Du behöver ett L-bracket!

Om du använder stativ, vilket du troligen gör, så behöver du verkligen ett L-bracket. Du kanske inte vet varför ännu, men här ska vi förklara det i detalj. L-brackets ser lite olika ut beroende på kameramodell. I detta inlägg så avses L-bracket för Sony A7R V men principen gäller för all märken och modeller. Det är viktigt att kunna lita på sitt L-bracket och därför har vi valt att arbeta med Smallrig då de är av allra högsta kvalitet.

LB6.jpg

Ser du vad som är fel i bilden ovanför? Du kanske känner igen dig i detta. Snabbplattan har vridit sig under kameran så att den sitter snett. Ett större problem är att när plattan rör sig så skruvar den upp sig och till slut så kommer kameran att sitta löst på stativet. Då måste man ta av kameran från stativet och sätta plattan rak igen och dra åt skruven. Om man fotograferar något som man måste justera om kamerans läge hela tiden, som till exempel när man fotograferar norrsken, så får man göra om det igen, och igen, och igen...

 

LB2.jpg

Detta har garanterat hänt dig också. Oftast så drar man åt snabbfästet med fingrarna men om man drar åt det med en insexnyckel så sitter den bättre, men trots det har snabbfästet en tendens att vrida sig ändå. Speciellt vid aktiv fotografering när du ändrar läge på kameran hela tiden. Är du less på detta så har vi lösningen.

 

LB3.jpg

Ett L-bracket "kramar om" kamerans nedre del och kan aldrig vrida sig. Detta oavsett hur mycket man än flyttar omkring kameran. Ett L-bracket sitter där stabilt och det är dess första fördel. 

 

LB1.jpg

Ibland blir det snyggare att ta bilder i höjdformat, eller om man vill optimera en bild för Instagram eller Facebook, och då vill man ha bild i höjdformat. Det är ett verkligt lidande att fotografera i höjdformat utan L-bracket. Detta av två anledningar. Med ett L-bracket så är kameran i höjdformat medan kulleden är i normalt läge som du ser på bilden nedanför. Utan L-bracket så tippar man hela plattan på kulleden åt sidan och då kan man bara justera horisonten åt ena hållet då pelaren i kulleden tar mot själva kulleden och då måste man justera horisonten med hjälp av att förflytta ett stativben, vilket är onödigt krångligt. I regel får man inte till det riktigt bra utan du får justera med ena stativbenet, helst lite extra, och sedan finjustera med kulleden. Fördel nummer 2 med ett L-bracket är att att du slipper det strulet och du får tillgång till kulledens fulla rörlighet..

Sedan så har kameran en tendens att vridas neråt när den sitter i höjdformat på en snabbplatta. Detta problem ökar med objektivets tyngd och längd. Det är irriterande om man tar bilder på längre exponeringstider och kameran rör sig lite neråt. Det behövs inte många delar av en millimeter förrän du får rörelseoskärpa. Det absolut mest irriterande är om du upplever att snabbplattan är ordentligt fastskruvad och du tar dina bilder, de ser skarpa ut på skärmen, men när du kommer hem så ser du att kameran dragit lite nedåt så alla stjärnor blir små vertikala streck. Det slipper du med ett L-bracket. På bilden nedanför ser du hur smidigt du kan ta höjdbilder utan några problem tack vare ett L-bracket. 

 

LB4.jpg

Med ett L-bracket så är kameran i höjdformat medan kulleden är i normalt läge. Kameran sitter stabilt och inget kan röra sig oavsiktligt och du har tillgång till full rörelse i kulleden.

 

LB5.jpg

L-brackets ser lite olika ut beroende på vilken kamera de ska sitta på och här ser du den Smallrig L-bracket som passar till Sony A7R V, A7 IV och A7S III. Detta är en av de mest genomarbetade L-brackets på marknaden. Här kan du enkelt vika undan sidodelen så att du kommer åt luckorna på kamerans sida. Den viks under kameran och ger då ett Arca Swiss fäste under kameran. För att öppna batteriluckan så kan du vika ut en liten arm så att luckan kan öppnas utan problem. Smart. Den har också en magnetisk hållare för skruvåtdragaren på undersidan.

Arca Swiss har blivit lite av en standard på marknaden och alla Smallrig L-brackets är kompatibla med den standarden.

Sammanfattning:
Fördel 1: Ett L-bracket sitter fast och rakt på din kamera och skruvar inte upp sig.
Fördel 2: Ett L-bracket gör det smidigt att ta bilder i höjdformat och att du får tillgång till kulledens hela rörlighet.
Fördel 3: Ett L-bracket ger ett visst extra stötskydd.

Här kan du hitta ett L-bracket till din kamera >>

Som du säkert redan sett så är kameran på bilden Sony A7R V med Sony GF 14mm f/1,8. Stativet är ett Sirui W-2204 med en Sirui 30 II kulled. Bilderna är tagna med Fujifilm GFX 100 S II med en Fujinon GF 110mm f/2.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2024-08-15