Fotografering med bälg

Det är väldigt kul att upptäcka nya motiv med en bälg. Du kommer så nära och kan se detaljer du aldrig sett förr.

Jag skulle rekommendera objektiv kring 80-135mm. Lägre brännvidd gör att du kommer så när att ljussättning blir svårt. Kör du med bakvänt objektiv så är det en helt annan historia. Snart kommer ett inlägg i Captains log om fotografering med bakvända objektiv, så jag lämnar det ämnet tills dess.

Kameran har du lämpligast inställd på tidsautomatik alternativ helt manuell. Jag använder gärna låga ISO för att få ut mer detaljer ur bilden, det ger tyvärr längre exponeringstid om du inte använder blixt. Du bör ha ett kraftigt stativ med ett kraftigt stativhuvud. Eftersom skärpedjupet blir minimalt med bälg så behöver du blända ner så mycket som möjligt. Nackdelen med objektivets minsta bländaröppning är att du får sämre detaljupplösning på grund av diffraktion. Ett bra riktmärke är att du bländar upp ett steg från objektivets minsta bländare. Då då du mest skärpedjup utan att få för stora optiska problem.

Vi kan dela in ljussättning i tre grupper: Blixt, Lampor och Naturligt ljus.

Blixtljus
Den bästa lösningen för ljussättning är på många sätt en blixt. Den ger mycket ljus och en kort exponeringstid. Dels går kameran på en snabb tid, oftast kring 1/125 -1/250s beroende på kamera. Men det viktigaste är att med liten bländare och snabb exponeringstid så får du knappt något naturligt ljus utan nästan allt ljus kommer från blixten, som i sin tur fryser bilden på någon tusendel av en sekund. Det gör att du helt slipper rörelseoskärpa, vilket är akilleshälen inom fotografering med bälg. Antingen så rör motivet på sig eller också så skakar kameran. Enklast är en ringblixt eller makroblixt med dubbla blixtrör som sitter på varsin sida om objektivet. Använder du en vanlig blixt så bör du skaffa en sladd till den så att du kan sätta blixten nära objektivet. I det fallet bör du använda någon form av diffuser. Har du tillgång till studiobelysning som jag hade så fungerar det också bra. Studiobelysning har mycket kraft vilket behövs. Det är dock inget du kan ta med dig ut i naturen av förklarliga skäl.

P1040663.jpg

L1003178.jpg

Här ser du bilden jag tog...

 

L1003109.jpg

Bild på en 10-krona...

 

L1003111.jpg

Bild på tändsticka...

 

 

L1003123.jpg

Bankkort...

 

L1003179ps.jpg

L1003182ps.jpg

Del av en 500kr-sedel... du får ta fram en egen sedel och se om du hittar igen dig...

 

Lampljus
Det finns ringbelysningar som är smidiga att använda, det är dock få av dem som ger tillräckligt ljus för fotografering med bälg. Jag använde vanliga läslampor med halogen som belysning på bilderna nedanför.

P6020004.jpg

Vanliga läslampor som belysning, en vanlig dator som bakgrund och en vanlig fotpall som bord...

 

L1003276.jpg

Jag hittade en inplastad skalbagge. Så det är närmare en centimeter akrylplast mellan objektivet och skalbaggen. 4 sekunders exponeringstid...

 

L1003271.jpg

Ett frimärke... 1/6s exponeringstid...

 

Naturligt ljus
Det absolut svåraste läget för fotografering med bälg. Naturligt ljus är ofta det mjukaste och finaste men det räcker sällan till vilket ställer stora krav på stativ och att motivet är hel stilla.

P6020007.jpg

P6020010.jpg

Godislådor är gratis och fungerar ypperligt för macrofotografering. Du kan få en sån gratis på vilken kiosk eller matmarknad som helst. Klipp bort mittendelen av ena kanten så att objektivet ryms. Locket brukar jag ha som skydd under kameran ifall jag skulle råka köra ner den i marken. Vi har ett gäng modiga penséer som växer bland plattorna. Jag har inte hjärta att rycka upp dem, de är så fina. På detta sätt så kommer blommorna inte att blåsa eller darra då det blir vindstilla inne i burken. Vill man så kan man hjälpa till med ficklampor för att få mer ljus. Nackdelen att du kan få ett blandljus som gör att du aldrig får till rätt färger.

 

L1003265.jpg

Pensé... 1 sekunds exponeringstid...

 

P6020011.jpg

Slutligen måste jag få presentera min söta assistent Alva...


Att fotografera med bälg är inget för nybörjare, men det är ändå inte så krångligt. Jag hoppas att ni som läst detta blir sugna på att prova på för det är som jag sa i början av detta inlägg: Att fotografera med bälg är verkligen kul!

2014-06-03. Text och bild: © Thomas Lövgren