Udda objektivmärken

Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjektiv. De mest kända som och som fortfarande säljs idag: Sigma, Tamron, Samyang, Laowa, Schneider-Kreuznach, Angenieux och Tokina hoppar vi över, och likaså alla objektiv till förstoringssapparater, samt de moderna kinesiska som Viltrox, TTartisan, 7artisan, Pergear, eller japanska Oshiro, det blir nog många här ändå. Ännu en gång har jag ramlat ner i kaninhålet och lagt ner alldeles för mycket tid, för varje nytt okänt märke jag hittar så dyker det upp fler som associeras det märket. Trodde aldrig märkena skulle ta slut och förmodligen så finns det ännu fler, men detta inlägg bör täcka de flesta. Tur att jag vet att det finns många fler än jag som tycker att detta är intressant.

P1010436.jpg

Jag har denna samlingsbild på typ hälften av våra udda objektiv, ville visa den när jag ändå har den. 

 

ASchacht.jpg

A. Schacht Ulm grundades av Albert Schacht 1948 i München. Företaget flyttade till Ulm 1954. Albert Schacht arbetade hos Carl Zeiss 1919-1926 och hos Steinheil 1939-1946. Företaget köptes upp 1967 och det verkar som produktionen lades ner då eller något år efter.

 

Accura.jpg

Accura användes som varumärke för objektiv och tillbehör av en amerikansk distributör, Photographic Importing & Distribution Corp. Objektiven tillverkades av andra och oftast i Japan.

 

P1010456.jpg

Aetna Optix var en amerikansk distributör av fotoutrustning. De fanns redan på 1950-talet men jag vet inte exakt när de grundades. De sålde objektiv under namnen Actinar (förstoringsoptik), Coligon och Rokunar. 1990 så såldes företaget till Brandess-Kalt och gruppen fick namnet Brandess-Kalt-Aetna, också kända som BKA. Det sista vi vet är att BKA gick ihop med Omega och bildade OmegaBrandess. Aetna Optix objektiv tillverkades av flera företag och det verkar som de sålde objektiv som mest under 1970-80-talen. De äldre Aetna zoomobjektiven har en väldigt speciell design som jag känner mycket väl igen från Sun objektiv. Så det visar sig att de flesta äldre Aetna zoomobjektiv har tillverkats av Sun. Några få modeller tillverkades i Tyskland. De flesta nyare objektiven, både fasta och zoomar, har tillverkats av Makina Optical Co., Ltd, det vill säga att de var om-märkta Makinon-objektiv. Tyvärr, för Makinon är... skräp... Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010462.jpg

Aicar hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en fransk distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Ser ut att vara av lägre kvalitet så lär inte vara tillverkad av någon de större objektivfabrikerna. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010458.jpg

Albinar var ett varumärke från Uniphot-Levitt enlig vissa uppgifter. Ägaren ägde också Old Camera Barn-kedjan i New York. Han hette Fred Albu och det är kanske inte så svårt att gissa varifrån han fick fram namnet Albinar då. Uniphot-Levitt var ett företag som satte sitt namn på oem-objektiv, typ som Soligor och Vivitar. En annan information säger att det var det amerikanska företaget BEST som ägde namnet. Albinar verkar fortfarande existera i någon form. Troligen med andra ägare. Typ som Vivitar. De verkar bara ha filter och videokonvertrar numera. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Alfo.jpg

Alfo var högst troligt ett märke som användes av tyska Ringfoto. De tillverkade ingenting utan objektiven var tillverkade av andra och de satte bara sitt namn på dem.

 

Aragon.jpg

Aragon ver ett varumärke som användes av Photo Clearing Inc.

 

Cintar.jpg

Argus Cintar. Före 1939 var Argus International Research Corporation tillverkare av bakelitradioapparater. President Charles Verschoor såg en affärsmöjlighet att förgrena sig till en bakelitkamera på 35 mm. Den första Argus, Argus A, kom från ett patent som företaget fick 1936. Islutet av 1950-talet kämpade Argus för att konkurrera mot nya japanska kameraimporter, som erbjöd bättre funktioner till ett lägre pris. 1959 gick Sylvania in i en fusion som skapade GTE; och 1962 dumpade dess ledning i huvudsak Argus på Mansfield Industries – en fotografisk distributör i Chicago och ett mindre företag. På 1960-talet blev de flesta Argus-produkter utländska importerade, varav flera från Mamiya, ommärkta med Argus-namnet. Medan optikkontrakt höll några Ann Arbor-arbetare sysselsatta så 1963 hade kameraproduktionen upphört där. Några kameramodeller tillverkades i South Carolina under mitten av 1960-talet. Från och med 1967 så bytta Argus ägare flera gånger och varumärket dök upp i olika skepnader. Men eran med amerikanskt designade och tillverkade kameror var över.

 

Asanuma.jpg

Asanuma är en japansk distributör av fotografisk utrustning. De verkar fortfarande existera och säljer fototillbehör under namnet King. Objektiven verkar ha tillverkats av bland anna Tokina och Komine. Vissa objektiv är identiska med Soligor och dessa torde vara tillverkade av Komine.

 

Astron.jpg

Astron var ett företag som köpte in objektiv lite varstans och satte eget namn på det. De hade ingen egen fabrik. Astron har identifierats som namnbytta Sun, Sigma och det som blev Samyang. Vissa Astron är byggda i Japan och vissa i Korea. Kvaliteten var generellt inte kass men inte speciellt bra heller. Ett billigt märke. Den mesta infon om Astron är nog tyvärr sedan länge försvunnen. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

AstroBerlin.jpg

Astro Berlin var som hörs på namnet ett tyskt företag som låg i Berlin. De hamnade på fel sida och bakom järnridån efter andra världskriget. Företaget grundades 1921 och fanns kvar till 1991.

 

Kinor.jpg

Auto Kinor hittar jag ingen information om men de verkar ofta vara tillverkade av Makina, dvs Makinon. Söker man på Kinor så hittar man gamla ryska filmkameror och det känns inte som en logisk koppling.

 

Avanar.jpg

Avanar var troligen ett varumärke som användes av en europeisk importör / distributör. De tillverkades troligen av Chinon.

 

Avigon.jpg

Avigon hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke.

 

Beroflex.jpg

Beroflex hittar jag ingen information om men flera av deras objektiv verkar vara tillverkade av Makina, dvs Makinon.

 

Berolina.jpg

Berolina tillverkades troligen av bland annat Car och Isco Göttingen.

 

Camron.jpg

Camron och Cambron var varumärken som ägdes av Cambridge Camera of New York och såldes i huvudsak via postorder. Den optiska kvaliteten var ofta mycket dålig.

 

Carsen.jpg

Carsen såldes av en Kanadensisk butikskedja. Objektiven tillverkades bland annat av Sankor, Nissin Optical.

 

Centon.jpg

Centon är ofta namnbytta Seagull eller Samyang objektiv. Centon användes som eget märke av Jessops i Storbritannien.

 

P1010438.jpg

Cesnon tillverkades troligen av Mitake Optical Co Ltd. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010459.jpg

Chinar hittar jag inget alls om, men min gissning är att det är Chinon som tillverkat dem med tanke på namnet. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Cimko.jpg

Cimko och Cimako tillverkades av Cimko Kogaku Corp Ltd i Japan. Cimko tillverkade även objektiv till Hanimex, Lentar, Photax, Topcon och Chinon.

 

Clubman.jpg

Clubman hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke.

 

Coligon.jpg

Coligon, se Aetna. Har även sett Spectra Coligon.

 

Continentaloptics.jpg

Continental Optics var ett eget varumärke för en lågpriskedja i New Jersey. De tillverkades av Makina Optical Company i Japan. Så de är Makinon skräpobjektiv fast med annat namn.

 

Cosina.jpg

Cosina Company, Ltd. (株式会社コシナ eller Kabushiki-gaisha Koshina) är en japansk kamera- och objektivtillverkare. Företaget grundades av Mr. B. Kobayashi 1959 som en linsfabrik under namnet Nikō (eller Nikoh). Även om företaget har producerat kameror och objektiv under eget namn, är det mer känt för att göra utrustning för återförsäljning under andra företags varumärken. Cosina har tillverkat kamerahus för många välkända kameramärken, inklusive Canon, Contax, Nikon, Revue, Olympus, Vivitar och Yashica. Cosina tillverkar också den moderna Voigtländer Bessa-serien av kameror och optik, tillsammans med den nyupplivade Zeiss Ikon avståndsmätarkameran och objektiv. Cosina har en lång historia av att tillverka optiskt glas och kan för närvarande tillverka både asfäriska glas och plastlinser. Deras fabrik har en glasugn som är uppvärmd till 1300 C och är igång 24 timmar om dygnet. Allt glas som produceras av Cosina idag är blyfritt ekoglas. Deras nuvarande glaspoleringsteknik kan uppnå submikron precision. De har också optiska beläggningsmöjligheter med vakuumavsättning som är certifierade för att uppfylla Carl Zeiss linsstandarder. I Tyskland marknadsfördes många Cosina-kameror och linser av Photo Porst, under många år Tysklands största fotoåterförsäljare och postorderhus under deras eget varumärke Porst. 2005 tillkännagav Zeiss och Cosina ett partnerskap där Cosina skulle tillverka den nya Zeiss Ikon RF-kameran och de flesta av de medföljande M-objektiven. Cosina tillverkar idag framförallt objektiv under namnet Voigtländer och dessa är bland det bästa som finns på marknaden.  Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

CPC.jpg

CPC, tillverkade i Korea, så gissningsvis tillverkade av Samyang. Såldes av Combined Products Corp därav namnet, förkortningen, CPC.

 

Craig.jpg

Craig Optics hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke.

 

Cunor.jpg

Cunor lär ha tillverkats av bl a Tokina. Varumärket användes troligen av en amerikansk fotoimportör.

 

Dejur.jpg

DeJUR som varumärke användes av DeJur-Amsco Corporation of Shelton, Connecticut. De var en amerikansk distributör men de kan ha tillverkat vissa produkter själva men alla objektiv köptes in från Japan. Företaget såldes 1974 och namnet försvann senare från marknaden. Namnet ska också ha använts av Photo International Inc.

 

DrWeth.jpg

Dr Weth Berlin. Dr Weth var en pensionerad ingenjör som bodde i Berlin och han gillade att vara ute i naturen och vandra. Han gillade däremot inte att släpa med sig tung fotoutrustning. Det är grunden till att han konstruerade sitt Telestigmar. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

eitar.jpg

eitar, ja med litet "e", eller kanske mer korrekt R P S eitar. Varumärket användes av Reeves Photographic Inc.

 

 

Elicar_n.jpg

Elicar tillverkades av bland annat Komine. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Enna.jpg

Enna / Enna Werk var en liten tysk optiktillverkare som verksam från 1920 till 1992. De var baserade i München. Enna tillverkade objektiv för ett antal tyska kameratillverkare och återförsäljare, framför allt Alpa, Balda och Porst. Företaget finns kvar, men har slutat tillverka objektiv De är nu baserade i Wegscheid, där de tillverkar utrustning för formsprutning av plast. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Ensinor.jpg

Ensinor är ett namn som användes på objektiv av det brittiska företaget Ensign som fanns 1834-1961. Något företag, kanske en distributör eller butikskedja, återanvände namnet någon gång under 1970-80-talen.

 

Erno.jpg

Erno hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Objektivet på bilden kommer från vårt museum.

 

ELudwig.jpg

Ernst Ludwig var ett tyskt företag som grundades 1938 i Lausa som inte ligger så långt ifrån Tysklands kamerastad Dresden. Efter andra världskriget så konkurrerade de med Carl Zeiss Jena och Meyer-Görlitz. E. Ludwig använde det registrerade varunamnet Meritar på sina objektiv. De var oftast av Triplet eller Tessarkonstruktion. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Expert.jpg

Expert är objektiv som vi i Sverige kanske inte ska glömma bort, eller egentligen kanske det är något som vi helst vill glömma. Det var OEM-objektiv av lägre rang som dåvarande Expertkedjan satte sitt namn på. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Eyemik.jpg

Eyemik tillverkades av Mitake Optical Co. Ltd. i Japan.

Flexar.jpg

Flexar verkar tillverkade av Makina Optical Company i Japan, dvs Makinon. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke.

 

Focal1111.jpg

Focal var ett eget varumärke för K-Mart. De tillverkades oftast av Makina Optical Company i Japan, dvs Makinon.

 

P1010460.jpg

Formula 5 finns det inte mycket information att tillgå om, men de tillverkades av Mitake Optical Co Ltd. De fanns till de flesta kamerafattningar, även till något så udda som Rolleiflex. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010442.jpg

Gemini hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Ser ut att vara av lägre kvalitet så lär inte vara tillverkad av någon större objektivfabrikerna. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Hanimar.jpg

Hanimar var objektiv avsedda för bl a Hanimex kameror. Se Hanimex äfr mer info.

 

P1010463.jpg

Hanimex vet vi betydligt mer om. Hanimex var ett australiensk distributör av fotografisk utrustning. Ahnimex grundades av Jack Hannes, född 1923 i Tyskland och död 2005 i Schweiz. Jack studerade i England. Jack och hans familj flydde 1939 till Australien. Jack blev inblandad i import av fotografisk utrustning efter andra världskrigets slut. 1947 startade han sitt eget företag som fick namnet Hanimex. Det kom infrån Jack HANnes IMport EXport. Hanimex var ensam importör i Australien av Fujifilms produkter från 1954 ända fram till 2004, då de köptes upp av Fujifilm. Under 1950-talet så började Hanimex på att tillverka diaprojektorer lokalt i Australien på grund av australienska importrestriktioner. I början av 1970-talet så var Hanimex världens näst största tillverkare av diaprojektorer. Hanimex sålde många kameror under eget namn, varav vissa tillverkades av Praktica och Topcon. Hanimex blev så pass starka på marknaden at de inte endast satte sitt namn på produkter utan hade makt att även styra viss del av utveckling av kameror. I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet så sålde de Soundic produkter som tillverkades i Hong Kong under namnet Hanimex, både spelkonsoller och persondatorer. Jack Hannes blev tilldelad "Queens medal for services to Australian industry" samt "Lifetime achievement award from the Japanese Photo Industry Association" Jack lämnade företaget 1982 efter meningsskiljaktigheter med dåvarande företagsledningen som tillsatts av de som hade aktiemajoritet. 1985 så köpte Hanimex upp Vivitar. 1989 köptes Hanimex upp av Gestetner och 1995 köptes Gestetner upp av Ricoh. 2004 köpte Fujifilm Hanimex från Ricoh och bildade FujiFilm Australia Pty Ltd. och sedan dess har inte namnet Hanimex använts. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Hervic-Zivnon.jpg

Hervic-Zivnon såldes av Hervic Corporation 14225 Ventura Boulevard, Sherman Oaks, CA 91423. Detta företag grundades 1977 och sägs ha upplösts så sent som 2003 men det är inte bekräftat. Deras objektiv tillverkades troligen av flera fabriker, varav en troligen är Komine.

Ina.jpg

Ina lär ha tillverkats av bland annat Itoh Kogaku och vissa påminner om Kawanon.

 

P1010446.jpg

Hidenon hittar jag ingen information om. Det verkar vara ett lågprismärke. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Isco.jpg

Isco (Iosef Schneider Optik) grundades 1936 i Göttingen, Tyskland. Det är en tillverkare av objektiv och optiska system. Före andra världskriget tillverkade ISCO Schneider-objektiv, som Xenon 125/2 som var monterade i tyska flygkameror. Efter andra världskriget specialiserade man sig på filmprojektionslinser, men på 1950-talet levererade man linser för flera typer och märken av tyska kameror som Apparate & Kamerabau, Balda, Bilora, Franka, Wirgin med flera. Objektiv namn som Isco använde var Isco-Mat, Iscotar, Isconar, Tele-Iscaron, Westar, Westanar, Westron och Westromat. Dessutom tillverkade den en rad M39- och M42-objektiv. Under några år efter andra världskriget fram till 1953 fick företaget inte använda namnet ISCO. Man använde istället namnet Optische Werke Göttingen. 2009 ändrades namnet till Schneider Kreuznach Isco Division GmbH & Co. KG. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Itorex.jpg

Itorex förekommer ofta i Europa men jag hittar inte vem som ligger bakom varumärket.

 

Kalimar.jpeg

Kalimar var en amerikansk distributör som grundades 1952 av Bob Lipsitz. Företaget köptes 1999 upp av Tiffen.

 

P1010451.jpg

Kawanon är ett litet mysterium. De första Canon hette Kwanon, men detta är något annat så de ska inte blandas ihop. De hette först Kowanon men Kowa hade lite åsikter och de bytte namn till Kawanon. De ska också ha sålt objekitv under namnen Kawakami. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010448.jpg

Kenlock var ett japanskt märke som distribuerades av Kenlock Corp Japan. Det tillverkade inget själv utan satte sitt namn på produkter. De sålde en Cosina-tillverkad kamera under Kenlocknamnet så det skulle kunna vara Cosina som tillverkade deras objektiv också. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010455.jpg

Kennex hittar jag ingen information om heller. Det verkar vara ett lågprismärke. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Kerlee.jpg

Kerlee tillverkas av DZOptics. Företaget finns kvar men tillverkar numera andra typer av optik än för normal fotografering. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Kimunor.jpg

Kimunor var ett varumärke som användes av Kimura Seimitsu Kogyo Co. Ltd. i Japan.

 

Kinor.jpg

Kinor verkar vara gamla ryska smalfilmskameor från 60-talet. Något företag, kanske en distributör eller butikskedja, återanvände namnet någon gång under 1980-90-talen. 

 

Kinegon.jpg

Kinegon, tydligen samma som Sankor och är tillverkade av Nissin Optical.


 

kiron.jpg

Kiron / Kino Precision Industries Limited, Tokyo objektiv och dess namn härstammar från en amerikansk distributör, Kiron Corporation i Carson California, för Kino Precision Industries Limited, Tokyo. Kiron Corporation ägdes av Kino Precision Industries Limited. Kiron registrerades som varumärke 25 januari 1980. Kino Precision Industries Limited hade lång erfarenhet av att tillverka objektiv. De grundades 1959 av Tatsuo Kataoka och började med att tillverka objektiv till 8mm kameror. De tillverkade senare objektiv för 35mm stillbildskameror till Vivitar, Soligor och Panagor. De mest kända objektiven var Vivitar Series 1, de var bland det bästa på marknaden på den tiden. Eftersom Vivitar använde även andra objektivfabriker så kände Kino Precision Industries att de kunde lika gärna tillverka objektiv under eget namn. Kiron fick snabbt ett gott rykte om hålla lika bra eller bättre kvalitet än originalobjektiv. Deras mest kända objektiv var Kiron 28mm/2.0, 105mm/2.8 1:1 macro, 28-210mm/4.0-5.6 och 28-85mm/2.8-3.8. Även om Kirons priser var rimliga för dess kvalitetsnivå så var de aldrig billiga. De låg strax under originaltillverkarnas priser, de var inte ett budgetalternativ och de var alltid byggda i Japan. Den ökade kostnaden för att tillverka kvalitetsobjektiv i Japan ledde till att Kiron inte kunde hålla priserna strax under originaltillverkarna längre, då dessa hade börjat tillverka objektiv utanför Japan. Detta samt att marknaden började överföras till autofokusobjektiv ledde till att Kino Precision Industries beslöt 1988 att lämna marknaden för småbildsobjektiv och fokusera på industriell optik och andra marknader. Senare så kom några fler objektiv under en kort tid som såldes som Kiron men var tillverkade av andra fabriker, bland annat av Tokina. 1989 så gick Kino Precision Industries ihop med Melles Griot Japan och Kino-Melles Griot skapades. 1995 bytte de namn till Melles Griot Ltd och 2007 blev de medlem i CVI Melles Griot Group. 2011 köpte amerikanska IDEX Corporation upp CVI Melles Griot från förra ägarna Norwest Equity Partners.

 

Kitstar.jpg

Kitstar var ett varumärke som användes av Kits Cameras, som i alla fall fanns i Kanada, men numera är nedlagt.

 

Koboron.jpg

Koboron / Kobori Manufacturing Company, Ltd. grundades 1 April 1925 och tillverkade då delar till klockor. De utökade med att tillverka flyginstrument till japanska flygvapnet. Senare började de tillverka optik. De omorganiserades 15 December 1953. Senare blev de ett dotterbolag till Marukei Sangyo Co., Ltd. De flesta objektiv som de tillverkade såldes under andra mer kända namn som t ex Minolta, Sony, Nikon och Vivitar. 1986 var Kobori en av fyra tillverkare som fick licens att tillverka autofokus-objektiv till Minolta. De andra tillverkarna var Cosina. Tamron och Tokina. Kobori tillverkade även objektiv under egna varumärken: Koboron, Tefnon, Teknon och Technon. Kobori finns fortfarande kvar som tillverkare av optik. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

Komine var en objektivfabrik som inte sålde under eget namn men tillverkade objektiv åt bland annat Vivitar och Soligor.

Komura / Komuranon, se Sankyō Kōki. 

 

P1010439.jpg

Lentar var ett varumärke som användes av ett amerikanskt importföretag, Lenco Inc. i Chicago. De sålde Tokina-tillverkade objektiv under namnet Lentar. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Makinon.jpg

Makinon / Makina Optical Co., Ltd. Här i Sverige såldes Makinon av det som då kallades Domus varuhus. Det var på 70-80-talet. Det var ganska lätt och lite kul att övertyga kunder varför de inte skulle köpa Makinon. Vi hade en Makinon 200mm där vi skruvade bort yttre designringen och sedan gick det att hälla ut alla linser ur objektivet. Konstruktionen var så bedrövlig, och så simpel. I ett riktigt objektiv så sitter varje element eller linspaket separat fastskruvat. På Makinon la de in element, plastring, element, plastring, element och sedan skruvas allt åt med designringen längst ut. Makinon saknade mer eller mindre kvalitetskontroll så det kan variera väldigt mycket mellan olika exemplar. Det är också därför vissa tyckte att Makinon var typ helt okej medan andra tyckte de var skräp. Makinon började sin historia 1967 i Gotanda, Shinagawa, Tokyo. De tillverkade OEM-objektiv fram till 1974 när de började tillverka objektiv under eget namn. De gick i konkurs någon gång i mitten av 80-talet. Troligen på grund av att det skulle bli för dyrt att bygga autofokusobjektiv. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Marexar.jpeg

Marexar är ännu ett OEM-objektiv som någon butik eller importör satt eget namn på.

 

Meyer.jpg

Meyer Optik Görlitz  grundades 1896 av Hugo Meyer (1863-1905) och Heinrich Schätze. Det hette då Hugo Meyer & Co och 1936 bytte de namn till Optische und Feinmechanische Werke Hugo Meyer & Co. Efter kriget byttes namn igen och då till VEB Optisch-Feinmechanische Werke Görlitz och senare integrerades de i VEB Pentacon och VEB Carl Zeiss, men efter 1971 så användes inte Meyer-Optik-Görlitz längre. 1990 så bildades Feinoptische Werk Görlitz ur VEB Carl Zeiss och det drevs under privat regi. De tillverkade objektiv med Myer-Optik-Görlitz logo men de hade svårt attt hitta investerare och företaget gick omkull på kort tid. År 2014 så annonserade företaget "net SE" att de via Kickstarter skulle återuppliva både märket Meyer-Optik-Görlitz samt åter producera några av de gamla konstruktionerna. Det är därför jag skriver "typ återuppstod" för det är ju ett helt annat företag som egentligen bara utnyttjar namnet och gamla kostruktioner. Inget större fel i det men bara så att det framgår tydligt. De fick god respons och lyckades långt över förväntan på Kickstarter. Under åren så har de startat andra Kickstarterprojekt för att håva in mer pengar och det verkar som de använda nya projekt för att finansiera gamla. I augusti 2018 så tog sagan slut då "net SE" ansökte om konkurs och det är tveksamt om de som stött senare projekt någonsin kommer att få några objektiv. På den tiden Meyer-Optik-Görlitz fanns på marknaden under den analoga foto-eran så betrakades de som billigt skräp. Mycket på grund av kit-optiken Domiplan 50/2,8. De masstillverkades och man undrar om de egentligen hade någon kvalitetskontroll alls. De kunde vara från halvdåliga till urkassa. Meyer-Optik-Görlitz hittade på många namn för sina objektiv där Trioplan, Telemegor och Domiplan var de mest kända men de hade också ett gäng andra namn: Aristoplan, Aristogmat, Aristostigmat, Diaplan, Doppelanastigmat, Doppelplasmat, Epidon, Euryplan, Helioplan, Kinon Superior, Kinoplasmat, Lydith, Makroplasmat, Megon, Nocturnus, Omin, Orestegon, Orestegor, Oreston, Orestor, Plasmat, Primagon, Primoplan, Primotar, Repro-Plasmat, Satzplasmat, Somnium, Telefogar, Telemegor, Trimagon, Triotar och Veraplan. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Minox.jpg

Minox var kända för sina spionkameror samt senare deras 35-serie. Denna optik är inte tillverkad av dem själva utan de har bara satt sitt namn på den. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Mirage.jpg

Mirage tillverkades av bland annat Cosina men troligen även av Komine. Vet tyvärr inte vilken fotokedja eller distributör som använde varumärket Mirage.

 

Miranda.jpg

Miranda. Någon återupplivade märket Miranda som egentligen var en kameratillverkare en gång i tiden, men som på senare sedan fick vara namn på billiga OEM-objektiv. Objektivet på bilden är avsett för Miranda kameror och kommer från vårt museum

 

P1010440.jpg

Mitakon finns fortfarande kvar och heter egentligen Zhongyi. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Montgomery Ward.jpg

Montgomery Ward var en amerikansk posterfrima som senare även hade varuhus. De fanns 1872-2001.

 

Mosler.jpg

Mosler Photoguard tillverkades i Japan men mycket mer information än så verkar inte finnas. De flesta verkar ha haft Exakta bajonett. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Nikura.jpg

Nikura verkar fortfarande användas som namn för vissa fototillbehör. 

 

Ohnar.jpg

Ohnar är också ett märke som inte lämnat många spår efter sig och finns inte mycket att hitta på nätet, men jag hittade en bild om inte annat.

 

Olympia.jpg

Olympia lär ha tillverkats av Car.

 

Omnitar.jpg

Omnitar tillverkades i Japan men varumärket var amerikanskt och änvändes av Birns and Sawyer Inc.

 

OpticaMakina.jpg

Optica-Makina verkar vara tillverkade av Makina Optical som också sålde objektiv under namnet Makinon.

 

P1010452.jpg

Osawa vet vi mer om och historien börjar 1890 då Zensuke Osawa startar en fabrik och tillverkar väggklockor. senare så bygger de vidare med att imporera och exportera klockor, läderhantverk, cyklar, symaskiner och leksaker. Man öppnar också i Australien samt gör affärer med hela världen i början av 1900-talet. Man köper gasledningar från USA och gör dessutom affärer med Sovjetunionen. 1939 säljer man elektriska bilar. 1954 säljer man Agfa film. 1963 blir Osawa ensam distributör i världen för Mamiya kameror. Kring 1980-talet så säljer Osawa objektiv under eget namn till de flesta fattningar, även Mamiya ZE. Om de tillverkade objektiven själva eller om om amiya tillverkade dem, eller de lejde bort tillverkningen till någon av de större objektivfabrikerna vet vi inte. Även om Osawa säljer och distribuerar många kända märken och produkter så är det troligen Mamiyas beslut 1984 att sluta sälja 35mm kameror som gör att Osawa tippar och går i konkurs. 1985 rekonstrueras företaget och de börjar sälja svenska Kosta Boda bland annat. Samma år får de även ensamrätt för WD-40 i Japan. Företaget finns i dag som butiker i Japan. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010449.jpg

Ozunon var en japansk objektivtillverkare som grundades av Kazuo Ozone. Förutom att de sålde objektiv under eget namn så tillverkade de objektiv till Vivitar, Soligor och Hanimex. Företaget är troligen nedlagt sedan länge. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Ozeck.jpg

Ozeck, tillverkades av bland annat Komine.

 

Palinar.jpg

Palinar var troligen ett varumärke som användes av en brittisk fotokedja. Tillverkades i Japan.

 

P1010450.jpg

Panagor var ett varumärke som användes av ett japansk företag som hette Jaca Corporation. De gjorde som sin amerikanska motsvarighet Vivitar, att de lät fabriker tillverka produkter åt dem. Panagor tillverkades i huvudsak av Komine men även av Kino Precision. Varumärken Panagor användes i Storbritannien, Europa och Asien. Jag kan vara onödigt detaljerad och berätta att den Kanadensiska registreringen för varumärket Panagor skedde 16 June 1971. Den förnyades 1973, 1988 och 2003. Rättigheterna har nu utgått. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Perf.jpg

Performance Optics verkar vara aktivt fortfarande och har nyligen köpts av Hoya. Performance Optics är idag en global tillverkare av oftalmiska linser som specialiserar sig på fotokromatiska, polariserande och högindexerade glas i polykarbonat.  

 

Phenix.jpg

Phenix grundades 1965 är ett kinesiskt statsägt företag och de tillvekar både kameror och objektiv.

 

Phoenix.jpg

Phoenix tillverkades av bl a Samyang.

 

Piesker.jpg

Piesker & Co Berlin grundades 1936 med inriktning på tillverkning och försäljning av optiska, fotografiska och finmekaniska föremål. Efter andra världskriget tillverkade de mestadels långa telen med antingen Exakta-bajonett eller M42-gänga. På 1950- och 1960-talen tillverkades objektiv samt bälgenheter för kameror. De verkade mest tillverka objektiv för den amerikanska marknaden då de knappt finns att få tag i här i Europa. Vi kan inte hitta dem i några europeiska kataloger från den tiden. Fabriken var tämligen liten och låg på Oranienstrasse i Berlin. Hur många objektiv de tillverkade är inte känt. Det enda vi känner till är att de objektiv som är helt i silver bör vara färre än 20,000 exemplar. De med svart front har tillverkningnummer över 91800 i alla fall. De tillverkade också objektiv under varumärket Kalimar, Voss och Astro. Vi känner till att Paul Piesker & Co tillverkade deras egna serier Picon och Votar med bland annat 2.8/35, 3,5/100, 3,5/135, 150, 5,5/180 och 5,5/250mm. 1964 så upphörde tillverkningen av objektiv och troligen så la de ner företaget, eller också gick de i konkurs. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Porst.jpg

Porst var en tysk distributör och återförsäljare av många märken av kameror. Det grundades 1919 av Hanns Porst i Nürnberg, Tyskland. Under många år köpte Porst kameror och objektiv från andra tillverkare, bland dem Adox, Agfa, Balda, Braun, Dacora och Franka, och gjorde om dem. Under de första åren, från 1930-talet till slutet av 1950-talet, använde den varumärket Hapo, en förkortning av Hans Porst. Senare dök husmärkets kameror upp under PORST-namnet, t.ex. PORST kompaktreflex eller PORST 135 BS. På 1970-talet tillkom husmärket Carena. Många av dessa senare egna kameror producerades av Cosina, men också av Balda, Franka, Fuji, Mamiya, Taron och Yashica. År 1996 var Porst-kedjan av kamerabutiker Tysklands största fotoåterförsäljare, och det året köptes den av en belgisk investeringsgrupp. 2001 överfördes ägandet till Pixelnet. Året därpå blev företaget insolvent och rättigheterna till namnet Porst såldes till den tyska koncernen Ringfoto. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Prinz.jpg

Prinz Galaxy såldes av bland annat Dixons i UK. Det var billiga objektiv som tillverkades av Kawakami Seiki Seisakusho Ltd. och troligen av fler objektivtillverkare. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Promura.jpg

Promura tillverkades av Nissin Koki Co. Ltd. i Japan. Vet inte vem som använde varumärket. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Reflecta.jpg

Reflecta tillverkade kameror en gång i tiden men de blev mest kända för sina diaprojektorer. Reflecta tog även over Agfas tillverkning av projektorer, diamagasin och diaramar. De senare kameraobjektiven tillverkades troligen av Car. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Quantaray.png

Quantaray var ett varumärke som användes av Ritz Camera som var en kedja av kamerabutiker baserad i USA. Från sina rötter 1936 i området Washington, DC, växte Ritz och deras undervarumärken så småningom till att bli den största fotobutikskedjan i landet, med en topp på omkring 1 200 butiker. Dessutom kom mycket av deras tillväxt ledd av 2:a generationens David Ritz från förvärv, särskilt av deras stora konkurrent Wolf Camera, såväl som Kits Camera, Inkley's, Proex och The Camera Shop. För vissa varor använde Ritz de egna märkena Quantaray och Dakota. Kameror ommärkta med Quantaray-namnet dök upp ca 1984. På 1990-talet arbetade de med kameratillverkare som Minolta och tillhandahöll exklusiv distribution av kameror med speciella funktioner som panoramalägen eller datumbaksida, som inte var tillgängliga för andra distributörer i USA. Tech-10 och Ray Enterprises Inc. var också varumärken som användes av företaget. Ritz ansökte om konkurs i februari 2009 och stängde hälften av sina butiker för att försöka omorganisera. David Ritz med andra investerare under namnet RCI, Ritz Camera Image, förvärvade företaget ur konkurs vilket orsakade konflikter med borgenärer. Men detta omorganiserade företag kämpade också, och hela kedjan likviderades 2012. Vissa tillgångar, inklusive en handfull butiker och onlineförsäljningsdivisionen ritzcamera.com förvärvades av C+A Global; den sista butiken låg i Bethesda, Maryland stängdes 2018. Information från Camera-Wiki.

 

Revue.jpg

Revuenon tillverkades av bl a Tomioka, som även tillverkade objektiv åt Yashica. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Rexatar.jpg

Rexatar såldes av Ritz camera i USA mer vet jag inte. Sett någon som gissar att Cosina tillverkat dem.

 

Rokunar.jpg

Rokunar, se Aetna.


 

P1010453.jpg

Sakar säljs av Sakar International, Inc som grundades 1979. De kallar sig tillverkare men det mesta de säljer och har sålt, det har tillverkats av andra företag. 2008 köpte de upp rättigheterna till Vivitar och 2009 köpte de licens att sälja kameror och fotoprodukter märkta med Kodak. Huvudkontoret ligger i Edison, New Jersey, USA. De har filialkontor i Storbritannien, Kanada, Latinamerika, Hong Kong och Kina. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Samigon.jpg

Samigon som varumärke användes av en amerikansk importör, Argraph Inc.

 

Ssankor.jpg

Sankor tillverkades troligen av av Nissin Optical. Varumärket användes av Sanko Optical Co. Ltd. i Japan.

 

P1010445.jpg

Sankyō Kōki / Komura var ett japansk företag, vilket definitivt hörs på namnet. De fanns redan i början av 50-talet. Deras första objektiv-serier hette Chibanon och Chibanone. Sankyō Kōki levererade objektiv till Tōsei Kōki Y.K. som var en japansk kameratillverkare på 50-talet. Namnet Chibanon användes senare till deras förstorings och projektionsobjektiv. 1962 registrerade Sankyō Kōki ett nytt varumärke, Komura. Detta trots att de använt det namnet sedan 1953. På 70-talet utvecklade de Komura Unidapter System som gjorde att Komura objektiv kunde få en fattning till nästan alla marknadens kameror. Det fanns adapter till Canon FL, Exakta, M42, Miranda Sensorex, Nikon F, Minolta, Ricoh Singlex, Petr och Topcon D-1. Under samma period så bytte de namn till Komura Lens Manufacturing, Ltd.  1975 registredrade de varumärket Telemore som de använde till deras telekonvertrar. 1976 registrerade de Komuranon, ett varumärke de använt sedan 1973. De tillverkade en respektabel mängd av olika objektivmodeller men de är för många för att lista upp här i bloggen. 1980 tog likviditeten slut och 1981 var de i uppköpssamtal med en kikartillverkare men det är oklart exakt vad som hände. Komura försvann som företag i alla fall och alla deras varumärken förföll. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010437.jpg

Sanwa är en distributör av objektiv än idag. De har ingen egen tillverkning och troligen inte på 80-talet heller, så deras objektiv som bar namnet Sanwa var tillverkade av annat företag. Sanwa grundades 1955 i Kyoto. Objektivet på bilden kommer från vårt museum
 

Sears.jpg

Sears var ett amerikansk företag som grundades 1892 och de hade många och stora varuhus men de har gått i konkurs och status 2023 är minst sagt instabilt.

 

Seimax.jpg

Seimax såldes av Seimax Corp. i Japan. De tillverkade inte objektiven själva utan köpte objektiv som de satte eget namn på.

 

P1010444.jpg

Sicor är tillverkade i Japan av okänt företag, möjligtvis av Ozone Optical. Det Sicor som finns i dag ligger i Ukraina och är troligen inte relaterat till det Sicor som sålde den optik du ser på bilden. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Sirius.jpg

Sirius är återigen troligen ett varumärke som någon butik eller importör skapat själva. De tillverkades bland annat av Samyang.

 

Soligor.jpg

Soligor vände sig normalt till Sun, Komine, Tokina, Tamron, Kobori, Kawanon, Komura, Itoh, Kino (Kiron), Kyoei Acall och Kowa för att tillverka sina objektiv. För att få ett grepp om Soligor måste vi börja med ett företag som hette Allied Impex, de var en amerikansk distributör som på 1950-talet använde namnet Soligor för kameror och objektiv som de importerade från Japan. De importerade även Miranda och de tog kontroll över Miranda under slutet av 1960-talet. Miranda hade ofta Soligor objektiv. 1968 startades ett tyskt dotterföretag med namnet A.I.C. Phototechnik GmbH och 1993 blev det Soligor GmbH. Sista ägaren bodde i Hong Kong. 2011 gick företaget i konkurs. Soligor hade objektiv i alla möjliga kamerafattningar och de hade även T2 och T4 objektiv. De sålde en del spegelreflexkameror och hade även en uppsjö av billiga kompaktkameror som samlarmässigt är helt ointressanta. De var också stora på tillbehör till kameror och även på alla typer av filter. Cosina tillverkade autofokusobjektiv åt Soligor kring millenieskiftet, dessa såldes också under namnen Voigtländer och Cosina. Fanns till Nikon, Canon EOS och Minolta/Sony A. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa objektiv och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. Vi sålde stora mängder av deras högkvalitativa och prisvärda teleskop. Soligor tillverkade inget själva utan det mesta köptes av underleverantörer. Vi, CyberPhoto, hade agenturen för Soligor i Sverige under lång tid. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Sonnagar.jpg

Sonnagar var ett varumärke som användes av Wall Street Camera Inc. De tillverkade inte objektiven själva utan köpte objektiv som de satte eget namn på.

 

Spira-tel.jpg

Spira-Tel kanske kan vara relaterad till Spiratone som du läsa om under nästa bild.

 

Spiratone.jpg

Spriatone var ett amerikansk företag, som grundades på 1940-talet av Fred Spira i New York. De stängde ner 1990.

 

StarD.jpg

Star-D tillverkades av Samyang. Förmodligen nedlagda amerikanska Camera Barn som använt varunamnet Star-D. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

P1010454.jpg

Sun var ett tämligen känt märke, det såldes även i Sverige. Sun Kōki K.K. (サン光機㈱, San Kōki) dök upp efter andra världskriget och efterträdde Gojō Kōki Seisakusho som tillverkade K.O.L. objektiv och försvann 1945. Tidiga Sun objektiv använde varumärkena Xebec och Sola som användes tidigare till K.O.L.-objektiven. Någon gång på 1950-60-talen så började de använda det engelska namnet Sun Optical Co., Ltd. De var baserade i Ichikawai Chiba Perfektur i östra Tokyo. De bytte namn till Gotō Sun (ゴトー・サン) troligen under 1970-talet. De fanns kvar 1983 men sedan så absorberades de troligen in till Goyō Kōgaku Shōji Y.K. (五洋光学商事有限会社, också kända som Goyo Optical Inc. Goyo grundades 1976 och tillverkar CCTV och industriella objektiv. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Suntar.jpg

Suntar kommer troligen från tillverkaren Sun som oftast tillverkade objektiv till andra märken tillverkades.

 

Taika.jpg

Taika var ett varumärke som användes eller bara såldes av Seymour's som låg i New York. Fler kan ha sålt Taika men Seymour's var den enda jag hittade. Taika tillverkades av bland annat Taisei Kogaku som senare blev Tamron. Jag skulle gärna prova Taika Harigon 58mm f/1,2 från 1960-talet.

 

Taikanar.jpg

Taikanar skulle kunna vara en variant på namnet Taika men jag hittar ingen historisk information.

 

Tanaka.jpg

Tanaka Kogaku var ursprungligen baseradt i Kawasaki, Kanagawa, en avlägsen förort till Tokyo. Företaget började arbeta på en Leica-kopia som heter Tanack 35 1952, och släppte kameran 1953. Den designades av en tidigare anställd på Kōgaku Seiki, föregångare till Nicca, som arbetade under Kumagai Genji på en Nippon Leica kopia. Det är inte känt om detta var företagets första produkt, eller om det redan tillverkade objektiv eller kameratillbehör. 1954 installerade företaget sitt huvudkontor i Ginza, kanske för att utföra distributionen av själva Tanack, medan fabriken förblev i Kawasaki. Kameran förbättrades samma år som Tanack IIIS och 1955 som Tanack IV-S. Den senare modellen fick viss framgång och tillverkades fram till 1958. Samtidigt tillverkade Tanaka en serie Tanar-objektiv i Leica-bajonett, för att utrusta Tanack-kamerorna. Från 1956 och framåt annonserades kamerorna av Tanack Camera K.K. (タナックカメラ㈱), nytt namn på Ginzas kommersiella filial. Dokument daterade 1956 visar företagsnamnet "Tanaka Kōgaku Kōgyō K.K." (田中光学工業㈱, vilket betyder Tanaka Optical Industries), men de kan ha fel, och senare har "Tanaka Kōgaku K.K." (田中光学㈱) igen. 1957 släppte Tanaka en avancerad mätsökarkamera som heter Tanack SD, inspirerad av Nikon S2 men med Leica-objektiv. Kameran tillverkades fram till 1959 men fick mycket begränsad framgång. I början av 1959 släppte företaget Tanack V3 i ett försök att ge en efterföljare till Tanack IV-S. Kameran hade ett specifikt bajonettfäste, men såldes endast med Leica-skruvfästesobjektiv monterade via en adapter. Tanaka utvecklade äntligen Tanack VP, en utveckling av V3 som vände tillbaka till Leica-gänga, men den saknade resurser och tid för att släppa kameran innan den misslyckades i december 1959, även om det verkar som att några kameror har satts ihop och nådde marknaden efter detta datum. Info från Camera-Wiki. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

Tefnon.jpg

Tefnon, se Koboron

 

Telesor.jpg

TeleSor som varumärke användes av en amerikansk importör, Masel Supply Inc. De tillverkade inte objektiven själva utan köpte objektiv som de satte eget namn på.

 

Tomioka.jpg

Tomioka, var en japansk tillverkare av objektiv. Grundaren Toshioka Masashige tog examen från Tokyo School of Physics 1913 och arbetade på Army Artillery Arsenals optiska fabrik, sedan för Nippon Kōgaku från 1917.[1924 lämnade han detta företag för att grunda Tomioka Kōgaku Kenkyūjo vilket betyder Tomioka Optical Laboratory i Shinagawa-ku, Ebara för att tillverka civila objektiv. Efter flera års forskning öppnades en fabrik i november 1932 i Ōmori-ku, Yukigaya, och de första Lausar fyrelementslinserna av Tessar-typ släpptes. Företaget fick en subvention från handels- och industriministeriet i december samma år. Företagets namn ändrades ungefär samtidigt till Tomioka Kōgaku Kikai Seizōsho vilket betyder Tomioka Optical Instruments Manufacturing Facility. Företaget var tvunget att tillverka militär optisk utrustning under andra världskriget. De öppnade en andra fabrik i staden Kamakura, som huvudsakligen producerade kikare. Efter kriget separerades denna anläggning från huvudföretaget och blev Ōfuna Kōgaku. Mot slutet av kriget evakuerades en del av huvudanläggningens verktyg till en annan plats i byn Osogi, i distriktet Nishitama, Tokyo, som senare skulle slås samman till staden Ōme. Detta gjorde det möjligt för företaget att överleva kriget trots den fullständiga förstörelsen av huvudanläggningen genom en flygbombning den 24 maj 1945. Efter kriget öppnades en ny fabrik i oktober 1945 i byn Osogi. I januari 1946 var Tomioka en av de 17 grundande medlemmarna av Optical and Precision Instruments Manufacturers' Association, Kōgaku Seiki Kōgyō Kyōkai. Företaget levererade objektiv till ett antal japanska kameratillverkare som Yashica och Royal Camera. Förutom Lausar hade de andra varumärken som Tominon, Tominor, Tri-Lausar, Tomi-Kogaku, Auto-Tominon, Tomi-Yashinon, Yashimar, Yashikor, Yashinon, Heliotar och Lumaxar. Tomioka köptes av Yashica 1968 och bytte 1969 namn till Tomioka Kōgaku K.K. dvs Tomioka Optical Co., Ltd. Tomioka-fabriken gjorde Carl Zeiss-licensierad optik till Contax. Dessa gjordes med åtminstone några Zeiss-verktyg och personal. Tomioka blev en del av Kyocera-gruppen 1983 efter sammanslagningen av Kyocera och Yashica och blev Kyocera Optec Co., Ltd. 1991. 2008 fanns företaget kvar men kan vara nedlagt nu.

 

Underground.jpg

Underground var ett varumärke från butikskedjan Underground Camera i New England, Massachusetts, USA. Det var en kedja med över 10 familjedrivna kamerabutiker som grundades av Philip Katz i början av 60-talet. De gick i konkurs någon gång runt 1988 precis efter en börsintroduktion. De sista 11 butikerna köptes ut av en annan amerikansk kedja, Ritz Camera. Butikens märkesvaror "underground camera"-produkter var re-branded budgetmodeller av japanska eller koreanska produkter.

Uniphot användes av amerikanska Uniphot-Levitt. Fred Albu ägde också Old Camera Barn-kedjan i New York. Uniphot-Levitt var ett företag som satte sitt namn på oem-objektiv, typ som Soligor och Vivitar.

 

Vitacon.jpg

Vitacon, namnet verkar idag användas av Globalmediapro i Nya Zeeland. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Vivitar.jpg

Vivitar hade ingen egen tillverkning av objektiv. Sakar har i skrivande stund köpt upp rättigheterna till namnet Vivitar. Deras objektiv tillverkades av många objektivfabriker och från serienumrets första eller två första siffror så kan du veta vilken fabrik objektivet kommer ifrån:

6 Olympus
9 Cosina
13 Schneider Optik
22 Kino (Kiron)
25 Ozone Optical
28 Komine
32 Makinon
33 Asanuma
37 Tokina
42 Bauer
44 Perkin Elmer
47 Chinon
51 Tokyo Trading
56 Kyoe Schoji
75 Hoya Optical
81 Polar

Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Voigtländer.jpg

Voigtländer var ursprungligen en tysk tillverkare av kameror och objektiv. Vi går direkt in på företagets historia som börjar förvånansvärt tidigt. Lite kuriosa är att när Voigtländer släpper sin första kamera 1841 så är den byggd i metall till skillnad från alla andra som byggde i trä.

1756 Johann Christoph Voigtländer i Wien grundar företaget som då tillverkar vetenskapliga instrument.
1795 Johann Christoffs son Johann Friedrich Voigtländer börjar tillverka glasögon och operakikare.
1840 Johann Friedrichs son Peter Voigtländer samarbetar med ungraren Dr Joseph Petzval och skapar den berömda Petzvaloptiken.
1841 Voigtländer släpper sin första kamera.
1849 Företaget flyttar till Braunschweig i Tyskland.
1925 Företaget tas över av Schering Ltd som tillverkade fotokemi och fotomaterial.
1956 Voigtländer säljs till Zeiss Ikon
1972 Voigtländer säljs till Rollei
1982 Rollei faller ihop och namnet Voigtländer köps av tyska Plusfoto.
1997 Namnet Voigtländer köps av tyska Ringfoto och ALFO.
1999 Cosina börjar tillverka både kameror och objektiv med namnet Voigtländer.
2015 Cosina slutar tillverka kameror under namnet Voigtländer men fortsätter att tillverka objektiv.

 

P1010441.jpg

Zessan tillverkades av Chinon. Namnet är säkert satt ev en butikskedja eller distributör. Samma objektiv såldes som Expert i Sverige av Expert-kedjan. Expert är sedan länge nedlagt i Sverige. Zessan-namnet användes tidigare av en japansk kamera som tillverkades av Mori och såldes av Riken Kōgaku Kōgyō, de som senare blev till Ricoh. Det finns nog ingen koppling annat än att någon lånade namnet. Objektivet på bilden kommer från vårt museum

 

Zunov.jpg

Zunow grundades som Teikoku Kōgaku Kōgyō K.K av Suzuki Sakuta någon gång på 1930-talet. De tillverkade optik och under andra världskriget så tillverkade de militära produkter till Japanska militären. 1945 förstördes fabriken helt och inget fanns kvar av gamla objektivkonstruktioner. De återuppstod 1948 under samma namn. 1956 bytte de namn till Zunow Kōgaku Kōgyō K.K. och 1961 la de ner företaget. Sedan dess har någon återanvänt namnet Zunow och tillverkar eller i alla fall säljer cine-objektiv under det namnet.

 

Zykkor.jpg

Zykkor var ett varumärke som användes av Pacemark Corp. De tillverkade inte objektiven själva utan köpte objektiv som de satte eget namn på.

Kul att du orkat läsa ända hit! Denna lista visar den största delen av tredjepartsobjetiv som funnits men det finns fler obskyra varumärken som sedan länge glömts bort. Denna lista kommer troligen att uppdateras i framtiden.

/Thomas 2023-01-16