- Tips & Guider
- Använd automatik
- Använd storytellingteknik
- Astrofotografering
- Backup
- Bakgrunden
- Bildens berättarkraft
- Bildskärmen
- Bröllopsfotografi
- Byt perspektiv
- Det finns inga dåliga bilder
- Dra åt plattan
- Därför väljer du Sony A7 IV
- En dag i gömsle
- Exponeringskompensera
- Filmtips för nybörjare
- Fokusera på ögat
- Fotografera de vilda djuren
- Fotografera hästar
- Fotografera i Norge
- Fotografera månen
- Fotografera norrsken
- Fotografera Rally Sweden
- Fotografera sagolika bilder
- Fotografering med drönare
- Fönsterljus
- Förgrund för perspektiv
- Horisonten
- Håll kameran rätt!
- Kyla
- Landskap med tele
- Landskapsfotografering
- Linjer
- Lär av misstagen
- Lär dig fotografera fåglar
- Lär dig fotografera mat
- Naturliga stativ
- Panorering
- Reflektion
- Sagobilder med Sigma
- Skapa magiska julbilder
- Stäng av ljudsignaler
- Ta egna personalbilder
- Ta många bilder
- Tips för blixtfotografering
- Tips för bättre bilder
- Tips för makrofotografering
- Tips och trix med kameran
- Utfrätt
- Utmana dig själv
- Visa världen i 360
- Vlogging
- Väder & placering
- Fota vintersport
- Quiz
- Omröstningar
- Foto-Ordlista
- Moderskeppet
Mats tipsar om landskapsfotografering
Fotografering är en konstform, och ett sätt att uttrycka sig. Använd din fantasi och öppna upp ditt bildsinne. Det finns egentligen inga rätt eller fel, utan tycke och smak varierar så pass mycket mellan olika individer att varje enskild person kan bara själv avgöra vad som är en bra landskapsbild, eller inte.
Brännvidd 20mm, bländare f/11.
Vad räknas som landskap?
Landskapsfotografering handlar om så mycket mer än bara vackra bilder på landskap i solnedgång, Det kan röra sig om allt från stora och vida landskap såsom berg, skogar, sjöar, hav, stadslandskap, till små minilandskap tagna på nära håll med makroobjektiv.
Brännvidd 15mm, bländare f/11.
Ljuset
Ljuset är en viktigt sak för dig som fotograferar landskap att hålla lite koll på, och lära dig att ta bilden i rätt ögonblick för att få den känsla och det bildresultat som du önskar. Det kan skilja enormt i ett och samma motiv om ljuset hinner ändra sig mellan bildtagningarna, t ex när det är halvklart väder ute och växlar snabbt mellan soligt och molnigt. Vackraste ljuset är oftast i mitt tycke strax innan soluppgång och en kort stund efter solnedgång.
Brännvidd 35mm, bländare f/11.
Lämpliga brännvidder
Det finns inget som säger att du måste använda vidvinkelobjektiv för att fota landskap, du kan använda precis vilket objektiv och brännvidd du vill. Personligen fotograferar jag landskap med de flesta brännvidder och till och med ibland långa teleobjektiv, men oftast håller jag mig till brännvidder runt 16-50mm på en fullformatskamera. En viktig detalj som kan vara bra att ha lite extra koll på, är hur olika brännvidder ger olika effekter, eller rättare sagt olika perspektiv.
Brännvidd 20mm, bländare f/11.
Korta brännvidder eller vidvinkelobjektiv som det egentligen heter, ger ett brett perspektiv där det mesta i motivet upplevs vara längre bort ifrån kameran än vad det egentligen är. Medan långa brännvidder ger motsatt effekt, där allt i bilden upplevs vara mer ihoptryckt även när det skiljer stort i avstånd mellan de olika objekten i motivet.
Brännvidd 50mm, bländare f/11.
Vill du få ett så naturtroget perspektiv som möjligt, så ska du använda så kallad normaloptik. Ett normalobjektiv ger nämligen ett perspektiv som är mest likvärdigt med hur våra ögon och hjärna tolkar allt vi ser. Vilket handlar om ca 40-60mm brännvidd för fullformat., eller om du har en kamera med APS-C sensor så handlar det istället om brännvidder runt 28-40mm.
Men är ett naturtroget perspektiv det bästa, eller det som känns mest spännande?
Brännvidd motsvarande 105mm taget i APS-C format. Bländare f/7,1.
Bildpartier
En landskapsbild som innehåller förgrund, mellanparti och bakgrund, skapar ofta ett djup i bilden som kan förhöja bildupplevelsen. Vilket av dessa tre som ska vara huvudmotivet, beror helt på vad du fotograferar och vad du vill berätta med din bild.
Brännvidd 50mm, bländare f/11.
Linjer
Linjer i bilden brukar också öka djupkänslan. Linjer kan man skapa av lite allt möjligt, och i bilden ovan och nedan ser du två exempel.
Brännvidd motsvarande 21mm taget i APS-C format. Bländare f/4.
Slutartid
Vilken slutartid du väljer kan också ha stor betydelse för hur bilden upplevs. Många gillar ju forsande vatten taget med lång slutartid, medan andra tycker att det ser bara konstigt och onaturligt ut. Men det är du själv som väljer efter eget tycke och smak.
Personligen väljer jag oftast en liten bländaröppning som f/11 för ett stort skärpedjup, och lägsta ISO för bästa bildkvalitet. Med den kombinationen av slutartid och ISO blir ofta slutartiden lång automatiskt, men det beror såklart mycket på vilket ljus som råder.
Brännvidd 21mm, bländare f/11.
Skärpedjup
Långt eller kort skärpedjup, ja det gör du precis som du vill, men väljer du kort skärpedjup kan det vara lämpligt att lägga skärpan på det motiv du vill ska framträda mest. Kort skärpedjup väljer du med stor bländaröppning och/eller lång brännvidd, samt kort fokusavstånd. Som t ex i bilden nedan där stor bländaröppning i kombination med kort fokusavstånd är anledningen till det korta skärpedjupet.
Brännvidd 20mm, bländare f/2,8.
Vad är rätt och vad är fel?
Jag skulle i detta fall säga att allt är rätt och inget är fel, det är ju inte renodlad dokumentärfotografering som jag pratar om.
Kom ihåg: Det är du som fotograf som bestämmer, och du får ta dina bilder precis på det sätt som du gillar bäst.
Lycka till med dina landskapsbilder!
Text och bild: Mats på Cyberphoto / 2023-06-01.