Go Canada go!

Jag har nu ännu en favoritstad i världen dit jag kan tänka mig att både åka tillbaka till eller rent utav bo i, Vancouver i Canada. I alla butiker hade de satt upp Canada-flaggor och slogan "Go Canada go!". OS-yra till max. 

När Samsung Mobile frågade om jag ville följa med till Vancouver på konferens och bland annat se OS-hockey så var det inte svårt att svara ja. Jag fick möjligheten att se, uppleva, lukta på och känna på stora delar av Vancouver. Fotografen i mig tog överhanden och jag tog alla tillfällen som gavs att vandra runt i Vancouver. Jag vandrade i timmar och minneskortet fylldes.

Canada2010620b.jpg

När jag reser så reser jag helst lätt. Bagage för fem dagar rymdes i ett halvt handbagage. Fem par underkläder och sockar, tre skjortor och ett par tröjor. Andra halvan var sparad för tre Canada-hoodies åt barnen. Förutom att det var bekvämt med endast handbagage så var det nödvändigt att inte ha incheckat bagage för att kunna gå direkt till Umeå-planet på hemvägen, det var så tajt tidsmässigt att jag inte skulle hinna med annars. Rekordet på lätt packning har en av mina arbetskamrater som endast hade en tandborste i innerfickan vid en övernattning i Stockholm. Ett rekord som är svårt att slå. Respekt.

 

Canada2010558.jpg

Denna bild representerar Vancouver bra. Så här såg det ut.

 

Canada2010643.jpg

Vi var en dag i Whistler som var en riktigt mysig "by". Skidåkningen lär vara en av världens bästa, men det var lite knapert med snö tycker jag.

 

Canada2010612.jpg

Jag gillar handväskorna...

 

Canada2010706.jpg

Vancouver en vacker stad på många sätt. Denna bild är tagen nära centrum och hela staden har dessa träd, de kallas "fake-cherrys" alltså fusk-körsbärsträd. Finns säkert något bra svenskt namn på dem. Hur som helst var de mycket vackra.

 

Canada2010579.jpg

Mer av de vackra "fake-cherrys"...

 

Canada2010699.jpg

"Fake-cherrys" i kontrast mot övrig vegetation... ser ut som Japan faktiskt...

 

Canada2010463.jpg

Canada2010459.jpg

Jag tycker det är så fascinerande då höghus reflekteras i andra höghus, vilket ger en psykedelisk effekt. Det blev en hel del sådana bilder.

 

Canada2010413.jpg

Canada2010556.jpg

Canada2010466.jpg

Canada2010691.jpg

Canada2010551.jpg

Canada2010465.jpg

Canada2010563.jpg

Canada2010726.jpg

Kommentarer är väl nästan överflödiga, men jag kan berätta att den hade fontän med rinnande vatten både på motorhuven och inuti kupén.

 

Canada2010440.jpg

Disneyland? Nope, St. Paul's sjukhus.

 

Canada2010727.jpg

Canada2010572.jpg

Canada2010584.jpg

Japadog. Japanska grillkorvar med japanskt molligrejs ovanpå. Tydligen årets trend. Jag hade hört talas om dem tidigare, så det är klart att jag måste prova. Kön till korvståndet, jag fick stå där i hela 40 minuter innan jag fick min korv. Den var väl god men inget speciellt märkvärdigt tyckte jag. Kul att en Japadog korv heter "Ume" eftersom jag är från Umeå. Det är dock nästan ingen i Umeå som säger "Ume" utan det är de i inlandet och norrut som gör det... och nollåttor i radion som tror att det är så vi säger... låter faktiskt rätt fånigt när en radiopratare i Stockholm som sänder här uppe säger "Ume" för att han tror att det ska låta mer lokalt då...

Jag använde en Canon PowerShot S90. Jag vill som sagt gärna resa lätt och denna lilla kamera går ner i fickan men har ändå de funktioner som jag kräver av en kamera. Det är RAW-format, manuella inställningar, en ljusstark och skarp optik med bra vidvinkel. Det var frestande att ta med ryggsäcken med systemkameran ifall det skulle vara möjligt att ta lite OS-bilder, men jag antog att det skulle vara svårt att komma tillräckligt nära och det visade sig stämma.

Vancouver är på många sätt en vacker stad med mycket trevliga människor. Visst fanns det områden där man inte bör vara, men med tanke på hur stor staden är så kändes det både tryggt och trevligt att röra sig i den. Jag var verkligen på många ställen, även i utkanterna av stadskärnan. Mina vandringar gav 481 bilder vilket jag ska försöka kapa ner till hälften. 

Thomas Lövgren 2010-02-26

Alla bilder är © Thomas Lövgren