Nikkor-H 28mm f/3,5

Nikon kunde verkligen bygga vidvinklar, och kan fortfarande. Denna optik är från 1972 och fungerar fortfarande perfekt.

PA250239.jpg

Nikkor-H 28/3,5 är uppbyggd av 6 element i 6 grupper, 52mm filtergänga, närgränsen ligger på 0,6m och den har en 5-bladig bländare som går från bländare 3,5 till 16. Konstruktionen av typen retrofokus, vilket är väldigt vanligt på vidvinklar. Konstruktionen härstammar från 30-talet men blev stort när Angeniux använde kostruktionen i sina vidvinklar 1950. Denna konstruktion från Nikon kommer från 1959, även om den uppdaterats fram till 1972 när denna byggdes. Optiken på bilden kommer från vår egen samling och den versionen tillverkades i 127614 exemplar. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla bilder är beskurna ner till småbildsformat, dvs fullformat med dagens språk.

 

Nikon 28-1k.jpg

Här på full öppning. Mittskärpan är mycket bra men kantskärpan är inte bra. Jag har sett mycket värre kantskärpa, men bra är det inte.

 

Nikon 28-4k.jpg

Här nerbländad till f/11 och lätt redigerad. Klart mycket bättre än på full öppning men kantskärpan lämnar ändå mycket att önska.

 

Nikon 28-1-4k.jpg

Full öppning. Bra mittskärpa, kantskärpan går inte att utläsa ur denna bild, men däremot så ser vi spännande bokehringar. Små men naggande goda. Kanske går att göra nåt kul med denna optik ändå.

 

Nikon 28-2-4k.jpg

Bländar vi ner till f/8 så ökar skärpan rejält och de vackra bokebillarna blir till fula femkanter. Usch.

Så slutsatsen på Nikkor-H 28/3,5 får bli att det är en okej optik. En gedigen konstruktion som fungerar lika bra i dag som den gjorde 1972. Mittskärpan är bra, men kantskärpan är det inte. Funkar inte för mellanformat, vilket inte är att förvänta heller, funkar hyfsat på småbild, funkar bättre på APS-C-sensor och funkar helt okej på M43-sensor. Detta just för att mttskärpan är bra medan kantskärpan inte är bra så ju mer som beskärs av kanterna desto bättre. Det är ändå inte en optik jag skulle rekommendera men har du en liggande så borde du prova den i alla fall.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-30