Fotografera rök del 2

Jag gav mig på att fotografera rök igen. Denna gång med annan bakgrund, vilket tyvärr visade sig vara sämre, men man måste ju prova sig fram. Jag använde annan en optik, denna gång Fujinon GF45/2,8 för att få större skärpedjup. Inte för att den kommer till sin fulla rätt på denna typ av bilder, men den optiken är en av världens bästa objektiv. Dessutom använde jag nu gasmask och skyddsklädsel. Förra gången gick tankarna till lungcancer och dessutom så luktade jag som en 60-tals hippie. Inte denna gång.

Jag valde rökelse som källa för att få en snygg rök. En tändsticka eller ett ljus som släcks ger rök men bara en kort stund. En rökgranat ger för mycket rök. Jag fann att rökelse ger en kontinuerlig och bra rök. Du kan lätt påverka röken med att blåsa lite på den eller sätta något föremål i röken så att den påverkas.

Jag satte rökelsepinnen i ett glas och satte ett blött papper under glaset så att askan kunde ramla dit. Ett blött papper samlar ihop askan på ett bra sätt så att den inte blåser omkring och skulle något glödande trilla ner så släcks det av fukten. Jag satte en ficklampa mot röken som fokuseringsbelysning. Du kan använda lampor, ficklampor, eller blixt som belysning. Jag använde en Fujifilm GFX 100 + GF 45/2,8 samt en Nissin Di700 med Nissin Air 1 Commander för att kunna köra trådlös blixt. Man kan sätta blixten från sidan eller under röken, jag valde det senare.

Jag valde svart bakgrund för att röken skulle synas bra. Det kan dock vara lite frustrerande att få autofokusen att ställa in på röken, så till slut så körde jag manuell fokusering. Enklast är att använda en macro-optik men du kan använda de flesta objektiv till denna typ av fotografering. Kommer du inte tillräckligt nära så använd mellanringar eller försättslinser. Att sedan invertera bilden kan bli mycket effektfullt. 

DSCF8134-3.jpg

Detta blev min favoritbild denna gång. Jag kollade hur mycket jag beskar denna och du ser faktiskt bara 3,4% av originalbilden.

 

IMG_0544.JPG

En tjusig sefie. Men oj vad skönt att slippa andas in rökelsen.

 

IMG_8952.JPG

Min uppställning är mycket enkel. Jag höll till i en städskrubb för att kunna få helt mörkt. 

 

DSCF8077-3.jpg

Jag har definitivt fångat en utomjording i min rök.

 

DSCF8077-3i.jpg

Samma bild som den ovanför men inverterad.

 

DSCF8104-2.jpg

Förunderliga mönster.

 

DSCF8104-2i.jpg

Samma bild som den ovanför men inverterad.

 

DSCF8106-2.jpg

Tänk att rök kan skapa alla dessa formationer.

 

DSCF8106-2i.jpg

Samma bild som den ovanför men inverterad.

 

DSCF8130-3.jpg

Man hittar som figurer i röken.

 

DSCF8130-3i.jpg

Samma bild som den ovanför men inverterad.

 

DSCF8157-2.jpg

Definitivt en anka i denna rök.

 

DSCF8157-2i.jpg

Samma bild som den ovanför men inverterad.

 

DSCF8165-2.jpg

Förunderligt.

 

DSCF8165-2i.jpg

Samma bild som den ovanför men inverterad.

 

DSCF8134-3i.jpg

Här har du min favoritbild igen men nu inverterad. Styrde den mot blått, det blev snyggast.

Du får ta massor av bilder när röken fladdrar i ljuset. Jag provade också att röra rökelsepinnen och på så sätt skapa mönster i röken. Det blir sedan svårt att välja ut vilka bilder du ska ha kvar. Ibland använder man en del av bilden och ibland hela bilden. Även om du kan använda lampor eller ficklampor så är det enklast att använda blixt då den ger mycket mer ljus och endast under en bråkdels sekund. Det ger möjlighet till större skärpedjup och ingen risk för rörelseoskärpa. Det var riktigt roligt att fotografera rök igen, och det är något som jag verkligen uppmuntrar till att prova på!

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-04-22