Jag sätter sågen i en Nikon AF DX 10,5/2,8 G ED. Bokstavligt talat.

Jag är inte den första att bygga om en Nikon AF DX 10,5/2,8 G ED, och jag är förmodligen inte heller den sista. Jag använde lite annorlunda teknik än de jag har sett hittills. Detta är en mycket skarp och bra optik så det ska bli spännande att se hur den blir på en mellanformatskamera.

Nikon AF DX 10,5/2,8 G ED har ett inbyggt motljusskydd som sitter ihop med objektivets front så det går inte att skruva bort. Jag gick igenom servicemanualen på objektivet och insåg att det skulle ta alldeles för lång tid att plocka isär objektivet samt att det behövde justeras efter hopmontering.

Många har använt en bågfil för att kapa bort motljusskyddet. Det är ett ganska grovt verktyg och ger mycket spån. Någon satte papper mellan motljusskyddet och inre optikröret. Inte så lyckat då papper blev kvar där inne. En annan kapade upp en läskburk och använde som skydd för inre objektiv röret. Det kändes som en bra lösning. De flesta säger att allt tar från 60 till 90 minuter att göra. Det gick mycket fortare än så.

En kille satte optiken i en svarv och skulle svarva av motljusskyddet. Du kan nästa gissa hur det gick. Optiken blev till skrot.

Jag väljer att tejpa in hela optiken för att det inte ska komma in spån i den. Jag väljer att skydda inre objektivröret med aluminiumplåt från en läsk burk. Den är tunn och tålig. Jag borde inte behöva påpeka att självklart måste man se till att den är ren så man inte lämnar läsk-kladd inne i optiken. Sedan väljer jag att såga bort motljusskyddet med en dremel med kapskiva. Den är smidig och exakt.

IMG_0764.jpg

Optiken är helt in-tejpad för att inget spån ska komma in i den. Jag valde vit tejp så jag tydligt kan se var jag ska kapa. Jag skär strax nedanför frontlinsen så att inget ska vara ivägen när man utnyttjar hela optikens bildområde. Dessa bilder är tagna med mobilen.

 

IMG_0765.jpg

Här ser du min motståndare. Motljusskyddet. Jag fokuserar så att frontlinsen kommer ut till max så att det ska ge bättre stöd åt skyddsplåten som jag ska lägga in.

 

IMG_5523.JPG

Här ser du hur jag styrt in skyddsplåten, som jag tagit från en läskburk.

 

IMG_1458.JPG

Jag kapar med optiken nedåt så att inget spån ska falla in i optiken. En fördel som jag inte förutsåg var att dremeln går så pass snabbt att kapskivan mer eller mindre smälter sig in i optikens ytterskal. Ändå hade jag ställt in rätt låg hastighet. Detta var mycket bra för allt spån klumpade ihop sig och gick enkelt att peta bort sedan. 

 

IMG_4439.JPG

Jag vann. Motljusskyddet är nu besegrat.

 

IMG_8043.JPG

Sista steget så slipade jag till de få ojämna kanterna. Behövdes knappt alls. Fortfarande plåten på plats som skydd ifall jag skulle slinta.

 

PB260353-2.jpg

Och så här blev resultatet. Här sitter den på en GFX 100 med hjälp av en Kipon adapter.

 

PB260352-2.jpg

Och vips så har jag en knivskarp fisheye till GFX som ger en helt rund bild.

 

Nikon10_5-2-2.jpg

Första testbilden. Funkar bra. Klicka på bilden för att se den i full upplösning.

 

Nikon10_5-6-2.jpg

Det här ser mycket lovande ut. Nu har inte vädret varit så bra men jag ska inom kort ut och använda optiken i den norrländska vildmarken. Jag kommer framöver att lägga till fler i bilder i detta inlägg.

Ingreppet gick bra och optiken är mycket skarp. Jag är nöjd och kan verkligen rekommendera denna optik. Den är byggd för APS-C-sensor men med detta ingrepp så kan man absolit använda den på en fullformatskamera eller som i detta fall en mellanformatskamera. Fördel med mellanformatskameran är att optiken ger en helt rund bild.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-12-02