer avancerade kameror finns det oftast en funktion som heter "Data för icke CPU-objektiv", och den är avsedd för objektiv som saknar all slags elektronik. Med CPU-funktionen talar man om för kameran vilken brännvidd och vilken ljusstyrka objektivet har och kan därmed ställa in bländaren direkt på objektivet. Detta för att ljusmätaren ska fungera enligt valt bländarvärde och för att kameran ska indikera rätt bländarinställning.

Nikon 1 / CX-formatet
Var Nikons tidigare satsning på spegelfria kameror som introducerades hösten 2011 och avslutades sommaren 2018. Kamerorna hade en liten sensor med beskärningsfaktor 2,7x.

 

m43 lens.jpg

Micro 4/3
Panasonic och Olympus/OM System har satsat på Micro-4/3-systemet, och samtliga Micro-4/3-objektiv passar alla Micro-4/3-kameror och vice versa. Både objektiv och kamerahus är betydligt kompaktare än de flesta övriga kamerasystem tack vare den mindre 4/3-sensorn. (Olympys bytte namn till OM System hösten 2021).

Olympus 4/3
Var Olympus första digitala satsning innan Micro 4/3-systemet kom, och hade en annan fattning. Idag ett avslutat kapitel för Olympus.

 

Pentax lens.jpg

Panasonic L
Panasonics fullformatssystem med L-fattningen kom till världen våren 2019 och är resultatet av ett samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma.  

Pentax K
Alla Pentax-K-objektiv sedan 1975 går fysiskt att sätta på alla Pentax kamerahus, men funktionalitet varierar och kan i många fall bli lidande med de moderna kamerahusen. Du behöver naturligtvis ett autofokus-objektiv för att autofokusen ska fungera i kameran.

Pentax SMC-DA -objektiv passar endast kameror med APS-C-sensorn och ger 1,5x beskärningsfaktor.

Pentax Q
Pentax Q-systemet introducerades 2011 och omfattade extremt små kameror och objektiv med en beskärningsfaktor på 5,5x. Q-systemet levde bara några år innan Pentax la ner tillverkningen.

 

Sony lens.jpg

Sony
E-fattningen: Sony E är deras spegelfria system och har en helt egen kamerafattning. Men AF-adaptrar finns för Sonys objektiv med A-fattning, och adaptrar finns faktiskt även till de flesta andra objektivfattningar.

Sonys objektiv med beteckningen E är gjorda för APS-C-kameror och FE är anpassade för fullformatskameror. APS-C- E-objektiven kan även användas på Sonys fullformatskameror med reducerad upplösning.

E-fattningen som introducerades 2010 är Sonys framtida satsning, medan A-fattningen har utgått. Från första början valde Sony att kalla E-kamerorna för NEX. Men övergick bara efter några år till att döpa alla efterkommande kameramodeller till A, som står för Alpha. Alltså samma beteckning som även deras kameror med A-fattning hade.

A-fattningen: Alla Sony A-objektiv samt Minolta Dynax- och Minolta Maxxum-objektiv sedan 1985 passar på alla Sonys kameror med A-fattning. Denna fattning skapades av Minolta 1985, men köptes upp av Sony 2006. Sonys AF DT-objektiv passar endast kameror med A-fattning och APS-C-sensor. Sony slutade tillverka kameror och objektiv med A-fattningen runt år 2020. 

lenses.jpg

Tredjepartstillverkare av AF-objektiv
De tre mest populära tredjepartstillverkarna av objektiv är Sigma, Tamron och Samyang. Dessa tre tar fram objektiv till de flesta fattningar och kamerafabrikat som existerar på marknaden idag.

Sigmas objektiv med benämningen DG är anpassade för fullformatskameror, medan DC är gjorda för APS-C. Sigmas DG DN-objektiv är gjorda för spegelfria kameror med fattningarna för Sony E och Panasonic L. 

Tamrons äldre fullformatsobjektiv anpassade för spegelreflexkameror har benämningen Di, och på deras DSLR -APS-C-anpassade objektiv står det istället Di II. Men på Tamrons nyare objektiv gjorda för spegelfria kameror står det istället Di III för fullformat, och Di III-A för APS-C-kameror.

Samyang har valt att skilja fullformatsobjektiven från APS-objektiven endast med benämningen CS eller E på deras APS-C-objektiv.

Zeiss, Tokina, Voigtländer, Irix, och Nisi är exempel på några fler tredjepartstillverkare av objektiv till olika kamerafattningar.

Generell info om objektiv som saknar elektronik
Idag finns det även många objektivtillverkare som tar fram objektiv som saknar elektronisk överföring mellan objektiv och kamera, vilket betyder att autofokus och bländarstyrning från kamerahuset ej fungerar. Med sådana objektiv reglerar man istället bländaren manuellt med objektivets bländaring. Med kameran inställd på tidsautomatik -A/AV får man då en funktionabel kombination. Detta fungerar med i stort sett alla digitala systemkameror, men med de flesta spegelfria modeller behöver man gå in i kamerans meny och välja funktionen: fotografera utan objektiv. Annars händer inget när man trycker på avtryckaren, eller så klagar kameran på att det saknas objektiv. Fokuserar gör man förstås med objektivets manuella fokusring, och finns funktionen focus peaking i kameran så bör man helst aktivera den eftersom det är ett fantastiskt bra hjälpmedel för manuell fokusering.

Dessa objektiv finns till de flesta kamerafattningar, och några exempel på sådana objektivtillverkare är Samyang, Voigtländer och Laowa.

Text skriven av Mats 2018, och uppdaterad 2024.