Soligor C/D 135mm f/2,8

Soligors objektiv tillverkades av bl.a. Kawanon, Kino (Kiron), Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina. Vem som tillverkat detta objektiv är och förblir nog ett mysterium, men troligen någon av de nämnda.

P4260242-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

Det regnar i dag men det var sol i går... ja, det har man hört tusen gånger under den tid vi sålde Soligor...

För att få ett grepp om Soligor måste vi börja med ett företag som hette Allied Impex, de var en amerikansk distributör som på 1950-talet använde namnet Soligor för kameror och objektiv som de importerade från Japan. De importerade även Miranda och de tog kontroll över Miranda under slutet av 1960-talet. Miranda hade ofta Soligor objektiv. 1968 startades ett tyskt dotterföretag med namnet A.I.C. Phototechnik GmbH och 1993 blev det Soligor GmbH. Sista ägaren bodde i Hong Kong. 2011 gick företaget i konkurs.

Cosina tillverkade autofokusobjektiv åt Soligor kring millenieskiftet, dessa såldes också under namnen Voigtländer och Cosina. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa objektiv och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. Vi sålde stora mängder av deras högkvalitativa och prisvärda teleskop. Soligor tillverkade inget själva utan det mesta köptes av underleverantörer. Vi, CyberPhoto, hade agenturen för Soligor i Sverige under lång tid. Men nu till testen...

Soligor135u-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Inte så mycket vinjettering. Skärpan är typ okej. Kantskärpan var bättre än väntat då detta är ju som sagt taget på mellanformat. Nej, det är inte skarpt i kanterna men jag trodde att det skulle var värre. Duger nog till fullformat ialla fall.

 

Soligor135u-2-2.jpg

Bländare f/4. Det är inte knivskarpt men det är inte dåligt utan rätt okej skärpa.

 

Soligor135u-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Pang, nu börjar det hända grejer. Skärpan klart bättre och är nu rätt bra. Kantskärpan förbättras självklart för varje steg jag bländar ner.

 

Soligor135u-4-2.jpg

Bländare f/8. Allt förbättras ytterligare.

 

Soligor135u-5-2.jpg

Bländare f/11. Mittskärpan är bra. Inte det bästa jag sett men helt klart bra. Kantskärpan duger faktiskt för mellanformat, bättre till höger än till vänster så om jag använde objektivet på riktigt så skulle jag beskurit någon millimeter till vänster och det skulle duga.

 

Soligor135-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Inte knivskarpt men inte kasst heller. 

 

Soligor135-2-2.jpg

Bländare f/4. Redan nu öker skärpan märkbart.

 

Soligor135-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Lite bättre skärpa men nu börjar hexagonerna ta form av den sexbladiga bländaren.

 

Soligor135-4-2.jpg

Bländare f/8. Nu är skärpan rätt bra.

 

Soligor135-5-2.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa. Inte det bästa jag sett men ändå bra.

Slutsatsen blir att detta är ett helt okej objektiv. Faktiskt bättre än väntat. Skulle inte direkt säga superbra men ändå helt okej för vad den kostade ny och vad den kostar idag. Ett sånt här objektiv ligger idag på mellan 100-400kr. Detta är ett ur Soligors C/D-serie. Vad C/D står för verkar ha försvunnit ur historien men två teorier som frodas är Computer Design, och det andra Compact Design. Soligor C/D 135/2,8 är väl inget objektiv jag skulle rekommendera men ramlar du över ett till vettigt pris så är det fullt användbart. Det är överlägset bättre än det Formula 5 135/2,8 som jag nyss testade i alla fall.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-03