Industar-50-2 50mm f/3,5

Industar-50-2, vilket är en 50mm f/3,5 rysk Tessarkopia. Den har 4 element i 3 grupper.

PB220376.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX50R via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat med en GFX50S. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen.

PB220375.jpg

Objektivet är inte mycket tjockare än adadaptern.

 

PB220381.jpg

KMZ (Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod) tillverkade denna optik från 1959. Den finns i lite olika varianter och vissa tillverkades av LZOS (Lytkarino Optical Glass Factory). Detta är en gammal och billig rysk optik, men det finns inte mycket mer att säga, du måste gå vidare och se testbilderna. Här får du ett udda självporträtt i glaset också.

 

Industar50-1-2.jpg

Detta är taget på f/3,5. om du bara ser på bilden så tänker du kanske att detta ser ändå rätt okej ut. Pixelpeepar du så ser du att kantskärpan inte klarar mellanformat, vilket iofs är total överkurs, och att den har inte så bra kantskärpa vid småbildsformat heller, det är först vid APS-C-sensorstorlek den egentligen räcker till på full öppning. Men titta på nästa bild...

 

Industar_red-1-2.jpg

Återigen på full öppning. Fortfarande samma nackdelar men här redigerad som jag normalt skulle redigerat en sådan bild. Det är faktiskt inte alls illa för en gammal rysk optik som kostar 190kr på en mellanformatskamera. Men självklart blir den mycket bättre nedbländad och det är där den blir intressant.

 

Industar50-2-2.jpg

Här på f/5,6 och redan nu ser det mycket bättre ut.

 

Industar50-3-2.jpg

Vid f/8 så når vi max upplösning på denna optik.

 

Industar50-4-2.jpg

Vid f/11 så ökar kantskärpan men diffraktionen börjar på äta upplösning.

 

Industar50-6-2.jpg

Vid f/16 så ser man ännu mer diffraktion, vilket händer på alla objektiv.

 

Industar-1-2.jpg

Mittskärpan är ändå rätt bra vid f/3,5, definitivt för en så pytteliten optik som kostar 190kr.

 

Industar-2-2.jpg

Vid f/5,6 ser det självklart bättre ut.

 

Industar-3-2.jpg

Här på f/11 så ser ändå "bokehbollarna" riktigt bra ut. Även om den bara har 7 bländarblad så är de formade så att bländaren har en hyfsat rund och fin öppning på alla bländarlägen. Som du ser så är bländarformen inte alls störande på denna bild.

Slutsatsen blir att den är absolut praktiskt användbar på en sensor i APS-C-storlek, för skärpan är riktigt bra i mitten, dock inte kantskärpan vid större sensorer. Alla som sett resultatet från denna lilla optik har blivit förvånade för vad den är, alla trodde den skulle likna skräp. Industar-50-2 är självklart inte världens bästa optik, långt därifrån, men med tanke på hur en gammal optik för 190kr, och som är så pytteliten, ändå kan prestera på en mellanformatskamera är förvånande. Nu skulle jag självklart inte rekommendera denna optik på en mellanformatskamera, men det var intressant att prova, däremot på en kamera med mindre sensor så funkar optiken riktigt bra. Nu hade jag ingen motljusbild på denna sida men den gillar inte motljus alls. Denna nackdel kan också vara en fördel då du kan ta vackra slöjade bilder om du vill vara lite konstnärlig.

Fördelar:
Priset (100-200kr)
Storleken
Vikten (65g)
Den runda bländaröppningen

Nackdelar:
Kantskärpan
Motljusegenskaperna då endast bakre elemenetet är antireflexbehandlat
Krångligt att ställa in bländaren

Detta är Industar-50-2 som tillverkades från 1968 fram till 1991 och som inte ska blandas ihop med Industar-50, Industar-50Y eller Industar-50C. Jag skulle vilja påstå att detta är en optik som en kamerasamling måste ha. Kostar inget, och är användbar, men framförallt är den intressant att både titta på och att hålla i. Jag kan inte förneka att jag gillar den, speciellt då allt text är på ryska. De finns med både kyrilliska och västerländska tecken. Däremot kommer jag nog inte att använda den så ofta.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2018-12-04