Laowa 25mm f/2,8 2,5-5x

Jag har lekt lite där hemma med macrofotografering. Jag använde en Laowa 25/2,8 2,5-5x till dessa experiment. Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

DSCF1794k.jpg

Bilden är tagen av en liten vattendroppe på en gerberablomma. Här har jag riktat en (laglig) grön laser mot vattendroppen. Jag har ett metalliskt "repigt" material (Pyrit) som bakgrund. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Laowa 25/2,8 2,5-5x Ultra Macro. Stjärnan som syns i droppen är som den blev på bilden. Laser ger ett mycket speciellt ljus och det ger en "Alien"-känsla i denna bild. Jag provade med röd laser också men det blev inte lika spännande.

 

DSCF1804s.jpg

Bilden är tagen av en liten droppe vatten på ett blad från en gerberablomma. Jag har använt ett färgglatt mineral som bakgrund. Denna bild är tagen på full öppning och resultatet blev väldigt vackert. Påminner mig om scenen med stranden på planeten Mül från filmen Valerian and the City of a Thousand Planets.

Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.

 

DSCF1808k.jpg

Här är samma motiv som förra bilden här ovanför men nu nedbländat till f/16 och jag har även dragit ner exponeringen något för att få önskad effekt.

 

DSCF1828w.jpg

Om man belyser en pennspets med en grön laser så blir det så här.

 

DSCF1837w.jpg

Svavelkis eller pyrit, kis eller järndisulfid (FeS2), är det vanligaste sulfidmineralet i jordskorpan. I folkmun har det kallats kattguld. Pyrit innehåller, förutom huvuddelarna järn och svavel, ofta små inslag av nickel, kobolt, koppar, tenn och arsenik, samtidigt som den även kan innehålla spår av guld och silver. Mineralet kristalliserar reguljärt (kubiskt) i många former (kub, oktaeder, dodekaeder), är mässingsgult och starkt metallglänsande. Vid förvaring i luft mörknar ytan till en brunaktig färgton. På grund av sin stora hårdhet ger det gnistor när det slås mot stål. Pyrit är lösligt i salpetersyra under avskiljning av svavel, men angrips nästan inte av saltsyra.

 

DSCF1840w.jpg

Pyrit belyst med röd laser. Blev inte så bra men kul att prova.

 

DSCF1841w.jpg

Pyrit belyst med grön laser. Blev inte heller så bra men kul att prova.

Det var kul att experimentera med denna optik. Jag ville här testa något helt annat. De översta bilderna är jag nöjd med för de blev ändå rätt coola.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2018-11-19