Fotografering med omvändningsring

Med en omvändningsring kan du ta närbilder för nästan ingen kostnad alls. Det kräver dock att du har en vettig optik med mekanisk bländarring. Det finns andra lösningar för bländarstyrning för vissa kameror men de blir väldigt dyra.

Kameran har du lämpligast inställd på tidsautomatik alternativ helt manuell. Jag använder gärna låga ISO för att få ut mer detaljer ur bilden, det ger tyvärr längre exponeringstid om du inte använder blixt. Du bör ha ett kraftigt stativ med ett kraftigt stativhuvud. Eftersom skärpedjupet blir minimalt så behöver du blända ner så mycket som möjligt. Nackdelen med objektivets minsta bländaröppning är att du får sämre detaljupplösning på grund av diffraktion. Ett bra riktmärke är att du bländar upp ett steg från objektivets minsta bländare. Då då du mest skärpedjup utan att få för stora optiska problem.

Vi rekommenderar Nikon, Pentax, Contax, Leica och Minolta MD objektiv som har bländarring. Dessa objektiv är nedbländade när objektivet inte sitter på kameran vilket innebär att du inte behöver någon extra utrustning för att blända ner.

Den bästa lösningen för ljussättning är på många sätt en blixt. Den ger mycket ljus och en kort exponeringstid. Dels går kameran på en snabb tid, oftast kring 1/125 -1/250s beroende på kamera. Men det viktigaste är att med liten bländare och snabb exponeringstid så får du knappt något naturligt ljus utan nästan allt ljus kommer från blixten, som i sin tur fryser bilden på någon tusendel av en sekund. Det gör att du helt slipper rörelseoskärpa, vilket är akilleshälen inom fotografering med bälg. Antingen så rör motivet på sig eller också så skakar kameran. Enklast är en ringblixt eller makroblixt med dubbla blixtrör som sitter på var sin sida om objektivet. Jag fann att du kan sätta blixtdelen lös runt objektivets front så att säga, objektivet är ju bak och fram så blixten stannar snällt kvar. Använder du en vanlig blixt så bör du skaffa en sladd till den så att du kan sätta blixten nära objektivet. I det fallet för du använda någon form av diffuser. Har du tillgång till studiobelysning som jag hade så fungerar det också bra. Studiobelysning har mycket kraft vilket behövs. Det är dock inget du kan ta med dig ut i naturen av förklarliga skäl. Jag har använt Olympus E-M1 med Nikon AF 50/1,4 och en Nikon F 28/3,5.

 

1.jpg

Här 50mm med normal närgräns

 

50.jpg

Här 50mm med normal närgräns

 

28.jpg

Här 28mm med normal närgräns

 

2.jpg

Här 28mm omvänt

 

28r1900.jpg

Resultatet med omvänd 28mm

 

28m1900.jpg

Resultatet med omvänd 28mm och mellanringar

 

50m1900.jpg

Resultatet med omvänd 50mm och mellanringar

 

Naturligtvis spelar objektivens kvalitet in på bildresultatet. Nu har jag valt en väldigt gammal Nikon 28mm och en ganska gammal Nikon AF 50mm för att dessa är billiga begagnade. Du kanske har något liknande liggande hemma hos dig? eller hos din bror? eller far? eller granne?. Jag märkte helt klart att Nikons lite nyare 50mm är betydligt bättre optiskt än den gamla 28mm. För att få fram mer sting i bilden så får du inte vara blygsam att använda skärpeverktygen i ditt RAW-program och/eller i Photoshop.

När du fotograferar småkryp så sätt kameran på sekvensläge och använd gärna blixt. Ta många bilder för du kommer att missa skärpan på de flesta då motivet rör sig, men på de bilder där skärpan blev rätt så kommer du att få många gilla där du visar bilden.

2014-07-15. Text och bild: © Thomas Lövgren