Berlin 2018

Hela CyberPhoto åkte i april i år till Berlin. Det är en spännande stad med massor historia, och en stad med oändligt många motiv. Och en stad som överraskade mycket positivt. Jag hade förväntat mig ett betong-ghetto men fann en grön och trevlig stad. Berlin är Tysklands största stad med kring 3,5 miljoner invånare och 4,4 miljoner om man räknar med förorterna. Den vanligaste förklaringen till namnet Berlin är att det kommer av berl, som betyder "träsk" eller "våtmark" på den västslaviska dialekt som talades i området före den tyska kolonisationen under 1200-talet. Detta kan möjligen syfta på de våtmarker som då fanns i området omkring nuvarande Alexanderplatz. Enligt en annan teori uppstod namnet Berlin ur det slaviska ordet ber som betydde "björnens ande", samt berloga, vilket betyder "björnens ide". Berlin växte under lång tid fram som en dubbelstad med namnet Berlin-Cölln. Äldsta kända omnämnandet av en ort här rör Cölln från 1237, varför detta årtal fått representera Berlins grundande vid jubileum. Berlin var huvudstad fram till 1949, och blev åter huvudstad 1990 efter murens fall. Däremellan var Bonn huvudstad.

DSCF5716k.jpg

Det är väl ungefär så här jag föreställde mig Berlin och dess mur, men så är inte själva Berlin alls.

 

DSCF5774k.jpg

Samma stad annan plats. En viss skillnad.

 

DSCF5864k.jpg

Underbart vackert och läg märke till att den (förmodligen) tyska tjejen har en Kånken. De har verkligen spritt sig över världen. Jag har även hittat dem i varuhus i Tokyo. Grattis Fjällräven!

 

DSCF5949k.jpg

Ser du "missilen" som träffar tornet strax? Berliner Fernsehturm är ett radio- och TV-torn i Tysklands huvudstad Berlin, som byggdes 1965–1969. Det har en höjd av 368 meter och är beläget vid Alexanderplatz, som ligger i stadsdelen Mitte. Det är Tysklands högsta byggnad. Tornet byggdes av den östtyska regimen, som även använde den som en symbol för Östberlin.

 

DSCF5955k.jpg

En till bild på tornet, ledsen men jag kunde inte välja vilken bild som jag tyckte bättre om.

 

DSCF6060k.jpg

Här är Denkmal für die ermordeten Juden Europas, Holocaust-Mahnmal eller Förintelsemonumentet i folkmun, är ett minnesmärke i centrala Berlin. Det tillägnades alla judar som blev mördade under förintelsen. Ballongen som du ser i bakgrunden återkommer jag till. Vi åkte självklart med den.

 

DSCF6065k.jpg

En bild inifrån monumentet.

 

DSCF6069k.jpg

En bild inifrån monumentet men rakt upp.

 

DSCF5667k.jpg

Lite reliker från en svunnen och hemsk era.

 

DSCF5631k.jpg

Potsdamer Platz är ett betydande torg och en trafikknutpunkt i stadsdelsområdet Mitte i centrala Berlin, uppkallat efter den närbelägna staden Potsdam. Själva torget ligger i stadsdelen Mitte i tidigare Östberlin medan Potsdamer Strasse och de angränsande kvarteren väster om torget ligger i stadsdelen Tiergarten i tidigare Västberlin. Området utsattes för stor förstörelse under andra världskriget och delades fram till 1989 av Berlinmuren. Sedan murens fall har torget bebyggts med moderna kontorsskyskrapor och shopping- och nöjeskvarter. Torget anlades ursprungligen framför stadstullen Potsdamer Tor på vägen mot Potsdam, dagens Potsdamer Strasse, på 1700-talet. Berlins tullmur gick vid denna tid mellan dagens Leipziger Platz och Potsdamer Platz. 1831 fick torget det nuvarande namnet Potsdamer Platz och 1838 anlades Berlins första järnvägsstation för tågen mot Potsdam vid sydvästra delen av torget. Den utvidgades senare under 1800-talet med ytterligare linjer och stationsbyggnader ovan jord, allt eftersom trafiken ökade. 

Under 1920- och 1930-talen var Potsdamer Platz en av de mest trafikintensiva platserna i hela Europa. Under 1920-talet, die Goldenen Zwanziger, blev Potsdamer Platz tillsammans med Alexanderplatz och Kurfürstendamm hjärtat för Berlins nattliv. Siemens AG:s trafikljus vid Potsdamer Platz var Europas första elektriska trafikljus på 1920-talet. Idag står på samma plats en kopia av det ursprungliga ljuset. Liksom större delarna av centrala Berlin förstördes byggnaderna runt Potsdamer Platz och järnvägsstationerna av de allierades lufträder och tungt artilleri under andra världskrigets sista dagar. När staden delades in i fyra sektorer av ockupationsmakterna efter krigets slut hamnade torget på gränspunkten mellan de amerikanska och brittiska sektorerna i Västberlin och den sovjetiska sektorn som tillhörde Östtyskland. Eftersom det kalla krigets ökade spänningar medförde ökade restriktioner för resor mellan den sovjetiska sektorn (Östberlin) och de västra sektorerna (Västberlin) minskade betydelsen av platsen kraftigt. När Berlinmuren byggdes den 13 augusti 1961 delades Potsdamer Platz i två delar. Det som en gång var en livlig mittpunkt blev nu ett öde gränslandskap. Efter murens fall 1989 höll Roger Waters den 21 juli 1990 en gigantisk välgörenhetskonsert för att högtidlighålla slutet på delningen av Tyskland. Konserten, som var ett återuppförande av The Wall, hölls på den då öde marken där Potsdamer Platz låg och flera gästartister medverkade. Efter 1990 kom Potsdamer Platz åter i fokus, eftersom torget nu låg nära de centrala delarna av staden. Berlins politiska ledning beslutade att dela in torget i fyra delar, som var och en skulle säljas till kommersiella investerare. Under uppbyggnaden var Potsdamer Platz Europas största byggarbetsplats. 

Den största av dessa fyra delar köptes av Daimler-Benz som anlitade Renzo Piano att skapa de övergripande ritningarna för byggnationen. De individuella byggnaderna byggdes sedan upp med enskilda arkitekter, helt enligt planerna. Detta inkluderar Potsdamer Platz No. 1 av Hans Kolhoff, som rymmer flera juridiska företag. 
Den näst största delen gick till Sony som beslöt att flytta dit sitt europeiska huvudkontor. Detta nya Sony Center ritat av Helmut Jahn är en skapelse av glas och stål och är ett exempel på modern arkitektur i Berlin. Sony Center innehåller förutom huvudkontor för Sony i Europa också ett filmmuseum, tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn (DB) samt restauranger, biografer och en Sony-konceptbutik. Hela projektet fick i början mycket kritik och fortfarande finns det kritiker som inte gillar att torget kommersialiserades och planerades om. Trots detta lockar Potsdamer Platz omkring 70 000 besökare varje dag[när?]. Nästan när som helst på dygnet är det fullt med folk. Det har blivit ett av de viktigaste besöksmålen i Berlin och en mycket viktig shoppingplats för berlinarna, bland annat de stora galleriorna Potsdamer Platz Arkaden samt Mall of Berlin. Totalt finns det över 40 biografer, däribland två IMAX. Kvarteren omkring torget utgör även det centrala festivalområdet under Berlins filmfestival vilket sammantaget gör Potsdamer Platz till Berlins centrum för filmfantaster. Deutsche Bahn, Berlins pendeltåg och Berlins tunnelbana har idag stationer under Potsdamer Platz. Tunnelbanestationen är till större delen bevarad i ursprungligt skick och är tillsammans med enstaka byggnader det enda från "gamla" Potsdamer Platz som finns kvar idag. (Källa: Wikipedia) 

 

DSCF5633k.jpg

En till bild därifrån.

 

DSCF5679k.jpg

Några frågor?

 

DSCF5704k.jpg

Trabant-safaris för den som önskar. Låt oss dra upp i ballongen i stället, mycket roligare!

 

DSCF5687k.jpg

Det var fin en utsikt där uppe. Vybilder är oftast inte så intressanta så jag valde att visa denna som både visar en massa Trabanter och skuggan från ballongen.

 

DSCF6082k.jpg

Självklart måste man fotografera Potsdamer Platz, jag försökte göra bilden lite intressant och lite annorlundamed möhippegänget som förgrund.

 

DSCF5730k.jpg

Svenska Vattenfalll hade en rolig reklam med docka på en stege.

 

DSCF5825.jpg

Ett snapshot från en buss i farten, tyckte det såg lite roligt ut. Kraftigt beskuren, så denna bild är inte klickbar.

 

DSCF5841k.jpg

Intressant kyrka.

 

DSCF5848k.jpg

Kul väggmålning.

 

DSCF5849k.jpg

Här gick muren förr.

 

DSCF5860k.jpg

De har sparat några delar av muren. Den är dock numera betydligt färggladare.

 

DSCF5891k.jpg

En till bild på muren.

 

DSCF5892k.jpg

Konstverk på muren.

 

DSCF5953k.jpg

Hade nog målat sig själv lika mycket som marken...

 

DSCF5958k.jpg

Han behöver bra rygg och friska knän för att göra detta hela dagen...

 

DSCF5961k.jpg

Här ser vi en pissande man under en utsmyckad bro. GFX som streetcamera funkar...

 

DSCF5971k.jpg

Fler "konstverk" från samma bro...

 

DSCF5990k.jpg

Låt oss kliva in i Berliner Dom som sitt ursprung från 1450-talet. Nuvarande byggnad började byggas 1894 och invigdes 1905. Under andra världskriget påverkade en brandbomb byggnaden negativt, milt sagt, och först 1993 stod den återuppbyggd igen.

 

DSCF5985k.jpg

 

DSCF5994.jpg

Den hör statyn var lite läskig. Bilden kraftigt delförstorad och därför är den inte klickbar.

 

DSCF6107k.jpg

Ett snapshot av en herre med sin leksak.

 

DSCF6129k.jpg

Vi får aldrig glömma. Besök ett koncentrationsläger om du får möjligheten. Detta är Sachsenhausen som var aktivt 1936-1945. Befriades av ryssarna som sedan använde lägret på likande sätt men åt sina egna fångar. Från en bestialisk diktatur till en annan bestialisk diktatur. Efter ett besök här så vill man aldrig höra orden nazism eller kommunism någon fler gång i sitt liv. Det är svårt att förstå hur männsikor kan göra så här mot andra människor bara för en etnisitet eller åsikt. Må vi lära av historien. 

Die Fälscher (Falskmyntarna) är en absolut sevärd tysk film från 2007 av Stefan Ruzowitzky som berättar om produktionen av falska pundsedlar i "Operation Bernhard", som ägde rum i Sachsenhausen. Filmen fick en Oscar 2008.

 

DSCF6133k.jpg

Sachsenhausens elstängsel. Vi får aldrig glömma.

 

DSCF6158k.jpg

Även om Sachsenhausen inte var ett renodlat förintelseläger men man räknar med att 30000 av de 220000 fångar som passerat lägret blev mördade. Ryssarna hade 1945-1950 60000 fångar som passerade lägret, och varav 12000 mördades. När de stängde lägret så forslades kvarvarande fångar till Gulag. Vi får aldrig glömma dem heller.

 

DSCF6166k.jpg

I museumet fanns konservburkar som Sverige skickat till fångarna. Sverige räddade massor av männskor under andra världskriget, det ska vi inte heller glömma. 

 

DSCF6175k.jpg

Det är svårt att förstå sådan grymhet som utspelades här. Vi får aldrig glömma.

 

DSCF6218k.jpg

Vi lämnar Sachsenhausen och tar oss tillbaka till Berlin och byter bildinnehåll helt och hållet. Vi kikar in på KaDeWe och hittar ett gulligt mjukisdjur. Det känns som en bra avslutning på detta inlägg. Tack för att du titta ända hit. Vi får aldrig glömma det hemska som hänt och vi får se till att något liknande aldrig händer igen. Ge någon en kram idag.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-12-19