SMC Pentax-M 35mm f/2

Pentax Takumar-serie men M42-gänga var mycket bra på sin tid och dessa objektiv från 60-talet är fortfarande bra. När Pentax presenterade sin nya kompakta M-serie i mitten på 70-talet så var det helt andra konstruktioner. Dessa Pentax-M har ofta inte alls imponerat på mig. Jag har inte provat alla ännu, men de flesta som jag har provat har varit besvikelser. Denna var bättre än jag väntat mig.

P1010012-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Vissa testbilder är orättvist tagna på mellanformat medan vissa är beskurna till småbild/fullformat. Anges under respektive bild. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

PKM352uw-1.jpg

Bländare f/2. Bild tagen på mellanformat. Mycket bättre än jag förväntat mig. Skärpan i mitten är helt okej för en så gammal optik. Kantskärpan om jag tänkt mig bilden beskuren till fullformat blr också helt okej för att vara på full öppning. Kul att den tecknar ut mellanformat så pass bra, inte alls så mycket vinjettering som jag väntat mig. Den har dock en hel del koma. På en APS-C-sensor skulle den nog funka bäst. Äldre objektiv om detta är ganska mjuka på full öppning jämfört med moderna objektiv.

 

PKM352uw-2.jpg

Bländare f/2,8. Bild tagen på mellanformat. Självklart snäppet bättre än på full öppning.

 

PKM352uw-3.jpg

Bländare f/4. Bild tagen på mellanformat. Bra för att vara en vidvinkel från 70-talet.

 

PKM352uw-4.jpg

Bländare f/5,6. Bild tagen på mellanformat. Bra men inte riktigt krispig i skärpan.

 

PKM352uw-5.jpg

Bländare f/8. Bild tagen på mellanformat. Bra skärpa men jag saknar fortfarande lite krispighet.

 

PKM352uw-6.jpg

Bländare f/11. Bild tagen på mellanformat. Diffraktionen äter nu upplösning. Kantskärpan räcker typ för mellanformat nu vilket är imponerande och förvånande. Dock räcker inte skärpan i hörnen.

 

PentaxM352-7.jpg

Bländare f/2. Bild tagen beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Okej mittskärpa men skärpan faller snabbt utåt kanterna. Den här optiken är känd att ha lite orolig bokeh men på denna bild så ser det helt okej ut.

 

PentaxM352-8.jpg

Bländare f/2,8. Bild tagen beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Mittskärpan bättre och kanstskärpan ökar men är fortfarande inte bra. Läggmärke till cirkelsågsbokehn. Den sexbladiga bländaren ger verkligen udda bokehbollar.

 

PentaxM352-9.jpg

Bländare f/4. Bild tagen beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Skärpan ökar och nu är mittskärpan typ bra. Nu har bokehn övergått till hexagoner i stället för cirkelsågsblad.

 

PentaxM352-10.jpg

Bländare f/5,6. Bild tagen beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Bra mittskärpa.

 

PentaxM352-11.jpg

Bländare f/8. Bild tagen beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Bra mittskärpa.

 

PentaxM352-12.jpg

Bländare f/11. Bild tagen beskuren ner till småbildsformat/fullformat. Bra mittskärpa även om nu diffraktionen äter skärpa.

Slutsatsen blir att SMC Pentax-M 35/2 är riktigt bra. Det ger hopp. Även om denna optik var mycket bättre än förväntat så är den ändå inte så pass bra att jag skulle rekommendera att använda den på en moderna kamera. Kanske på en APS-C-kamera med 24MP i upplösning. Skogen av hexagoner i bokehn tilltalar mig inte heller. Jag gillar Pentax som märke men deras M-objektiv är inte alls samma kvalitet som Pentax M42 Takumar-serie var för sin tid.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-07