Canon 40mm f/2,8 från A35F

Vi har ett helt gäng Canon A35F i vårt museum, så jag valde den fulaste till att donera sin optik.

PA200060.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV via en adapter. Jag föredrar att pressa objektiven över sin egentligen förmåga på Fujifilm GFX 100S som har en sensor i mellanformat. Sony A7R IV har en fullformatssensor, en storlek som detta objektiv är byggt för så det blir tråkigt rättvist. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

Vi kan kika på kamerans historia lite kort innan vi går vidare:

Canon A35F lanserades i mars 1978 och var en av Canons sista mätsökarkameror. Den har släktdrag från Canonet 28. Den ersattes redan 1979 av Canon AF35M. Canon A35F har en kopplad mätsökare. Optiken är en 40mm f/2.8, med 5 linselement i 4 grupper. Slutaren klarar 1/320s - 1/60s. Du kan ställa ISO 25, 50, 100, 200 och 400. Kameran använder ett PX625 batteri för ljusmätningen som har en CdS-cell. Ett AA-batteri för blixten som är av pop-up-typ och har ledtal 12. Kameran är 122mm x 75mm x 61mm och väger 500g. Blixtsystemet kallades CATS, vilket står för Canon Auto Tuning System. Detta system ser till at bilderna är korrekt exponerade beroende på avståndet. Canon A35F såldes inte i Japan, men däremot Canon A35 Datelux som är samma kamera men med inbyggt datumbakstycke.

Vi har ett helt gäng Canon A35F i vårt museum, så jag valde den fulaste till att donera sin optik. Jag tog några mobilbilder under demonteringen, eller vi kanske ska kalla det under fritagandet av optiken. Eftersom slutaren och bländaren är en och samma mekanik på en sådan här kamera så blir optiken bländarlös som fritagen. Dess bländaröppning är annars en udda typ av romb. Nu slipper vi den. Man kan lägga till en bländaröppning baktill som man så önskar men jag är ändå ute efter om optiken har någon intressant charm, och det brukar visa sig bäst på full öppning ändå.

IMG_4973.jpg

 

IMG_4974.jpg

 

IMG_4975.jpg

 

A35Fw-1.jpg

Som jag skrev tidigare så eftersom slutaren och bländaren är en och samma mekanik på en sådan här kamera så blir optiken bländarlös som fritagen. Dess bländaröppning är annars en udda typ av romb. Nu slipper vi den. Man kan lägga till en bländaröppning baktill som man så önskar men jag är ändå ute efter om optiken har någon intressant charm, och det brukar visa sig bäst på full öppning ändå. Bildresultatet är rätt okej i mitten men tappar snabbt mot kanterna där resultatet i stället blir bedrövligt dåligt. Bilden skulle behöva ökad kontrast men det gör jag inte på testbilder.

 

A35Fw-3.jpg

Mittskärpan är rätt okej. Inte imponerande men långt ifrån dålig. Bättre än väntat i alla fall.

 

A35Fw-2.jpg

Här kollar jag på bokehbollarna med hjälp av julgransbelysning. Runda fina bokehbollar men inget spännande att använda kreativt.

Slutsatsen blir att optiken är bättre än många andra kompaktkameraobjektiv, men kantskärpan på full öppning är bedrövligt dålig. Kul att prova. Normalt kan man ju inte testa dessa objektiv på en modern kamera då de sitter fast i en gammal analog kamera. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-10-24