Jupiter-9 85mm f/2

Ännu en gammal rysk optik. Nu ska vi se vad som gör Jupiter-9 till en kultoptik. Har den en enastående skärpa? En speciell charm? Helt kass?

PB270392.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

Jupiter-9 är en 85 mm f/2 teleoptik som är tillverkad i dåvarande Sovjetunionen. Konstruktionen baseras på Zeiss Sonnar och högst troligt så stal ryssarna ritningarna i efterdyningarna av andra världskriget. Produktionen började 1948 och då kallades objektivet för LC-85 och fanns till både Zorki and Kiev. Objektivet har 7 linselement i tre grupper och yttersta elementet är av singeltyp. Följande element sitter i två grupper om 3 element vardera. Alla versioner av detta objektiv har antireflexbehandling. De är dock väldigt känsliga för motljus. Från början tillverkades de av LZOS-fabriken i Lytkarino. De hade då M39-gänga och senare M42. Jupiter-9 tillverkades framöver också i Arsenal-fabriken i Kiev, Ukraina. Då för Kiev mätsökarkameror med Kiev/Contax bajonettfattning och senare även för Kiev Automat spegelreflexkameror med dess egen fattning, och den versionen hade ingen bländarring då det styrdes från kameran. Det finns också en udda version till Narciss kompakta kameror som använde 16mm film och hade M24 gängfattning. De tidigaste versionerna av Jupiter-9 var i polerad aluminium. Senare versioner var svarta. De för mätsökarkameror hade en närgräns på 1,15m, medan de med M42 för Zenit systemkameorr hade en närgräns på 0,8m.

Vi börjar med den tekniska delen där det är lätt att döma ut denna optik, den ska inte alls användas för landskap, den ska användas till porträtt och det är där som den briljerar.

Jupiter9-1-2.jpg

Bländare f/2 och ingen skärpa syns till. Många menar att de gjort detta medvetet för porträttfotografering, personligen så är jag inte så övertygad om det, den är nog bara helt enkelt kass på full öppning. De äldre versionerna är mycket skarpare på full öppning. 

 

Jupiter9-2-2.jpg

Bländare f/2,8 och vips så är mitten skarp. Kantskärpan är... ja, vad kan man kalla den... udda? eller bristfällig?

 

Jupiter9-3-2.jpg

Bländare f/4 Mittskärpan ökar och där ser det riktigt bra ut men kantskärpan briser ännu. Påminner dock om att detta är taget på mellanformat, något som optiken aldrig var avsedd för.

 

Jupiter9-4-2.jpg

Bländare f/5,6 och mittskärpa ökar och kantskärpan börjar ge lite hopp i alla fall.

 

Jupiter9-5-2.jpg

Bländare f/11 och mittskärpan är utsökt, och kantskärpan duger nu till fullformat och nära på mellanformat faktiskt. Kantskärpan ökar självklart om man bländar ner ett steg till.

 

Jupiter-9-1-2.jpg

Bländare f/2 och ingen skärpa syns till. Många menar att de gjort detta medvetet för porträttfotografering. De äldre versionerna är mycket skarpare på full öppning. 

 

Jupiter-9-2-2.jpg

Bländare f/2,8 och redan nu är mittskärpan helt okej. På en sådan här bild kan vi ändå inte avgöra kantskärpa men vi kan absolut avgöra om bokehn är bra eller inte. Vad tycker du själv? Ser väldigt mjukt och fint ut. Lägg märke till hur fina bokehbollarna är. Det är alla de 15 bländarbladen som åstadkommer detta.

 

Jupiter-9-3-2.jpg

Bländare f/4 och skärpan i mitten är nu rikigt bra. De 15 bländarbladen gör sitt och bokehn är fantastisk.

 

Jupiter-9-4-2.jpg

Bländare f/5,6 och mittskärpan är mycket bra. Återigen, 15 bländarblad ger en fin bokeh med runda och fina bokehbollar.

 

Jupiter-9-5-2.jpg

Bländare f/11 och mittskärpan är av högsta klass, och bokehn likaså. Med 15 bländarblad ser bokehn bra ut även vid f/11. Den skärpan och den bokehn i denna bild är verkligen riktigt bra.

 

DSCF6128-2.jpg

Bländare f/2 och porträtt. Nja, det kanske kan finnas nåt tillfälle då man vill ha så här mjuk resultat men jag kan inte se mig själv använda detta objektiv på full öppning.

 

DSCF6158-2.jpg

Bländare f/4 och porträtt. Ja! Äntligen! Det är exakt det här som denna optik ska användas till.

Slutsatsen blir att denna optik funkar egentligen endast för porträtt. Den 15-bladiga bländaren ger en närmast helt rund öppning och det ger en behaglig bokeh vid alla bländaröppningar. Jag skulle säga f/4 - f/5,6 är bra bländare att fotografera porträtt med för då är optiken tillräckligt skarp i mitten, bokehn är ändå fin då bländaren är så rund och kantskärpan mjukar till allt runtomkring på en tämligen behagligt sätt. Så för porträtt är den absolut intressant men inte för något annat. Jag kommer helt klart att använda denna optik igen, men endast för porträtt på f/4-5,6, inget annat. Smalt användingsområde men där är den i stället riktigt bra. Så detta är en kass optik som är fantastisk. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-03-25